Jump to content

Recommended Posts

Posted

W sieci pojawił się programik , który na mnie zrobił  bardzo pozytywne wrażenie  .Polecam innym do przetestowania  :    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

Posted

Cyferki, cyferki, jak my was kochamy, i to na dodatek płatne :E A tak na serio, to kogo obchodzi w warunkach domowych, czy ramdysk ma 30GB/s czy 50GB/s? Zresztą większość i tak używa ramdysku przydzielanego dynamicznie, a nie statycznie na stałe, co mocno go spowalnia. 

Posted

Ciekawe.

Ale ten nowy Ram FS nie sformatuje napędu Ram jako NTFS.

Nie nada się jako temp dla montowania plików .wim i dla różnych aplikacji jak Dism.exe.

Posted
1 godzinę temu, Achon napisał(a):

Nie nada się jako temp dla montowania plików .wim

U mnie na Win7 zabawa z montowaniem obrazów w ramdysku nie powodowała żadnych problemów, ale odkąd mam Win10, to nie ma szans, zawsze wywala error, przynajmniej w NTLite. Defendera nie mam, wszelkie bajery typu "kontrolowany dostęp do katalogów" mam wyłączone, bo całe Security też mam wycięte. Jak TEMP dam na fizyczny dysk, to problem znika. Taki to Win10 lepszy od Win7 🤬

uyAeVB1.png

Posted
9 godzin temu, Widzior napisał(a):

U mnie na Win7 zabawa z montowaniem obrazów w ramdysku nie powodowała żadnych problemów, ale odkąd mam Win10, to nie ma szans, zawsze wywala error, przynajmniej w NTLite. Defendera nie mam, wszelkie bajery typu "kontrolowany dostęp do katalogów" mam wyłączone, bo całe Security też mam wycięte. Jak TEMP dam na fizyczny dysk, to problem znika. Taki to Win10 lepszy od Win7 🤬

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

OK dziadek, wytnij sobie więcej i narzekaj że nie działa :D 

VACek likes this
Posted
10 godzin temu, TheStraight napisał(a):

OK dziadek, wytnij sobie więcej i narzekaj że nie działa :D 

Na czystym jest to samo, bo sprawdziłem z ciekawości. Dobranoc synek :L 

Posted
48 minut temu, Widzior napisał(a):

Na czystym jest to samo, bo sprawdziłem z ciekawości. Dobranoc synek :L 

To ja nie wiem co ty dziadek robisz ale na 11tce nie ma żadnych problemów i nie sądzę że 10tka jest inna pod tym względem.

Posted

Ram disk

2.jpg.968a15abb18376f740c4099a3506e1be.jpg

Ram fs

3.jpg.37c51e9ccca6af98322e10ba190508ab.jpg

No daje radę ten nowy Ram Fs, ale trzeba ponownie zapłacić - licencja z poprzedniej wersji nie pasuje.

Trochę nie fajnie.

Posted
W dniu 28.07.2026 o 12:01, VACek napisał(a):

Jakieś testy porównawcze kilku różnych programów do ramdysku vs to?

Mówisz i masz  :)[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W dniu 30.07.2026 o 10:29, Achon napisał(a):

Ram disk

Ram fs

No daje radę ten nowy Ram Fs, ale trzeba ponownie zapłacić - licencja z poprzedniej wersji nie pasuje.

Trochę nie fajnie.

To niejest poprzednia wersja  to jest całkiem inny program poczytaj na stronie to zroxumiesz

6 minut temu, Pasjonat napisał(a):

Mówisz i masz  :)[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To niejest poprzednia wersja  to jest całkiem inny program poczytaj na stronie to zroxumiesz oto krótki opis :  Wysokowydajny system plików w pamięci dla systemu Windows, który przechowuje pliki bezpośrednio w pamięci RAM jako natywny system plików, bez wirtualnego urządzenia blokowego ani warstwy NTFS, dzięki czemu jest szybszy niż jakikolwiek dysk SSD i konwencjonalne dyski RAM.

Posted

No jest to rozwinięcie starego programu. Niby to samo, ale nie to samo.

Mogli tę opcję "FS"umieścić w starym programie, a teraz są dwa i wybierz który bardziej Ci pasuje, lub po prostu płać za oba.

Cytat

Nie ustaliliśmy jeszcze szczegółów zniżki, w tym tego, czy będzie ona dotyczyć aktualizacji rocznych, nielimitowanych, czy obu.

Rozumiemy jednak, że zakup dysku RAM i wydanie systemu plików RAM File System może wydawać się straconą szansą. Najprawdopodobniej udostępnimy bezpłatne licencje na system plików RAM klientom, którzy zakupili dysk RAM w ciągu ostatnich kilku miesięcy, w ramach podziękowania za wsparcie.

W międzyczasie zachęcamy do skorzystania z całkowicie bezpłatnej 30-dniowej wersji próbnej systemu plików RAM File System.

Tak samo było kiedyś z Stardock WindowBlinds10 i Start10.

Za nowsze wersje nazwane  WindowBlinds11 i Start11 trzeba wykupić licencje ponownie. 

Niby to samo, ale jednak całkiem nowe produkty.

Co najlepsze jak kupiłem zabugowane Start11 v1.0, to po roku wydali poprawione Start11 v2.0 i klucz nie pasuje. Kup se chłopie ponownie te nową wersję. Łaskawie dajemy 50% zniżki. No i stracili klienta, bo takie podejście, to już przegięcie pały.

-----------------------------------------

Licencja Ram FS na 5 urządzeń, jaką potrzebuję i niedawno kupiłem, to obecnie kwota 169,00 zł

No, a na rynku są darmowe Ram dyski, więc niezbyt to ciekawa dziś oferta.

Przykładowo rozwinięcie IMDisk czyli AIM Toolkit

Posted
5 godzin temu, Achon napisał(a):

Przykładowo rozwinięcie IMDisk czyli AIM Toolkit

Mam AIM od kilku dni, wcześniej miałem starszą wersją, ale odczyt/zapis jest na poziomie 7-8GB/s na DDR4 3600, więc żenada, jak NVMe x4 4.0. TheStraight ma w AIM na DDR5 6000 też tylko ok. 10GB/s, a jak widać wyżej w SoftPerfect i FS ma kilka razy więcej. Ale mi to w zupełności wystarcza, więc olać płatne progsy.

3bGpMRk.png

Posted

Obadaj tego forka. Wydaje się być szybszy od tego Aima.

(Ktoś poprawił kompatybilność z nowymi windowsami)