Mark72 Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 Witam Mam następujący problem: Gdy próbuję usunąć plik instalatora sterowników NVidii pojawia mi się następujący komunikat: "Plik w użyciu. Nie można ukończyć akcji ponieważ plik jest otwarty w programie Eksplorator Windows" ... i tak w kółko. Co ciekawsze nie mogę też usunąć dwóch innych plików instalatorów NVidii które znajdują się na innym dysku. Pozostałe pliki usuwają się normalnie. Tylko te instalki od NVidii sprawiają ten problem. Proszę Was o pomoc w tej sprawie. Z góry dzięki.
dareckibmw Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 Wczoraj mialem bardzo podobna sytuacje.....po podmianie pliku shell32.dll nie moglem usunac starego, ktorego zmiana nazwy tez nic nie pomagala. Co ciekawe, tez bylo zwiazane z NVIDIA. Uzyj unlockera, pomogl mi je usunac, po restarcie. Ciekaw jestem co jest przyczyna? podmieniam pliki shell32.dll od kilkunastu lat w systemie i nigdy nie bylo z tym problemu.
Mark72 Posted August 15, 2015 Author Report Posted August 15, 2015 Dzięki Darecki za pomoc....... Unlocker co prawda nie znalazł powiązanych z plikiem usług, ale wyświetlił informację że pliki zostaną skasowane po ponownym uruchomieniu systemu.... i tak się też stało.... Unlocker -> restart -> i pliki usunięte Ale tak się zastanawiam co jest grane z tymi instalkami od NVidii.... dzisiaj ściągnąłem najnowsze sterowniki i z plikiem znów jest to samo... skopiowałem go na inny dysk i jak chciałem skasować z folderu Downloads to du**a z tego... i znów musiałem Unlockerem + restart i plik usunięty. Z żadnymi innymi plikami czy folderami tego problemu nie ma. Wszystkie operacje na pozostałych plikach/folderach przebiegają prawidłowo.
leven Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 Przy usuwaniu sterowników, stosuj DDU: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Mark72 Posted August 15, 2015 Author Report Posted August 15, 2015 @leven ale tu nie chodzi o usuwanie sterowników... chodzi o zwykłą operację usuwania na pojedyńczym pliku (konkretnie jest to plik instalatora od NVidii)
m4s Posted August 16, 2015 Report Posted August 16, 2015 Przy takich przypadkach używam process explorer i Find handle or DLL - znajduje proces odpowiedzialny za blokowanie. Potem kill process i usuwam to co chcę. Wy Tap ane
Recommended Posts