Guest gpupdate Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 Jest aktywne, widać to po screenie z AS SSD. Spirit - wyniki są całkiem przyzwoite na tym dysku. Weź pod uwagę to, że dużo zależy też od płyty głównej (chipset) i kontrolera SATA pod który podpiąłeś dysk (najmniej problemowe są natywne kontrolery Intela). Quote
Spirit Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 Płyta to asrorck z77 extreme 4 dysk podpielem pod sata 3 6g ( pod esata nie podpinałem) Quote
provectus Posted June 29, 2014 Author Report Posted June 29, 2014 a w systemie aktywowałes AHCI? Quote
provectus Posted June 29, 2014 Author Report Posted June 29, 2014 no i? system to inna liga... ponadto pamietaj, hdtune pokazuje rzeczywista predkosc a benchamrki to scifi w zasadzie Quote
Spirit Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 a dlaczego uwazasz ze hdtune to taki najlepszy? myslalem ze zalezy to tez od sprzetu kazdy inaczej reaguje na dane programy I powiedz mi jak aktywowac ma niby w sytemie ahci (programy pokazuja ze jest) ale ..... Quote
provectus Posted June 29, 2014 Author Report Posted June 29, 2014 jak ci pokazuja to jest, mówie ogólnie ze nie zawsze wszystko trybi automatycznie... ssd trzeba umiec szanować i korzystac powiem szczerze... HD rune pokazuje rzeczywista predkosc nosników ssd gdyz te na opakowaniu sa szczytowe nieosiagalne tradycyjnie i tylko przy najwiekszych pojemnosciach... Quote
Spirit Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 No umnie pokazuje 3 razy mniej niz na opakowaniu to chyba przesada Quote
provectus Posted June 29, 2014 Author Report Posted June 29, 2014 bo to normmalne ^^ zawsze tak jest kupujesz hdd 1tb, bo masz cąła pojemnosc? nie...masz 930gb tylko... tak samo z ssd jest, cyferki na opakowaniu to marketing Quote
Spirit Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 kur. o czym Ty piszesz ? rozmawiamy o predkosciach mojego sdd a nie o jakis pojemnosciach Dobra prosze juz wiecej ne pisac bo sie nie dogadamy żegnam i nie pozdrawiam Quote
Nieobecny Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 @Spirit - zajrzyj na stronę OCZ i sprawdź czy masz najnowszy firmware do tego dysku. Po drugie jeśli ten dysk używasz od jakiegoś czasu, to normalne, że prędkości spadły. Na tej samej stronce OCZ jest do pobrania OCZ Toolbox(bootowalny obraz CD), który użyjesz do aktualizacji firmaware oraz do Secure Erase, które przywróci pierwotną wydajność dysku. Quote
Spirit Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 Wiktorynka juz bylo robione jakies 2 tygodnie temu z pendriva OCZ Toolbox Secure Erase frimware aktualny tak przynajmniej pokazuje , dysk mam juz prawie rok i 5 miesiecy Chodzi mi czemu takie sa rozbieznosci miedzy poszczegulnymi programami temu prosiłem zeby ktos (kto ma 128g ssd) zrobił testy u siebie tymi 3 programami Pozdrawiam Quote
Nieobecny Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 Rozbieżności między programami były, są i będą - inna metodologia i filozofia twórcy oprogramowania. OCZ Vertex 4 nie radzi sobie zbyt dobrze w HD Tune(wpisz w Google OCZ Vertex 4 128 GB test HD Tune), ale można temu zaradzić: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście wydajność zależy też od kontrolera SATA3 - najwydajniejsze są zintegrowane z chipsetem kontrolery Intela, na drugim miejscu zintegrowane kontrolery AMD, najniższa wydajność jest na dodatkowych kontrolerach firm trzecich. Quote
Spirit Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 DZIEKI WIELKIE Za konkretną odpowiedz i zainteresowanie Pozdrawiam cos po tym jak zrobilem te czyszczenie zobaczylem ze dysk zwariowal przedtem pisalo ze bedzie dobry do 2023 roku a teraz hehehe jakies nieporozumienie Quote
provectus Posted June 29, 2014 Author Report Posted June 29, 2014 hehe, dlatego ja nie wierze w takie cuda 97% sprawnosci czyli musisz wyzerowac ssd... erase mu zrobic... chodzi o dygresje... pojemnosc-predkosci... zasada ta sama tylko "waluta" inna... co do kontrolerów to wiki ma racje ale róznice miedzy chipsetami intela i amd sa marginalne za to do firm trzecich juz bywaja spore Quote
Spirit Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 napisalem posty wuzej ze robilem ssd... erase dlatego ta data wzrosla niestety nie zrobilo sie na 100% dysku Quote
provectus Posted June 29, 2014 Author Report Posted June 29, 2014 nie patrz na daty, bo to to takie złudne nadzieje... raczej erase zrób po aktualizacji firmware, ale jak tak zrobiłes to znaczy ze dysk zaczyna tracic swoje wlaściwosci... Quote
Nieobecny Posted July 1, 2014 Report Posted July 1, 2014 OCZ Vertex 2 60GB(SATA II): Crucial M550 128GB(SATA III): Quote
provectus Posted July 1, 2014 Author Report Posted July 1, 2014 widze ze tam gdzie sa dane zapisane to nadal 210mb/s nie przekracza tylko odczyt sie zwiekszył ale winiki sa dobre Quote
Nieobecny Posted July 1, 2014 Report Posted July 1, 2014 Nie - to raczej coś w rodzaju jakichś początkowych sektorów rozruchowych(chociaż nie ma czegoś takiego w SSD) - widać to doskonale - ten dysk jest zbudowany z dwóch kości 64GB(to ponoć w opinii ekspertów lepiej/wydajniej niż z jednej 128GB) - niektóre dyski nie mają żadnych spadków na wykresach(np: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) - ma to pewnie jakiś związek z kontrolerem lub też pamięcią cache. Objawia się tylko w teście HD Tune. Z resztą jak widać wyniki w różnych programach nieco sie różnią raz więcej raz mniej. Należy traktować tylko jako odniesienie. Widać za to doskonale różnicę między SATA II a SATA III. Obecnie M.2 zaczyna już nokautować SATA III. Quote
provectus Posted July 1, 2014 Author Report Posted July 1, 2014 dla mnie HD tune jest najbardziej wiarygodny why? bo zawsze puste komórki sa szybsze niż zapisane hehe Quote
Nieobecny Posted July 1, 2014 Report Posted July 1, 2014 "bo zawsze puste komórki sa szybsze niż zapisane" - tylko teraz musisz odpowiedzieć na pytania: 1. a co w sytuacji jak już wszystkie komórki w dysku SSD zostały zapisane, nawet wielokrotnie? - one się nie zwalniają poza secure erase, a co nastąpi bardzo szybko 2. dlaczego w innych dyskach nie widać tego na wykresie HD Tune? Quote
provectus Posted July 1, 2014 Author Report Posted July 1, 2014 1.w jakim sensie ci chodzi? 2. jak nie widac w innych dyskach? widac w każdym Quote
Nieobecny Posted July 1, 2014 Report Posted July 1, 2014 1. w sensie że komórki w dysku SSD się nie zwalniają fizycznie samoczynnie(poza bardzo wolnym samoczynnym opróżnianiem) a dysk nie zwalania(znaczy zwalnia bardzo powoli i stopniowo) - dlatego lekarstwem jest secure erase 2. nie widać w tych co mają na całej objętości linię prostą na wykresie z HD Tune - dałem przykładowe linki z naszego forum Quote
provectus Posted July 1, 2014 Author Report Posted July 1, 2014 1. chodzi o "aktywacje" danych na komrkach 2. bo pewnie nie byl na nich system postawiony Quote
Nieobecny Posted July 1, 2014 Report Posted July 1, 2014 1. nie będziemy już dochodzić, bo nie ma sensu - technolog/inżynier producenta byłby potrzebny 2. systemy jak najbardziej - SanDisk to ode mnie z pracy(Win 7), a jeden z Samsungów to dareckiego(też Win 7), drugi pewnie podobnie bo kto obecnie kupuje SSD na magazyn P.S. Najważniejszy jest test praktyczny: 1. kopiowanie 10GB danych(281 folderów + 2847 plików) na OCZ Vertex 2 60GB to 2m 42s, a na Crucial M550 128GB to 56s, a więc 3 x szybciej!!! 2. czasy uruchamiania: a. OCZ Vertex 2 60GB: - uruchamianie systemu Win 7 SP1 x64 Pro(mój własny zaktualizowany + sterowniki + programy) 18s - czysty zaraz po instalacji 10s - uruchamianie od naciśnięcia klawisza 25s - pełen restart systemu 40s b. Crucial M550 128GB: - uruchamianie systemu Win 7 SP1 x64 Pro(mój własny zaktualizowany + sterowniki + programy) 10s - czysty zaraz po instalacji 6s - uruchamianie od naciśnięcia klawisza 15s - pełen restart systemu 22s 3. rozpakowanie ISO 500MB za pomocą UltraIso - ok. 2-3s!!! - tu nie robiłem jeszcze testu na Vertex ale jest to ok. 10s czyli 3 x wolniej Podsumowując - przejście z HDD na SSD SATA II było przepaścią, natomiast przejście z SSD SATA II na SSD SATA III to poważny krok naprzód. Quote
provectus Posted July 1, 2014 Author Report Posted July 1, 2014 tylko ze ty porównujez 60gb i 128gb... wiekszy transfer bo wieksza pojemnosc...nie tedy droga, a OCZ to tak ehem... umarlaki nie porównuj mechaników 3,5" do 2,5"...nie ta liga Quote
nemo1960 Posted October 4, 2014 Report Posted October 4, 2014 A co to jest za "piła" coś nie tak z moim dyskiem? Ogólnie nie odczuwam jakichś problemów. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Prawdopodobnie takie właściwości kontrolera(firmware). Jesli nie ma problemów i błędów, to nie przejmowałbym się. Quote
G77 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 to moj chyba 2 lub 3 letni ssd 64gb samsung 830 , lenovo z565 amd 2x2.3ghz 4gb ram , czy jakis innej marki dysk np.64/120gb bedzie szybciej smigal na tym lapku? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts