remix2000 Posted January 18, 2016 Report Posted January 18, 2016 Witam! Zauważyłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], więc postanowiłem podzielić się moimi doświadczeniami. Są na świecie różne cuda takie jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], które wyglądają na idealne, a w rzeczywistości mają [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Są też otwarte, zaufane i lubiane przez społeczność open source rozwiązania jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], charakteryzujący się małym zużyciem pamięci. I choć sam z niego korzystam na większości komputerów, to nie o nim będę mówił. Omówię sposób blokowania reklam przyjazny dla starych komputerów, ponieważ w ogóle nie zużywa pamięci. Chodzi mi o plik HOSTS wykorzystywany na wiele sposobów, jednak niedoceniany i niezauważany na tle przystępnych dodatków instalowanych przez jedno kliknięcie. Czym jest HOSTS? Jest to plik określający przekierowania IP na komputerze lokalnym. Daje to możliwość przekierowania na adres nieodpowiadający na zapytanie, np. 127.0.0.1, 0.0.0.0, a co za tym idzie zablokowanie połączenia z domeną np. reklamodawcy. Działa na poziomie routingu. Jest dostępny także na Linuks i OS X. Jak blokować tym połączenia? Otwieramy plik HOSTS do edycji(jako administrator). W większości przypadków wciskamy Win+X i wybieramy Wiersz polecenia (admin). Na Windows 7 trzeba jednak odnaleźć Wiersz polecenia w Menu Start i uruchomić jako admin z menu PPM. W to okno wklejamy to: notepad %windir%\system32\drivers\etc\hosts i zatwierdzić enterem. Plik wygląda tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zablokuje on reklamy w Skype. Zatwierdzamy OK, Close, i wybieramy "Check for updates" i "Update Hosts Now". Wymaga restartu! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uwaga: Hosty nie ukrywają miejsc po reklamach na niektórych stronach, ale to w niczym nie przeszkadza. Automatyczna aktualizacja? Nie ma sprawy. Wystarczy wybrać w "Options": W zakładce "System" aktywować startup na wybranych użytkowników. W zakładce "Updater" zaznaczyć "Automatically check and download...". Hosts na telefonie? Już to wymyślili, nazywa się [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Działa na androidzie z rootem. Chciałem się czymś podzielić, znalazłem temat i (mam nadzieję) go wyczerpałem. Podobnych poradników tutaj nie znalazłem. (Oprócz samej blokady reklam Skype). Proszę o komentarze i podpowiedzi. blazejwiecha likes this Quote
biały miś Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 a nie masz może takiej listy żeby do routera wrzucić ? wtedy wycięłoby reklamy z całej sieci za routerem jeśli się nei mylę, pewnie nie takie proste kliknij i gotowe ale byłbym w stanie poświęcić godzinę mojego życia miesięcznie aby aktualizować te wpisy w cfg routera pozdrawiam poradnik zjadliwy natomiast nie przemawia do mnie zezwalanie jakiemuś zewnętrznemu oprogramowaniu na modyfikację pliku hosts w moim komputerze ze względów bezpieczeństwa Quote
razor1995 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Wrzucasz po prostu do firewalla hosty z powyższej listy i już Quote
remix2000 Posted January 19, 2016 Author Report Posted January 19, 2016 Witam! Jeśli ktoś nie chce ufać oprogramowaniu closed-source to oświadczam, że [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Również open-sourcowe. Wystarczy przejrzeć źródło, skompilować i działać. I tak tego nie zrobicie, ale wasze potrzeby są uzasadnione. Do tego każdy program-wirus na poziomie admina może ingerować w HOSTS. Poza tym możecie napisać samemu np. w PowerShellu, jeśli chcecie. Hosts-Man to znany program, ułatwia pracę i jest łatwy w obsłudze, więc go poleciłem. A list jest wiele, m. in.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
biały miś Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 @up ja nie mówię że jest zły, ja tylko nie ufam takim programom Quote
remix2000 Posted January 19, 2016 Author Report Posted January 19, 2016 @up A ufasz przeróbkom Windowsa, pirackiemu oprogramowaniu, Microsoftowi i jego firmom partnerskim? Jeżeli nikomu z nich nie ufasz to brawo. Jeśli choć jednemu, to... prędzej czy później tego pożałujesz. Takie są nasze czasy. Poza tym - kiedy ja stwierdziłem, że powiedziałeś, że jest zły? ;P Quote
cookie1 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Kiedyś (chyba 6-7 lat temu) korzystałem zanim nie rozpowszechniły się różnorakie adblokery przegladarkowe. Działało to nieźle, aczkolwiek trzeba mieć na uwadze że blokuje to cały ruch z danego IP co może być i zaletą i wadą - przykładowo mi poblokowało synchronizację czasu z większości serwerów serwujących czas z zegarów atomowych. Bardziej zaawansowany z czymś takim sobie poradzi, ten mniej zaawansowany technicznie może mieć kłopot (jak pewnie ze wszystkim zresztą). Quote
biały miś Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 @up A ufasz przeróbkom Windowsa, pirackiemu oprogramowaniu, Microsoftowi i jego firmom partnerskim? Jeżeli nikomu z nich nie ufasz to brawo. Jeśli choć jednemu, to... prędzej czy później tego pożałujesz. Takie są nasze czasy. Poza tym - kiedy ja stwierdziłem, że powiedziałeś, że jest zły? ;P również nie dlatego systemy które zarabiają są poinstalowane z płyt, preinstalowane przez producentów, skompilowane przeze mnie sam jeszcze żadnego systemu nie napisałem ale może się to zmienić komputer z którego kiedyś logowałem się do banku był tylko do tego, dziś na szczęście nie mam konta w banku bo bankom tez przestałem ufać a jeśli ktoś nie ceni swojego bezpieczeństwa i swojej prywatności to jest jego sprawa ja wyraziłem swoją opinię pozdrawiam Quote
stml Posted January 30, 2018 Report Posted January 30, 2018 sprawdziłem alternatywy i mnie też się bardziej podobają Quote
m4s Posted January 30, 2018 Report Posted January 30, 2018 @stml gratulacje. Złota łopata, tytuł górnik forum jest twój Quote
razor1995 Posted January 30, 2018 Report Posted January 30, 2018 @m4s, raptem rok, bywali gorsi. Ten tutaj przyjemniej deputat węglowy dostanie, jako górnik Quote
m4s Posted January 31, 2018 Report Posted January 31, 2018 @m4s, raptem rok, bywali gorsi. Ten tutaj przyjemniej deputat węglowy dostanie, jako górnik Dwa lata: 2016 styczeń - 2017 styczeń = 1 rok 2017 styczeń - 2018 styczeń = 1 rok 1rok + 1 rok = 2 lata Quote
Recommended Posts