Jump to content

Upgrade laptopa - SSD, HDD, RAM, CPU, WIFI, GPU (4)

Recommended Posts

Posted

Dzięki za potwierdzenie , tej pasty wystarczy 4 gramy ? Jaką technikę nakladania pasty preferujesz - ziarno czy rozsmarowanie po całej powierzchni ? Jak rozsmarowanie to czym to wykonujesz bo widzę że pasta jest w aplikatorze bez szpatułki .

Posted

U mnie by też się dało wymieć np na i7??

Ty masz procesor przylutowany do płyty głównej. Teoretycznie da się w specjalistycznych warsztatach, ale odradzam. Dają tylko 6 miesięcy gwarancji i trochę to kosztuje, a podaż i7U na rynku wtórnym zerowa.

U ciebie jedyny upgrade, to dysk SSD i rozbudowa pamięci do maksymalnej ilości oraz o niższych timingach CL9 zamiast CL11.

Dzięki za potwierdzenie , tej pasty wystarczy 4 gramy ? Jaką technikę nakladania pasty preferujesz - ziarno czy rozsmarowanie po całej powierzchni ? Jak rozsmarowanie to czym to wykonujesz bo widzę że pasta jest w aplikatorze bez szpatułki .

4g to na kilka/kilkanaście procesorów. ;)  W mobilnych CPU(mowa o Intelu 2 gen wzwyż) metoda ziarna nie jest szczęśliwa ponieważ rdzeń jest podłużny i wąski. Tu stosuje się jak już podłużny pasek pasty. Ja osobiście rozsmarowuję po całej powierzchni za pomocą karty bankomatowej. Mam lepszą kontrolę nad ilością pasty. Nakładając pasek czy ziarno zdajemy się na pewne ryzyko nałożenia zbyt dużej lub zbyt małej ilości pasty.

Posted

Ty masz procesor przylutowany do płyty głównej. Teoretycznie da się w specjalistycznych warsztatach, ale odradzam. Dają tylko 6 miesięcy gwarancji i trochę to kosztuje, a podaż i7U na rynku wtórnym zerowa.

U ciebie jedyny upgrade, to dysk SSD i rozbudowa pamięci do maksymalnej ilości oraz o niższych timingach CL9 zamiast CL11.

Okey dzięki za info nawet nie wiedziałem :)

Posted

Nie ukrywam, że jak wsadzisz SSD, to laptop odżyje - słabe dyski HDD 5400 rpm montowane seryjnie w laptopach są fatalne pod względem wydajności i powodują odczucie wolnego działania. Nawet tani SSD 120-128GB potrafi zdziałać cuda w komforcie pracy, a tego HDD możesz włożyć do zatoki po DVD, kupując na Allegro adapter za ok 25 pln.

Posted

Nie ukrywam, że jak wsadzisz SSD, to laptop odżyje - słabe dyski HDD 5400 rpm montowane seryjnie w laptopach są fatalne pod względem wydajności i powodują odczucie wolnego działania. Nawet tani SSD 120-128GB potrafi zdziałać cuda w komforcie pracy, a tego HDD możesz włożyć do zatoki po DVD, kupując na Allegro adapter za ok 25 pln.

Potwierdzę. Swojego E1-530G rozbudowałem maksymalnie ile się da, tzn 4 -> 12 GB RAMu i 120 GB SSD, o ile może go ściąć z powodu jedynie Pentium U (lut), to RAMu jeszcze nie umiałem zapełnić, mimo odpalonego VM w tle z przydzielonymi 8 GB RAMu. Polecam upgrade RAMu i wymianę dysku z całego serca.

Posted

Tu masz swój procesor i wszystkie opcje zamiany: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poniżej porównawczy wykres zmiany wydajności.

Proponuję zakup i7 2670QM lub i7 2720QM.

Posted

Opłacalne będzie cokolwiek inwestować w Della E4300 z P9400 2.4 GHz, 4GB RAM 800 MHz DDR3 i 160GB HDD??

Szukalem na necie odblokowanego Biosu żeby troszeczkę go podkręcić ale nic konkretnego w tej kwestii nie znalazłem, a lapek prawie w ogóle się nie grzeje.

Posted

A stepping nie będzie przeszkodą ?

Nie będzie. Wychodziły w konfiguracji z i7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Każdy i7 drugiej generacji pasowałby jednak zalecam zdrowy rozsądek i nie szaleć - te 2 modele co podałem + najsłabszy i7 2630QM będą odpowiednie.

Opłacalne będzie cokolwiek inwestować w Della E4300 z P9400 2.4 GHz, 4GB RAM 800 MHz DDR3 i 160GB HDD??

Szukalem na necie odblokowanego Biosu żeby troszeczkę go podkręcić ale nic konkretnego w tej kwestii nie znalazłem, a lapek prawie w ogóle się nie grzeje.

Możesz wsadzić mocniejszy procesor oraz dysk SSD.

Co do procesora to daj tutaj jak kolega wcześniej zrzuty ekranu z jakiegoś programu diagnostycznego który pokazuje chipset laptopa.

Posted

Witam po wymianie i5 2450m na i7 2760qm komputer lapie blue screen code 124. Czasem odrazu po wlaczenie czasem wstrzymuje parę minut.Niejest to wina temperatury ani braku mocy bo czasami pada podczas bezczynnosci, przywracalem domyslne ustawienia w biosie.

Posted

Witam po wymianie i5 2450m na i7 2760qm komputer lapie blue screen code 124. Czasem odrazu po wlaczenie czasem wstrzymuje parę minut.Niejest to wina temperatury ani braku mocy bo czasami pada podczas bezczynnosci, przywracalem domyslne ustawienia w biosie.

Bios zaktualizowany ??

Posted

Komputer to acer 7750g z biosem 1.21 czyli najnowszym. Bios jest rozblokowny, boję się wygrać teraz orginalny żeby sie nie wykrzaczyl w trakcie. Po ograniczeniu w biosie do 3 rdzeni zaczol pracowac stabilnie

Posted

Możliwe przyczyny:

- bios(nieoryginalny)

- za mocny procesor - fabrycznie wychodziły z i7 2630QM - niższe taktowanie rdzeni procesora i grafiki zintegrowanej

- za słaby zasilacz na ten procesor w komplecie

- procesor spoza listy montowanych procesorów w tym laptopie(nieobsługiwany przez bios).

P.S. No niestety Acer to nie Lenovo czy MSI, gdzie można dowolnie wymieniać procesory czy inne podzespoły.

Posted

Zastanawiam jaki kupić kieszeń do mojego laptopa,oraz jaki ssd kupić maks cena do 300 zł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Polecam z własnego doświadczenia

Ja dysk do 300 zł a nie 355

Wysłane z mojego Tab2A7-10F przy użyciu Tapatalka

Posted

Kolejny przykład modyfikacji chłodzenia w laptopie Lenovo G510 tym razem z dedykowaną kartą graficzną. Rozbudowano, ulepszono chłodzenie procesora i dedykowanej karty graficznej o dodatkowe miedziane radiatory oraz wymieniono pastę termoprzewodzącą na CPU i GPU, a także zastosowano najlepsze dostepne termopady do chłodzenia kości pamięci karty graficznej i cewek sekcji zasilania płyty głównej - oryginalnie radiator bezpośrednio dotykał tych elementów, choć z dokładnością tego styku bywało różnie.

ch_odzenie.jpg

No i oczywiście gruntowne czyszczenie układu chłodzenia, aby nie dopuścić do takiego stanu rzeczy:

wentylator.jpg