Jump to content

Aktywacja Win 8.1 kluczem z Win 8 (Problem)

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie szanownych forumowiczów.

Mam problem z aktywacją Win 8.1 Core (OEM) na swoim nowym laptopie (na którym producent zainstalował Win 8).

Po zainstalowaniu Windowsa 8.1 i użycia klucza który znalazłem na forum, gdy chce aktywować Win 8.1 kluczem (który poprzez Aide udało mi się wyciągnąć z Biosu),

dostaje informację że nie można użyć tego klucza produktu.

Posted

Skoro masz OEM Windows 8 to nie aktywujesz 8.1. Licencje OEM przypisane są do twojego sprzętu i wspierają tylko jedną wersję systemu, w twoim przypadku Windows 8 Core (OEM)

Posted

Jeżeli chcesz aktwować nielegalnie to musisz zainstalować wersje PRO lub Enterprise. Na wersji Core nie działają aktywacje KMS , a w aktywacji telefonicznej bardzo ciężko znaleźć działające klucze, na dzień dzisiejszy takowych nie ma, i już bardzo dawno nie było. Poza tym to jest topic  "Aktywacja Win 8.1 kluczem z Win 8"

Posted

Witam wszystkich !

Przepraszam że podpinam się pod ten temat ale sam nie mogę jeszcze napisać własnego a to z czym mam problem jest dość pilne, mam nadzieję że zrozumiecie.

Wiec, mam problem z aktywacją systemu Win8.1 Pro VL pobranego z zakładki Download -> Win 8.1. Kiedy podaję klucz licencyjny z użyciem konsoli pojawia się błąd: slui.exe 0x2a 0xc004f069, jutro dodam screena, ponieważ w chwili pisania tego posta jestem na innej maszynie. Błąd ten odnosi się do Windowsowskiego KMS, przeszukiwałem fora, polskie / zagraniczne, niestety bez skutku. Potem pomyślałem że klucz który posiadam jest nieprawidłowy, lecz jest on oryginalny, niestety nie posiadam płyty bo system był zainstalowany fabrycznie jedyne co dostałem to klucz i instrukcje żeby zrobić backup systemu kiedy tylko dotrę do domu, jak się pewnie domyślacie niestety tego nie zrobiłem. Kiedy używam funkcji aktywacji systemu z pojawia się menu SmartScreen które prosi o wpisanie klucza niestety po wpisaniu klucza nie dostaje żadnej informacji zwrotnej a system nadal nie jest aktywowany. Próbowałem używać aktywatorów KMS, które znalazłem na tych forum, niestety zawsze pojawiał się ten sam błąd slui.exe 0x2a 0xc004f069. 

Jeżeli ktokolwiek wie jak rozwiązać ten problem, proszę o odpowiedź, postaram się udzielić wszystkich potrzebnych informacji.

Pozdrawiam Bliss !

Posted

Witam wszystkich !

Przepraszam że podpinam się pod ten temat ale sam nie mogę jeszcze napisać własnego a to z czym mam problem jest dość pilne, mam nadzieję że zrozumiecie.

....

Pozdrawiam Bliss !

Przepraszam za posta, problem został już rozwiązany konsultant MS poradził mi abym wpisał slmgr -upk w wierszu poleceń. Sposób ten pomógł i mogłem już aktywować windowsa kluczem licencyjnym.

Posted

Miałem ostatnio taki przypadek:

Laptop do przeinstalowania systemu nie chciał przyjąć klucza z win8 instalując win8.1.

Czy można wpisać klucz z win8.1 a potem zmienić go na właściwy z win8 tak aby odnalazł się w Win8.1 ????

Ktoś przerabiał taki temat???

Posted
Czy można wpisać klucz z win8.1 a potem zmienić go na właściwy z win8 tak aby odnalazł się w Win8.1 ????

A tak mniej skomplikowanie? ;)

Jeżeli się dobrze domyślam to napiszę tak na czuja:

1. Instalujesz Windows 8.1 uzywając [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wersja odpowiadająca W8)

2. Zmieniasz klucz w zakładce System lub w Wierszu Polecenia (CMD)

3. Klikasz aktywuj lub slmgr /ato i po ptokach

NIE ZADZIAŁA NA KLUCZACH OEM I MAK DEDYKOWANYCH DO WINDOWS 8 !

Posted

OK.

aby uniknąć instalacji 8.1 na zainstalowanej 8, przecież od razu lepiej zainstalować 8.1ale klucz nie wchodzi podczas instalacji i tu bym chciał zastosować taki trik:

wklepuje kod do win 8.1 a potem we właściwościach systemu jest zmień klucz produktu i wpisać już właściwy(win8) ten początku mojego wywodu.. :)

Będe musiał to przetestować podczas najbliższej okazji...

Dzięki

Posted

OK.

aby uniknąć instalacji 8.1 na zainstalowanej 8, przecież od razu lepiej zainstalować 8.1ale klucz nie wchodzi podczas instalacji i tu bym chciał zastosować taki trik:

wklepuje kod do win 8.1 a potem we właściwościach systemu jest zmień klucz produktu i wpisać już właściwy(win8) ten początku mojego wywodu.. :)

Zanim się za cokolwiek zabierzesz zostaw informacje o wersji klucza do 8, którą obecnie posiadasz...OEM, czy Retail, czy MAK. Jeżeli jest to klucz OEM lub MAK do 8 to nie użyjesz go w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. W tym wypadku jedynie klucz Retail się nadaje do takiej aktywacji.

Posted

Pytanie brzmi czemu OEM nie przejdzie takiego triku...???

Klucz OEM jest stricte przypisany do wersji systemu, dlatego jest tańszy od Retail. Jedyna opcja to zainstalować Windows 8 zgodny z kluczem OEM i zrobić upgrade do Windows 8.1 przez Sklep.

Posted

Na jednym z PC miałem WinXP i kupiłem sobie Win8 Pro. Po jakimś czasie "doinstalowałem" Win 8.1. Ale, że zaczęły się dziać cuda postanowiłem gruntownie wyczyścić HDD. W tym celu wyczyściłem dysk programem MHDD i już na dziewiczym dysku(okazało się, że jest w bardzo dobrej kondycji) zainstalowałem Win8(gdyż mam do niego klucz), a następnie, po wcześniejszym obowiązkowym instalowaniu wszystkich aktualizacji(?!) "doinstalowałem" Win8.1. Jakie było moje zdziwienie gdy nagle wyskoczył komunikat, że nie mogę aktywować systemu. Na początku drogi przez mękę przyjął bez szemrania klucz Win8, a później(dopiero po zainstalowaniu aktualizacji) również bez szemrania poprzez sklep zainstalował 8.1. Wywalił komunikat o błędnym kluczu, a na stronie(gdzie przeniósł mnie link z info) dowiedziałem się, że mam niewłaściwą poprzednią wersję Windowsa.

Czy dobrze rozumiem, że muszę wszystko robić od początku z tą różnicą, że muszę zacząć od WinXP??? Jeżeli tak to nie wyobrażam sobie instalowania najnowszego dziecka MS czyli Win10, bo nie mam zamiaru instalować kilku poprzednich systemów aby zaistalować ostateczny Win10. Przecież to jakaś paranoja. Wydałem pieniądze na, najpierw XP, później na 8 i nadal nie mam pełnowartościowego produktu!!!

Posted

Witam. Od kilku dni kombinuję z laptopem Asusa jak aktywować system i jaki. Kumpela podrzuciła owego laptopa bez systemu bez płyty recovery , zainstalowałem 8.1 PRO wyciągnąłem klucz z biosu i męczę się z aktywacją próbowałem już i windows 8 pro i 8.1 pro i lipa laptop kupiony w 2013 roku także raczej na pewno z Windowsem 8 oczywiście Ona nie wie jaki to był system ale 8  to widziała :D jakieś sugestie?

Posted

@rygiel1974

Jaki to model konkretnie? Na stronie producenta będzie podane z jakim systemem był sprzedawany.

Instalację Zobacz w ten sposób: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Obraz to pewnie zwykłe Windows 8.1 (Core), bez Pro.

Posted

Witam. Od kilku dni kombinuję z laptopem Asusa jak aktywować system i jaki. Kumpela podrzuciła owego laptopa bez systemu bez płyty recovery , zainstalowałem 8.1 PRO wyciągnąłem klucz z biosu i męczę się z aktywacją próbowałem już i windows 8 pro i 8.1 pro i lipa laptop kupiony w 2013 roku także raczej na pewno z Windowsem 8 oczywiście Ona nie wie jaki to był system ale 8  to widziała :D jakieś sugestie?

Tak jak kolega slawektor napisał powyżej na 99,9% był to zwykły Win 8 Core.

P.S. Wkrótce darmowa aktualizacja do Win 10.