Jump to content

Test tanich dysków SSD na kościach TLC - Silicon Power Slim S55 120/240GB, SanDisk Plus 120GB, Platinet PMSSD120B 120GB

Recommended Posts

Posted

Bez zbędnych ceregieli dysk z tytułu w dwóch najpopularniejszych benchmarkach do testowania dysków SSD.

100.jpg

Jak widać wydajność nie powala. Prezentowany dysk jest zbudowany na kościach Toshiba 19nm TLC(jak większość najnowszych ekonomicznych dysków SSD na rynku) i posiada kontroler Phison(jak większość dysków SSD na rynku). Gwarancja 3 lata. Dysk może jedynie konkurować ceną(obecnie najniższa na rynku w każdym przedziale pojemności). Jednak start systemu zainstalowanego na tym dysku jest bardzo dobry i może konkurować z najlepszymi dyskami SSD. Start w pełni zaktualizowanego Win 7 x64 Pro to ok. 6 sekund, natomiast w pełni zaktualizowany Win 8.1 x64 Pro to ok. 4 sekundy!!! - tu od razu dodam, że bez hybrid boot(Win 8.1) i bez Prefetch/Superfetch obydwa systemy oraz jakichkolwiek wbudowanych w płytę "polepszaczy" typu fast boot - laptop testowy to tani model biurowy w procesorem Pentium 2020M.

Dla porównania test identycznego dysku Silicon Power S55 tylko 240GB - od razu widać różnicę:

image.jpg

Edit: Jako, że trafiły w moje ręce inne tanie dyski SSD(cena poniżej 200 pln), podzielę się z Wami ich szybkim testem.

SanDisk Plus 120GB - nowa wersja na kościach TLC(nie G25 na kościach MLC):

sandisk_plus_120gb.jpg

Platinet PMSSD120B 120GB - oczywiście TLC na kontrolerze SM:

Platinet_PMSSD120_B.jpg

Start systemu na obydwu dyskach, to ok 10 sekund. Choć dyski nie powalają, to komfort pracy w stosunku do HDD jest nieporównywalny. Platinet ma porządną obudowę aluminiową, natomiast SanDisk może w pierwszym kontakcie odstraszyć - tandetny plastyk ledwo kupy sie trzymający. Widać na czym producenci oszczędzają. Jednak najważniejsze są "bebechy" i tu SanDisk ma sporą przewagę.

Test na budżetowym laptopie Lenovo G510 z Core i3 4000M + 8GB ram DDR3L 1600 MHz CL11

Uwaga: najbardziej liczące się wyniki w programie Crystal Disk Mark od wersji 5.xx wzwyż są z 3 i 4 linii, czyli Sekwencyjne i 4k(małe pliki). Najbardziej miarodajne i porównywalne.

Posted

czyli potwierdzasz ze typ kości i logo nie mówi o wydajnosci w tym NM, szybkość ssd jest jedna i nie zawsze warto kupowac topowe dyski ;) jednak silicon ma problem z trwałoscią danych tzn lubi sie zwiesić przynajmniej na starych firmware, nie wiem jak nowe ;) 

PS: pamietam jak walczyłeś że topowe dyski sa najlepsze i co? start na najwolniejszym w 4s? ;)

Posted

ja tam nie wiem jak logo i typ kości bo sam nie wiem jaki typ mam :D (zapomniałem) ale mój leciwy już samsung pm810 (dysk kupiony w 2011 roku do lapka i od tego czasu w nim siedzi)

po przeprowadzeniu podobnych testów ma takie wyniki (nie wiem jak wstawić grafikę tak jak wiki) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale 4 s start systemu to robi na mnie wrażenie i nie wiem jak to osiągnąć na starym i7 pierwszej generacji (laptop alienware m15x) jakieś pro porady dla startu systemu w 4 sekundy byłbym wdzięczny :D nawet jeśli z 20 paru sekund czas skrócę do 10 :D (win7 x64 home prem)

pozdrawiam

Posted

wyzeruj ssd, okrój usługi i autostart i zaktualizuj stery a ruszy

to nie dla mnie zabawa, system instaluję tylko w sprawie wyższej konieczności (jak ostatnie złapanie kataru na jakimś chińskim forum TOR) także zerowanie to już nowy właściciel będzie robił w przyszłym roku.