Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nowe procesory tej firmy mają być wyposażone w 72 rdzenie , sześcio kanałowy kontroler DDR4 .A  TDP ma być na poziomie 300 Watt . 

Przewidywany debiut tego procesora jest planowany na rok 2015

http://[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Z tego co wyczytałem mają być właśnie do serwerów lub super komputerów . Ale jedno jest pewne my tego nawet nie zobaczymy a tak przy okazji , już kilka ładnych lat temu intel chwalił sie prockami jak pamiętam 80 rdzeniowymi 

Posted

375w, nie ma takiego chłodzenia na runku konsumenckim... sens ma stworzenie takiego cpu, tylko mam nadzieje, ze nie zastosowali majonezu ponownie, bo będzie siadał bardzo szybko ^^

Guest Tristan_Kordek
Posted

Boże co wy tu piszecie

Jeśli chodzi o moc obliczeniową to tej nigdy nie jest za wiele nawet jeśli mówimy o zwykłej niewielkiej serwerowni o pro zastosowaniach nawet nie warto się rozpisywać bo po co oni budują "farmy" z np 2000 cpu

Ten 80 rdzeniowiec to był tylko prototyp do badań a nie gotowe cpu do produkcji i sprzedaży

System chłodzenia zdolny odprowadzić 300-400W jest na rynku od wielu lat i montowany jest na każdej topowej karcie graficznej i dziwi mnie iż nie wzięliście tego pod uwagę tym bardziej że to tak naprawdę rozwinięty projekt Larrabee i fakt iż taki cpu musi mieć extremalnie wydajny interfejs komunikacyjny i pewnie pci-e ver3 x16 nie dało by mu odpowiedniej przepustowości

Z tego co wiem i jak to rozumiem to po prostu podobne rozwiązanie do Tesli od Nvidii tyle ze te rdzenia są znacznie "mądrzejsze" bo bardzo przypominają zwykłe rdzenie z cpu a nie jednostki zunifikowane spotykane w grafikach

Zastanawiam się czy wpadniecie na to po co im takie kontrolery pamięci i tak szybki interfejs komunikacyjny :)

A tak na marginesie to te cpu zwą się Xeon Phi

Pozdrawiam

Posted

Witam  

Ja raczejj mysle .że chodzi o chlodzenie takiego giganta  jak zaczna wszystkie pracowac to jak to schłodzic ? czym ?(zalezy tez jakiego kazdy rdzen  ma kopa)

przeciesz to nie elektrownia ze zanuzysz rdzenie w wodzie! Zawsze chodzi o chłodzenie!! mozna zbudowac procka i z 1000 rdzeniami ale czym go schłodizc dzisiaj prawie wszystko wydziela cieplo!!!

A tak na powaznie to mysle ze sa procki o wiele potezniejsze pamietajcie ze zawsze WOJSKO, ARMIA MA WSZYSTKO CO NOWE potem mysle gdzies 15-20 lat po nich dostajemy to my zwykli ludzie wiec nie wiadomo tak naprawde czym teraz "dysponujemy"

Pozdraiwm

Posted

Szczerze żeby jakiekolwiek chłodzenie wyrobiło z takim procesorem...  jednak nawet jeśli powstanie taki procesor do użytku dla nas "zwykłych" obywateli  to po bardzo krótki czasie powstanie chłodzenie które wyrobi z takim procesorem :).

Posted

AMD ma TDP 220W już z "8 rdzeniami" vide FX9590 (bo tak naprawdę to 4 moduły, które są równe 4 rdzeniom intela + HT przy WIELOWĄTKOWOŚCI, bo ogólnie jest gorzej dużo gorzej).

Posted

g prawda panie... nie znasz sie totalnie widac

TDP u amd to zastosowanie podstawki... musisz odjac 25% a EPS (2x4pin) nie przesle wiecej niż 180w na cpu wiec co ty bredzisz? a moduły mają rdzenie FIZYCZNE... wiesz cyzm sie różni rdzeń od HT? HT jest zalezny od rdzenia a modułowy rdzeń amd nie jest, dlatego regułka rdzenia mowi: każda jednostka zdolna do samodzielnych zdolna obliczeń niezależnych... tyle w temacie byś nie pisał bzdur jakiś

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information