Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam zainteresowałem się systemem FreeBSD mam pewne problemy z tym systemem a mianowicie z instalacja 

Obraz pobrałem z tej strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nazwa tego obrazu: FreeBSD-10.2-RELEASE-i386-dvd1.iso

no i teraz tak jest to wersja FreeBSD 10.2 

Dodam to że chcę ten system wgrać na normalnego kompa mam stary komputer i tam chcę to wgrać 

Instaluje na virtualboxie wszystko jest normalnie działa no i teraz mam logowanie no to loguje się za pomocą konta root no i chcę teraz zainstalować jakiś pakiet graficzny no to najpierw zaczynam tak Screenshot_85_zpsvc3wngwc.png

no i tu pokazuje błąd i nie wiem jak dalej ruszyć z tym na youtube pokazują że to działa ale na starszych wersjach 

posiadając ten obraz co podałem wyżej ma wszystko na płycie ale pod koniec instalacji nie działa komenda sysinstall po prostu jej nie ma w tej wersji systemu 

Jak wgrać środowisko graficzne oraz jakieś programy no programy to w sumie wiem jak wgrywać tylko te środowisko jak wgrać ?

Był by ktoś w stanie mi pomóc z tym systemem od dwóch dni to nie działa no a zależy mi na tym żeby to zadziałało 
Pozdrawiam  ;)

Posted

Screenshot_100_zpsmjczsezr.png

po wpisaniu ping mam takie coś jak jest zaznaczone no a ifconfig normalnie pokazuje karty sieciowe dodam że już instalowałem go na starym komputerze to błędy były te same cały czas 

to samo co na vboxie

Posted

widze że nie bardzo znasz bash-a ... i instalujesz linuxa z konsoli ? ...
...dość duże wyzwanie jak dla początkujących 

Nie bardzo rozumiem cię tutaj w freebsd to siedze pierwszy raz ale w linuxie to już trochę siedze i linuxa akurat ograniam

Screenshot_102_zpshze5eekh.png

Posted

Przestaw konfiguracje na nat. w network.

Podaj wynik polecenia w windows ipconfig /all

następnie sprawdź czy w karcie sieciowej "połączenie lokalne" masz dodaną przystawkę od virtualbox.

i czy wirtualna  karta sieciowa VirtualBox Host-Only Network jest włączona.

w samych ustawieniach jak masz na bridge odpowiadać na pingi będzie ci tylko adres lokalny twojej sieci. Sprawdź ping 192.168.1.219.

przestaw w Virtual box na NAT i zatwierdź odpal system z taką konfiguracją i zobacz wynik polecenia ifconfig.

powinno przypisać ci pule z innego przedziału adresowego. Jeśli przypisało to ping i z np  www.google.com powinny wracać.

jeśli nie wracają sprawdź czy rutera nie masz skonfigurowanego tak by blokował odpowiedzi ping.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

No ok dzięki za poradnik ogarnę wtedy to na spokojnie wieczorem najwyżej i dam znać co i jak

dobra wszystko działa system zainstalował się na VirtualBoxie bez problemu tak że wielkie dzięki za poświęcenie czasu :)

Posted

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązane

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information