Jump to content
WinClub
Polikon

Dell Precision M6800

Recommended Posts

Czy ktoś może wie o co tu chodzi.

Jak uruchamiam laptopa to cały czas procesor jest ustawiany na wysoki mnożnik, 3,6-3,8 GHz. A proces "NT Kernel & System"  9-11 procent procesora.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A aktywność procesora wygląda tak.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ale jak zrestartuję laptopa, znaczy nie wyłączę go całkowicie, tylko poleceniem "uruchom ponownie" ten proces już nie występuje i wygląda to tak.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nawet jak włączę laptopa i podczas gdy pojawi się ekran logowania to w prawym dolnym narożniku klikam na "uruchom ponownie" i po uruchomieniu wszystko jest OK.  Ale zawsze jak uruchamiam laptopa normalnie to zawsze procesor jest ustawiony tak jak pokazałem to wyżej.

O co tu chodzi. ???

 

Właśnie dotarł do mnie modem i zaraz po zainstalowaniu wszystko zaczęło działać. Wszystkie stery zainstalowały się poprawienie, tylko GPS trochę słabiutko łapie sygnały z satelitów.

Dodam że modem nie jest widziany w biosie, ale działa :)

Planuję wlutować gniazdo w to miejsce.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

I jak sądzicie jak podłączę antenkę GPS to sygnał się poprawi ??? Oczywiście nie wiadomo czy te piny widoczne na fotce są gdziekolwiek podłączone ale spróbować nie zaszkodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do tych procesów i zużycia procesora to musisz prowadzić obserwacje w w równym czasie od uruchomienia. Tu pokazałeś po 1 minucie i po 5 - startują i zamykają sie różne procesy i usługi - to jest normalne zjawisko i nie musi byc dokładnie idealnie takie samo po każdym uruchomieniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do tych procesów i zużycia procesora to musisz prowadzić obserwacje w w równym czasie od uruchomienia. Tu pokazałeś po 1 minucie i po 5 - startują i zamykają sie różne procesy i usługi - to jest normalne zjawisko i nie musi byc dokładnie idealnie takie samo po każdym uruchomieniu.

Źle to zrozumiałeś.

 

Zawsze po uruchomieniu jakiś tam proces się uruchamia i działa cały czas nawet jak laptop pracuje kilkanaście godzin to procek jest ustawiony na mnożnik 3.6-3.9 GHz. A jak uruchomię ponownie lapka bez wyłączenia to nie ma tego procesu i procesor po jakiś 5-7s od "postawienia" pulpitu spada na najniższy mnożnik.

 

Szukałem tego w necie i coś wspominają o sterownikach Intela od USB 3 ( Intel_USB_3.0_eXtensible )

Dzisiaj zainstalowałem stery do USB 3 pobrane od Intela a nie od Della i jak na razie na dwa uruchomienia jest spokój.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj dotarła do mnie druga stacja dokująca D5000 i wyciągnąłem z niej antenkę. ( stację kupiłem za 125zł używaną a Dell za klapę z antenami chce prawie 600zł samych anten nie sprzedają ) Podłączyłem do karty w laptopie i pierwsze próby łączności stacji z laptopem. Już po 30min zabawy mogę śmiało stwierdzić, że te 60GHz do łączności w laptopie to wielkie nieporozumienie, bynajmniej z taką mocą jak jest ustawiona w tych Dellowskich wynalazkach. Wystarczy rękę zbliżyć do stacji, aby zerwała łączność z laptopem leżąc 20cm od antenki wyprowadzonej z laptopa. Teraz muszę znaleźć jakieś miejsce do przyklejenia antenki w laptopie, bo nie mam takiego długiego kabelka, aby wstawić ją za matrycę.

Na razie testowałem gniazdo USB3 i HDMI. Dysk podłączony pod USB3 obsługuje się jakby był wpięty do laptopa a na ekranie podłączonym z gniazda HDMI w stacji nie zauważyłem jakiś opóźnień, bynajmniej na myszkę reaguje jakby monitor był podpięty do HDMI w laptopie.

Wracając do antenki na WiGig to bardzo jestem ciekawy czy te anteny są tylko jako aktywne czy działają jak konwertery satelitarne. Czyli z karty wychodzi sygnał np., 6GHz i antenka zamienia to na 60GHz. Bo antenka ma dość spory radiator i trochę się grzeje a w samej antence siedzą dwa układy scalone gdzie jeden przypomina miniaturowy procesor i głównie do niego jest przymocowany radiator.

Teraz test łącza na RJ45 w stacji.

Chyba nieźle wyszło :)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę poczytałem o tym WiGig. I okazuje się że te antenki to tak faktycznie konwertery.

A tak to wygląda.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Tutaj jest trochę informacji o tym chipie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polikon, jeżeli pozwolisz to chętnie podepnę się do tematu.

Niedawno nabyłem taką samą maszynkę jak Twoja DELL M6800, możliwe że z inną zawartością.

 

Win7 Pro 64

i7-4940

AMD FirePro M6100 FireGLV

RAM 32GB

Wireless DW5550 HSPA

Wirelss  AC-7260

Ethenet 1217-LM

SSD Samsung 850 PRO

HDD Samsung ST2000LM003

 

Niestety system był zamontowany na HDD i oczywiście po zamontowaniu SSD zainstalowałem na nim Win7.

Niestety po tej zmianie miałem trochę problemu ponieważ w MU świeciły się dwa żółte znaczki.

Jeden to ,,kontroler sieci" drugi to ,,kontroler pci simple communications"  w skutek tego nie miałem WiFi.

Jakoś sobie poradziłem ponieważ oryginalnie miałem Win7 i przezornie zrobiłem kopię (inf, sys32) dzięki temu wskazałem drogę KAS i system znalazł brakujące pliki. 

Wprawdzie zadziałało ale mało to eleganckie i wolałbym znaleźć odpowiednie ster. tym bardziej że podczas startu systemu przez jakiś czas na ikonie netu na pasku  pojawia się żółty znaczek. 

Oczywiście po dłuższej chwili znika ten znaczek i dalej wszystko działa poprawnie.

Powiedz proszę czy uporałeś się ze sterownikami, może masz pomysł jak mi pomóc.

Oczywiście na stronie DELL-a jest spore wparcie jednak mimo to może mógłbyś poradzić co instalować z czego nie.

Potwierdzam również że Bios jest dość skomplikowany i też nie mam pewności czy wszystko mam poprawnie ustawione.

Niestety mój Bios ma więcej pozycji niż ten prezentowany na filmie, może masz już jakieś fotki z ustawieniami Biosu.

Przepraszam jeżeli nie używam fachowego języka informatycznego ale nie jestem w tej dziedzinie fachowcem.

Sprzęt nabyłem głównie do ciężkiej pracy graficznej. Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Polikon, jeżeli pozwolisz to chętnie podepnę się do tematu.
Niedawno nabyłem taką samą maszynkę jak Twoja DELL M6800, możliwe że z inną zawartością.......

Skoro miałeś zainstalowany Win7 to dlaczego nie przeniosłeś systemu na z HDD na SSD ? Samsung daje oprogramowanie do takiej czynności. Dell chyba też. Po za tym ja akurat nie miałem problemu ze sterownikami Della pod Win7 do tego z czym kupiłem laptopa. Wchodzisz na stronę Della wpisujesz kod serwisowy ( nikomu go nie podawaj, poza stroną Della ) i masz wszystkie sterowniki do sprzętu z jakim był ten laptop sprzedany.

Jeśli masz problem z sterownikami to po prostu zainstaluj ponownie stery i powinno ruszyć. Ja miałem problem z kartą WiGig DW1601 która nie jest przewidziana do tego laptopa. Chociaż w biosie takowa widnieje :)

Jeśli chodzi o Bios to nie jest on skomplikowany tylko ma sporo funkcji. Tutaj ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) jest instrukcja od naszego modelu po Polsku i jest dokładnie opisany cały bios. Bios ma nawet ukryte funkcje serwisowe, tylko nie wiem jak wejść do nich. :)

Zwróć uwagę na fakt że jak instalowałeś system na SSD a miałeś włożony HDD to na 99% bootowanie systemu masz z HDD i jak go wyjmiesz to nie uruchomisz systemu.

 

I jeszcze jedno. Nie używaj Dellowskiego oprogramowania do aktualizacji sterowników i oprogramowania "Dell Command | Update". Może namieszać w systemie ( info z serwisu Della ). 

Oraz bardzo uważaj z oprogramowaniem do zabezpieczenia laptopa "Dell Data Protection|Encryption"  Tak chroni laptopa że trudniej usunąć te oprogramowanie niż bardzo mocnego wirusa. Oczywiście jest to bardzo dobre dla kogoś kto chce dobrze zabezpieczyć laptopa ale lepiej przed zainstalowaniem tego oprogramowania zrobić kopię zapasową systemu bo można bardzo łatwo pozbyć się systemu poprzez własne zabezpieczenia. :)

 

Polikon, jeżeli pozwolisz to chętnie podepnę się do tematu.
Niedawno nabyłem taką samą maszynkę jak Twoja DELL M6800, możliwe że z inną zawartością.
 
Win7 Pro 64
i7-4940
AMD FirePro M6100 FireGLV
RAM 32GB
Wireless DW5550 HSPA
Wirelss  AC-7260
Ethenet 1217-LM
SSD Samsung 850 PRO
HDD Samsung ST2000LM003

Jeszcze jedna ważna sprawa. Sprawdź na kogo jest zarejestrowany twój laptop i kto jest jego właścicielem zapisanym u Della. Jeśli kupiłeś go w sklepie to takie informacje musi ci podać sklep. Jeśli te informacje nie nie będą zgodne z twoimi danymi to możesz znając poprzedniego właściciela zmienić te dane na stronie Della.

Dla przykładu mój laptop był przypisany do sklepu i tylko ktoś ze sklepu mógł "reprezentować" ten produkt u Della. Piszę był, bo już zmieniłem dane o właścicielu u Della.

@max257

 

Musisz zwrócić uwagę na stery od USB3. Problem można zauważyć jak masz zainstalowane takie cudo jak "Intel Turbo Boost Technology Monitor" Jak wskaźnik będzie cały czas prawie na maxa to musisz zainstalować oryginalne stery do USB3 pobrane ze strony Intela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pewnie niektórzy już wiedzą mieszkam na stałe w Irlandii i musiałem skorzystać z tutejszej usługi serwisowej Della. Pierwsza usługa to wymiana płyty głównej ( u mnie w domu), po której laptop znacznie lepiej pracuje. Ale po tej operacji "wyparowała" blaszka, która dociska wtyczkę do gniazda wyjścia sygnału na LCD. Więc wezwałem ponownie serwis. Przyjechał gościu, piszę celowo gościu a nie serwisant, bo nie nazwę serwisantem kogoś, kto nawet nie potrafi laptopa rozkręcić i o mało nie rozerwał laptopa podczas jego rozkręcania. O ile można to było nazwać rozkręcaniem. Dopiero jak "warknąłem" na niego, że to, co próbuje rozłożyć trochę kasy kosztuje i sam pokazywałem mu, co ma rozkręcać to laptop zaczął się rozkładać. Jak już udało mu się rozłożyć laptopa i zabrał się za zakładanie blaszki dociskowej, to okazało się, że ma blaszkę, ale nie ma czym jej przykręcić. Więc musiałem poszukać jakiś śrubek do jej przykręcenia. I nadeszła chwila skręcania, po skręceniu zostały mu trzy śruby, więc znowu pokazywałem mu gdzie ich nie przykręcił. Facio pojechał a ja po jakimś czasie zauważyłem, że coś klawiatura jest za bardzo wygięta. Po małych oględzinach okazało się, że podczas składania laptopa cieć nie wyjął HDD który jest w specjalnej obudowie do szybkiego wyjmowania. I sprężyna, która służy do wypychania HDD teraz dociska HDD do płyty głównej a obudowę i klawiaturę do góry. Teraz zastanawiam się czy nie załatwił czasami płyty głównej, bo po tym "rozrywaniu" system coś pod USB chce zainstalować, ale nie udaje się i mam jedną pozycję w MU z wykrzyknikiem. Mam nadzieję, że po prostu czegoś nie wpiął dokładnie w gniazdo na płycie. Dzisiaj znowu telefon do Dell i raczej miła ta rozmowa nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kultura techniczna serwisanta porównywalna z zerem, ja bym przy tym dostał białej gorączki i wyrzucił typa.
Dzięki za pomoc, bardzo ciekawa i pomocna  studnia wiedzy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Trochę testuję sprzęt i dziwnie raz było z temperaturą procka przy pełnym wysiłku 91 st. normalnie jest od 42 do 82 st. przy pełnym wysiłku.
Tak jak wcześniej pisałem, nie mogę znaleźć dwóch ster.  Kontroler PCI Simple Communications   i drugi   Kontroler sieci
Wrzucił bym tu jakieś zżuty ale nie bardzo wiem jak, próbowałem wkleić linki do fotek na serwerze to portal się jeżył i nie chciał przyjąć.

 

 

 

P.S. Twoja kultura wypowiedzi poniżej zera, szczególnie gramatyki !!!!!!!!!!!!! Szybko poprawiaj gramatykę w poście !!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakoś sobie poradziłem ponieważ oryginalnie miałem Win7 i przezornie zrobiłem kopię (inf, sys32) dzięki temu wskazałem drogę KAS i system znalazł brakujące pliki.

Przecież na stronie Della można pobrać obraz sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po wpisaniu kodu serwisowego łatwiej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież na stronie Della można pobrać obraz sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po wpisaniu kodu serwisowego łatwiej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie do wszystkich modeli można pobrać taki obraz płyty. Np., do mojego modelu nie ma takiego obrazu.

 

 

 

Po trzy dniowym targowaniu z Chińczykiem z AliBaba kupiłem w miarę tanio tylną klapę z kompletem anten i kabelków które mnie interesują. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do mojego również nie ma takiego obrazu. Daję z tym spokój, mam pliki, zainstaluję ręcznie.

@Polikon powiedz proszę jakie masz temperatury CPU, na luzie i podczas wysiłku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucił bym tu jakieś zżuty ale nie bardzo wiem jak, próbowałem wkleić linki do fotek na serwerze to portal się jeżył i nie chciał przyjąć.

Przecież pisząc post masz opcje wklejania plików z twojego komputera.

Kartę sieciową masz zainstalowaną ? Jak masz sieć podłączoną ? WiFi czy kabel ?

Ten "Kontroler PCI Simple Communications" może być związany z czytnikiem kart chipowych. Ta szparka pod gniazdem PCI Expres.

Najlepiej jakbyś zamieścił zrzut tego co masz w MU.

 

Do mojego również nie ma takiego obrazu. Daję z tym spokój, mam pliki, zainstaluję ręcznie.
@Polikon powiedz proszę jakie masz temperatury CPU, na luzie i podczas wysiłku.

 

Jak do domku wrócę z pracy to sprawdzę.

 

Tutaj masz stery do twojej karty WiFi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A tu masz aplikację do BT z tej karty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@max257

Nie wiem czy wiesz ale w biosie masz opcję kontroli wszystkich parametrów tego laptopa. Podczas uruchamiania lapka jak pojawi się logo Dell wciszkasz F12 i jak pojawi się ekran z wyborem bootowania to jest pozycja "Diagnostics" i uruchamia się sprawdzenie wszystkich podzespołów lapka.

Tam jest testowanie procesora i wentylatorów i temperatury pod obciążeniem. Warto "odwiedzić" tą część biosu i przetestować wszystkie pozycje. 

Byłem na chwilę w domku i "wrzuciłem" diagnostykę. Procek w stresie skoczył na 93 stopnie po czym temperatura spadła do 86-84 stopni i na tym poziomie trzymała się cały czas podczas testu. Przypuszczam że takie temperatury są ustawione fabrycznie bo wentylatory na początku testów poszły na maxa a jak schłodziły procek do tych 86-84 stopni to obniżyły "loty" aby tylko utrzymać taką temperaturę.

Podczas testu procka w "stresie" zasilacz pobierał z gniazdka sieciowego 100 W mocy. (Akumulator naładowany w 100%.)

Podczas zwykłego przeglądania internetu (WiFi) i słuchania muzyki z dysku, laptop pobiera około 30-37 W.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież pisząc post masz opcje wklejania plików z twojego komputera.

Kartę sieciową masz zainstalowaną ? Jak masz sieć podłączoną ? WiFi czy kabel ?

Ten "Kontroler PCI Simple Communications" może być związany z czytnikiem kart chipowych. Ta szparka pod gniazdem PCI Expres.

Najlepiej jakbyś zamieścił zrzut tego co masz w MU.

Jak do domku wrócę z pracy to sprawdzę.

 

Tutaj masz stery do twojej karty WiFi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A tu masz aplikację do BT z tej karty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@max257

Nie wiem czy wiesz ale w biosie masz opcję kontroli wszystkich parametrów tego laptopa. Podczas uruchamiania lapka jak pojawi się logo Dell wciszkasz F12 i jak pojawi się ekran z wyborem bootowania to jest pozycja "Diagnostics" i uruchamia się sprawdzenie wszystkich podzespołów lapka.

Tam jest testowanie procesora i wentylatorów i temperatury pod obciążeniem. Warto "odwiedzić" tą część biosu i przetestować wszystkie pozycje. 

Byłem na chwilę w domku i "wrzuciłem" diagnostykę. Procek w stresie skoczył na 93 stopnie po czym temperatura spadła do 86-84 stopni i na tym poziomie trzymała się cały czas podczas testu. Przypuszczam że takie temperatury są ustawione fabrycznie bo wentylatory na początku testów poszły na maxa a jak schłodziły procek do tych 86-84 stopni to obniżyły "loty" aby tylko utrzymać taką temperaturę.

Podczas testu procka w "stresie" zasilacz pobierał z gniazdka sieciowego 100 W mocy. (Akumulator naładowany w 100%.)

Podczas zwykłego przeglądania internetu (WiFi) i słuchania muzyki z dysku, laptop pobiera około 30-37 W.

 
Dzięki za info. szkoda że nie podałeś temperatury na luzie. U mnie jest podobnie 81 st. przy maksymalnym wysiłku, po minucie zeszło do 79 stopni i tak utrzymywało się do końca testu, około 5 minut.
W stanie spoczynku bywa 46-55 stopni pewnie zależnie co procek w danej chwili robi.
 
6800_Temp_CPU_K60.jpg6800_Temp_CPU_a_K60.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co to za program

EVEREST Ultimate Edition  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

EVEREST Ultimate Edition  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jeśli chcesz to pobierz program V 5.50.2100  podeślę klucz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ten program ale nawet nie wiedziałem że są w nim takie cuda :)

Wskazania tego testu nie określają jaką masz wydajność chłodzenia. Program pokazuje tylko jakie masz temperatury i wykorzystanie procesora. I właśnie to wykorzystanie procesora jest całkowicie pozbawione sensu bo program nie pokazuje z jakim mnożnikiem pracuje w danej chwili procesor ( mam na myśli że nie można nałożyć wykresu temperatury i częstotliwości procesora na jednym wykresie) a bios laptopa nie pozwoli ci przegrzać podzespołów i jak wentylatory nie dają rady z chłodzeniem to obniża się taktowanie procesora (ale na wykresie będzie że procesor pracuje na 100%) i temperatura leci w dół.

Po za tym zauważyłem że program nawet nie próbuje w testach "stresowych" ustawić procesora na maksymalny mnożnik, max jaki ustawił to 3.4GHz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można użyć prostego programu HW Monitor - pokazuje aktualne taktowanie każdego rdzenia osobno oraz temp.

Można też polecieć na księżyc i mieć to wszystko w czterech literkach :)

Przecież nie w tym rzecz aby uruchamiać tysiące programów aby zrobić sobie test komputerka. Skoro ktoś robi jakieś programy do testowania to powinna być opcja nakładania na siebie różnego rodzaju danych. No ale programiści to zazwyczaj ludzie którzy wiedzą lepiej co ci jest potrzebne. A zazwyczaj jest tak że zależy im abyś nie uzyskał poprawnych wyników a szczególnie abyś nie wyciągną poprawnych wniosków.

Niestety mamy takie czasy że zwykły człowiek traktowany jest jak małpa w klatce gdzie tylko opiekun klatki wie co jest dobre dla tych co w klatkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A propos - można użyć nowszej wersji programy Everest czyli AIDA64 i tam jest zakładka Clocks.

A ty dalej swoje.

Mam wersję 5.7 i co z tego że jest zakładka Clocks????????

A piszę o nałożeniu tych wykresów na siebie aby mieć czytelny wykres.

Widziałeś kiedyś np., hamownię??? Powiedz mechanikowi aby wykresy odczytywał każdy w osobnej zakładce. Zobaczysz jak szybko by cię pogonił :) Tu chodzi o to aby "rzucić" okiem i mieć od razu podgląd z porównaniem na wszystkie dane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypominam, że jak zaproponowałem HW Monitor który pokazuje wszystko na bieżąco w jednym oknie w postaci cyfrowej(jeszcze na dodatek dla każdego rdzenia osobno oraz dla kilku innych podzespołów - wartości min i max się zapisują), to też byłeś niezadowolony - grunt to marudzić. ;) Oczywiście można by się tu przerzucać nazwami innych programów diagnostycznych co zrobią to samo lepiej lub gorzej. Tylko po co skoro wystarczy rzut okiem, aby w mig wszystko wiedzieć. :) Mechanik nie ma czasu na długotrwałą analizę. :E

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information