WinSxS Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 (edited) Windows XP Light v.3.1.1 Tym razem chcę zaprezentować znacznie inną wersję systemu. Wyglądem przypomina Windows 2000... ale obsługą jest XP'kiem pełną gębą. Zdecydowałem znów oprzeć go na XP Pro SP3 VL, czysty z MSDN. Bez uaktualnień. Po prostu najnowsze aktualizacje nic nowego nie wprowadzają, a tylko zwiększają masę systemu. Względem 3.1.0 dodałem IE8, bez którego spora część aplikacji po prostu się wykładała. Oczywiście zalecam używanie jego tylko i wyłącznie do pobrania innej aplikacji System oczywiście utył... ale nie do tak bardzo masakrycznych rozmiarów. Przede wszystkim została praktycznie 99,9% kompatybilność. A na to kładłem główną uwagę przy tworzeniu tej modyfikacji. Wszystkie aplikacje, których instalacje próbowałem, zakończały się pozytywnie. Pełne unattended instalatora. Wasza rola ogranicza się tylko do pierwszej fazy (wybór dysku) i OOBE. Zintegrowany key wersji VLK (XTQJC... znam go już na pamięć). Oczywiście sprawa legalności należy do Was, ja tylko wrzucam obraz xD WiFi już działa! Podziękowania dla użytkownika KaNaPoWiCz za test tej sieci Dodatkowo - support rozszerzony. Zintegrowane sterowniki do chipsetów i SATA pozwalają po prostu spać spokojnie, wiadomo, że o te sterowniki z reguły bać się nie trzeba. Ale! - brakuje sterowników SATA do kontrolerów wirtualnych maszyn... ale tam można zainstalować jako IDE Zgodnie z prośbą zostawiłem fixmapi.exe do ActiveSync - tym razem rusza automatycznie z tzw. buta, nie trzeba nawet go uruchamiać. Został dodany do RunOnce. Sprawdzone aplikacje: Opera 12/34, Firefox, Fraps, DirectX, Adobe Flash Player, Kaspersky Total Security, uTorrent, ActiveSync, Skype, Bootvis. Do tego systemu polecam przeglądarkę Opera - prawdopodobnie najwygodniejsza przeglądarka, jaką można zainstalować. UWAGA! Z systemu nie został wycięty moduł Windows Update - bez tego modułu Skype po prostu nie rusza. W OOBE (pierwsza instalacja) zalecam jego wyłączenie, żeby nie ukruszyć systemu. Zostawiłem to po prostu, żeby każdy zadecydował sam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Prosiłbym o testy, zarówno na VM jak i na sprzęcie realnym! Edited April 11, 2016 by WinSxS Marti85 likes this Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek_pysiek Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 A jak wygląda sprawa z przeglądaniem stron? Używam google chrome, który nie otwierał mi wszystkich stron z powodu tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]tylko systemy od Vista w górę. Nie mogę znaleźć dokładnego komunikatu jaki wyrzuca przeglądarka, ale jak ta sprawa się ma? Wtedy był zainstalował XP z powrotem, bo to zmusiło mnie do przesiadki. W razie nieścisłości postaram się lepiej wyjaśnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted December 28, 2015 Author Report Share Posted December 28, 2015 (edited) Z poziomu Opery (którą sam nań polecam) wszystkie używane przeze mnie strony się wczytują. Do V3.1 zintegrowałem sterowniki SATA i chipsetu, ale z wyłączeniem tych dla wirtualnych maszyn. Instalujesz na VPC - ustaw dysk na IDE Edited December 29, 2015 by WinSxS pok3r999 likes this Link to comment Share on other sites More sharing options...
Never1234 Posted December 29, 2015 Report Share Posted December 29, 2015 Ja mogę powiedzieć że w porównaniu do poprzedniej wersji jest lepiej czyli działa WIFI no i ogólnie śmiga ale.. bierze trochę więcej ramu niż wersja V2 a to jest akurat minus bo w starszej wersji po instalacji sterów brała tak z 110 mb ram z 512 a ta bierze z 200 mb no niby różnica nie duża ale jednak xD z tego co mi się wydaje zajmuje trochę więcej na dysku ale to dla mnie nie problem . Ogólnie oceniając to tak 8/10 System jest szybki stabilny na razie nie zauważyłem żadnych błędów czyli daje drugie życie starym PC PS: W nowych wersjach mógłbyś go bardziej zoptymalizować zwłaszcza ram (Jeżeli da radę!) i to tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted December 29, 2015 Author Report Share Posted December 29, 2015 Właśnie wolałem kosztem zajętości pamięci dać mu lepszą stabilność i kompatybilność, ale V3.1.1 jest już wersją finalną i jedyne, co najwyżej bym do tego dołożył to skrypty poinstalacyjne. Zrobię taki optymalizator usług i najciekawsze aplikacje specjalnie w jednym obrazie ISO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabek Posted December 30, 2015 Report Share Posted December 30, 2015 WinSxS no stary gratulajcje, że dorobiłeś się swojego działu, systemik już pobieram i na pewno skomentuję działanie. Fajnie, że dopracowałeś wifi. Edit: Dorzuciłeś sterowniki sata do instalki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted December 30, 2015 Author Report Share Posted December 30, 2015 Edit: Dorzuciłeś sterowniki sata do instalki? Tak, zintegrowane najnowsze DriverPack ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabek Posted December 31, 2015 Report Share Posted December 31, 2015 A dużo roboty zrobić wersję ENG? No jest bajka. 90MB ramu po starcie zużycie. Póki co tylko na wirtualce, ale zapowiada się świetnie. Zobaczymy jak w użytkowaniu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Never1234 Posted December 31, 2015 Report Share Posted December 31, 2015 A ogólnie rozmiary tego Windowsa po instalacji pozwalają postawić na HDD 1GB bo posiadam taki terminal xd Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted January 1, 2016 Author Report Share Posted January 1, 2016 Pozwolą, system na VPC zżerał mi ~550 MB na czysto, zakładając ze sterownikami itd to wyjdzie pewnie z 850 MB Link to comment Share on other sites More sharing options...
Never1234 Posted January 2, 2016 Report Share Posted January 2, 2016 Hmm... nie wiem czemu ale twój mod ma czasami tendencje do wysypania się (Blue screen) i właśnie to nie jest powodem sterowników albo ja coś za dużo nagrzebałem xD no nic teraz robię format zobaczymy potem Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted January 2, 2016 Author Report Share Posted January 2, 2016 To pewnie coś nagrzebałeś xD Podczas testów na VM i u kolegi działał stabilnie, soł idk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Never1234 Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 No faktycznie twój mod to cacko na starym pc i terminalu a powodem wysypania się był sterownik od Visty do grafiki sam się pobrał bo używałem slim driver Edit: Takie pytanko z poza tematu zrobiłbyś coś takiego tylko że na Win 7? Znaczy się czy myślałeś już coś więcej niż o XP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted January 4, 2016 Report Share Posted January 4, 2016 @WinSxS, co do usług - polecam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabek Posted January 7, 2016 Report Share Posted January 7, 2016 No mam pierwsze bugi: 1) obcięty transfer przez wifi, max 100kB/s 2) brakuje jakiejś dll-ki (program Light lekki Firefox) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Devhost97 Posted January 7, 2016 Report Share Posted January 7, 2016 Może coś dokłądniej kolego ? u mnie wifi działa bezżadnych ograniczeń. Jaka karta sieciowa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted January 8, 2016 Author Report Share Posted January 8, 2016 Także u mnie problemów nie było gdy testowałem, podaj szczegóły to pomożemy A co do FF? Pełna wersja dziala wyśmienicie wiec to na pewno nie wina braku dll. Którego dokładnie brak? Podaj wersje FF która sprawdzasz. Tak czy siak polecam Operę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabek Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Instalowałem na realnym lapku, Dell D630 w standardowej konfiguracji, więc wifi od broadcoma. Dodam tylko, że ten sam lapek na win7 linuxie osiaga normalne transfery żeby nie było, potestuję jeszcze i dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Instalowałem na realnym lapku, Dell D630 w standardowej konfiguracji, więc wifi od broadcoma. Dodam tylko, że ten sam lapek na win7 linuxie osiaga normalne transfery żeby nie było, potestuję jeszcze i dam znać. I jak, sprawdzałeś już?najprawdopodobniej to wina jakiegoś sterownika, reinstalowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhpaulus Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Możliwe, że to jest coś, czego szukałem. Mam hp mini 210 i na każdym dotychczas testowanym SO coś było nie halo, najczęściej - ciął się. Zobaczę jak to będzie działało. Działa najszybciej ze wszystkich sprawdzonych przeze mnie systemów Mam takie 2 pytania: 1. Jaki zalecasz w nim program antywirusowy by nie spowolnił za bardzo systemu? 2. Czy on ma obsługę (oczywiście po doinstalowaniu sterowników) modemu 3G wbudowanego do netbooka i bluetooth? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabek Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 Siemanko po przerwie, sorki za brak odpowiedzi, ale mało czasu ostatnio. Otóż ogarnąłem problem z instalacją niektórych programów np Light. Wystarczy zainstalować Visual C++ 2015 Redistributable i nie będzie krzyczał, że brakuje dll-ek. Zaciągam wersje 3.1.1 i bedę testował niebawem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek_pysiek Posted January 23, 2016 Report Share Posted January 23, 2016 I to przykład strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] która nie zadziała na Windows XP używając przeglądarki Chrome. Macie na to jakąś receptę oprócz zmiany przeglądarki? Próbowałem różnych tricków i niestety bez powodzenia, a to nie jedyna strona, która mi nie działa, chyba, że mam system od Vista w górę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gość01 Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 I to przykład... CHROME i inne pochodne (oparte o nowy kod) > nie wspierają już 'XP'. Wyjściem jest cofnięcie się do starszych wersji lub zmiana przeglądarki Link to comment Share on other sites More sharing options...
djmysia Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Proszę o link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted February 5, 2016 Author Report Share Posted February 5, 2016 W pierwszym poście jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tarasek Posted February 8, 2016 Report Share Posted February 8, 2016 Witam, nie mogę się doszukać linku do pobrania a w pierwszym poście go nie ma. Za wskazówki z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted February 8, 2016 Author Report Share Posted February 8, 2016 W spoilerze link jest, ale w kolorze białym. Można go znaleźć... bo ma niebieskie podkreślenie Wiele ludzi ma problem ze znalezieniem, ale on jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
tarasek Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Witam,utworzyłem bootowalny obraz ISO i jak się okazałe mój system nie wykrywa pendrive, proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WinSxS Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 Jaką aplikacją 'wypalasz' pendrive? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tarasek Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Wypaliłem Rufusem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts