Jump to content

Upgrade laptopa - SSD, HDD, RAM, CPU, WIFI, GPU (4)

Recommended Posts

Posted

A może byś tak podał specyfikację laptopa, chociaż screena z CPU-z, bo tyle pokazuje Google po wpisaniu frazy ASUS K7IOD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie pomyliłes się w nazwie?

Posted

Jeśli to ten laptop, to procesor max Core 2 Duo P8800 lub P9600 lub P9700. Dysk SSD lub HDD każdy na SATA, z tym że masz interfejs SATA II, więc wydajne SSD nie wykorzystają pełnej przepustowości. Pamięć RAM max to 4GB DDR3 1066MHz lub 1333MHz w jednej kości, ponieważ ten laptop ma tylko 1 slot.

Posted

Tak z ciekawości zapytam jaki najmocniejszy procesor mogę wsadzić do mojego laptopa Probook 470 G1? Aktualnie siedzi I5 4200M. Mikroukład płyt głównej to Intel Lynx Point HM87.

Rozumiem, że powinien podejść każdy procek I7 4 generacji z TDP 37W?

Posted

A w czym to przeszkadza? Ten bios obsługuje wszystkie procesory z tej listy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

+ kilka innych niewymienionych tam, ale pokrewnych w tym twój P8800 - po prostu w dniu opracowania specyfikacji nie było jeszcze tego procesora lub nie był on nigdy fabrycznie montowany, ale mogę cię zapewnić, że będzie obsługiwany. P8800 to mocniejszy o 133MHz brat P8700 i o 266MHz P8600. Do twojego laptopa pasowałyby nawet procesory P9800, P9700 czy P9600, ale ze względu na większą ilość cache L2 i większe TDP mogłyby się mocniej grzać.

Posted

Witam .  zmieniłem procesor w laptopie .. Sądzę ze zrobiłem upgrade poprawnie czy temperatury są poprawne Dziękuje za odpowiedz[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

taką dostałem ale kupie to polecana przez ciebie MX-2 Mam pytanie pewnie żle to zrobiłem ale na jednym gnieżdzie  nividia  był termopad  podczas wymiany został kawalek urwany wyczyśiłem i dałem go z powrotem ma to coś  do rzeczy ? czy tez trzeba było dać paste. w skrócie procesor 1   pasta 2  nividia termopad i 3  nividia pasta.

Posted

Musisz wymienić też termopad. Koniecznie kup taki o przewodności od 6 W/m-K wzwyż np stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Bierz pod uwagę tylko te 3 pierwsze(0,5mm, 1mm, 1,5mm) o przewodności 7 W/m-K. Musisz zmierzyć suwmiarką grubość swojego termopada bez ściskania go.

Te termopady są bez kleju(takie mają być). Przycinasz nożyczkami na wymiar i kładziesz na rdzeniu karty graficznej, dociskasz radiatorem. Na termopad nie nakładasz pasty.

Posted

tzn. robiłem eksperyment jako główny wsadziłem ssd sandisk ultra II a jako dodatkowy w miejsce napedu DVD ten 750 GB nawet to działało ale czasem następowały jakies zawahania i zwolnienia przepływu no i żona cierpiała na chroniczny brak DVD i kazała mi przywrócić do ,,normalności"

ten HDD to ST750LM022  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wyjęty z zewnętrznego dysku(kupiony w biedronie po przecenie)

Posted

mam pytanko. obecnie mam emachines e730g. Kilka lat temu wymienilem mu procka na z i3 na i7-620m ( obecnie na pamieci1066 i hdd,to samo tdp w procku) roznica na duzy + .  I teraz pytanie. Czy opyla mi sie wsadzic tam i7-940xm ? (tdp 55 na pamieci 1333) oczywiscie dokladam na dniach tez ssd