max257 Posted April 5, 2016 Report Posted April 5, 2016 Polikon, jeżeli pozwolisz to chętnie podepnę się do tematu. Niedawno nabyłem taką samą maszynkę jak Twoja DELL M6800, możliwe że z inną zawartością. Win7 Pro 64 i7-4940 AMD FirePro M6100 FireGLV RAM 32GB Wireless DW5550 HSPA Wirelss AC-7260 Ethenet 1217-LM SSD Samsung 850 PRO HDD Samsung ST2000LM003 Niestety system był zamontowany na HDD i oczywiście po zamontowaniu SSD zainstalowałem na nim Win7. Niestety po tej zmianie miałem trochę problemu ponieważ w MU świeciły się dwa żółte znaczki. Jeden to ,,kontroler sieci" drugi to ,,kontroler pci simple communications" w skutek tego nie miałem WiFi. Jakoś sobie poradziłem ponieważ oryginalnie miałem Win7 i przezornie zrobiłem kopię (inf, sys32) dzięki temu wskazałem drogę KAS i system znalazł brakujące pliki. Wprawdzie zadziałało ale mało to eleganckie i wolałbym znaleźć odpowiednie ster. tym bardziej że podczas startu systemu przez jakiś czas na ikonie netu na pasku pojawia się żółty znaczek. Oczywiście po dłuższej chwili znika ten znaczek i dalej wszystko działa poprawnie. Powiedz proszę czy uporałeś się ze sterownikami, może masz pomysł jak mi pomóc. Oczywiście na stronie DELL-a jest spore wparcie jednak mimo to może mógłbyś poradzić co instalować z czego nie. Potwierdzam również że Bios jest dość skomplikowany i też nie mam pewności czy wszystko mam poprawnie ustawione. Niestety mój Bios ma więcej pozycji niż ten prezentowany na filmie, może masz już jakieś fotki z ustawieniami Biosu. Przepraszam jeżeli nie używam fachowego języka informatycznego ale nie jestem w tej dziedzinie fachowcem. Sprzęt nabyłem głównie do ciężkiej pracy graficznej. Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc. Quote
Polikon Posted April 5, 2016 Author Report Posted April 5, 2016 Polikon, jeżeli pozwolisz to chętnie podepnę się do tematu. Niedawno nabyłem taką samą maszynkę jak Twoja DELL M6800, możliwe że z inną zawartością....... Skoro miałeś zainstalowany Win7 to dlaczego nie przeniosłeś systemu na z HDD na SSD ? Samsung daje oprogramowanie do takiej czynności. Dell chyba też. Po za tym ja akurat nie miałem problemu ze sterownikami Della pod Win7 do tego z czym kupiłem laptopa. Wchodzisz na stronę Della wpisujesz kod serwisowy ( nikomu go nie podawaj, poza stroną Della ) i masz wszystkie sterowniki do sprzętu z jakim był ten laptop sprzedany. Jeśli masz problem z sterownikami to po prostu zainstaluj ponownie stery i powinno ruszyć. Ja miałem problem z kartą WiGig DW1601 która nie jest przewidziana do tego laptopa. Chociaż w biosie takowa widnieje Jeśli chodzi o Bios to nie jest on skomplikowany tylko ma sporo funkcji. Tutaj ( [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ) jest instrukcja od naszego modelu po Polsku i jest dokładnie opisany cały bios. Bios ma nawet ukryte funkcje serwisowe, tylko nie wiem jak wejść do nich. Zwróć uwagę na fakt że jak instalowałeś system na SSD a miałeś włożony HDD to na 99% bootowanie systemu masz z HDD i jak go wyjmiesz to nie uruchomisz systemu. I jeszcze jedno. Nie używaj Dellowskiego oprogramowania do aktualizacji sterowników i oprogramowania "Dell Command | Update". Może namieszać w systemie ( info z serwisu Della ). Oraz bardzo uważaj z oprogramowaniem do zabezpieczenia laptopa "Dell Data Protection|Encryption" Tak chroni laptopa że trudniej usunąć te oprogramowanie niż bardzo mocnego wirusa. Oczywiście jest to bardzo dobre dla kogoś kto chce dobrze zabezpieczyć laptopa ale lepiej przed zainstalowaniem tego oprogramowania zrobić kopię zapasową systemu bo można bardzo łatwo pozbyć się systemu poprzez własne zabezpieczenia. Polikon, jeżeli pozwolisz to chętnie podepnę się do tematu. Niedawno nabyłem taką samą maszynkę jak Twoja DELL M6800, możliwe że z inną zawartością. Win7 Pro 64 i7-4940 AMD FirePro M6100 FireGLV RAM 32GB Wireless DW5550 HSPA Wirelss AC-7260 Ethenet 1217-LM SSD Samsung 850 PRO HDD Samsung ST2000LM003 Jeszcze jedna ważna sprawa. Sprawdź na kogo jest zarejestrowany twój laptop i kto jest jego właścicielem zapisanym u Della. Jeśli kupiłeś go w sklepie to takie informacje musi ci podać sklep. Jeśli te informacje nie nie będą zgodne z twoimi danymi to możesz znając poprzedniego właściciela zmienić te dane na stronie Della. Dla przykładu mój laptop był przypisany do sklepu i tylko ktoś ze sklepu mógł "reprezentować" ten produkt u Della. Piszę był, bo już zmieniłem dane o właścicielu u Della. @max257 Musisz zwrócić uwagę na stery od USB3. Problem można zauważyć jak masz zainstalowane takie cudo jak "Intel Turbo Boost Technology Monitor" Jak wskaźnik będzie cały czas prawie na maxa to musisz zainstalować oryginalne stery do USB3 pobrane ze strony Intela. Quote
Polikon Posted April 6, 2016 Author Report Posted April 6, 2016 Jak pewnie niektórzy już wiedzą mieszkam na stałe w Irlandii i musiałem skorzystać z tutejszej usługi serwisowej Della. Pierwsza usługa to wymiana płyty głównej ( u mnie w domu), po której laptop znacznie lepiej pracuje. Ale po tej operacji "wyparowała" blaszka, która dociska wtyczkę do gniazda wyjścia sygnału na LCD. Więc wezwałem ponownie serwis. Przyjechał gościu, piszę celowo gościu a nie serwisant, bo nie nazwę serwisantem kogoś, kto nawet nie potrafi laptopa rozkręcić i o mało nie rozerwał laptopa podczas jego rozkręcania. O ile można to było nazwać rozkręcaniem. Dopiero jak "warknąłem" na niego, że to, co próbuje rozłożyć trochę kasy kosztuje i sam pokazywałem mu, co ma rozkręcać to laptop zaczął się rozkładać. Jak już udało mu się rozłożyć laptopa i zabrał się za zakładanie blaszki dociskowej, to okazało się, że ma blaszkę, ale nie ma czym jej przykręcić. Więc musiałem poszukać jakiś śrubek do jej przykręcenia. I nadeszła chwila skręcania, po skręceniu zostały mu trzy śruby, więc znowu pokazywałem mu gdzie ich nie przykręcił. Facio pojechał a ja po jakimś czasie zauważyłem, że coś klawiatura jest za bardzo wygięta. Po małych oględzinach okazało się, że podczas składania laptopa cieć nie wyjął HDD który jest w specjalnej obudowie do szybkiego wyjmowania. I sprężyna, która służy do wypychania HDD teraz dociska HDD do płyty głównej a obudowę i klawiaturę do góry. Teraz zastanawiam się czy nie załatwił czasami płyty głównej, bo po tym "rozrywaniu" system coś pod USB chce zainstalować, ale nie udaje się i mam jedną pozycję w MU z wykrzyknikiem. Mam nadzieję, że po prostu czegoś nie wpiął dokładnie w gniazdo na płycie. Dzisiaj znowu telefon do Dell i raczej miła ta rozmowa nie będzie. Quote
max257 Posted April 7, 2016 Report Posted April 7, 2016 Kultura techniczna serwisanta porównywalna z zerem, ja bym przy tym dostał białej gorączki i wyrzucił typa. Dzięki za pomoc, bardzo ciekawa i pomocna studnia wiedzy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Trochę testuję sprzęt i dziwnie raz było z temperaturą procka przy pełnym wysiłku 91 st. normalnie jest od 42 do 82 st. przy pełnym wysiłku. Tak jak wcześniej pisałem, nie mogę znaleźć dwóch ster. Kontroler PCI Simple Communications i drugi Kontroler sieci Wrzucił bym tu jakieś zżuty ale nie bardzo wiem jak, próbowałem wkleić linki do fotek na serwerze to portal się jeżył i nie chciał przyjąć. P.S. Twoja kultura wypowiedzi poniżej zera, szczególnie gramatyki !!!!!!!!!!!!! Szybko poprawiaj gramatykę w poście !!!!! Quote
Nieobecny Posted April 7, 2016 Report Posted April 7, 2016 Zdjęcia wrzucasz na jakiś hosting do zdjęć np Postimage i wklejasz link bezpośredni do tego zielonego obrazka w panelu. Quote
slawektor Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 Jakoś sobie poradziłem ponieważ oryginalnie miałem Win7 i przezornie zrobiłem kopię (inf, sys32) dzięki temu wskazałem drogę KAS i system znalazł brakujące pliki. Przecież na stronie Della można pobrać obraz sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po wpisaniu kodu serwisowego łatwiej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Polikon Posted April 8, 2016 Author Report Posted April 8, 2016 Przecież na stronie Della można pobrać obraz sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po wpisaniu kodu serwisowego łatwiej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie do wszystkich modeli można pobrać taki obraz płyty. Np., do mojego modelu nie ma takiego obrazu. Po trzy dniowym targowaniu z Chińczykiem z AliBaba kupiłem w miarę tanio tylną klapę z kompletem anten i kabelków które mnie interesują. Quote
max257 Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 Do mojego również nie ma takiego obrazu. Daję z tym spokój, mam pliki, zainstaluję ręcznie. @Polikon powiedz proszę jakie masz temperatury CPU, na luzie i podczas wysiłku. Quote
Polikon Posted April 8, 2016 Author Report Posted April 8, 2016 Wrzucił bym tu jakieś zżuty ale nie bardzo wiem jak, próbowałem wkleić linki do fotek na serwerze to portal się jeżył i nie chciał przyjąć. Przecież pisząc post masz opcje wklejania plików z twojego komputera. Kartę sieciową masz zainstalowaną ? Jak masz sieć podłączoną ? WiFi czy kabel ? Ten "Kontroler PCI Simple Communications" może być związany z czytnikiem kart chipowych. Ta szparka pod gniazdem PCI Expres. Najlepiej jakbyś zamieścił zrzut tego co masz w MU. Do mojego również nie ma takiego obrazu. Daję z tym spokój, mam pliki, zainstaluję ręcznie. @Polikon powiedz proszę jakie masz temperatury CPU, na luzie i podczas wysiłku. Jak do domku wrócę z pracy to sprawdzę. Tutaj masz stery do twojej karty WiFi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A tu masz aplikację do BT z tej karty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @max257 Nie wiem czy wiesz ale w biosie masz opcję kontroli wszystkich parametrów tego laptopa. Podczas uruchamiania lapka jak pojawi się logo Dell wciszkasz F12 i jak pojawi się ekran z wyborem bootowania to jest pozycja "Diagnostics" i uruchamia się sprawdzenie wszystkich podzespołów lapka. Tam jest testowanie procesora i wentylatorów i temperatury pod obciążeniem. Warto "odwiedzić" tą część biosu i przetestować wszystkie pozycje. Byłem na chwilę w domku i "wrzuciłem" diagnostykę. Procek w stresie skoczył na 93 stopnie po czym temperatura spadła do 86-84 stopni i na tym poziomie trzymała się cały czas podczas testu. Przypuszczam że takie temperatury są ustawione fabrycznie bo wentylatory na początku testów poszły na maxa a jak schłodziły procek do tych 86-84 stopni to obniżyły "loty" aby tylko utrzymać taką temperaturę. Podczas testu procka w "stresie" zasilacz pobierał z gniazdka sieciowego 100 W mocy. (Akumulator naładowany w 100%.) Podczas zwykłego przeglądania internetu (WiFi) i słuchania muzyki z dysku, laptop pobiera około 30-37 W. Quote
max257 Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 Przecież pisząc post masz opcje wklejania plików z twojego komputera. Kartę sieciową masz zainstalowaną ? Jak masz sieć podłączoną ? WiFi czy kabel ? Ten "Kontroler PCI Simple Communications" może być związany z czytnikiem kart chipowych. Ta szparka pod gniazdem PCI Expres. Najlepiej jakbyś zamieścił zrzut tego co masz w MU. Jak do domku wrócę z pracy to sprawdzę. Tutaj masz stery do twojej karty WiFi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A tu masz aplikację do BT z tej karty [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @max257 Nie wiem czy wiesz ale w biosie masz opcję kontroli wszystkich parametrów tego laptopa. Podczas uruchamiania lapka jak pojawi się logo Dell wciszkasz F12 i jak pojawi się ekran z wyborem bootowania to jest pozycja "Diagnostics" i uruchamia się sprawdzenie wszystkich podzespołów lapka. Tam jest testowanie procesora i wentylatorów i temperatury pod obciążeniem. Warto "odwiedzić" tą część biosu i przetestować wszystkie pozycje. Byłem na chwilę w domku i "wrzuciłem" diagnostykę. Procek w stresie skoczył na 93 stopnie po czym temperatura spadła do 86-84 stopni i na tym poziomie trzymała się cały czas podczas testu. Przypuszczam że takie temperatury są ustawione fabrycznie bo wentylatory na początku testów poszły na maxa a jak schłodziły procek do tych 86-84 stopni to obniżyły "loty" aby tylko utrzymać taką temperaturę. Podczas testu procka w "stresie" zasilacz pobierał z gniazdka sieciowego 100 W mocy. (Akumulator naładowany w 100%.) Podczas zwykłego przeglądania internetu (WiFi) i słuchania muzyki z dysku, laptop pobiera około 30-37 W. Dzięki za info. szkoda że nie podałeś temperatury na luzie. U mnie jest podobnie 81 st. przy maksymalnym wysiłku, po minucie zeszło do 79 stopni i tak utrzymywało się do końca testu, około 5 minut. W stanie spoczynku bywa 46-55 stopni pewnie zależnie co procek w danej chwili robi. Quote
max257 Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 A co to za program EVEREST Ultimate Edition [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] EVEREST Ultimate Edition [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcesz to pobierz program V 5.50.2100 podeślę klucz. Quote
Polikon Posted April 9, 2016 Author Report Posted April 9, 2016 Mam ten program ale nawet nie wiedziałem że są w nim takie cuda Wskazania tego testu nie określają jaką masz wydajność chłodzenia. Program pokazuje tylko jakie masz temperatury i wykorzystanie procesora. I właśnie to wykorzystanie procesora jest całkowicie pozbawione sensu bo program nie pokazuje z jakim mnożnikiem pracuje w danej chwili procesor ( mam na myśli że nie można nałożyć wykresu temperatury i częstotliwości procesora na jednym wykresie) a bios laptopa nie pozwoli ci przegrzać podzespołów i jak wentylatory nie dają rady z chłodzeniem to obniża się taktowanie procesora (ale na wykresie będzie że procesor pracuje na 100%) i temperatura leci w dół. Po za tym zauważyłem że program nawet nie próbuje w testach "stresowych" ustawić procesora na maksymalny mnożnik, max jaki ustawił to 3.4GHz Quote
Nieobecny Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 Można użyć prostego programu HW Monitor - pokazuje aktualne taktowanie każdego rdzenia osobno oraz temp. Quote
Polikon Posted April 10, 2016 Author Report Posted April 10, 2016 Można użyć prostego programu HW Monitor - pokazuje aktualne taktowanie każdego rdzenia osobno oraz temp. Można też polecieć na księżyc i mieć to wszystko w czterech literkach Przecież nie w tym rzecz aby uruchamiać tysiące programów aby zrobić sobie test komputerka. Skoro ktoś robi jakieś programy do testowania to powinna być opcja nakładania na siebie różnego rodzaju danych. No ale programiści to zazwyczaj ludzie którzy wiedzą lepiej co ci jest potrzebne. A zazwyczaj jest tak że zależy im abyś nie uzyskał poprawnych wyników a szczególnie abyś nie wyciągną poprawnych wniosków. Niestety mamy takie czasy że zwykły człowiek traktowany jest jak małpa w klatce gdzie tylko opiekun klatki wie co jest dobre dla tych co w klatkach. Quote
Nieobecny Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 A propos - można użyć nowszej wersji programy Everest czyli AIDA64 i tam jest zakładka Clocks. Quote
Polikon Posted April 10, 2016 Author Report Posted April 10, 2016 A propos - można użyć nowszej wersji programy Everest czyli AIDA64 i tam jest zakładka Clocks. A ty dalej swoje. Mam wersję 5.7 i co z tego że jest zakładka Clocks???????? A piszę o nałożeniu tych wykresów na siebie aby mieć czytelny wykres. Widziałeś kiedyś np., hamownię??? Powiedz mechanikowi aby wykresy odczytywał każdy w osobnej zakładce. Zobaczysz jak szybko by cię pogonił Tu chodzi o to aby "rzucić" okiem i mieć od razu podgląd z porównaniem na wszystkie dane. Quote
Nieobecny Posted April 11, 2016 Report Posted April 11, 2016 Przypominam, że jak zaproponowałem HW Monitor który pokazuje wszystko na bieżąco w jednym oknie w postaci cyfrowej(jeszcze na dodatek dla każdego rdzenia osobno oraz dla kilku innych podzespołów - wartości min i max się zapisują), to też byłeś niezadowolony - grunt to marudzić. Oczywiście można by się tu przerzucać nazwami innych programów diagnostycznych co zrobią to samo lepiej lub gorzej. Tylko po co skoro wystarczy rzut okiem, aby w mig wszystko wiedzieć. Mechanik nie ma czasu na długotrwałą analizę. Quote
kamilo23 Posted April 11, 2016 Report Posted April 11, 2016 Polikon do czego używasz swojej stacji roboczej? Quote
Polikon Posted April 12, 2016 Author Report Posted April 12, 2016 Polikon do czego używasz swojej stacji roboczej? Na razie do niczego Bo serwis nie może się uporać z tym co sam rozwalił. Ogólnie serwis Della w Irlandii chyba nie istnieje bo ludzie którzy przyjeżdżają do naprawy nie mają pojęcia o laptopach nie wspominając o ich naprawie. Nawet nie chodzi o naprawę bo ciężko podejrzewać ich o takie skomplikowane działania. Oni nawet nie potrafią prawidłowo rozkręcić laptopa wymienić uszkodzony element nie wspominając o jego skręceniu. Przypominam, że jak zaproponowałem HW Monitor który pokazuje wszystko na bieżąco w jednym oknie w postaci cyfrowej(jeszcze na dodatek dla każdego rdzenia osobno oraz dla kilku innych podzespołów - wartości min i max się zapisują), to też byłeś niezadowolony - grunt to marudzić. Oczywiście można by się tu przerzucać nazwami innych programów diagnostycznych co zrobią to samo lepiej lub gorzej. Tylko po co skoro wystarczy rzut okiem, aby w mig wszystko wiedzieć. Mechanik nie ma czasu na długotrwałą analizę. Ale co mi tam po jakiś wskazaniach cyfrowych, po to jakiś mądry człowiek wymyślił wykresy aby nie bawić się w analizę wskazań cyfrowych Oczywiście bywają pomiary które wymagają wskazań cyfrowych, ale do tego o czym rozmawiamy najlepsze są wykresy. I nie ma o co się spierać. Fakt faktem że nawet te dwa wentylatory na pełnych obrotach nie dadzą rady schłodzić procesora na najwyższym mnożniku i w 100% obciążenia razem z obciążoną kartą graficzną. Quote
Nieobecny Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 Fakt faktem że nawet te dwa wentylatory na pełnych obrotach nie dadzą rady schłodzić procesora na najwyższym mnożniku i w 100% obciążenia razem z obciążoną kartą graficzną. To kiepski układ chłodzenia, bo w topowych MSI dają radę z mocniejszymi kartami graficznymi i CPU oraz GPU po maksymalnym OC. W każdym laptopie, nawet budżetowym Lenovo zawsze mam non stop procesor na maksymalnym taktowaniu turbo, a często jeszcze po OC. Quote
Polikon Posted April 12, 2016 Author Report Posted April 12, 2016 To kiepski układ chłodzenia, bo w topowych MSI dają radę z mocniejszymi kartami graficznymi i CPU oraz GPU po maksymalnym OC. Sory że tak powiem ale gadasz jak potłuczony. Co ma wspólnego taktowanie z obciążeniem procka ?????? W każdym blaszaku (bynajmniej tak było do puki nimi się zajmowałem) procek jest cały czas ustawiony na maksymalnym mnożniku. Co nie znaczy że jest cały czas 100% obciążony i wydala z siebie max ciepełka. W każdym laptopie, nawet budżetowym Lenovo zawsze mam non stop procesor na maksymalnym taktowaniu turbo, a często jeszcze po OC. I pewnie z tego powodu akumulatory trzymają ci o 200% dłużej Quote
Nieobecny Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 Ehhh... dobra wiesz swoje. I pewnie z tego powodu akumulatory trzymają ci o 200% dłużej A to zasilaczy już nie dołączają do laptopa? Rozumiem, że z laptopem podróżujesz pociągiem z Warszawy do Murmańska i w tym czasie zrenderujesz 40 filmów BR. Quote
Polikon Posted April 12, 2016 Author Report Posted April 12, 2016 Ehhh... dobra wiesz swoje. A to zasilaczy już nie dołączają do laptopa? Rozumiem, że z laptopem podróżujesz pociągiem z Warszawy do Murmańska i w tym czasie zrenderujesz 40 filmów BR. Ciężko się z tobą rozmawia. Wnioskuję z tego że o kant doopy potłuc wszelkie starania Intela o oszczędność zużywanej energii przez procesory. Przecież są zasilacze :) A tak nawiasem nie słyszałeś czasami o tym jak pewien gościu trafił za kratki w Anglii za kradzież prądu w pociągu ??? Podłączył sobie laptopa do gniazdka a gniazdko jest tylko dla osób sprzątających wagony. W samolotach też jakoś nie zauważyłem gniazdek z prądem. I jeszcze jedno. Mógłbyś rozwinąć temat korzyści z włączonego maksymalnego mnożnika w procesorze mobilnym ???? Bo to że aplikacje będą korzystać o jakąś tysięczną część sekundy wcześniej z pełnej mocy procesora to już wiem. A co po za tym??? Quote
Nieobecny Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 Przecież z pociągiem to był żart. Mógłbyś rozwinąć temat korzyści z włączonego maksymalnego mnożnika w procesorze mobilnym ???? Bo to że aplikacje będą korzystać o jakąś tysięczną część sekundy wcześniej z pełnej mocy procesora to już wiem. A co po za tym??? Przyjmijmy że tryb turbo to ok 30% więcej mocy. Jeśli jakieś zadanie trwa normalnie 30 minut, to w trybie turbo będzie trwać ok 20 minut. Co będzie jeśli zmienimy jednostki na godziny? Moja zasada jest prosta - mam to korzystam do bólu. Nie po to płaciłem żeby się marnował. Quote
Polikon Posted April 12, 2016 Author Report Posted April 12, 2016 Przecież z pociągiem to był żart. Przyjmijmy że tryb turbo to ok 30% więcej mocy. Jeśli jakieś zadanie trwa normalnie 30 minut, to w trybie turbo będzie trwać ok 20 minut. Co będzie jeśli zmienimy jednostki na godziny? Moja zasada jest prosta - mam to korzystam do bólu. Nie po to płaciłem żeby się marnował. Zaraz, zaraz. A ty co, z choinki się zerwałeś???? Przecież jeśli dana aplikacja potrzebuje więcej mocy procesora to ten sam się podkręci na mnożniku w wejdzie w tryb turbo !!! Wcale nie trzeba go trzymać na maxa cały czas. Jak obrabiam jakiś film to tryb turbo uruchamia się sam i do puki jest na niego zapotrzebowanie to trzyma się cały czas. No chyba że procek się zagrzeje to obniży trochę "loty". Nawet jak tylko uruchamiają się aplikacje to turbo natychmiast się włącza. Więc dalej nie widzę najmniejszego sensu trzymania procka non stop w turbo. Quote
Nieobecny Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 A to tu się nieco mylisz. Masz przynajmniej pole do testowania jak zachowuje się(zakres i progi częstotliwości oraz czas działania turbo na poszczególnych rdzeniach) procesor ustawiony: - w "automacie" podczas bezczynności i w stresie - ustawiony w opcjach zasilania na 100% podczas bezczynności i w stresie - podkręcony do max w XTU podczas bezczynności i w stresie To pokażą wykresy, a potem test praktyczny czyli czas wykonania zadania. Quote
Polikon Posted April 12, 2016 Author Report Posted April 12, 2016 Pole, to jutro będzie miał serwisant z Della jak będzie naprawiał mojego laptopa przy włączonej kamerze. Jak będzie coś nie tak, to będę miał dokument. Quote
Polikon Posted April 14, 2016 Author Report Posted April 14, 2016 Mam pytanie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kartami takiej "śmieciowej" firmy Sierra Wireless ??? Mam ich kartę MC7304 i sam modem działa ale o sygnale GPS chyba mogę zapomnieć. Po zainstalowaniu najnowszych sterów (4464) w ogóle nie ma czegoś takiego jak GPS. Dopiero po zainstalowaniu sterów (4277) pojawia się COM z niby sygnałem GPS ale żaden program, łącznie z fabrycznym "Skylight GPS monitor" nie wykrywa sygnału GPS. Quote
Recommended Posts