m4s Posted October 17, 2017 Report Posted October 17, 2017 Steppingi są różne pomiędzy T9900 a T6970 Możesz poszukać na necie informacji czy komuś udało się uruchomić T9900 na GL40 - pierwszy z brzegu że nie dał rady [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na Allegro nie ma T6970 Najbliższy pasujący T6670 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Taki sam zegar ale Cachu dwa razy więcej Quote
analyzer64 Posted October 17, 2017 Report Posted October 17, 2017 Ładuj T9300, lub T9500. Mam ten sam chipset w jednej Toshibie. Na steppingi rzadko kiedy patrzyłem a już kilka procesorów zmieniłem w laptopach. Ja zmieniałem z T3400 na T8100, inna architektura i steppingi też inne. Quote
Han-Rad Posted October 17, 2017 Report Posted October 17, 2017 Steppingi są różne pomiędzy T9900 a T6970 Możesz poszukać na necie informacji czy komuś udało się uruchomić T9900 na GL40 - pierwszy z brzegu że nie dał rady [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na Allegro nie ma T6970 Najbliższy pasujący T6670 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Taki sam zegar ale Cachu dwa razy więcej Właśnie dlatego pytam o T9300 bo wiem, że GL40 nie obsługuje FSB wyższego jak 800Mhz a T9300 jest z tej rodziny najwyższy modelowo z FSB 800Mhz i TDP 35W. T9900 nie poszedł bo ma FSB 1066Mhz. To już znalazłem. Zanim zadałem pytanie na forum ( przeczytałem w specyfikacji układów GM45/GL40 ) Dlatego nie pytam o Penryny z tym taktowaniem i nie chce przerabiać chłodzenia dlatego moje pytanie jest o ten konkretny model. Ładuj T9300, lub T9500. Mam ten sam chipset w jednej Toshibie. Na steppingi rzadko kiedy patrzyłem a już kilka procesorów zmieniłem w laptopach. Ja zmieniałem z T3400 na T8100, inna architektura i steppingi też inne. Dzięki może nawet o T9500 się pokuszę, używka teraz to jakieś 30USD. P.S. Zadowolony z przesiadki na innego procka > Quote
analyzer64 Posted October 17, 2017 Report Posted October 17, 2017 P.S. Zadowolony z przesiadki na innego procka > Jest zauważalna różnica. Bałem się przejścia Merom->Penryn dlatego nie inwestowałem w T9300, teraz jestem na 99% pewny że pójdzie. Szkoda, że ciężko wyrwać 4Gb ramu DDR2 w jednej kości po normalnej cenie. Z SSD laptop pracuje całkiem sprawnie (Toshiba L300-1A8). Quote
Nieobecny Posted October 17, 2017 Author Report Posted October 17, 2017 Od razu T9500, bo to jest max i nie będziesz żałował. Quote
Han-Rad Posted October 17, 2017 Report Posted October 17, 2017 Jest zauważalna różnica. Bałem się przejścia Merom->Penryn dlatego nie inwestowałem w T9300, teraz jestem na 99% pewny że pójdzie. Szkoda, że ciężko wyrwać 4Gb ramu DDR2 w jednej kości po normalnej cenie. Z SSD laptop pracuje całkiem sprawnie (Toshiba L300-1A8). I tak mi to nic by nie dało bo płyta obsługuje tylko max 2*2Gb. - chyba, że się mylę.. Quote
Nieobecny Posted October 17, 2017 Author Report Posted October 17, 2017 max 2 x 2GB = 4GB DDR2 667MHz Quote
Han-Rad Posted November 22, 2017 Report Posted November 22, 2017 Procesor zamontowany ( T9500 ), pamięć zamontowana ( 2*2GB ), dysk zamontowany ( 256GB kingston KC400, nowy wiatrak zamontowany - wszystko działa jak powinno - lepiej już nie będzie łączy koszt 600PLN - lepiej już nic nie będzie chyba że zmienię płytę na nowszą z grafiką procek i pamięci - ale to już raczej nie będzie opłacalne. AA zastanawiam się jeszcze nad zmianą karty sieciowej na AzureWave 802.11 ACDzięki za pomoc. Quote
Nieobecny Posted November 22, 2017 Author Report Posted November 22, 2017 Wątpię, aby karta AC 5GHz działała na tym laptopie. Pewniej będzie kupić N 300Mb/s. Poczytaj na forach Acera o kompatybilności kart wifi. Quote
Han-Rad Posted November 22, 2017 Report Posted November 22, 2017 Wątpię, aby karta AC 5GHz działała na tym laptopie. Pewniej będzie kupić N 300Mb/s. Poczytaj na forach Acera o kompatybilności kart wifi. Mam odpowiedź z Acer serwis że nie mam problemu żeby zamontować tego typu kartę, bios da radę.. Wiec gdyby ktoś szukał takiej informacji to bios 2.1 w acer 7736 może obsłużyć kartę typu 802.11 AC dualbanda wraz z BT na Half mini PCIe. Konkretnie pytałem o Intel 7260hmw an. ale we wcześniej zapytałem ogólnie o kartę tego typu. Trzeba będzie tylko pokombinować ze sterami. Aaa i zapomniałem napisać że kartę 802.11 b/g/n/ 300Mb/s mam na wyposażeniu. Quote
Nieobecny Posted November 22, 2017 Author Report Posted November 22, 2017 Mam odpowiedź z Acer serwis że nie mam problemu żeby zamontować tego typu kartę, bios da radę..Wiec gdyby ktoś szukał takiej informacji to bios 2.1 w acer 7736 może obsłużyć kartę typu 802.11 AC dualbanda wraz z BT na Half mini PCIe. To tylko pogratulować i mam nadzieję, że się nie mylą. Trzeba będzie tylko pokombinować ze sterami. A co chcesz kombinować ze sterownikami? - pobierasz, instalujesz, gotowe. Quote
Han-Rad Posted November 22, 2017 Report Posted November 22, 2017 Te karty nie były dedykowane do tego modelu no i czytałem, że nie zawsze te z winupdate są najlepsze. A te karty intela 7260 to potrafią być bardzo problematyczne. Natomiast ta karta AureWave, o której myślę wychodziła na lapki dedykowane dla graczy ale niestety nie na Europę - dlatego tak mnie kusi i osiągała świetne transfery. Jeszcze myślę nad tym. Na święta ma dotrzeć do mnie Asus RT-AC87U ( wyrwałem za fajne pieniądze ) to będę mógł potestować szybkość mojej karty i zdecydować czy robić ten up.Mimo wszystko dziękuję za podpowiedzi co do procka dysku itd.. No i ogólnie świetny poradnik ! ! !Jeśli wymienię tą kartę to napiszę o tym.AA jeszcze jedno. generalnie ze zrobionego upa jestem zadowolony. Okazało się przy wymianie procka, że miałem zapaprany radiator ( widać źle go przeczyściłem wcześnie ) temperatury procka 44-55 stopni. Nie zacina się tak jak wcześniej. Nie trzeba resetów robić. HDD poszedł w miejsce CD. Index wydajności systemu w Win7 teraz mam taki:procesor 6,2Pamięć ram 5,9HDD 7,7Grafikę pomijam bo to kupa i nie mam na to wpływu. Quote
rum69 Posted November 22, 2017 Report Posted November 22, 2017 Fajny poradnik, ja dodam że w laptopie Lenovo g570 zmieniłem CPU z Celerona na I7 (i7 2630qm socket g2) i działało to całkiem przywozicie... Quote
Nieobecny Posted November 22, 2017 Author Report Posted November 22, 2017 karty intela 7260 to potrafią być bardzo problematyczne Problematyczne są w sensie kompatybilności ze starszymi sprzętami - pomijam bios, bardziej pod kątem ilości linii zasilających. Czasem trzeba robić pin mod, aby poprawnie działała. Najlepiej znaleźć hardware maintenance manual od tego laptopa, gdzie są wyszczególnione wszystkie montowane komponenty, w tym karty sieciowe. Quote
Han-Rad Posted January 19, 2018 Report Posted January 19, 2018 Tak więc karta Wi-Fi Azurewave, którą zamówiłem śmiga bez problemów tylko, że stery musiałem ściągnąć ręcznie automatycznie nie wykrył prawidłowo karty sieciowej Wi-fi. To samo dotyczyło się sterów do BT. Pozdrawiam. Quote
Han-Rad Posted January 20, 2018 Report Posted January 20, 2018 na początku po zamontowaniu pierwszym uruchomieniu hurra !!!! radość !!! i poprzedni wpis. Później problemy ze sparowaniem we słuchawkami bt, szukanie rozwiązania, Ufff - udało się zadziałało. i nagle krach, pi instalacji jakiegoś programu żeby bet działało prawidłowo restart windy iiii ????? brak drugiego dysku, nie ma sieci, ustawienia jak sprzed miesiąca albo wcześniej.. ;((( i walka przywracanie systemu-nic, naprawa windy przy rozruchu i znalazło jakiś dobry punkt przywracania. i udało się później znów jakiś up z win update znalezione nowe stery i zadziałało ) Hurra... Wszystko prawidłowo. zamknięcie windy uruchomienie i znów zdziwko ;((( sterów brak, neta brak, dysku brak,... I tak jeszcze kilka razy. na razie jest ok. zobaczymy co dalej będzie. Wszystko wskazuje że winda instalowała niewłaściwe stery, musiałem lepiej poszukać właściwych.. Pozdrawiam cierpliwych. Quote
szymibtw Posted January 22, 2018 Report Posted January 22, 2018 Format i instalacja systemu na nowo skoro masz takie problemy Quote
Han-Rad Posted January 23, 2018 Report Posted January 23, 2018 Format i instalacja systemu na nowo skoro masz takie problemy problem jest tylko wtedy gdy mój win7 64 wchodzi w tryb uśpienia. Nie chciało mi się z tym bawić wiec pozmieniałem zachowanie systemu po zamknięciu klapki. Teraz zamiast wchodzić w tryb uśpienia system się zamyka. Po zrobionym upie mój lap uruchamia się tak szybko, że nie potrzebny mi tryb uśpienia. Jak ma ktoś jakiś lepszy pomysł niż reinstal windy chętnie posłucham. Quote
Nieobecny Posted February 22, 2018 Author Report Posted February 22, 2018 Modyfikacja chłodzenia w laptopie HP Probook 6570B(wersja tylko ze zintegrowaną grafiką): 1. Doklejone radiatory miedziane i 1 aluminiowy(zawsze dopasowuję przed przyklejeniem maksymalną ilość jaka da się gdziekolwiek przykleić): 2. Nawiercone dodatkowe otwory od spodu(uważam że nie szpecą zbytnio - rysy już były): 3. Oczywiście cały układ chłodzenia dokładnie wyczyszczony i nałożona pasta Thermal Grizzly Kryonaut, a termopad wymieniony na najlepszy możliwy firmy Gelid. Dodatkowo przyklejone nóżki 8mm(fabrycznie 2-3mm). P.S. Wszystkie laptopy HP Elitebook i Probook 2 i 3 generacji bez względu na rozmiar, są bliźniaczo podobne do siebie i modyfikacja chłodzenia będzie wyglądać podobnie - nawet w modelach z grafiką dedykowaną. Quote
Hermogenes Posted February 22, 2018 Report Posted February 22, 2018 Witaj kolego wiktorynek czy możesz napisać do jakiej temperatury grzały się rdzenie bez tej modyfikacji u mnie przy 100% osiągają czasami do 70 C przy 65 C włącza się drugi bieg i schładza dość szybko. przy obciążeniu 25-30 % temperatura utrzymuje się na poziomie 60 C. poz Hermogenes Quote
Nieobecny Posted February 22, 2018 Author Report Posted February 22, 2018 Temp była cały czas zadowalająca, ale ja cenię sobie ciszę. Teraz temp praktycznie nigdy nie przekracza 40 stopni(procesor i5 3210M) i wentylator chodzi non stop na najniższych obrotach. Śmiało mogę montować i7 4 rdzeniowego/8 wątkowego. Póki co nie ma takiej potrzeby, bo z laptopa korzysta moja matka do przeglądania internetu i zadań biurowych. Quote
bison616 Posted February 23, 2018 Report Posted February 23, 2018 Wymieniłem w Amilo Pi 3540 (PM45 ICH9M) Cpu T5800 na P8600 i działa bezproblemowo. Wydajność wyższa, TPD o 10W mniejsze (35 vs 25) i temp. nieco mniejsze. Mogłem coś z serii P9600/P9700 ale nie miałem pewności czy będzie działać no i ta cena 150-200zł. A ten P8600 za 20zł . Tylko chyba cos jest nie tak z baterią bo na starym cpu i nowym bez zasilania z sieci w obu znacząco (800mhz) obniża taktowania cpu. I ani w biosie opcje ani plany zasilania w windows nie mają tu znaczenia. Quote
Nieobecny Posted February 23, 2018 Author Report Posted February 23, 2018 Max da radę wsadzić T9900 lub nawet Q9100. Co do baterii - zaraz to rozwikłamy. Ile średnio trzyma bateria? Dla celów testowych: - naładuj baterię do 100% - ustaw plan zasilania na wysoką wydajność - minimalny stan procesora ustaw na 100% Test nr 1: - wszystkie ustawienia jak wyżej + podłączona bateria naładowana na 100% + podłączony zasilacz - daj screena z pierwszej zakładki CPU-z Test nr 2: - jak wyżej tylko na samej baterii, odłącz zasilacz - daj screena z pierwszej zakładki CPU-z Test nr 3: - jak wyżej tylko na samym zasilaczu, odłącz baterię - daj screena z pierwszej zakładki CPU-z Quote
bison616 Posted February 23, 2018 Report Posted February 23, 2018 Bateria jest nówka, zamiennik. W 4 dni zeszło do z 4700 pojemność do 3900 i teraz już tak trzyma cały czas. Ładowanie i rozładowanie zrobione zgodnie z dołączona instrukcją tzn pełne ładownie i rozładowanie do 10% i tak 3-5 razy. Teraz trzyma około 80-100 minut. Na pc trochę się znam i testowałem to w różnych konfiguracjach plan zasilani na wydajnośći i stan cpu 100%. I wygląda to tak: Jak włącze lapka z zasilaniem to jest ok wszystko i cpu ma max 2400mhz czyli tyle ile powinno być. Jak wyjmę zasilanie z automatu max cpu spada do 1600mhz (bateria może mieć 100% czy nawet 10% nie robi to różnicy) Jak włącze lapka tylko na baterii to zawsze max 1600hmz a jak podłącze zasilanie to 0 efektu też max 1600mhz oczywiście pokazuje w windows ze zasilanie odłączone. Sytuacje nie dotyczy GPU (9300m gs) niezależnie od tego zawsze działa tak jak powinna i prawidłowo przełącza zegary. Sądzę że to wina biosu na starym jak i najnowszym jest tak samo. I nic nie da się z tym zrobić. W biosie na ma żadnej opcji żeby to zmienić. Quote
Nieobecny Posted February 23, 2018 Author Report Posted February 23, 2018 Możliwe przyczyny: - wadliwa bateria(zamiennik) - zawsze lepiej regenerować oryginał - czy masz zainstalowany jakiś program typu power manager? - czy system to oryginał w sensie nie mod? - a jaki to w ogóle system? Quote
bison616 Posted February 23, 2018 Report Posted February 23, 2018 Też sądzę że to może być wina baterii, chociaż trzyma parametry. System win10 czysty, ale system nie ma nic do rzeczy bo na live cd z win7 i ubuntu tak samo zrzuca cpu takty Quote
Hermogenes Posted February 24, 2018 Report Posted February 24, 2018 Dzięki za odpowiedź .W moim przypadku ten HP jest jako awaryjny w razie braku prądu . Zawsze jak jest potrzebny to przychodzą mu do " głowy " aktualizacje i inne sprawdzenia, a dałem się namówić na W10 z chęcią bym wrócił do W7 . Wyczytałem gdzieś że to się nie uda teraz czytam to forum może trafię na jakiś ślad jak to prosto zrobić. poz Hermogenes Quote
Nieobecny Posted February 24, 2018 Author Report Posted February 24, 2018 Instalujesz Win 7 - gotowe. Wróciłeś do siódemki. Quote
Hermogenes Posted February 24, 2018 Report Posted February 24, 2018 Właśnie to robię szkoda że słuchałem internetów . poz Hermogenes Quote
Nieobecny Posted March 26, 2018 Author Report Posted March 26, 2018 Kolejna modyfikacja chłodzenia w podobnym temacie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts