Domisiek Posted January 10, 2016 Report Posted January 10, 2016 Witam otóż jestem posiadaczem laptopa lenovo y50-70 16 GB ram intel i7 4720 HQGeFroce 960M. Temperatura laptopa wynosi około 74-80 °C podczas grania w wiedźmina, gta 5, Far Cry 4. Moje pytanie jest takie czy owy laptop powinien mieć mniejszą temperaturę czy to są normalne temperatury pracy wysokiej wydajności tego laptopa?
VACek Posted January 10, 2016 Report Posted January 10, 2016 Ile czasu masz laptopa? Ja u siebie mam 46 stopni jak nic nie robię
m4s Posted January 10, 2016 Report Posted January 10, 2016 80 stopni jest OK. Kung Fu Tap karate Mistrz!
Domisiek Posted January 10, 2016 Author Report Posted January 10, 2016 Ile czasu masz laptopa? Ja u siebie mam 46 stopni jak nic nie robię Od połowy grudnia. Jak nic nie robię mam identyczną temperaturę.
damian5142 Posted January 10, 2016 Report Posted January 10, 2016 emperatura laptopa wynosi około 74-80 °C To normalna temperatura podczas grania, nie przejmuj się
Domisiek Posted January 10, 2016 Author Report Posted January 10, 2016 To jaka temperatura może być krytyczna dla tego laptopa?
WinSxS Posted January 10, 2016 Report Posted January 10, 2016 Ogólnie jeśli nie przekroczy 90*C to nie ma co się bać, ale oczywiście nie jeździj tak 24/7/365, bo szybko padnie. Raz dziennie na godzinę będzie ok
WinSxS Posted January 10, 2016 Report Posted January 10, 2016 Aaaa właśnie... najlepiej nie stawiaj laptopa na czymkolwiek miękkim, od razu załatw sobie najlepiej jakiś stół, czy nawet taboret u mnie stoi na taborecie, dlatego kratki wentylacyjne mam odsłonięte Chyba nie chcesz ugotować sobie sprzętu
Domisiek Posted January 10, 2016 Author Report Posted January 10, 2016 (edited) Ogólnie jeśli nie przekroczy 90*C to nie ma co się bać, ale oczywiście nie jeździj tak 24/7/365, bo szybko padnie. Raz dziennie na godzinę będzie ok Można powiedzieć że rano gram tylko w wiedźmina i udało mi się powiększyć jego temperaturę tylko do 80% przez co bardzo długo się utrzymywała. Aaaa właśnie... najlepiej nie stawiaj laptopa na czymkolwiek miękkim, od razu załatw sobie najlepiej jakiś stół, czy nawet taboret u mnie stoi na taborecie, dlatego kratki wentylacyjne mam odsłonięte Chyba nie chcesz ugotować sobie sprzętu Tą sprawę już dawno rozwiązałem. Zapytam jeszcze jaka powinna być odpowiednia temperatura dla dysku twardego w tym latpopie? @ref Sorki za dopisanie next posta, nie zauwazylem swojego ostatniego. // WinSxS połączyłem Edited January 12, 2016 by WinSxS
WinSxS Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 Zapytam jeszcze jaka powinna być odpowiednia temperatura dla dysku twardego w tym latpopie? Generalnie dysk nie powinien przekraczać 50*C pod znacznym obciążeniem, jeśli odsłonięte będą kratki to tej temperatury nawet nie osiągniesz
provectus Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 80* nie jest normalną temp, wymienić paste i wyczyścić układ chłodzenia i zrobic wieksza przestrzeń pod obudową
WinSxS Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 80* nie jest normalną temp, wymienić paste i wyczyścić układ chłodzenia i zrobic wieksza przestrzeń pod obudową Jest normalną w obciążeniu bliskim 100%. To nie PC, to laptop
Domisiek Posted January 12, 2016 Author Report Posted January 12, 2016 Generalnie dysk nie powinien przekraczać 50*C pod znacznym obciążeniem, jeśli odsłonięte będą kratki to tej temperatury nawet nie osiągniesz Zrobiłem po prostu update biosu przez co laptop zaczął głośno chodzić podczas jego aktualizacji, gdy sprawdziłem temperaturę dysku wyniosła ona wtedy 51 °C więc myślałem że się zmieni, komputer zaciął się i pojawił się błąd(Kernel security check failed) Chyba taki jak dobrze pamiętam. Przez co komputer zresetował się. Odstawiłem go na 10-20 min, wróciłem no i od tamtejszego zdarzenia komputer znowu posiada odpowiednią temperaturę. 39 °C. Jeszcze mam jedno nurtujace pytanie, podczas korzystania czasami włącza mi się pisanie tyldy (~) po napisaniu polskiego znaku, pomaga tylko ponowne uruchomienie aplikacji a nie wiem czym to może być spowodowane. Pozdrawiam i jeszcze raz z góry dzięki.
provectus Posted January 12, 2016 Report Posted January 12, 2016 Jest normalną w obciążeniu bliskim 100%. To nie PC, to laptop nie, nawet pod pełnym nie ma szans
Domisiek Posted January 14, 2016 Author Report Posted January 14, 2016 Czy to są odpowiednie temperatury podczas niekorzystania z laptopa? Co do postow wyzej poradzilem sobie z wieksza temperatura podzespolow w tej chwili laptop na ustawieniach srednich/wysokich/ultra smiga na 60 °C lub 65
binhard Posted January 20, 2016 Report Posted January 20, 2016 Witam. Rozbieraj Laptop i przeprowadź tak zwaną konserwacje do wymiany termoplasty termo pady i dywanik przy i z wentylatora usuń. Proces przegrzewania się spowoduje uszkodzenie płyty głównej. Mikro pęknięcia kulek po samo uszkodzenie układu. Coraz więcej laptopów bez wentylatora. Lecz jeśli przeprowadzona procedura konserwacji nie przyniesie pozytywnych efektów sprawdź wentylator czy ma obroty lo/hi jeśli tak to wymień heatpipe. jeśli problem nie ustąpi należy przeprowadzić diagnozę kluczy zasilania. Uszkodzona ładowarka/bateria może doprowadzić do uszkodzenia głównego klucza wraz z innymi a te po prostu podają za wysokie napięcie stąd proces przegrzewania się może się pojawić. "choć max 2 dni tak by podziałał po czym pada i się nie uruchamia" Powodzenia.
Dulson Posted January 20, 2016 Report Posted January 20, 2016 Nie wiem czego to była temperatura, ale obstawiam, że CPU. Dzisiaj robiłem komputer, który w totalnym spoczynku w lekki programie z UEFI BIOS rozgrzał się do 73-74, a w stresie grzał się ten procesor do 78-79 i dalej nie szedł za bardzo, okazało się, że pasta którą robiłem była totalnie spękana, ze praktycznie rozsypała się w drobny pył, no a czemu chłodzenie nie "wyło" nie wiem, bios ma prawidłowe ustawienia, a wentyl cały czas tym samym stylem leci, nic nie zmienia, dopiero sterownik systemu zapina go na full obroty, ale pomimo tego i tak siedzi na około 62-65 stopni...
Domisiek Posted January 22, 2016 Author Report Posted January 22, 2016 Witam. Rozbieraj Laptop i przeprowadź tak zwaną konserwacje do wymiany termoplasty termo pady i dywanik przy i z wentylatora usuń. Proces przegrzewania się spowoduje uszkodzenie płyty głównej. Mikro pęknięcia kulek po samo uszkodzenie układu. Coraz więcej laptopów bez wentylatora. Lecz jeśli przeprowadzona procedura konserwacji nie przyniesie pozytywnych efektów sprawdź wentylator czy ma obroty lo/hi jeśli tak to wymień heatpipe. jeśli problem nie ustąpi należy przeprowadzić diagnozę kluczy zasilania. Uszkodzona ładowarka/bateria może doprowadzić do uszkodzenia głównego klucza wraz z innymi a te po prostu podają za wysokie napięcie stąd proces przegrzewania się może się pojawić. "choć max 2 dni tak by podziałał po czym pada i się nie uruchamia" Powodzenia. Nie mogę wymienić pasty ani nic innego ponieważ wtedy mój produkt straci gwarancje.
Jakub Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 Daj go na serwis w celu konserwacji : opisz że chcesz wymianę pasty itp. Na nowa kup np artic cooling mx 2 i termopaty powiedz że maja ci wymienić. Dodatkowo zrób/ kup sobie podstawkę pod lapka np tę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ja np zrobiłem sobie sam ze sklejki + 4 wentylatory , plus przełącznik itp.
cookie1 Posted January 22, 2016 Report Posted January 22, 2016 To też zależy od konstrukcji lapka, zazwyczaj te biznesowe są skonstruowane przemyślnej. Mój lapek HP 6930p po wymianie pasty na MX-2 rozgrzewa się do 66 stopni w stresie,. ale on ma porządne ciepłowody i logicznie skonstruowany układ chłodzenia (powietrze jest czerpane spod wentylatora i wypychane przez boczną ściankę. Z kolei Samsung R730 znajomej któremu zaaplikowałem w zeszłym tygodniu nową pastę (też MX-2) bo ta firmowa skamieniała ma fatalnie skonstruowane chłodzenie- mało że ciepłowodzik mikry to na dodatek powietrze czerpane jest "skądinąd". Nie dziwi mnie zatem że po wymianie pasty temperatury w OCCT sięgają 89 stopni, a przed wymianą pasty przy lekkim obciążeniu lapek się przegrzewał i wyłączał. O ile HP w idlu ma około 35 stopni, to Samsung już niemal 50. Po obejrzeniu jak wygląda układ chłodzenia w jednym i drugim przypadku nie dziwi mnie to wcale.
Guest gpupdate Posted February 5, 2016 Report Posted February 5, 2016 Witam otóż jestem posiadaczem laptopa lenovo y50-70 16 GB ram intel i7 4720 HQ GeFroce 960M. Temperatura laptopa wynosi około 74-80 °C podczas grania w wiedźmina, gta 5, Far Cry 4. Moje pytanie jest takie czy owy laptop powinien mieć mniejszą temperaturę czy to są normalne temperatury pracy wysokiej wydajności tego laptopa? To jest normalna temperatura dla tego laptopa, nic z nim nie rób! Co poniektórzy chyba nie zwrócili uwagi, że to jest gamingowy laptop z bardzo mocnym procesorem na pokładzie - to jest całkiem przyzwoita temperatura dla tego typu sprzętów. Jako dowód spójrz sobie na recenzję tego laptopa na portalu notebookcheck. Uzyskali bardzo podobne temperatury do Twoich: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
VACek Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Recommended Posts