Nieobecny Posted July 30, 2016 Author Report Posted July 30, 2016 Lubię testować i mam smykałkę do majsterkowania. Tak jak wcześniej juz pisałem na ten temat - mozliwy spadek temp przy takiej modyfikacji to do 10 stopni - uważam że to już jest znacząca zmiana, warta inwestycji i zabawy. Dodam, że te laptopy nie mają problemów temperaturowych - największy zysk z tej modyfikacji, to całkowita cisza. Wentylator często w ogóle nie pracuje, a jak pracuje to na wolnych obrotach, niesłyszalnie. P.S. Dodatkowo radiatory podniosły na tyle układ chłodzenia, że teraz idealnie zgrywa się z dolną klapą serwisową i dotyka aluminiowej folii na wewnetrznej stronie - to oczywiście dodatkowo odbiera ciepło, jednak nieco negatywnie wpływając na temp obudowy od dołu - nie ma problemu jeśli ktoś nie trzyma laptopa na kolanach. Przypominam, że wyposażenie laptopa w wyższe nóżki od spodu, a tym samym podniesienie go wyżej nad podłoże też polepsza właściwości chłodzenia ułatwiając napływ świeżego, chłodniejszego powietrza. Quote
KaciPL Posted September 14, 2016 Report Posted September 14, 2016 Dzieki za poradnik, ja upgradowałem procesor z i3-2330M do i5-2410M. RAM z 4GB do 8GB. Karte Wi-Fi z jakiegoś chińskiego g..na jakiegos ralinka, przeczyscilem i wymienilem paste termoprzewodzaca. Laptop Sony VAIO VPC-CA3S1E (po siostrze xd). Quote
Guest Kropeleczka13 Posted September 15, 2016 Report Posted September 15, 2016 Siemka! Poleciłby ktoś upgrade jakiegoś modelu 13 calowego ? moze della z linii latidute e63.. np e6330 z prockiem i5 - 3320m Pozdrawiam! Quote
lukashoss Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Satellite C650-17Q Numer katalogowy: PSC08E-02W013PL (Toshiba Satelite C650-17q) Windows® 7 Home Premium (w wersji 64-bitowej, preinstalowany z funkcją odzyskiwania dysku twardego firmy Toshiba) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] T4500 15,6 cala (39,6 cm) , Wyświetlacz TFT Toshiba TruBrite® HD o wysokiej jasności i proporcjach 16: 9 z podświetleniem LED Dysk twardy 320 GB Metaliczna jasnoszara stal na pokrywie wyświetlacza i matowa czerń wewnątrz, oba kolory z teksturowym wzorem, czarna klawiatura 4,096 (2,048 + 2,048) MB, DDR3 RAM (1066 MHz) Mobile Intel® Graphics Media Accelerator 4500M Czy mogę do niego dodać ramu? Oto screeny z Cpu-z: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pozdrawiam Quote
Nieobecny Posted October 1, 2016 Author Report Posted October 1, 2016 Tu masz specyfikację: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Max ram to 4GB czyli tak jak masz. W tym laptopie masz 2 opcje rozbudowy: procesor na C2D i dysk na SSD. Ewentualnie zostaje jeszcze wymiana karty sieciowej wifi. Proponowany procesor - Core 2 Duo T7600 - tu ważne model na magistrali 800MHz o taktowaniu 2,6GHz - nie ma 100% gwarancji że będzie działał, ponieważ chipset jest limitowany. W większości laptopów działa. Quote
Guest Kropeleczka13 Posted October 8, 2016 Report Posted October 8, 2016 Dzięki za pomoc... Nie wiem czy zostałem zauważony wiec ponowię pytanie.Dzięki artykułowi już mam za sobą upgrade Lenovo G510 co prawda nie według zaleceń autora. Ale wyszło idealnie tak jak miało. Laptop śmiga konkretnie za nie wielkie pieniądze. Mam w planie zakupić laptopa. Niewielkich rozmiarów. Będę go częściej po za domem więc jakoś sobie w miarę ogarnę zużycie prądu itp jak już wybiorę model. Czy jest ktoś w stanie polecić jakiś model rozmiarów około 13 cali ? Quote
VACek Posted October 8, 2016 Report Posted October 8, 2016 Mam w planie zakupić laptopa. Niewielkich rozmiarów. Będę go częściej po za domem więc jakoś sobie w miarę ogarnę zużycie prądu itp jak już wybiorę model. Czy jest ktoś w stanie polecić jakiś model rozmiarów około 13 cali ? w g510 wymień baterie na mocniejszą i poza domem wytrzyma około 5h Quote
Nieobecny Posted October 8, 2016 Author Report Posted October 8, 2016 Mam w planie zakupić laptopa. Niewielkich rozmiarów. Będę go częściej po za domem więc jakoś sobie w miarę ogarnę zużycie prądu itp jak już wybiorę model. Czy jest ktoś w stanie polecić jakiś model rozmiarów około 13 cali ? Czy to ma być laptop nowy czy używany? I za ile max? Tak w ciemno propozycje: - nowy: Lenovo G40-30 - 14", Celeron N - słaba wydajność, ale długi czas pracy na baterii i całkowicie niesłyszalny(pasywne chłodzenie), tani - używany: Lenovo Z370 - 13,3", solidna maszynka, trzymają cenę, rzadkie egzemplarze na portalach aukcyjnych Quote
Guest Kropeleczka13 Posted October 11, 2016 Report Posted October 11, 2016 AHH fakt nie podałem kryteriów. Nawet wskazane by był używany... bo chce go troszku ulepszyc... Max do 2000 zł.Jednak przemyślałem sprawę. Zdecydowałem by jednak nie siłować się z laptopami małych rozmiarów ,troche bardziej kosztowne a mniej tego na rynku. Jeśli to prawda że g510 może ze spokojem utrzymać 5h to czemu i by nie brać tego. Zwłaszcza że tego modelu jest większa dostępność.Dzięki chłopaki za pomoc. Quote
piosylant Posted October 12, 2016 Report Posted October 12, 2016 Przypominam, że wyposażenie laptopa w wyższe nóżki od spodu, a tym samym podniesienie go wyżej nad podłoże też polepsza właściwości chłodzenia ułatwiając napływ świeżego, chłodniejszego powietrza. Dodam tylko, że nie każdym lapku to się sprawdzi. Niedawno miałem gamingowego Lenovo, który nie miał czterech stopek, a trzy. Dwie z przodu i jedna długa na całą szerokość obudowy z tyłu, która stanowi również izolację pomiędzy wlotem i wylotem powietrza tak, by gorące powietrze z radiatora nie mieszało się z zasysanym zimnym. Właściciel sprzętu poprosił mnie o pomoc, bo nowy laptop na nowej podstawce chłodzącej osiągał 100°C na GPU. Sprawę rozwiązało usunięcie podkładki i postawienie lapsa na równej powierzchni. W tym przypadku podniesienie stopek również pogorszyłoby skuteczność wymiany powietrza. Quote
DanieI Posted November 4, 2016 Report Posted November 4, 2016 Słuchajcie - prosta sprawa. Kupiłem za małe pieniądze bardzo lekkiego notebooka Dell Vostro v13 z niemal nową baterią, siedzi tam Core 2 Duo U7300 2x 1.3 GHz, 2GB RAM DDR3 i 320GB HDD SATA 2. Na Windowsie 7 działa calkiem sprawnie. Czy wymiana dysku na jakiegokolwiek SSD i upgrade RAMu do 4GB da odczuwalny wzrost wydajności? Chciałbym się zmieścic w 100 zł na używkach, bo więcej nie ma sensu. Quote
m4s Posted November 4, 2016 Report Posted November 4, 2016 Oczywiście że efekt będzie odczuwalny Quote
Doriath Posted November 10, 2016 Report Posted November 10, 2016 Dzień dobry, posiadam laptop lenovo g710 z procesorek i3-4100M. Czy jest możliwa wymiana procesora na i7-4702MQ? Z góry dziękuję za odpowiedź [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Miastowy Posted November 10, 2016 Report Posted November 10, 2016 Dzień dobry, posiadam laptop lenovo g710 z procesorek i3-4100M. Czy jest możliwa wymiana procesora na i7-4702MQ? Z góry dziękuję za odpowiedź Powinno pójść bez problemu, płyta (7A1) czyta ten procesor (wyczytałem w sieci) Quote
DanieI Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 Asus R510c : i3 3217u 4GB RAM 1600 MHz wlutowane + slot 500 GB HDD GT 720M 2 GB GDDR3 Laptop głównie do League of Legends, WoT czy GTA V jak odpali i innych podobnych gierek bo na Wieśka 3 nie liczę. Chciałbym jak najtaniej upgradowac tego laptopa. Czytałem że między 4GB a 8GB RAM może być spora różnica więc przewiduje kupno jakiejś kostki 1600 MHz używki za 40 zł. Poza tym sprzedaż HDD i wymiana na SSD co będzie wiązało się z dopłatą ok 60 zł do używanego dysku. Razem by mi to wyszło około 100 zł. Pytanie tylko czy warto? Zależy mi na jak najlepszej wydajności w grach jeżeli oczywiście da się to trochę poprawić. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote
martinii Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 Generalnie dysk SSD daje ogromnego kopa szybkościowego w ogólnym użytkowaniu systemu. W grze tyle że level Ci się szybciej wczyta. Ale i tak polecam bo poprawę czuć od razu! @Tapatalk Quote
franekfranek Posted February 12, 2017 Report Posted February 12, 2017 Wiktorynek, możesz zaktualizować informacje z pierwszej strony... ? od grudnia 2015 zmieniło się coś ? Quote
Nieobecny Posted February 13, 2017 Author Report Posted February 13, 2017 Nic szczególnego w głównym nurcie. Quote
franekfranek Posted February 20, 2017 Report Posted February 20, 2017 a co do szybkich dysków tradycyjnych ? nadal polecasz serię Hitachi HGST Travelstar ? Quote
Nieobecny Posted February 20, 2017 Author Report Posted February 20, 2017 Też nic się nie zmieniło. Myślę, że już nic przełomowego się nie pojawi. Dyski SSD zwłaszcza w laptopach bardzo mocno wypierają HDD. Wśród HDD 2,5" rozpowszechniły się modele 2TB niestety tylko 5400rpm. Quote
Dreaxxx Posted March 21, 2017 Report Posted March 21, 2017 Witam. Mam laptopa Acer Aspire F15, chcę go dać synowi jako że ja i tak zbyt często go nie używam, ale chciałbym wsadzić mu więcej ramu i jakiś lepszy procesor no i oczywiście dysk SSD. Czy mógłbym prosić o pomoc? Nie za bardzo się znam na podzespołach, więc stąd pytanie czy mogę w tym laptopie coś wymienić?? Acer Aspire F 15, dokładniej F5-572G-59P1 intel core i5-6200U 2.3GHz z turbo boostem do 2.8GHz nvidia geforce 940m 2gb dedykowanej pamieci 8GB DDR3 L dysk 1tb 5400rpm. Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zapomniałbym dodać - laptop na 90% będzie mu służył do gier Quote
C9S Posted March 21, 2017 Report Posted March 21, 2017 chyba tylko ram i dysk procesor prawdopodobnie lutowany Quote
Nieobecny Posted March 21, 2017 Author Report Posted March 21, 2017 Jak przedmówca tylko RAM i dysk SSD. Max RAM 16GB(2x8GB) DDR3L 1600MHz Low Voltage 1,35V - najlepiej dokup drugą identyczna kość do posiadanej(na Allegro lub OLX używka), chyba że masz 2x4GB, to wtedy wymień na 2x8GB i przy okazji kup z najniższym CL czyli 9 Dysk SSD standardowy SATA III wg uznania pojemność i rodzaj kości - MLC lub TLC Quote
Tupak Amaru Posted March 22, 2017 Report Posted March 22, 2017 Dysk SSD standardowy SATA III wg uznania pojemność i rodzaj kości - MLC lub TLC Oj tam TLC [oprócz 3d nand] jest znacznie gorsze niż MLC. Jednak warto dołożyć i kupić dobry SSD na MLC różnica w cenie niewielka,sam kupiłbym goodrama 240GB za 389 złotych. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
DanieI Posted April 20, 2017 Report Posted April 20, 2017 Słuchajcie, mam takie cudo: Lenovo G500 i3 3120m4GB RAM 500GB HDD Czy bez problemu wejdzie mi tutaj np. i7 3632QM lub podobny proc? Wolę zapytać żeby potem nie było że lapek mi nie obsłuży procka, a nigdzie nie jest precyzyjnie to napisane. Znalazłem taką liste procków: 3rd generation Intel® Core™ i7-3632 3rd generation Intel® Core™ i7-3612 3rd generation Intel® Core™ i7-3520 3rd generation Intel® Core™ i5-3230M 3rd generation Intel® Core™ i3-3120M 3rd generation Intel® Core™ i3-3130M Na stronie chipsetu HM76 niby też obsługiwane: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
razor1995 Posted April 20, 2017 Report Posted April 20, 2017 Na pewno wejdzie każdy o TDP max 35W. Jeśli chodzi o wyższe TDP, może być loteria. Edit: Teraz czytam na przykładzie mojego Lenovo P580, że 45W TDP też podziała bez problemu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
m4s Posted April 20, 2017 Report Posted April 20, 2017 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Rewizja L1 Quote
Nieobecny Posted April 20, 2017 Author Report Posted April 20, 2017 Bez problemu podejdzie też i7 45W jeśli nie ma dodatkowej karty graficznej(z opisu wynika że nie). Quote
Recommended Posts