Polikon Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Nie za bardzo wiedziałem gdzie się podziać z tym tematem więc wybrałem taki dział skąd na pewno go nie wywalą. A chcę się pochwalić moją nową zabawką w postaci Laptopa Dell Precision M6800. Może ktoś pomoże w ustawieniach tego sprzęciku a może ktoś się skusi na takie "cacko". Na razie mam go w kartonie. To znaczy odpalałem go i pierwsze to zerknięcie do BIOSu. A tam jak w normalnym blaszaku, (oprócz funkcji podkręcania) ustawień pełno. Nie to co w normalnym laptopie. Teraz czas na zmianę dysków i systemu, bo siedzi tam Win8.1 a ja chcę Win7 x64 i Win7 x86. W pracy mam kilka aplikacji na serwerku które nie uruchomią się na x64. W miarę wolnego czasu będę uzupełniał wpisy odnośnie konfiguracji tego Della. Quote
WinSxS Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Wyniosłem temat do testów, chyba najwygodniejszy dział do tego tematu. Quote
Polikon Posted January 31, 2016 Author Report Posted January 31, 2016 Wczoraj zacząłem zabawę z tym "cackiem". Na początek trochę się pobawiłem z zainstalowaniem dodatkowych kości pamięci RAM. Bo jak wiecie to jest Dell więc nie wszystkie podzespoły są akceptowane. Więc trochę to trwało ale jakoś w końcu laptop ruszył z dodatkowymi "kościami". Teraz przyszła kolej na nowe dyski i nowy system. Bo oryginał miał SSD 256GB i Win8 pro. Dysk w gniazdo mSATA pasował idealnie czego nie można powiedzieć o innych dyskach. Po mimo że ten laptop ma spore wymiary to można zapomnieć aby wcisnąć do niego dyski o grubości większej niż 7,5mm a i one wchodzą z problemami. Nawet zwykłego napędu optycznego nie włożymy do tego lapka bo są za "grube". Więc dosłownie na siłę wcisnąłem jeden dysk mSATA w obudowie SATA i drugi już normalnie w mSATA i rozpocząłem poszukiwania konfiguracji RAID. A nie jest to takie proste jakby się wydawało bo jak wejdziemy w BIOS ( Taki jak przedstawiony tutaj ) To mamy mały zawrót głowy, zwłaszcza jak się okaże że nie ma w nim opcji ustawiania RAID bo jest kilka BIOSów. Bynajmniej takie mam wrażenie. Całkiem przypadkiem wpadłem na to jak ustawić RAID. Czyli F12 i pojawia się całkiem inny ekran bootownia niż w innych lapkach czy komputerach. Może jak ktoś będzie zainteresowany to zrobię filmik z tymi ustawieniami bo nie chce mi się teraz tego opisywać. Tak na szybko to F12 wybór opcji bootowania, UEFI czy Legacy klikamy czekamy i po restarcie pojawia się nowy boot ekran i znowu wybieramy co nas interesuje. No i już mam ustawiony RAID 0 na dwóch dyskach SSD i zainstalowany Win7 pro ale nie mogę wprowadzić klucza z Win8 pro bo odrzuca mi literkę N na początku wpisywania klucza. Nie wiem, może trzeba jakoś uzyskać nowy klucz aby zejść z win8pro na win7pro. Jeśli chodzi o SSD w RAID 0 to jakoś dziwnie to wygląda. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W CrystalDiskinfo każdy dysk jest widoczny jako osobny dysk. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może ktoś wie co to za cudo nie chce mi się zainstalować. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Próbowałem chyba wszystkiego i za nic nie chce się to zainstalować bo nawet na stronie Della bardzo ale to bardzo wymijająco jest opisany ten problem. Wyniosłem temat do testów, chyba najwygodniejszy dział do tego tematu. Dzięki Mam trochę problemów z sterami pod win7 i zrobiłem taki "myk" z dyskami. Win7 ( Legacy ) mam zainstalowany na dyskach w układzie RAID 0 a oryginalny system ( UEFI ) siedzi na dysku SSD który teraz służy jako rezerwa. Po wyjęciu dysków z Win7 i włożeniu oryginalnego dysku pojawił się monit aby uruchomić poprzez F12. Więc start i F12 i pojawił się taki ekran bootowania. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po wybraniu "UEFI: Hard Drive" żadnego problemu z rozruchem systemu. Po ponownym włożeniu dysków które były ustawione w macierzy RAID i wybraniu pozycji "Legacy Internal HDD" Bios "przypomniał sobie jak były ustawione te dyski i też żadnego problemu z uruchomieniem systemu. Quote
Polikon Posted February 14, 2016 Author Report Posted February 14, 2016 Na razie nic nie piszę bo cały czas czekam na serwisanta aby stwierdził czy karta WWAN jest uszkodzona czy to wina zatoki że nie można zainstalować i uruchomić karty WWAN. Oczywiście karta jest wspierana przez Della. Ale zanim zainstaluję system na stałe muszę mieć sprawdzony zestaw sterowników. Na razie mogę z czystym sumieniem stwierdzić że klawiatura w tym lapku jest tragiczna. Bardzo ciężko wykryć palcem czy trafia się centralnie w klawisz czy pomiędzy klawisze. Klawiatura w mim Acerku bije na głowę tą w Dellu. A tak wygląda test transferu dwóch dysków po 2TB w układzie RAID 0. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale po zainstalowaniu tych dwóch dysków HDD transfer na dyskach SSD spadł do 450 MB\s pomimo że dalej są w RAID 0. Quote
Polikon Posted February 19, 2016 Author Report Posted February 19, 2016 Serwisant pojawił się, wymienił płytę główną. A modem dalej jest nie widoczny w systemie. Teraz czekam na nowy modem. Quote
m4s Posted February 19, 2016 Report Posted February 19, 2016 Qrka wodna! Cały ten nowy sprzęt to szajs albo działa albo nie albo jako-tako i jest w 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000% zgodny z prawami murphego: Wszystkie komputery PC są kompatybilne, ale niektóre są kompatybilniejsze od innych. Twój jest zawsze mniej kompatybilny. Quote
Nieobecny Posted February 19, 2016 Report Posted February 19, 2016 A ja proponowałem MSI - miałby bezproblemowy Super RAID z 3 lub 4 SSD, wygodną, precyzyjną, konfigurowalną i podświetlaną klawiaturę, tradycyjne miejsce na dyski 9,5mm i normalny napęd DVD 12,7mm, akceptowalny każdy rodzaj i model pamięci RAM. Może ciut mniej możliwości rozbudowy od tego Della. To mu się stylistyka nie podobała, która akurat w tym Dellu też raczej nie powala, choć z innej strony. Osobiście podobały mi się możliwości tego Della, ale już mnie na dobre zraził - nie lubię jak coś jest udziwnione i sprawne inaczej. Quote
Polikon Posted February 21, 2016 Author Report Posted February 21, 2016 Więc tak jak pisałem serwisant wymienił mi płytę główną i okazało się że jednak z tamtą płytą było coś nie tak. Teraz laptop całkiem inaczej "chodzi". Wystarczy spojrzeć na transfery dysków i porównać je z tymi co wcześniej wstawiłem. Dysk 2TB to SSD a 4TB to HDD. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam swoje latka i trochę ciężko rozstawać się z moim Acerkiem i o dziwo dalej jest to główny laptop a ten (Dell) czeka jeszcze na parę drobiazgów. Ale już system i oprogramowanie instaluje na stałe więc niedługo zajmie miejsce Acerka. A Acerek pojedzie do córki. @wiktorynek Ten port ( 1/2 PCM ) co kiedyś o nim rozmawialiśmy do niczego się nie nadaje. To jest port zrobiony tylko i wyłączenie do jakiejś specjalnej karty jeśli kupi się od Dell oprogramowanie do szyfrowania dysków. Czy ktoś się orientuje jak komunikuje się karta WWAN w zatoce. Chodzi o to czy korzysta z usługi USB czy zostawia piny USB w spokoju. Qrka wodna! Cały ten nowy sprzęt to szajs albo działa albo nie albo jako-tako i jest w 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000% zgodny z prawami murphego: Wszystkie komputery PC są kompatybilne, ale niektóre są kompatybilniejsze od innych. Twój jest zawsze mniej kompatybilny. Zgadza się. 95% sprzętu który kupuję jest albo uszkodzony albo nie ma takich osiągów jakie deklaruje producent. Ale na tym polega dzisiejsza produkcja. Nie sprawdza się tego co z chodzi z taśmy produkcyjnej, wystarczy że to coś w ogóle się uruchamia. Ewentualnie jak ktoś zgłosi wadliwy towar taniej go wymienić niż przeprowadzać testy w czasie produkcji. A że ludzie zgłaszają tylko jakieś 5% wadliwych produktów więc korzyść dla producenta jest oczywista. Nawet kupując tego Dell, założyłbym się że sprzedawca wiedział że modem WWAN jest walnięty i liczył że użytkownik nie będzie z niego korzystał a że trafił na kogoś kto to sprawdził więc go wymieni a uszkodzony modem wstawi do następnego laptopa i może się uda go przepchnąć. Taka mała uwaga. Chińczycy nie dają gwarancji na swoje produkty !!! Gwarancję daje tylko sprzedawca. Jakby jakaś Chińska firma dała własną gwarancję na towar eksportowy to zapłaciła by podatek eksportowy. To jest takie zabezpieczenie aby ich śmieci nie wracał do Chin. A ja proponowałem MSI - miałby bezproblemowy Super RAID z 3 lub 4 SSD, wygodną, precyzyjną, konfigurowalną i podświetlaną klawiaturę, tradycyjne miejsce na dyski 9,5mm i normalny napęd DVD 12,7mm, akceptowalny każdy rodzaj i model pamięci RAM. Może ciut mniej możliwości rozbudowy od tego Della. To mu się stylistyka nie podobała, która akurat w tym Dellu też raczej nie powala, choć z innej strony. Osobiście podobały mi się możliwości tego Della, ale już mnie na dobre zraził - nie lubię jak coś jest udziwnione i sprawne inaczej. Widzę że jesteś "zakochany" w MSI A mi się nie podobają ich dziwaczne obudowy. Jestem ciekawy jak sprawdza się ta ich podświetlana klawiatura. Ostatnio używałem bardzo podobnej i te jej światełka bardziej oślepiały niż pomagały trafiać w klawisze. Quote
Nieobecny Posted February 21, 2016 Report Posted February 21, 2016 Mogę ci tylko powiedzieć, że podświetlenie jest delikatne, nic nie oślepia i jest konfigurowalne - 6 kolorów, 3 strefy, 6 styli, różne nasycenie, zmieniające się kolory - daje to możliwość wielu kombinacji podświetlenia - osobiście mam na całości kolor niebieski. Oczywiście cała klawiatura SteelSeries jest konfigurowalna czyli klawisze też. Jest bardzo wygodna i precyzyjna, choć swoje drobne wady też ma znane i opisane w artykułach o SteelSeries - klawisz Windows po prawej stronie Space i dodatkowy klawisz \ na grzyba potrzebny. A co do MSI to na siłe nie wciskam. W tej klasie są jeszcze podobne Asusy(wygląd w zasadzie podobny do MSI), a ostatnio nawet Acer wydał serię gamingową. Quote
Polikon Posted February 27, 2016 Author Report Posted February 27, 2016 Od paru dni bawię się w zainstalowanie karty WiGig DW1601 w moim M6800. Piszę że bawię się bo to faktycznie jest jakaś zabawa w ciuciubabkę. Dell niezbyt chętnie chce udostępnić sterowniki. Szukałem i pobrałem chyba kilka gigabajtów danych z ich strony i tylko WiFi udało mi się zainstalować a BT jak milczało tak milczało. Znalazłem nawet na jakimś forum temat gdzie gościu borykał się dokładnie z takim samym problemem jak ja. Ale jak na Polskie portale przystało (elektroda.pl wiedzie chyba prym w tej dziedzinie) tematy są zamykane bez podania rozwiązania problemu. Więc gościu napisał że po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu sterowników BT mu ruszyło i zamknął temat nie podając pod jakim systemem i jakie sterowniki instalował. Wujek google też ostatnio mocno "zachorował" i się "postarzał" bo znaleźć coś z jego wyszukiwarką graniczy z cudem. Więc zacząłem szukać u tych co sprzedają te karty. I trafiłem na Chińczyka który jest taki uprzejmy że w opisie karty podaje że nie ma CD ze sterownikami w komplecie z kartą ale udostępnił linki do sterowników i znalazłem tam mojego laptopa z win7 x64. I okazało się że są to sterowniki na stronie Dell,a. I teraz dopiero się zaczęło. Po uruchomieniu tego pakietu instalacyjnego pojawiło się chyba kilkanaście nowych urządzeń i wszystkie zainstalowały się poprawnie oprócz trzech pod nazwą "Zewnętrzne urządzenie Bluetooth". Ale o dziwo wszystko działa łącznie z BT. Pasmo Gig sprawdzę jak stacja dokująca i antenka dojedzie do mnie. Jakby ktoś szukał sterowników do karty DW1601 do Dell M6800 z Win7 x64 to tu są poprawne i działające sterowniki. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Trochę o tym poco mi ta karta. (ten niebieski kabelek to antenka pasma Gig, na którą też czekam bo nie ma jej w laptopie) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ma ona w sobie układ przenoszenie danych w paśmie 60 GHz. Za pomocą tego pasma łączy się ze specjalną stacją dokującą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] którą można podłączyć do TV za pomocą kabla HDMI i kłopot z kablami HDMI z głowy. Quote
Nieobecny Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 Możliwości olbrzymie jak na laptopa, tylko widać, że fabryczne wyposażenie skromne. Wszystko trzeba dokupić, a z działaniem różnie. Może lepiej od razu full model za 20k. Quote
Polikon Posted February 28, 2016 Author Report Posted February 28, 2016 Możliwości olbrzymie jak na laptopa, tylko widać, że fabryczne wyposażenie skromne. Wszystko trzeba dokupić, a z działaniem różnie. Może lepiej od razu full model za 20k. Pewnie i można byłoby ful wypas kupić, tylko nie wiem czy te 20 by wystarczyło Sama stacja dokująca D5000 w "szanujących" się firmach to około 450zł. Ja zapłaciłem 200zł łącznie z transportem. To samo z innymi podzespołami. Dlatego samego laptopa wybierałem kierując się procesorem. A resztę miałem, dyski, pamięci a część elementów dokupiłem. A jeśli chodzi o WiGig to nie widziałem takiej konfiguracji tego modelu. A chodzi o antenę wewnętrzna na 60 GHz, te modele jej nie mają. Kupiłem dwa komplety anten od innego laptopa i teraz czekam na nie i nie wiem czy jest w tych kompletach ta o którą mi chodzi. Po kolorach kabelków powinna być, a jak będzie zobaczymy. Tak jak wcześniej pisałem po poprawnej instalacji BT w MU pozostały mi trzy niezainstalowane urządzenia. Opisane, jako "Zewnętrzne urządzenie Bluetooth" Szukałem w sieci po ich identyfikatorach BTHENUM \ {a49eb41e-cb06-495c-9f4f-bb80a90cdf00} _VID & 00010075_PID & 0100 BTHENUM \ {a49eb41e-cb06-495c-9f4f-bb80a90cdf00} _LOC ALMFG & 000F BTHENUM \ {} 00001132-0000-1000-8000-00805f9b34fb _VID & 00010075_PID & 0100 BTHENUM \ {} 00001132-0000-1000-8000-00805f9b34fb _LOC ALMFG & 000F BTHENUM\{a49eb41e-cb06-495c-9f4f-aa80a90cdf4a}_VID &00010075_P jakiś sterowników. Jak na dziadka google przystało wskazywał mi tylko strony, które wiedzą wszystko i mają na wszystko lekarstwo tylko trzeba im pozwolić przeskanować system. Więc sam w głowie poszukałem rozwiązania i przypomniałem sobie (bo z BT bardzo dawno nie korzystałem) że nie mam żadnych wirtualnych portów COM a BT sporo ich wykorzystuje. Więc klikając w każde niezainstalowane urządzenie i aktualizację sterownika ręcznie wybierałem zaznaczając port COM i ze sterowników Microsoft wybrałem „Standardowy port szeregowy przez łącze Bluetooth” i oto efekt. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I po restarcie system już się nie "burzy" że czegoś nie może znaleźć. Ciekawostką jest sterownik który zaznaczyłem na niebiesko. Sensor linii papilarnych chociaż takowego w tym laptopie nie ma. Muszę zobaczyć czy na płycie jest gniazdo aby można było go podłączyć bo to bardzo fajna sprawa. Dopisane dnia 13-04-2016 Ten sterownik zaznaczony na niebiesko na fotce to czytnik kart SC. (Takie coś jak karty bankomatowe.) Szczelinka tych kart jest pod gniazdem Express Card I taka ciekawostka którą zauważyłem "bawiąc" tymi sterownikami i obserwując wskaźnik "Turbo Boost" Jeśli chcecie aby procesor cały czas miał włączony maksymalny mnożnik, wystarczy zainstalować jakiś sterownik urządzenia którego nie ma w laptopie i już system będzie dbał aby procesor był na wysokich mnożnikach. Quote
WinSxS Posted February 28, 2016 Report Posted February 28, 2016 Ciekawostką jest sterownik który zaznaczyłem na niebiesko.Sensor linii papilarnych chociaż takowego w tym laptopie nie ma. Muszę zobaczyć czy na płycie jest gniazdo aby można było go podłączyć bo to bardzo fajna sprawa. Zwróć uwagę - w/o - without. Quote
Polikon Posted February 28, 2016 Author Report Posted February 28, 2016 Zwróć uwagę - w/o - without. Nie kumam o co ci chodzi Quote
Nieobecny Posted February 28, 2016 Report Posted February 28, 2016 I taka ciekawostka którą zauważyłem "bawiąc" tymi sterownikami i obserwując wskaźnik "Turbo Boost" Jeśli chcecie aby procesor cały czas miał włączony maksymalny mnożnik, wystarczy zainstalować jakiś sterownik urządzenia którego nie ma w laptopie i już system będzie dbał aby procesor był na wysokich mnożnikach. Wystarczy ustawić plan zasilania na wysoką wydajność i minimalny stan procesora na 100% - żadnych sterowników nie potrzeba. Quote
Polikon Posted February 28, 2016 Author Report Posted February 28, 2016 Wystarczy ustawić plan zasilania na wysoką wydajność i minimalny stan procesora na 100% - żadnych sterowników nie potrzeba. Wiem, kiedyś o tym rozmawialiśmy. Chciałem tylko zwrócić uwagę jak windows "dba" o nasze sterowniki. W Viście tak sprawdzał stery że przez to cały system mulił. Dzisiaj sprawdziłem ten sposób z ustawianiem poziomów procesora na 100%. I kiszka Turbo Boost cały czas leży na ekologi Quote
Nieobecny Posted February 28, 2016 Report Posted February 28, 2016 Nie porównywałbym tu do Visty, bo ona nie ma już wsparcia do tego sprzętu, a swoją drogą to Vista działa normalnie na przyzwoitym sprzęcie i ze sterownikami do niej przeznaczonymi. Największą bolączką Visty było nietrafienie tego systemu w czas obowiązujących w tamtym czasie sprzętów. Przykładowo pierwsze C2D czy PDC o niskim taktowaniu 1,6GHz + 1GB ramu + dysk HDD 5400rpm - mowa o laptopach. To musiało mulić. Oczywiście dobra Vista zaczęła się od SP2. Quote
Polikon Posted February 28, 2016 Author Report Posted February 28, 2016 To o Viście to tylko tak w porównaniu. Inną sprawą jest że taki sprzęt jak ten ma tylko stery od win7 z wyż. Producenci takiego sprzętu zapominają albo w ogóle nie wiedzą, bo się nie interesują że w firmach do serwisowania wielu maszyn potrzebny jest max, win98. Nawet XP jest za wysoki dla oprogramowania DOSowego sterującego maszyny. Brakuje mi gniazda COM wmontowanego na stałe w obudowę. Prawie wszystkie inwertery czy servopaki które mam pod obsługą są serwisowane za pomocą COMa. Nie wspomnę o maszynie gdzie jest wykorzystywany DOS 1. Quote
Polikon Posted March 3, 2016 Author Report Posted March 3, 2016 Czekając na "graty" do laptopa napiszę co mnie zaczyna mocno wkurzać a nie miałem nigdy tego w innych laptopach. Gdy zamknę system w podłączonych (zewnętrznych) głośnikach mam takie dźwięki jakby wtyczkę od głośników trzymał w ręku. Tak jakby masy brakowało, ale jak tylko laptop zaczyna się uruchamiać nastaje cisza w głośnikach. Właśnie "wyczaiłem" że to coś z zasilaczem, bo jak wyciągnę wtyczkę zasilacza z laptopa to nastaje cisza w głośnikach. Dzisiaj próbowałem aktywować Win7pro na tym laptopie i jak się okazuje nie jest to takie proste. Trzeba mieć jakiś aktywny klucz od win7pro i aktywować go na moim laptopie. Serwer MS sprawdzi mój klucz od win8pro i aktywuje na zdobytym kluczu od jakiegoś innego komputera mój komputer. I od tego czasu na jednym kluczu będą "wisiały" dwa komputery. Tylko skąd wziąć aktywny klucz od win7pro tego na infolinii MS nie wiedzą. Quote
WinSxS Posted March 5, 2016 Report Posted March 5, 2016 Nie kumam o co ci chodzi Sorki że dopiero teraz. Napisałeś: Sensor linii papilarnych chociaż takowego w tym laptopie nie ma. Muszę zobaczyć czy na płycie jest gniazdo aby można było go podłączyć bo to bardzo fajna sprawa. A na skrinie widać: Dlatego napisałem o tym w/o. Po prostu jest to coś wbudowane (nie wiem co nawet) bez sensora linii papilarnych. Gdy zamknę system w podłączonych (zewnętrznych) głośnikach mam takie dźwięki jakby wtyczkę od głośników trzymał w ręku. Tak jakby masy brakowało, ale jak tylko laptop zaczyna się uruchamiać nastaje cisza w głośnikach. Właśnie "wyczaiłem" że to coś z zasilaczem, bo jak wyciągnę wtyczkę zasilacza z laptopa to nastaje cisza w głośnikach. Zakłócenia, kable by trzeba było zekranować Quote
Polikon Posted March 5, 2016 Author Report Posted March 5, 2016 Sorki że dopiero teraz. Napisałeś: A na skrinie widać: Dlatego napisałem o tym w/o. Po prostu jest to coś wbudowane (nie wiem co nawet) bez sensora linii papilarnych. Zakłócenia, kable by trzeba było zekranować A może tu chodzi o jakiś skaner palca w sieci? Bo to coś ma ikonkę urządzenia sieciowego. Np., aby się zalogować z sieci na ten laptop. Niestety jak na google przystało szuka i pokazuje tylko strony które wyłudzają dane, więc chyba zadzwonię do Della i się spytam co to takiego. Jeśli chodzi o te zakłócenia audio to są one tylko jak laptop jest wyłączony, i jak wyjmę wtyczkę zasilacza z gniazda w laptopie to zakłóceń nie ma. Jak dojedzie do mnie stacja dokująca to sprawdzę na jej zasilaczu czy też będzie ten efekt. Stacja ma taki sam zasilacz tylko trochę słabszy. Quote
m4s Posted March 5, 2016 Report Posted March 5, 2016 Oj słabiutko szukałeś! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat z innej strony: "Dell ControlVault helps protect secure operations by isolating them from the Windows environment and memory and instead, all processing and storage of critical data takes place on a processing and memory chip providing a protective and secure boundary. This isolation removes the processing and storage of identity and biometric information away from unsecured operating systems and physical hard drives. ControlVault is a hardware-based security solution that provides a hardened and secure bank for storing and processing user credentials. ControlVault keeps passwords, biometric templates, and security codes within firmware and locked away from a malicious application attack" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Polikon Posted March 6, 2016 Author Report Posted March 6, 2016 No nie wiem czy słabo bo ten drugi link też nic nie znajduje. Ale mniejsza z tym. Czyli tak jak myślałem, na płycie jest jakiś układ do zabezpieczania danych, Tylko trzeba kupić albo specjalną mini kartę na specjalne miniPCI lub zewnętrzną kartę klucz. Quote
Nieobecny Posted March 6, 2016 Report Posted March 6, 2016 @Polikon - a tak swoją drogą, po co ci dokupować te dodatkowe gadżety do lapka jak potrzebujesz mocy procesora + ewentualnie karty graficznej + pojemnych dysków? Wifi i lan masz przecież. Im mniej gadżetów tym lepiej. Quote
Polikon Posted March 6, 2016 Author Report Posted March 6, 2016 Mówisz gadżety ? Już się rozglądam za czymś takim "Nvidia Quadro K5100M" . Moc to do filmów, ale trzeba je na czymś oglądać. A biegać z kablami już mi nie pasuje bo mój 5cio metrowy kabelek HDMI nie za bardzo wystarcza. Teraz planuję jak tu włożyć do środka mojego pendriva ( tego z Acerka ). Ale teraz chcę go mieć podłączonego pod USB 3 bo USB 3 działa pod biosem. Jak robiłem kopię systemu to w jakieś 2-3min kopia 20GB została zapisana na pendrive. Quote
Polikon Posted March 13, 2016 Author Report Posted March 13, 2016 Czy ktoś może wie o co tu chodzi. Jak uruchamiam laptopa to cały czas procesor jest ustawiany na wysoki mnożnik, 3,6-3,8 GHz. A proces "NT Kernel & System" 9-11 procent procesora. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A aktywność procesora wygląda tak. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ale jak zrestartuję laptopa, znaczy nie wyłączę go całkowicie, tylko poleceniem "uruchom ponownie" ten proces już nie występuje i wygląda to tak. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nawet jak włączę laptopa i podczas gdy pojawi się ekran logowania to w prawym dolnym narożniku klikam na "uruchom ponownie" i po uruchomieniu wszystko jest OK. Ale zawsze jak uruchamiam laptopa normalnie to zawsze procesor jest ustawiony tak jak pokazałem to wyżej. O co tu chodzi. ??? Właśnie dotarł do mnie modem i zaraz po zainstalowaniu wszystko zaczęło działać. Wszystkie stery zainstalowały się poprawienie, tylko GPS trochę słabiutko łapie sygnały z satelitów. Dodam że modem nie jest widziany w biosie, ale działa Planuję wlutować gniazdo w to miejsce. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I jak sądzicie jak podłączę antenkę GPS to sygnał się poprawi ??? Oczywiście nie wiadomo czy te piny widoczne na fotce są gdziekolwiek podłączone ale spróbować nie zaszkodzi. Quote
Nieobecny Posted March 13, 2016 Report Posted March 13, 2016 Co do tych procesów i zużycia procesora to musisz prowadzić obserwacje w w równym czasie od uruchomienia. Tu pokazałeś po 1 minucie i po 5 - startują i zamykają sie różne procesy i usługi - to jest normalne zjawisko i nie musi byc dokładnie idealnie takie samo po każdym uruchomieniu. Quote
Polikon Posted March 13, 2016 Author Report Posted March 13, 2016 Co do tych procesów i zużycia procesora to musisz prowadzić obserwacje w w równym czasie od uruchomienia. Tu pokazałeś po 1 minucie i po 5 - startują i zamykają sie różne procesy i usługi - to jest normalne zjawisko i nie musi byc dokładnie idealnie takie samo po każdym uruchomieniu. Źle to zrozumiałeś. Zawsze po uruchomieniu jakiś tam proces się uruchamia i działa cały czas nawet jak laptop pracuje kilkanaście godzin to procek jest ustawiony na mnożnik 3.6-3.9 GHz. A jak uruchomię ponownie lapka bez wyłączenia to nie ma tego procesu i procesor po jakiś 5-7s od "postawienia" pulpitu spada na najniższy mnożnik. Szukałem tego w necie i coś wspominają o sterownikach Intela od USB 3 ( Intel_USB_3.0_eXtensible ) Dzisiaj zainstalowałem stery do USB 3 pobrane od Intela a nie od Della i jak na razie na dwa uruchomienia jest spokój. Quote
Polikon Posted March 18, 2016 Author Report Posted March 18, 2016 Dzisiaj dotarła do mnie druga stacja dokująca D5000 i wyciągnąłem z niej antenkę. ( stację kupiłem za 125zł używaną a Dell za klapę z antenami chce prawie 600zł samych anten nie sprzedają ) Podłączyłem do karty w laptopie i pierwsze próby łączności stacji z laptopem. Już po 30min zabawy mogę śmiało stwierdzić, że te 60GHz do łączności w laptopie to wielkie nieporozumienie, bynajmniej z taką mocą jak jest ustawiona w tych Dellowskich wynalazkach. Wystarczy rękę zbliżyć do stacji, aby zerwała łączność z laptopem leżąc 20cm od antenki wyprowadzonej z laptopa. Teraz muszę znaleźć jakieś miejsce do przyklejenia antenki w laptopie, bo nie mam takiego długiego kabelka, aby wstawić ją za matrycę. Na razie testowałem gniazdo USB3 i HDMI. Dysk podłączony pod USB3 obsługuje się jakby był wpięty do laptopa a na ekranie podłączonym z gniazda HDMI w stacji nie zauważyłem jakiś opóźnień, bynajmniej na myszkę reaguje jakby monitor był podpięty do HDMI w laptopie. Wracając do antenki na WiGig to bardzo jestem ciekawy czy te anteny są tylko jako aktywne czy działają jak konwertery satelitarne. Czyli z karty wychodzi sygnał np., 6GHz i antenka zamienia to na 60GHz. Bo antenka ma dość spory radiator i trochę się grzeje a w samej antence siedzą dwa układy scalone gdzie jeden przypomina miniaturowy procesor i głównie do niego jest przymocowany radiator. Teraz test łącza na RJ45 w stacji. Chyba nieźle wyszło [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Polikon Posted March 21, 2016 Author Report Posted March 21, 2016 Trochę poczytałem o tym WiGig. I okazuje się że te antenki to tak faktycznie konwertery. A tak to wygląda. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj jest trochę informacji o tym chipie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts