Nieobecny Posted January 17, 2016 Author Report Posted January 17, 2016 i7 620M dał w sumie niewielki zysk bo to też 2 rdzenie/4 wątki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i7 940XM nie warto bo po pierwsze wyższy TDP, a po drugie nie obsłuży ci lapek odblokowanego mnoznika i bardzo drogi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dla ciebie idealny byłby procesor pokroju i7 740QM: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4 rdzenie/8 watków, akceptowalna cena, akceptowalne TDP i kontroler pamięci 1333MHz Quote
KRAKATAK Posted January 17, 2016 Report Posted January 17, 2016 a czy to ze bazowe taktowanie jest niższe w 4 rdzeniówce nie będzie zauwazalne przy normalnej pracy w porownaniu do tej 620 którą mam? przedwczoraj 940xm na allegro poszedl za 480 zl ale nie bylem pewien kupna wiec nie licytowalem. aha i jeszcze jak sie sprawa ma z wbudowanym gpu bo 740 go nie ma Quote
janik655 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Witam zakupilem dysk ssd goodram x-100 i zaczeły się komedie po zainstalowaniu systemu nie moge zainstalowac grafiki zaczyna sie instalacja sterownik wersja zgodna i zonk inne sterowniki instaluja sie no szok a ten nie !!! wylaczylem podpis cyfrowy i nic zmieniłem hdd i i tu bez problemowo stery z powrotem podpinam ssd i dalej to samo o co kaman? czy ssd trzeba inaczej instalowac jak normalny dysk hdd ???? Quote
Nieobecny Posted January 19, 2016 Author Report Posted January 19, 2016 a czy to ze bazowe taktowanie jest niższe w 4 rdzeniówce nie będzie zauwazalne przy normalnej pracy w porownaniu do tej 620 którą mam? przedwczoraj 940xm na allegro poszedl za 480 zl ale nie bylem pewien kupna wiec nie licytowalem. aha i jeszcze jak sie sprawa ma z wbudowanym gpu bo 740 go nie ma Nie uważasz, że inwestycja ok 500 pln w starego lapka to trochę za dużo? + przewidywany nowy SSD i pamięć. Zmień lapka na nowszą generację - wydajniej, chłodniej, wykorzystasz SATA III na SSD. W miarę tanio, a nowoczesnie proponuję 4 gen. Fakt, trzeba uważać z tą grafiką zintegrowaną, ale 940XM też jej nie ma. Witam zakupilem dysk ssd goodram x-100 i zaczeły się komedie po zainstalowaniu systemu nie moge zainstalowac grafiki zaczyna sie instalacja sterownik wersja zgodna i zonk inne sterowniki instaluja sie no szok a ten nie !!! wylaczylem podpis cyfrowy i nic zmieniłem hdd i i tu bez problemowo stery z powrotem podpinam ssd i dalej to samo o co kaman? czy ssd trzeba inaczej instalowac jak normalny dysk hdd ???? Dziwne. Na odległość zbyt wiele nie pomogę. Podaj może specyfikację sprzętu oraz jaki sterownik instalujesz? Zainstalowałeś wcześniej stery chipsetu? W jakiej kolejności instalujesz? Quote
janik655 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Zainstalowalem windows 8.1 pobrany z forum a-team ale wczesniej instalowalem z pena windows 10 Na dysku hdd nie ma zadnych problemow wszystkie systemy instaluja sie bez problemowo jako ze moj sprzet konczy wsparcie na win 7 chipset instaluje z cd asusa grafika z nividi dodam ze na hdd jest najnowszy bulid win 10 od mateusz i wszystko smiga stery instaluja sie bez problemowo secyfikacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
KRAKATAK Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 Nie uważasz, że inwestycja ok 500 pln w starego lapka to trochę za dużo? + przewidywany nowy SSD i pamięć. Zmień lapka na nowszą generację - wydajniej, chłodniej, wykorzystasz SATA III na SSD. W miarę tanio, a nowoczesnie proponuję 4 gen.Fakt, trzeba uważać z tą grafiką zintegrowaną, ale 940XM też jej nie ma. Nie nie. Juz przewertowałem i rzeczywiście drogo wychodzi. Dysk wiadomo przyda się później, także tego nie wliczam. 740qm to ok 200 zl plus ramy ok 200 zl i na tym chyba koniec. Także dzieki za glos rozsądku Quote
Nieobecny Posted January 19, 2016 Author Report Posted January 19, 2016 1. nigdy nie testuj na systemach modowanych, bo zapędzisz się w kozi róg 2. lapek na C2D - najbardziej wskazany system to Win 7, ale nie wyklucza instalacji i uzywania Win 8.1 czy Win 10 3. testowałeś z najnowszymi sterownikami? tak na szybko tylko do grafiki GT320M: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] byc może istotne sterowniki systemowe mają jakieś znaczenie i trzeba zainstalować mozliwie najnowsze, tu chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ewentualnie popraw tymi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu stery IRST: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ATKACPI zainstalowane? BIOS najnowszy? W każdym razie to nie wina dysku SSD, bo procedura instalacji systemu czy sterowników jest taka sama jak na HDD. Quote
janik655 Posted January 19, 2016 Report Posted January 19, 2016 wlasnie ten sterownik mam zaczyna instalacje potwierdza zgodnosc zaczyna instalowac a potem przerywa komunikat niepowodzenie instalacji bios do tego modelu z windows 7 nr 205 koprocesor instaluje z plyty asusa ze sterownikami pierszy raz mi sie zdarza ze nie chce zainstalowc sterownikow na tym hdd zainstalowalem od licha systemow i nie mialem takich komedi jak na ssd na nim mialem pierwszy raz komunikat ze system zablokował instalacje sterownikow teraz ma zainstalowany win 8,1 sprobuje wgrac stery podane przez ciebie Quote
Nieobecny Posted January 19, 2016 Author Report Posted January 19, 2016 Tylko pamiętaj - czysty Win 8.1 Quote
janik655 Posted January 20, 2016 Report Posted January 20, 2016 Dziękuje Tobie dużo mi pomogłeś !!! ale do rzeczy nie wiem co zadziałało ,ale jeszcze raz zrobiłem wymianę pasty i termopadu , bez problemu instalacja sterownikow od grafiki. i innych ale mam pytanie nie pasują stery od irst skąd mogę pobrać bo moje są z 2006r [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
janik655 Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Witam po bojach znalazłem błąd w instalacji sterowników ten od irst nie był zgodny z systemem . A po instalacji z mojej płyty cd choć się zainstalował system nie wstawał nie pomagała naprawa błędu dysku. identyfikator sprzętu - PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&SUBSYS_1FD71043&REV_B1PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&SUBSYS_1FD71043PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&CC_010601PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&CC_0106 Quote
Nieobecny Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 Te będą pasować(pierwszy link): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
janik655 Posted January 26, 2016 Report Posted January 26, 2016 stery nie działaja .. ale pomijajac mam problem i nie rozumiem o co biega z dyskiem ssd po zainstalowaniu nie pozwala zainstalowac sterownikow grafiki atko 100 myslalem ze to bledy w nagranej instalce pobralem obrazy od ciebie win 8,1 i z a-team i znowu to samo wylaczylem podpisywanie sterownikow nic nie pomoglo ... zmienilem na swoj stary dysk hhd i szok systemy instaluja sie bez problemu i sterowniki też zero komunikatow o blokowaniu przez windows sterownikow nie podpisanych o co chodzi.....??? czyzby ssd miał jakies zabezpieczenia??? Quote
Nieobecny Posted January 26, 2016 Author Report Posted January 26, 2016 Zrób secure erase dysku i zainstaluj jeszcze raz. Sterowniki jakie ci podałem są prawidłowe i nie potrzebujesz wyłączać podpisywania. Quote
janik655 Posted January 26, 2016 Report Posted January 26, 2016 czym mogłbym to zrobic(secure erase) sciagnolem partit magic free ale po uruchomieniu i wybaniu pierwszejpozycji pokazuje blad wejscia i wyjscia a może cos robie w nim żle to free wiec moze nie da rady tego zrobic? Quote
Nieobecny Posted January 26, 2016 Author Report Posted January 26, 2016 Smart GoodRam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub Parted Magic(może spróbuj starszą wersję). Zajrzyj tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest tam tutorial(może minimalnie sie różnić w stosunku do owych wersji ale będziesz wiedział o co chodzi) - czasem dysk jest zamrożony - trzeba uśpić komputer, wzbudzi się samoczynnie po chwili. Quote
janik655 Posted January 28, 2016 Report Posted January 28, 2016 witam nie pasuja stery nie zgodnosc systemu windows 8.1 identyfikator PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&SUBSYS_1FD71043&REV_B1PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&SUBSYS_1FD71043PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&CC_010601PCI\VEN_10DE&DEV_0AB9&CC_0106standartowy kontroler sata ahci aha na windows 7 z plyty instalowało nforce nividia wiec moze z intela nie pasuja??? Quote
Nieobecny Posted January 28, 2016 Author Report Posted January 28, 2016 Edit. No jasne. Za dużo specyfikacji w głowie. Chipset NV nForce. Tu nic od Intela nie pasuje. Na dodatek nic nowszego nie znajdziesz, bo to była ostatnia platforma Intela z obcymi chipsetami. Quote
C9S Posted February 13, 2016 Report Posted February 13, 2016 Witam, co wymienić w laptopie acer aspire v3-571 do zyskania lepszej wydajności (specyfikacja w sygnaturce) Quote
WinSxS Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 GPU nie wymienisz, procesora nie ma za bardzo sensu - czyli SSD. Quote
wkielbasa Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 czyli w moim dellu e6520 procka nie wymienię (i52520M chyba wlutwany) a czy jest sens wymiany matrycy ze zwykłej na HD+ (o podwyższonej rozdzielczości) Quote
C9S Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 @wkielbasa nie lepiej dodatkowy monitor dokupić Quote
Guest Devhost97 Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 GPU nie wymienisz, procesora nie ma za bardzo sensu - czyli SSD. Błąd. Wraz z wymianą procesora na i5 może mu skoczyć wydajność układu graficznego. Quote
C9S Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 na i5 za dużo nie wzrośnie musiał bym na i7 ale chłodzenie mogłoby nie wyrobić a do tego drogie są Quote
renatan Posted February 14, 2016 Report Posted February 14, 2016 janik655, dnia 09 Sty 2016 - 10:57, napisał:fakt mało tej pamięci ..jaki dysk dałeś 750 GB podobno ssd nie da pełnej mocy a szkoda małe edit ad. asus k70id kupiłem za namową kolegów jeden z najlepszych HGST Travelstar 1TB 7K1000 SATA 2.5" 7200 rpm ...wylądował jako główny a w miejsce napędu poszedł ten 750 GB i nie chce krakać ale działa wsio wybornie Quote
tymol Posted February 25, 2016 Report Posted February 25, 2016 czyli w moim dellu e6520 procka nie wymienię (i52520M chyba wlutwany) a czy jest sens wymiany matrycy ze zwykłej na HD+ (o podwyższonej rozdzielczości) Wymienisz procka. Jeżeli chodzi o i7 to na 100% działać będzie i7-2620M ale to żadna zmiana bo ta i7 tak jak twój i% jest 2rdzeniowa/4wątkowa. Jest duże prawdopodobieństwa że podejdzie ci procek i7-2670QM (dokładnie to uważam, że będzie działać, ponieważ w necie widziałem sprzedawane konfiguracje z tym prockiem, ale nigdy takiego nie uświadczyłem na własne oczy). - Z i7-2720QM była na 100% działająca konfiguracja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - i7-2760QM tak samo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
VACek Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 Chipset: Intel HM76Karta graficzna: Nvidia GeForce GT 720M 1GB (pasta termoprzewodząca - Gelid GC Extreme)Procesor: Intel i3-3110M >> Intel i7-3632QM (pasta termoprzewodząca - Gelid GC Extreme) Mam g700, ale u mnie grafa gt720m ma 2gb, ale mniejsza o to.Też mam i3 3110m i tu moje pytanko jak odczucia po wymianie na i7? Quote
Nieobecny Posted February 27, 2016 Author Report Posted February 27, 2016 odblokowanie BIOS'u (uruchomiło się Turbo Boost) przecież turbo boost działa natywnie bez żadnych zabiegów w bios - wystarczy ustawić plan zasilania na wysoką wydajność i minimalny stan procesora na 100% a tryb turbo mamy dostepny non-stop Quote
Nieobecny Posted February 28, 2016 Author Report Posted February 28, 2016 Już ktoś kiedyś opisywał tu na forum podobny problem - podejrzewam, że to sprawka tego energooszczędnego Core i7 3632QM lub chipsetu, aby utrzymać TDP 35W. Procesory energooszczędne 4 generacji np Core i7 4702MQ z TDP 37W nie mają już z tym problemów i można wymusić działanie turbo przez cały czas. Quote
Recommended Posts