max257 Posted April 14, 2016 Report Posted April 14, 2016 Mam pytanie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kartami takiej "śmieciowej" firmy Sierra Wireless ??? Mam ich kartę MC7304 i sam modem działa ale o sygnale GPS chyba mogę zapomnieć. Po zainstalowaniu najnowszych sterów (4464) w ogóle nie ma czegoś takiego jak GPS. Dopiero po zainstalowaniu sterów (4277) pojawia się COM z niby sygnałem GPS ale żaden program, łącznie z fabrycznym "Skylight GPS monitor" nie wykrywa sygnału GPS. Wcześniej pisałeś o kiepskiej czułości modemów i wymianie anten. Proponuję abyś zwrócił uwagę na kabel. Przewody łączące anteny z modemem są zazwyczaj kiepskiej jakości. Metr takiego przewodu około 1.2mm średnicy potrafi mieć 60-70dB tłumienia na 1m. Zatem łatwo policzyć ile może mieć odcinek 20 czy 30cm. Rozejrzyj się za przewodami teflonowymi typu RG178 (1.8mm) lub lepiej RG316 (2.6mm). Po wymianie stracisz na sygnale 1-3dB nie 15dB. RG178 ma tłumienie około 25dB na 1m. RG316 ma około 5dB na 1m, wszystko mierzone na 3GHz. Na 6GHz będzie o wiele gorzej. Proponowane przewody są kablami nisko stratnymi i poprawią znacznie czułość całego układu. Quote
Polikon Posted April 15, 2016 Author Report Posted April 15, 2016 @max257 Jakoś przeszukałem swoje posty i nie mogę znaleźć gdzie piszę o kiepskiej czułości modemów. Ale mniejsza z tym. Z tym tłumieniem trochę chyba przesadziłeś. Jakby te kabelki miały takie tłumienie na 1m to żadna karta WiFi w laptopie nie miała by szans na komunikację. 60-70dB równa się praktycznie z wycięciem całego sygnału, nie wspomnę o paśmie 5GHz A w laptopie 17" takie kabelki mają nawet po 40-50cm. Problem z wymianą kabelka polega na tym że. 1. Wtyczki U.L/IPEX. Wiesz może gdzie je kupić.??? Nawet na AliBaba nie mogę ich znaleźć 2. Jakieś szczypce do zagniatania wtyczek U.L/IPEX ??? Też nigdzie ich nie widziałem. 3. Do testów mam trzy aktywne antenki z kabelkami po 15cm długości, więc raczej jakiś tam sygnał powinien dotrzeć GPS działa na 1500-1600 MHz. 4. Na stronie producenta jest forum i ludzie opisują podobne problemy ale producent ma wszystkich w czterech literach i nie raczy odpowiadać na żadne posty odnośnie jakichkolwiek problemów. Mam jeszcze jedną podobną kartę, MC7700 i na niej jest identyczny problem więc tak się zastanawiam czy czasami moje antenki nie są "walnięte" i dzisiaj spróbuję podłączyć tylko sam kabelek z odizolowanym kawałkiem żyły lub rozwalę jedną antenkę aktywną i podłączę tylko samą antenę bez elektroniki. Coś tam powinna złapać. Zastanawiałem się też czy te modemy wykrywają czy jest podłączona antena do gniazdka GPS i jak nie ma antenki to korzystają z anten od GSM. Tak jak jest to w modemie DW5570 czyli MC8805. Nie ma tam gniazda anteny GPS tylko sygnał pobierany jest z anten modemu. Nie mogę do testów podłączyć anten od modemu bo elektrycznie mają one zwarcie, a w gniazdku GPS jest napięcie 3,3V do zasilania aktywnych anten i mogło by się coś "z fajczyć" No i poświęciłem jedną antenkę aktywną, "wyprułem" a raczej odłączyłem z niej elektronikę i przylutowałem kabelek pod samą antenkę i sygnał się pojawił. I teraz pytanie? Czy te antenki są uszkodzone, czy po prostu zamiast tak jak w opisie działają tylko w zakresie GPS a karta działa tylko z systemem Glonass. A karta i antenki miały działać pod GPS i Glonass. Teraz trzeba zagłębić się w tematyce nawigacji. Bo z doświadczenia wiem że GPS raczej nie dział w pomieszczeniach a Glonass trochę tego sygnału jednak łapie w pomieszczeniach. A gdy podłączyłem tylko antenkę to nawigacja pokazywała mi poprawny sygnał nawet z 8 satelitów (w porywach) a antena leżała obok laptopa jakieś 2m od okna (domek drewniano gipsowy z murowanymi zewnętrznymi ścianami). Więc wychodzi że łapany był sygnał z Glonass. Quote
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Zamiast zawracać sobie głowę antenkami i kabelkami proponuję wyciągnąć max mocy z proca. Też sobie sprawiłem 4910MQ z czystej próżności, bo różnica w stosunku do 4810MQ jest minimalna, ale skoro już mam to trzeba go wykorzystać. Max stabilne taktowanie po OC bez podnoszenia napięcia to 4,3GHz. W XTU dostępne są jeszcze 4,4 i 4,5GHz - u mnie niestabilne bez podnoszenia napięcia. Oczywiście cały czas ustawione 100% mocy. standard: po OC: Quote
Polikon Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Zamiast zawracać sobie głowę antenkami i kabelkami proponuję wyciągnąć max mocy z proca. Uparty jesteś I co z tego że podkręcę procka jak googel i tak nie pozwoli mi na szybsze pobieranie stron. Na jakiego czorta będę podkręcał wentylatory ??? Nie chcę mi się dalej wymieniać anty kręcenie procka ale jest tego sporo. Nie po to kupuję laptopa z lepszym prockiem aby go kręcić i mieć hałas w domu. Chcę aby szybko działał i był w miarę cichy. A jak zachodzi taka potrzeba to on sam się podkręci. Chciałby ci jeszcze przypomnieć jedną kwestię. Też sobie sprawiłem 4910MQ z czystej próżności, bo różnica w stosunku do 4810MQ jest minimalna, Kiedyś jak pisałem o wymianie Procków to pisałeś że 4910MQ to całkiem inna bajka w porównaniu do 4810MQ. A teraz że różnica pomiędzy nimi jest minimalna ??? Quote
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Całkiem inna bajka dla Acera, którego ta dyskusja dotyczyła i nie chodziło wtedy o wydajność. Dodatkowo pamiętam odniesienie bardziej służyło porównaniu do 4700MQ. To nie jest procesor do internetu, tylko do poważnych zadań i ciężkiej pracy. Podkręcał wentylatory??? P.S. Reasumując bez zupełnie żadnej złośliwości - u mnie zawsze wszystko działa prawidłowo, nic się nie przegrzewa, jest podatne na OC, jak potrzeba to ciężko pracuje, u Ciebie w Dellu czy wcześniej Acerze działa "inaczej" i zamiast pracować to ciągle się naprawia i modernizuje. Quote
Polikon Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 P.S. Reasumując bez zupełnie żadnej złośliwości - u mnie zawsze wszystko działa prawidłowo, nic się nie przegrzewa, jest podatne na OC, jak potrzeba to ciężko pracuje, u Ciebie w Dellu czy wcześniej Acerze działa "inaczej" i zamiast pracować to ciągle się naprawia i modernizuje. Oczywiście na MSI Quote
Polikon Posted September 22, 2016 Author Report Posted September 22, 2016 Okres urlopowy się zakończył, więc można dalej kontynuować opisywać wrażenia z pracy z M6800. Parę dni temu zauważyłem ciekawą sytuację. Podłączyłem lapka pod zasilacz (Della) 60W i o dziwo użycie procesora wzrosło natychmiast z około 20-30% do 60-70% co praktycznie uniemożliwiało korzystanie z niego. Nawet neta nie szło normalnie przeglądać. A ciekawostką w tym jest, że jak tylko przeglądam neta to laptop pobiera z sieci zaledwie 25W do 35W mocy. Więc wychodzi na to, że bios nie „patrząc” na nic, po wykryciu słabszego zasilacza obniża taktowanie procka bardzo mocno, nawet, gdy akumulator jest naładowany na 100%. Teraz mam pytanie do znawców systemu „CUDA” w kartach graficznych. Czy jak założę grafikę NVIDIA Quadro K5100M GDDR5 8GB to sporo zyskam na wydajności obróbki materiału video w stosunku do tej karty, co mam (AMD FirePro M6100) w takich programach jak np. Pinnacle Studio. ??? Quote
Nieobecny Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 Parę dni temu zauważyłem ciekawą sytuację. Podłączyłem lapka pod zasilacz (Della) 60W i o dziwo użycie procesora wzrosło natychmiast z około 20-30% do 60-70% co praktycznie uniemożliwiało korzystanie z niego. Nawet neta nie szło normalnie przeglądać. A ciekawostką w tym jest, że jak tylko przeglądam neta to laptop pobiera z sieci zaledwie 25W do 35W mocy. Więc wychodzi na to, że bios nie „patrząc” na nic, po wykryciu słabszego zasilacza obniża taktowanie procka bardzo mocno, nawet, gdy akumulator jest naładowany na 100%. Jest to normalne zjawisko chyba w każdym laptopie - jeśli zasilacz jest zbyt małej mocy, taktowanie procesora zostaje obniżone nawet do najniższego możliwego. Po odłączeniu zbyt słabego zasilacza, jeśli bateria jest dostatecznie naładowana, taktowanie wzrasta do maksymalnego jakie mamy zdefiniowane w planach zasilania i jakie jest akurat potrzebne. Quote
Polikon Posted September 23, 2016 Author Report Posted September 23, 2016 Jest to normalne zjawisko chyba w każdym laptopie - jeśli zasilacz jest zbyt małej mocy, taktowanie procesora zostaje obniżone nawet do najniższego możliwego. Po odłączeniu zbyt słabego zasilacza, jeśli bateria jest dostatecznie naładowana, taktowanie wzrasta do maksymalnego jakie mamy zdefiniowane w planach zasilania i jakie jest akurat potrzebne. To, to jest trochę dziwne zachowanie bo skoro laptop pobiera raptem tylko około 35W i to łącznie z zasilaczem z sieci (240V) to po co ograniczać jego wydajność. Jakby pobór mocy raptem wzrósł to takie ograniczenie ma sens. No ale skoro nie idzie zrozumieć kobiety to tym bardziej różnego rodzaju projektantów. :) A co z tą wydajnością CUDA ??? Wiesz coś na ten temat ??? Taka ciekawostka odnośnie głośników w tym Dellu M6800. Nie wiem kto projektował te głośniki ale tego nie idzie słuchać. Podczas rozmów przez skype nie idzie zrozumieć jak ktoś do nas coś mówi. Naprawdę trzeba się mocno wsłuchiwać aby cokolwiek zrozumieć. Efekt jest taki jakby włożyć mały głośniczek do metalowej dużej puszki. Ale wystarczy podłączyć najgorsze i najtańsze głośniczki i można prowadzić dialogi na skype czy innym komunikatorze W Dellu ten co projektuje głośniki do laptopów pewnie jest głuchy albo ma jakieś protezy w uszach. Quote
Nieobecny Posted September 23, 2016 Report Posted September 23, 2016 A jak mierzyłeś te 35W? Bo na zdrowy rozsądek wydaje się mało. Zsumujmy: - procesor - karta graficzna - dyski - napęd DVD - matryca - pamięć ram - wifi - lan - płyta główna - bluetooth - camera - ewentualne urządzenia podłączone pod USB, card reader, express card, audio itp itd Wszystko pobiera prąd nawet w trybie bezczynności. Co do karty graficznej to na pewno wydajniejsza karta wykona daną czynność szybciej, ale ile nie będę ściemiał, bo nie miałem okazji ich porównywać/testować. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Polikon Posted September 23, 2016 Author Report Posted September 23, 2016 Jeśli chodzi o pobór prądu to mam cały czas podłączony miernik zużycia prądu i jest podłączony pod listwę zasilającą to co mam podłączone pod laptopa i listwa jest włączana jak tylko pojawi się zasilanie w gniazdku USB laptopa. W listwę zainstalowałem elektroniczny włącznik sterowany zasilaniem USB laptopa. I na tej zasadzie mam ciągły podgląd ile laptop zużywa prądu z sieci i gdy jest wyłączony to zasilacz i wzmacniacz audio nie dostają zasilania. I gdy tylko przeglądam neta to około 35W to norma. Od czasu do czasu podskoczy do 45-50W ale to na góra 2s. Ale jak Pinnacle zaczyna obrabiać materiał wideo to na wskaźniku już wynik jest trzy cyfrowy. Quote
Polikon Posted November 8, 2016 Author Report Posted November 8, 2016 ... Lenovo też. Właśnie miałem "przyjemność" instalowania Win7 na Lenovo y700. To jest zwykły terroryzm z wciskaniem na siłę dziadostwa w postaci Win10. Znajomy kupił sobie tego Lenovo bez systemu (w X-Kom), a dostał z systemem Win10 (ciekawostka, system był instalowany na jakimś Dellu). Ale najciekawsze że x-kom nawet się nie zająkną w opisie tego cuda że producent należy do grupy terroru i nie pozwala na instalowanie na tych laptopach innych systemów jak tylko Win10 pomimo że na stronie Lenovo są sterowniki pod Win7 dla tego laptopa to i tak instalacja wymaga pewnych dziwnych działań aby udało się zainstalować Win7 . Czytałem że Lenovo na układ z M$ odnośnie blokady instalowania Linuxa. A blokada instalowania Win7 to zmowa M$ i Intela oraz firm produkujących komputery. Quote
Nieobecny Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 To nie jest żadna blokada. Problemy z instalacją Win 7 na sprzętach 6 gen Intela są dwojakie: - dysk SSD PCI-E NVMe - jeśli taki występuje - brak sterowników USB 3.0 w instalce Win 7 - jeśli laptop ma tylko porty USB 3.0 Można sobie z tym poradzić są oficjalne narzędzia do tego i nawet temat poradnikowy na forum: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytać cały temat - szereg rozwiązań! Quote
Polikon Posted November 8, 2016 Author Report Posted November 8, 2016 Nie ma czegoś takiego jak, cytat " jeśli laptop ma tylko porty USB 3.0" Bo niby jak ma później odczytywać takie urządzenia jak drukarki na USB 2 czy choćby pendrive na USB 2. I teraz tak pokrótce bo tutaj jest inny temat. 1. - dysk SSD PCI-E NVMe - jeśli taki występuje. Tam są dwa dyski, SSD PCI-E i zwykły HDD na sATA. Instalka żadnego nie widzi. 2.- brak sterowników USB 3.0 w instalce Win 7 - jeśli laptop ma tylko porty USB 3.0 Jakby miał tylko USB 3 to jakim cudem odczytał pliki z bootowalnego pendriwe USB 2 z instalką Win7. I zawiesił się dopiero na odczytywaniu dysków "twardych". I jak to napisałem jest to celowe działanie M$, Intela i producentów komputerów. Na razie jeszcze, aby nie było za dużo protestów udostępniają po "cichaczu" sterowniki które też nie zawsze rozwiązują problem ale jak pewnie już nie długo w biosach zablokują obsługę dysków z MBR i będzie możliwa instalacja tylko i wyłącznie pod UEFI i na dyskach z GPT to zaczną się lamenty. Ja jak zobaczyłem problem z instalką to zainstalowałem Win7 z poziomu Win10 i po kłopocie. Nie mój laptop więc nie przejmowałem się co pozostawił po sobie Win10 do szpiegowania a na bank coś sobie zostawił. Dzisiaj oglądałem na Planet + program Dane i Chmura. Coś pięknego jak facet oglądał sobie dane o jakimś tam właścicielu domu w Nowym Yorku. Miał takie wiadomości o nim jak ile mandatów płacił, czy nie zalega z podatkami z kim mieszka, ile ma domów itp. I te wszystkie dane są pięknie pokazywane w postaci trójwymiarowej i ogólnie dostępne w USA. Quote
m4s Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 Powszechne problemy ze sterownikami USB 3.0 a Ty tu gledzisz niby jak 2.0 ma czytać. Użyj obrazu od nikka Labs z instalatorem od 10, powinno pomóc. Wielki Brat patrzy! Quote
Nieobecny Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 Nie ma czegoś takiego jak, cytat " jeśli laptop ma tylko porty USB 3.0" Bo niby jak ma później odczytywać takie urządzenia jak drukarki na USB 2 czy choćby pendrive na USB 2. Kompatybilność wsteczna. Tam są dwa dyski, SSD PCI-E i zwykły HDD na sATA. Instalka żadnego nie widzi. Nie ma prawa z powodu USB 3.0 - a problem instalacji na dysku NVMe jest dodatkowy. Jakby miał tylko USB 3 to jakim cudem odczytał pliki z bootowalnego pendriwe USB 2 z instalką Win7. I zawiesił się dopiero na odczytywaniu dysków "twardych". Wszystko się zgadza, widzę mało miałeś styczności z takimi przypadkami. I jak to napisałem jest to celowe działanie M$, Intela i producentów komputerów. Nie masz racji. Nie oskarżaj bezpodstawnie. MS nie zintegrował sterowników USB 3.0 w instalce Win 7, bo w momencie premiery nikt nie słyszał o USB 3.0 Intel w 6 gen porzucił wsparcie chipsetu dla USB 2.0 - czy słusznie? - idą z duchem czasu. W to miejsce udostepnił oficjalne narzędzie do wykonania bootowalnej instalki Win 7 z portu USB 3.0 Zawsze można zainstalować Win 7 z napędu DVD - gdy nie ma w laptopie(powszechne w 6 gen - duch czasu) można wykorzystac napęd zewnętrzny. Producenci niby tacy źli, a niektórzy wyposażają swoje laptopy 6 gen w jeden port USB 2.0 Analogiczna sytuacja z dyskami NVMe - duch czasu - postęp. W ten sposób mozna by mieć problemy o brak mozliwości instalacji Visty czy XP. Ten zły MS wydał 2 poprawki do Win 7 aktualizujący system pod kątem tych dysków. Intel wydaje sterowniki. P.S. Przełomowy będzie 7 gen oraz nowe dziecko AMD - będzie można zainstalować tylko i wyłącznie Win 10(nawet prawdopodobnie Linuxa wykasują całkowicie i bezpowrotnie). Nie będzie żadnych sterowników do innego systemu niż Win 10. Kto jest winny? Kto wie - jakby w tej chwili popularność Win 10 wynosiła 5% zamiast 25%, to może by przejrzeli na oczy. A tak winni są użytkownicy i kupujący. Quote
Polikon Posted November 8, 2016 Author Report Posted November 8, 2016 Kompatybilność wsteczna. Człowiecze o czym ty piszesz. Jaka kompatybilność wsteczna. USB 3 to całkiem nowy interfejs, tylko wciśnięty w gniazdo USB 2. Jedynie złącza zasilania są te same a piny danych są dla każdego interfejsu są inne. Zawsze można zainstalować Win 7 z napędu DVD - gdy nie ma w laptopie(powszechne w 6 gen - duch czasu) można wykorzystac napęd zewnętrzny. To może uzgodnisz sam ze sobą czy to wina braku sterów do USB3 czy do chipsetu obsługującego dyski. Bo zewnętrzne DVD pracują wyłącznie na USB 2 ?!?!?!?!?!? Kto jest winny? Kto wie - jakby w tej chwili popularność Win 10 wynosiła 5% zamiast 25%, to może by przejrzeli na oczy. A tak winni są użytkownicy i kupujący. O jakiej popularności Win10 piszesz ???? Bo jakoś do mnie nie dociera określenie popularności systemu wciskanego na siłę. Ciekawe że jak przestali go wciskać to ta niby popularność leci na łeb na szyję. Quote
Nieobecny Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 Człowiecze o czym ty piszesz. Jaka kompatybilność wsteczna. USB 3 to całkiem nowy interfejs, tylko wciśnięty w gniazdo USB 2. Jedynie złącza zasilania są te same a piny danych są dla każdego interfejsu są inne. Jeśli chcesz zaprzeczyć, że USB 3.0 nie ma kompatybilności wstecznej, to dokształć się - wujek Google pomoże. Bo zewnętrzne DVD pracują wyłącznie na USB 2 ?!?!?!?!?!? Zewnetrzne DVD pracują z każdym portem USB. O jakiej popularności Win10 piszesz ???? Bo jakoś do mnie nie dociera określenie popularności systemu wciskanego na siłę. Ciekawe że jak przestali go wciskać to ta niby popularność leci na łeb na szyję. Na to lekarstwa ci nie znajdę choćbym bardzo chciał. Quote
zdzisiek24 Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 Człowiecze o czym ty piszesz. Jaka kompatybilność wsteczna. USB 3 to całkiem nowy interfejs, tylko wciśnięty w gniazdo USB 2. Jedynie złącza zasilania są te same a piny danych są dla każdego interfejsu są inne. Człowiecze, lecz się na nogi bo na głowę już za późno. Wiesz, co to w ogóle wsteczna kompatybilność ?? Po krótce... że wszystkie starsze urządzenia (w tym wypadku USB 2.0 ) są obsługiwane przez nowy interfejs. Quote
Polikon Posted November 8, 2016 Author Report Posted November 8, 2016 Jeśli chcesz zaprzeczyć, że USB 3.0 nie ma kompatybilności wstecznej, to dokształć się - wujek Google pomoże. Właśnie się dokształciłem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I teraz podłącz piny USB2 pod piny USB3 i zobaczymy tą kompatybilność wsteczną nowego interfejsu. Człowiecze, lecz się na nogi bo na głowę już za późno. Wiesz, co to w ogóle wsteczna kompatybilność ?? Po krótce... że wszystkie starsze urządzenia (w tym wypadku USB 2.0 ) są obsługiwane przez nowy interfejs. No nie następny nawiedzony Kidy nauczycie się odróżniać całkowicie nowy interfejs (chyba bardzo zbliżony do sATA) od rekonstrukcji samego gniazda USB2 poprzez dołożenie dodatkowych pinów nowego interfejsu USB3. I to samo jest we wtyku USB3 gdzie są piny zarówno do USB2 i USB3. Jeszcze nie słyszałem o tym co napisał "wiktorynek" czyli o tylko USB3. Każde gniazdo USB posiada piny USB2 i USB3. I jeszcze raz piny z zaznaczeniem pinów USB3. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nawet w całkiem nowym gniazdku i wtyku USB-C są osobne piny dla USB2 i USB3. Quote
zdzisiek24 Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 Bo zewnętrzne DVD pracują wyłącznie na USB 2 ?!?!?!?!?!? Przestań się ośmieszać. Ciągniesz temat i odwracasz kota ogonem. . Co innego budowa, piny a co innego kompatybilność. To, że dołożone są 2 dodatkowe piny nie zmienia faktu, że obsługuję starsze urządzenia. Quote
Polikon Posted November 8, 2016 Author Report Posted November 8, 2016 Przestań się ośmieszać. Ciągniesz temat i odwracasz kota ogonem. . Co innego budowa, piny a co innego kompatybilność. To, że dołożone są 2 dodatkowe piny nie zmienia faktu, że obsługuję starsze urządzenia. No nie !!! Jestem normalnie w szoku. Zanim coś nabazgrolisz to się zastanów co będziesz bazgrolił. Nie dołożone 2 dodatkowe piny tylko 5 nowych pinów jeden to masa cztery do przesyłania danych w USB3 a USB2 wykorzystuje tylko dwa piny do przesyłania danych. Więc o jakiej kompatybilności piszecie. I koniec na tym w tym temacie. Quote
zdzisiek24 Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 2 czy 5 (nie liczyłem) co za różnica, nie o to chodzi. Interfejs ... w tym wypadku gniazdo + kontroler - obydwa obsługują i jedno i drugie USB. To jest kompatybilność. Prościej się nie da. Quote
Nieobecny Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 @Polikon - skończ się pogrążać totalnie i pleść tu bzdury. USB 3.0 jest kompatybilne wstecznie z USB 2.0 i USB 1.1 i nikt i nic temu nie zaprzeczy, każde urządzenie USB podłączone do tego portu działa. Dodatkowe piny w USB 3.0 przeznaczone są do urządzeń pod USB 3.0 w celu dostarczenia dodatkowej energii (0,9A vs 0,5A w USB 2.0). Gdy nie ma tych pinów to urządzenie działa ze standardem niższym. Koniec kropka w temacie. Quote
Polikon Posted November 9, 2016 Author Report Posted November 9, 2016 @Polikon - skończ się pogrążać totalnie i pleść tu bzdury. USB 3.0 jest kompatybilne wstecznie z USB 2.0 i USB 1.1 i nikt i nic temu nie zaprzeczy, każde urządzenie USB podłączone do tego portu działa. Dodatkowe piny w USB 3.0 przeznaczone są do urządzeń pod USB 3.0 w celu dostarczenia dodatkowej energii (0,9A vs 0,5A w USB 2.0). Gdy nie ma tych pinów to urządzenie działa ze standardem niższym. Koniec kropka w temacie. Muszę sobie zapisać tą twoją wiedzę. A zwłaszcza to "Dodatkowe piny w USB 3.0 przeznaczone są do urządzeń pod USB 3.0 w celu dostarczenia dodatkowej energii (0,9A vs 0,5A w USB 2.0)." Przy każdej nadarzającej się okazji będę wyprowadzał ludzi z błędu jak będą dyskutować na temat USB3. I tu kończę z tobą wszelką rozmowę. Bo z taką wiedzą jesteś pewnie jakimś Guru informatyki. Mam prośbę nie udzielaj się w wątkach które nieraz "nagryzmolę" A tu przykład jakie bzdury wypisują "pseudo" specjaliści informatyki o dodatkowych pinach w gniazdach i wtyczkach USB.3. Ale to są prości ludzie i nie wiedzą co piszą. Muszę ich skierować do ciebie po wiedzę w tym temacie. :) Cytat opisu pinów USB.3 z PC World "W porównaniu do USB 2.0 wtyczki interfejsu USB 3.0 mają pięć styków więcej. SSTX+ i SSTX- służą do transmisji danych z hosta do urządzenia zewnętrznego, zaś SSRX+ i SSRX- są przeznaczone do przesyłania danych w odwrotnym kierunku, a więc z urządzenia zewnętrznego do hosta. Ponadto jest dodatkowy przewód masowy GND." Quote
Nieobecny Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 Padam na ryj - no mają 5 więcej, a te które pokrywają się są przeznaczone dla USB 2.0 i USB 1.1 Tak więc "kończ Waść, wstydu oszczędź". Dla opornych na wiedzę i trudnych do zaj.bania - fraza w Google: USB 3.0 kompatybilność wsteczna: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. A może w super Dellu nie działa pendrive USB 2.0 podłączony do portu USB 3.0 - mam receptę - wymień sprzęt, bo ten jest wadliwy. Quote
Polikon Posted November 9, 2016 Author Report Posted November 9, 2016 2 czy 5 (nie liczyłem) co za różnica, nie o to chodzi. Interfejs ... w tym wypadku gniazdo + kontroler - obydwa obsługują i jedno i drugie USB. To jest kompatybilność. Prościej się nie da. Normalnie wymiękam. Co za różnica czy autko ma cztery czy jedno koło ważne że jedzie. Jest różnica gdy ktoś pisze takie brednie Cytat. „MS nie zintegrował sterowników USB 3.0 w instalce Win 7, bo w momencie premiery nikt nie słyszał o USB 3.0 Intel w 6 gen porzucił wsparcie chipsetu dla USB 2.0 - czy słusznie?” Nie zintegrował i instalacja przebiega pod USB.2. Ale stwierdzenie że Intel zrezygnował ze wsparcia chipsetu dla USB.2 rozłożyło mnie całkowicie. I teraz pozostaje wywalić na śmietnik wszystkie urządzenia z USB.2 bo przestaną działać bo nie posiadają pinów od USB.3. Mało tego, skoro Intel zrezygnował ze wsparcia USB.2 to dlaczego te urządzenia działają na najnowszych chipsetach Intela bez dodatkowych sterowników. Kompatybilność USB.3 z USB.2 jest tylko umowna. Tylko i wyłącznie umowna. Quote
Nieobecny Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 Ale stwierdzenie że Intel zrezygnował ze wsparcia chipsetu dla USB.2 rozłożyło mnie całkowicie. I teraz pozostaje wywalić na śmietnik wszystkie urządzenia z USB.2 bo przestaną działać bo nie posiadają pinów od USB.3. Przepraszam najmocniej, ale @Polikon Ty jesteś ciemna masa - każde urządzenie USB 2.0 i 1.1 będzie działać w porcie USB 3.0 dzięki kompatybilności wstecznej - czego Ty nie rozumiesz??? Tak samo urządzenia USB 3.0 działają w portach USB 2.0 i 1.1 z wyjątkiem sytuacji, gdy konieczne jest zasilanie większe niż 0,5A. Oczywiście prędkości będą zgodne z niższym standardem. Prościej wytłumaczyć się nie da. Sprawa instalacji Win 7 na 6 gen Intela jest bardziej złożona i dostałeś linka do tematu ze wszystkimi znanymi rozwiązaniami. Przypomnę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kompatybilność USB.3 z USB.2 jest tylko umowna. Tylko i wyłącznie umowna. Jest pełna(z zastrzeżeniem prędkości i natężenia prądu - dodatkowe piny) , tak jak SATA III z SATA II i SATA I. Możesz iść dalej w zaparte jak osioł, ale nie znasz się, to chociaż posłuchaj głosów innych co wiedzą i mają rację. A tak całe forum się śmieje. Quote
Mr.T Posted November 9, 2016 Report Posted November 9, 2016 Czy do USB 3.0 można podłączać również starsze urządzenia USB? Nowy port SuperSpeed jest w pełni kompatybilny w dół. Oprócz nowej szybkości SuperSpeed (5 Gb/s) obsługuje bez ograniczeń również starsze standardy: LowSpeed (do 1,5 Mb/s), wprowadzoną już w USB 1.0 FullSpeed (do 12 Mb/s) oraz HighSpeed (do 480 Mb/s) z USB 2.0. Popularne gniazdo typu A stosowane w pecetach i notebookach zachowa swoją formę, więc stare wtyczki wciąż będą do niego pasować. Starsze urządzenia USB po podłączeniu do USB 3.0 nie zapewnią wprawdzie dziesięciokrotnego wzrostu transferu, ale testy wykazały, że można się spodziewać wzrostu szybkości transferu sięgającego 10 proc. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wiele innych Quote
Recommended Posts