Jump to content

Recommended Posts

Posted

Lenovo B590, S/N:WB14206816 po numerze seryjnym znalazłem że to model: 6274 B590 Laptop (Lenovo) - Type 6274, chipset Intel HM77, na forum znalazłem że można wsadzić i7 3612qm, ale na oficjalnej liście go nie ma, więc sam już nie wiem czy ryzykować ? Obecnie jest: i3-3110M, a z listy bezpieczna zmiana to: i5-2520M ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Nie patrz na to, co producent podał, bo na 99% to nie zaktualizowane dane. Miałem tak z każdym moim lapkiem. Zawsze działały z mocniejszymi prockami, których nie było na liście kompatybilności.  Szukaj info po dobrych forach typu elektroda, co ludziom realnie zadziałało na danym modelu. Ewentualnym problemem może być za słaby układ chłodzenia lub zasilacz, i z tego powodu też może nie być mocniejszych CPU na liście. 

FILAGOL likes this
Posted

Czyli mówisz, ryzykować z  i7 3612QM, to chyba 90W ?  A  i3-3110M ma chyba tylko 35W, rozumiem że bezpiecznie będzie wymienić też na 35W, a i5-2520M chyba tyle ma, więc płyta powinna wstać ?

Posted
2 godziny temu, gsobanski4 napisał(a):

i7 3612QM, to chyba 90W ? 

Nie, on ma właśnie 35W i na luzie pójdzie, a już 3610QM ma 45W. Intel ma tak porąbane numeracje, że niby niższy model wg cyferek, a jest mocniejszy i bierze więcej watów. Tak samo jest z 4gen, wziąłem 4710MQ, który ma 47W i nie ma go na liście Lenovo L540, zamiast 4712MQ, który ma 37W i jest na liście, ale jest słabszy. Oczywiście 4710MQ działa, a wg internetu działają nawet najwyższe modele 49xx, tylko jest jeden myk - trzeba zmienić zasilacz z 65W na 90W, bo inaczej (przynajmniej w moim przypadku) procek jest throttlowany powyżej ~40W.

Korzystaj z tej strony intela:

P.S. Nie wiem do czego ci ten lapek, ale jak do przeglądania neta i multimediów, to i mocny i5 2/4 wystarczy, a kosztuje kilka razy mniej. Sam mam dwa ThinkPady L540, w jednym i5 2/4, w drugim i7 4/8 i jakoś różnicy nie widzę przy domowym zastosowaniu.

Posted

Dzięki będę próbował, jak tylko dorwę procka, znalazłem właśnie Lenovo G580 z i7 3612QM, a tam jest chipset  Intel HM76, u mnie HM77 chyba nowszy i zwiększymy wachlarzem wymiany CPU, więc powinno się udać ?

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Na zagranicznym forum znalazłem taki artykuł: Wymiana CPU Lenovo B590: Może to być: i5 3210M, i5 3230M, i5 3320M, i5 3340M, lub od razu i7, ale tu dodatkowe pytanie jaki masz zasilacz? 65W czy 90W ? Jeśli ten słabszy to i7 musi być o obniżonym TDP czyli: i7 3612QM, i7 3632QM, jeśli zasilacz 90W to nie warto kupować tych powyżej tylko od razu:i7 3610QM, i7 3630QM. Sprawdziłem, niestety mam zasilacz 65W czyli i7 3612QM, i7 3632QM, rozumiem że gdybym w przyszłości zmienił zasilacz na 90W to mógłbym spróbować:i7 3610QM, i7 3630QM.

Posted

Lepiej zostań przy i73612QM zasilacz to nie wszystko pozostałe i7 mają TDP 45W a to wiąże się z większym wydzielaniem ciepła Laptop to nie PC gdzie możesz zamontować większe chłodzenie

Posted
5 godzin temu, gsobanski4 napisał(a):

dodatkowe pytanie jaki masz zasilacz? 65W czy 90W ?

W dniu 5.07.2026 o 19:53, Widzior napisał(a):

tylko jest jeden myk - trzeba zmienić zasilacz z 65W na 90W, bo inaczej (przynajmniej w moim przypadku) procek jest throttlowany powyżej ~40W.

Ja po prostu sprzedałem mój zasilacz 65W za 30zł i kupiłem ori Lenovo 90W za dokładnie taką samą sumę, więc byłem w plecy tylko koszt wysyłki :good3:

Druga sprawa, o czym też wspomniał brygada:

W dniu 5.07.2026 o 16:39, Widzior napisał(a):

Ewentualnym problemem może być za słaby układ chłodzenia

W moim L540 jest gruba rurka cieplna, poza tym widziałem na forach i allegro egzemplarze z zamontowanymi najmocniejszymi i7 49xx, więc wiedziałem, że moje gruzy dadzą radę. Dodatkowo zrobiłem mocne UV w ThrottleStop i to też swoje robi. Niestety na 3gen chyba nie da się zrobić, bo nie ma tej najważniejszej zakładki FIVR w tym programie. Przynajmniej tak coś kojarzę.

Suma sumarum, pomiędzy 3610, 3612 czy nawet 3630 nie zauważysz praktycznie żadnej różnicy, więc ja bym brał co tańsze. Jakbyś kupił model 45W i by się mocno grzał, to zawsze można mu trochę obniżyć częstotliwość / zrobić UV (o ile się da).

gsobanski4 likes this
Posted

No widzę masz cienką rurkę niestety, na dodatek długą, typowe budżetowe rozwiązanie, więc szukaj modeli i7 35W albo wsadź najmocniejszego i5. Tylko pamiętaj o ważnej kwestii - patrz na MHz procków, bo to sporo zmienia w kwestii mocy. To, że producent podał TDP 45W nie oznacza, że każdy CPU z takim TDP będzie tyle brał, bo są duże rozjazdy. Na przykład słabe i3 mają podane 35W, a biorą ledwo 20W. A taki i7-3610QM, który ma zegary o 200MHz większe od 3612 będzie brał max kilka watów więcej, a nie +10W, co by sugerowało TDP. I tak każdy kolejny i7 aż do najmocniejszego. Stawiam, że pomiędzy najsłabszym i7 4/8, a najmocniejszym, jest grubo ponad 10W różnicy w poborze mocy. Po prostu jest grupa do 35W, i kolejna do 45, więc jak jakiś procek bierze ledwo ponad 35W, to już nie mieści się w grupie TDP 35W i trafia do grupy 45W.

U mnie jest taki patent i daje radę z i7 47W szczególnie po UV, ale Cinebencha niestety nie jest w stanie ukończyć na max booście, pod koniec proc osiąga 88*C i zrzuca takty :E 

csm_wartung_offen_7a23c86817.jpg