Nieobecny Posted December 14, 2015 Report Posted December 14, 2015 Bez zbędnych ceregieli dysk z tytułu w dwóch najpopularniejszych benchmarkach do testowania dysków SSD. Jak widać wydajność nie powala. Prezentowany dysk jest zbudowany na kościach Toshiba 19nm TLC(jak większość najnowszych ekonomicznych dysków SSD na rynku) i posiada kontroler Phison(jak większość dysków SSD na rynku). Gwarancja 3 lata. Dysk może jedynie konkurować ceną(obecnie najniższa na rynku w każdym przedziale pojemności). Jednak start systemu zainstalowanego na tym dysku jest bardzo dobry i może konkurować z najlepszymi dyskami SSD. Start w pełni zaktualizowanego Win 7 x64 Pro to ok. 6 sekund, natomiast w pełni zaktualizowany Win 8.1 x64 Pro to ok. 4 sekundy!!! - tu od razu dodam, że bez hybrid boot(Win 8.1) i bez Prefetch/Superfetch obydwa systemy oraz jakichkolwiek wbudowanych w płytę "polepszaczy" typu fast boot - laptop testowy to tani model biurowy w procesorem Pentium 2020M. Dla porównania test identycznego dysku Silicon Power S55 tylko 240GB - od razu widać różnicę: Edit: Jako, że trafiły w moje ręce inne tanie dyski SSD(cena poniżej 200 pln), podzielę się z Wami ich szybkim testem. SanDisk Plus 120GB - nowa wersja na kościach TLC(nie G25 na kościach MLC): Platinet PMSSD120B 120GB - oczywiście TLC na kontrolerze SM: Start systemu na obydwu dyskach, to ok 10 sekund. Choć dyski nie powalają, to komfort pracy w stosunku do HDD jest nieporównywalny. Platinet ma porządną obudowę aluminiową, natomiast SanDisk może w pierwszym kontakcie odstraszyć - tandetny plastyk ledwo kupy sie trzymający. Widać na czym producenci oszczędzają. Jednak najważniejsze są "bebechy" i tu SanDisk ma sporą przewagę. Test na budżetowym laptopie Lenovo G510 z Core i3 4000M + 8GB ram DDR3L 1600 MHz CL11 Uwaga: najbardziej liczące się wyniki w programie Crystal Disk Mark od wersji 5.xx wzwyż są z 3 i 4 linii, czyli Sekwencyjne i 4k(małe pliki). Najbardziej miarodajne i porównywalne. Quote
provectus Posted December 14, 2015 Report Posted December 14, 2015 czyli potwierdzasz ze typ kości i logo nie mówi o wydajnosci w tym NM, szybkość ssd jest jedna i nie zawsze warto kupowac topowe dyski jednak silicon ma problem z trwałoscią danych tzn lubi sie zwiesić przynajmniej na starych firmware, nie wiem jak nowe PS: pamietam jak walczyłeś że topowe dyski sa najlepsze i co? start na najwolniejszym w 4s? Quote
biały miś Posted December 14, 2015 Report Posted December 14, 2015 ja tam nie wiem jak logo i typ kości bo sam nie wiem jaki typ mam (zapomniałem) ale mój leciwy już samsung pm810 (dysk kupiony w 2011 roku do lapka i od tego czasu w nim siedzi) po przeprowadzeniu podobnych testów ma takie wyniki (nie wiem jak wstawić grafikę tak jak wiki) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale 4 s start systemu to robi na mnie wrażenie i nie wiem jak to osiągnąć na starym i7 pierwszej generacji (laptop alienware m15x) jakieś pro porady dla startu systemu w 4 sekundy byłbym wdzięczny nawet jeśli z 20 paru sekund czas skrócę do 10 (win7 x64 home prem) pozdrawiam Quote
provectus Posted December 14, 2015 Report Posted December 14, 2015 wyzeruj ssd, okrój usługi i autostart i zaktualizuj stery a ruszy Quote
biały miś Posted December 14, 2015 Report Posted December 14, 2015 wyzeruj ssd, okrój usługi i autostart i zaktualizuj stery a ruszy to nie dla mnie zabawa, system instaluję tylko w sprawie wyższej konieczności (jak ostatnie złapanie kataru na jakimś chińskim forum TOR) także zerowanie to już nowy właściciel będzie robił w przyszłym roku. Quote
Nieobecny Posted November 19, 2016 Author Report Posted November 19, 2016 Nowe dyski i ich testy. Quote
Nieobecny Posted December 6, 2016 Author Report Posted December 6, 2016 Edycja w pierwszym poście - nowy dysk w teście - Silicon Power S55 240GB. Quote
annonying_anoni Posted December 7, 2016 Report Posted December 7, 2016 Jeśli będziesz miał goodram cx300 to zrób jego test Quote
Recommended Posts