michudrum Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Witam serdecznie szanownych forumowiczów. Mam problem z aktywacją Win 8.1 Core (OEM) na swoim nowym laptopie (na którym producent zainstalował Win 8). Po zainstalowaniu Windowsa 8.1 i użycia klucza który znalazłem na forum, gdy chce aktywować Win 8.1 kluczem (który poprzez Aide udało mi się wyciągnąć z Biosu), dostaje informację że nie można użyć tego klucza produktu. Quote
crimson Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 Skoro masz OEM Windows 8 to nie aktywujesz 8.1. Licencje OEM przypisane są do twojego sprzętu i wspierają tylko jedną wersję systemu, w twoim przypadku Windows 8 Core (OEM) Quote
michudrum Posted November 29, 2013 Author Report Posted November 29, 2013 Więc muszę szukać Winde w wersji Core? Quote
crimson Posted November 29, 2013 Report Posted November 29, 2013 @michudrum Rozumiem, że nie masz płyty instalacyjnej i recovery partycja tez w kosmosie? Quote
Adrianst89 Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 Witam zainstalowałem wersje 8.1 ale tą najzwyklejszą... nie Windows 8 Pro, czy Windows 8 Enterprise? jak mam ją aktywować :/ nic nie działa Quote
provectus Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 kluczem a jak masz aktywowac... wybierz pro/core lub taka na jaki masz licencję Quote
Adrianst89 Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 przy instalacji wprowadzałem klucz core, pozbyłem się już znaku wodnego w rogu, ale mam dalej komunikat aktywuj system windows Quote
Adrianst89 Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 No niestety nie :/ kolega kupił nowy notebook i łysy... Quote
crimson Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 Jeżeli chcesz aktwować nielegalnie to musisz zainstalować wersje PRO lub Enterprise. Na wersji Core nie działają aktywacje KMS , a w aktywacji telefonicznej bardzo ciężko znaleźć działające klucze, na dzień dzisiejszy takowych nie ma, i już bardzo dawno nie było. Poza tym to jest topic "Aktywacja Win 8.1 kluczem z Win 8" Quote
Adrianst89 Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 jesteś w stanie podać wiarygodne źródło do pobrania np chomikuj? pobierając tą wersję co mam nie wiedziałem, że będą takie problemy.posiadam MICROSOFT WINDOWS 8.1.RTM.X64 Quote
crimson Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 Tutaj, na forum masz 100% sprawdzone źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Adrianst89 Posted December 12, 2013 Report Posted December 12, 2013 ok dzięki zasysam enterprice Quote
Bliss Posted December 22, 2013 Report Posted December 22, 2013 Witam wszystkich ! Przepraszam że podpinam się pod ten temat ale sam nie mogę jeszcze napisać własnego a to z czym mam problem jest dość pilne, mam nadzieję że zrozumiecie. Wiec, mam problem z aktywacją systemu Win8.1 Pro VL pobranego z zakładki Download -> Win 8.1. Kiedy podaję klucz licencyjny z użyciem konsoli pojawia się błąd: slui.exe 0x2a 0xc004f069, jutro dodam screena, ponieważ w chwili pisania tego posta jestem na innej maszynie. Błąd ten odnosi się do Windowsowskiego KMS, przeszukiwałem fora, polskie / zagraniczne, niestety bez skutku. Potem pomyślałem że klucz który posiadam jest nieprawidłowy, lecz jest on oryginalny, niestety nie posiadam płyty bo system był zainstalowany fabrycznie jedyne co dostałem to klucz i instrukcje żeby zrobić backup systemu kiedy tylko dotrę do domu, jak się pewnie domyślacie niestety tego nie zrobiłem. Kiedy używam funkcji aktywacji systemu z pojawia się menu SmartScreen które prosi o wpisanie klucza niestety po wpisaniu klucza nie dostaje żadnej informacji zwrotnej a system nadal nie jest aktywowany. Próbowałem używać aktywatorów KMS, które znalazłem na tych forum, niestety zawsze pojawiał się ten sam błąd slui.exe 0x2a 0xc004f069. Jeżeli ktokolwiek wie jak rozwiązać ten problem, proszę o odpowiedź, postaram się udzielić wszystkich potrzebnych informacji. Pozdrawiam Bliss ! Quote
Bliss Posted December 23, 2013 Report Posted December 23, 2013 Witam wszystkich ! Przepraszam że podpinam się pod ten temat ale sam nie mogę jeszcze napisać własnego a to z czym mam problem jest dość pilne, mam nadzieję że zrozumiecie. .... Pozdrawiam Bliss ! Przepraszam za posta, problem został już rozwiązany konsultant MS poradził mi abym wpisał slmgr -upk w wierszu poleceń. Sposób ten pomógł i mogłem już aktywować windowsa kluczem licencyjnym. Quote
m4s Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Miałem ostatnio taki przypadek: Laptop do przeinstalowania systemu nie chciał przyjąć klucza z win8 instalując win8.1. Czy można wpisać klucz z win8.1 a potem zmienić go na właściwy z win8 tak aby odnalazł się w Win8.1 ???? Ktoś przerabiał taki temat??? Quote
crimson Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Czy można wpisać klucz z win8.1 a potem zmienić go na właściwy z win8 tak aby odnalazł się w Win8.1 ???? A tak mniej skomplikowanie? Jeżeli się dobrze domyślam to napiszę tak na czuja: 1. Instalujesz Windows 8.1 uzywając [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wersja odpowiadająca W8) 2. Zmieniasz klucz w zakładce System lub w Wierszu Polecenia (CMD) 3. Klikasz aktywuj lub slmgr /ato i po ptokach NIE ZADZIAŁA NA KLUCZACH OEM I MAK DEDYKOWANYCH DO WINDOWS 8 ! Quote
m4s Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 OK. aby uniknąć instalacji 8.1 na zainstalowanej 8, przecież od razu lepiej zainstalować 8.1ale klucz nie wchodzi podczas instalacji i tu bym chciał zastosować taki trik: wklepuje kod do win 8.1 a potem we właściwościach systemu jest zmień klucz produktu i wpisać już właściwy(win8) ten początku mojego wywodu.. Będe musiał to przetestować podczas najbliższej okazji... Dzięki Quote
crimson Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 OK. aby uniknąć instalacji 8.1 na zainstalowanej 8, przecież od razu lepiej zainstalować 8.1ale klucz nie wchodzi podczas instalacji i tu bym chciał zastosować taki trik: wklepuje kod do win 8.1 a potem we właściwościach systemu jest zmień klucz produktu i wpisać już właściwy(win8) ten początku mojego wywodu.. Zanim się za cokolwiek zabierzesz zostaw informacje o wersji klucza do 8, którą obecnie posiadasz...OEM, czy Retail, czy MAK. Jeżeli jest to klucz OEM lub MAK do 8 to nie użyjesz go w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. W tym wypadku jedynie klucz Retail się nadaje do takiej aktywacji. Quote
m4s Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Pytanie brzmi czemu OEM nie przejdzie takiego triku...??? Quote
provectus Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Bo OEM dla cywila a VL dla firmy Quote
crimson Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Pytanie brzmi czemu OEM nie przejdzie takiego triku...??? Klucz OEM jest stricte przypisany do wersji systemu, dlatego jest tańszy od Retail. Jedyna opcja to zainstalować Windows 8 zgodny z kluczem OEM i zrobić upgrade do Windows 8.1 przez Sklep. Quote
m4s Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Właśnie tego upgrade przez sklep chciałbym uniknąć. Quote
crimson Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Właśnie tego upgrade przez sklep chciałbym uniknąć. Upgrade jest ok, nie ma się co obawiać. Quote
m4s Posted February 18, 2014 Report Posted February 18, 2014 Dla mnie liczy się czas który muszę poświęcić na instalację systemu dlatego stąd takie moje pytanie. Quote
brbr Posted May 31, 2015 Report Posted May 31, 2015 Na jednym z PC miałem WinXP i kupiłem sobie Win8 Pro. Po jakimś czasie "doinstalowałem" Win 8.1. Ale, że zaczęły się dziać cuda postanowiłem gruntownie wyczyścić HDD. W tym celu wyczyściłem dysk programem MHDD i już na dziewiczym dysku(okazało się, że jest w bardzo dobrej kondycji) zainstalowałem Win8(gdyż mam do niego klucz), a następnie, po wcześniejszym obowiązkowym instalowaniu wszystkich aktualizacji(?!) "doinstalowałem" Win8.1. Jakie było moje zdziwienie gdy nagle wyskoczył komunikat, że nie mogę aktywować systemu. Na początku drogi przez mękę przyjął bez szemrania klucz Win8, a później(dopiero po zainstalowaniu aktualizacji) również bez szemrania poprzez sklep zainstalował 8.1. Wywalił komunikat o błędnym kluczu, a na stronie(gdzie przeniósł mnie link z info) dowiedziałem się, że mam niewłaściwą poprzednią wersję Windowsa. Czy dobrze rozumiem, że muszę wszystko robić od początku z tą różnicą, że muszę zacząć od WinXP??? Jeżeli tak to nie wyobrażam sobie instalowania najnowszego dziecka MS czyli Win10, bo nie mam zamiaru instalować kilku poprzednich systemów aby zaistalować ostateczny Win10. Przecież to jakaś paranoja. Wydałem pieniądze na, najpierw XP, później na 8 i nadal nie mam pełnowartościowego produktu!!! Quote
rygiel1974 Posted June 2, 2015 Report Posted June 2, 2015 Witam. Od kilku dni kombinuję z laptopem Asusa jak aktywować system i jaki. Kumpela podrzuciła owego laptopa bez systemu bez płyty recovery , zainstalowałem 8.1 PRO wyciągnąłem klucz z biosu i męczę się z aktywacją próbowałem już i windows 8 pro i 8.1 pro i lipa laptop kupiony w 2013 roku także raczej na pewno z Windowsem 8 oczywiście Ona nie wie jaki to był system ale 8 to widziała jakieś sugestie? Quote
slawektor Posted June 2, 2015 Report Posted June 2, 2015 @rygiel1974 Jaki to model konkretnie? Na stronie producenta będzie podane z jakim systemem był sprzedawany. Instalację Zobacz w ten sposób: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Obraz to pewnie zwykłe Windows 8.1 (Core), bez Pro. Quote
Nieobecny Posted June 2, 2015 Report Posted June 2, 2015 Witam. Od kilku dni kombinuję z laptopem Asusa jak aktywować system i jaki. Kumpela podrzuciła owego laptopa bez systemu bez płyty recovery , zainstalowałem 8.1 PRO wyciągnąłem klucz z biosu i męczę się z aktywacją próbowałem już i windows 8 pro i 8.1 pro i lipa laptop kupiony w 2013 roku także raczej na pewno z Windowsem 8 oczywiście Ona nie wie jaki to był system ale 8 to widziała jakieś sugestie? Tak jak kolega slawektor napisał powyżej na 99,9% był to zwykły Win 8 Core. P.S. Wkrótce darmowa aktualizacja do Win 10. Quote
Recommended Posts