Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzień Dobry Forumowicze 🙂

Po niemal 3 latach mój GeForce RTX 3060 Ventus 2X 12G OC (912-V397-832)

zaczął wydawać dźwięki zacierającego się łożyska w wentylatorze (przy obciążeniu).

więc poszukuje 

wentylatorów do GPU

Znalazłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nie wiem, czy będą pasowały.

Napisałem do w/w sklepu, lecz niestety cisza.

Ważne, aby były z Polski, nie chce mi się zamawiać z firmy krzak z końca świata.

Proszę o pomoc 

Pozdrawiam

Edited by FILAGOL
Uzupełnienie Informacji
Posted

okazało się, że mam gwarancje do 23 sierpnia 2026 zgłosiłem problem z kartą graficzną.

Pani na infolinii zapytała mnie, czy wiem ile ten model ma już lat na rynku (a, co to ma do rzeczy ?) po czym stwierdziła, że przyjąć zgłoszenie przyjmie, lecz nie mam co liczyć na to, że serwis naprawi kartę, gdyż po pierwsze nie ma tego modelu w sprzedaży, a po drugie nie ma części zamiennych do tak starych modeli...

No cóż Pani z infolinii czyżby była jasnowidzką, czy jak ?

mogą naprawić

wymienić na inny model

zwrócić pieniądze za te kartę graficzną

po za tym karta nadal jest na gwarancji i nie interesuje mnie co z nią zrobią

osobiście wolałbym dołożyć do innego modelu i tyle

Pozdrawiam

Posted

A nie lepiej rękojmia sprzedawcy? Gdzie ją kupowałeś? No chyba, że rękojmia trwała 2 lata. Często w takich sprzętach gwarancja producenta jest dłuższa. Ja bym z nimi cisnął, co mnie obchodzi, że to stara karta, skoro jest na ich gwarancji 3 letniej. Pajace.

P.S. Zawsze możesz swoje wentyle rozebrać i nasmarować, bo podejrzewam, że w Ventusie mogli dać łożyska ślizgowe na tulejkach :E 

FILAGOL likes this
Posted

Dzień Dobry @Widzior

18 godzin temu, Widzior napisał(a):

Gdzie ją kupowałeś?

Media Expert

A nie lepiej rękojmia sprzedawcy?

2 Lata

Często w takich sprzętach gwarancja producenta jest dłuższa.

Gwarancja producenta 3 lata

Ja bym z nimi cisnął, co mnie obchodzi, że to stara karta, skoro jest na ich gwarancji 3 letniej. Pajace.

Również nie odpuściłem, co było Pani w niesmak 

podejrzewam, że w Ventusie mogli dać łożyska ślizgowe na tulejkach :E 

również tak podejrzewam, dajmy szanse serwisowi MSI, może miło mnie zaskoczą (Czekam na kuriera, ma odebrać paczkę ode mnie).

Pozdrawiam

Posted
23 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

okazało się, że mam gwarancje do 23 sierpnia 2026 zgłosiłem problem z kartą graficzną.

Pani na infolinii zapytała mnie, czy wiem ile ten model ma już lat na rynku (a, co to ma do rzeczy ?) po czym stwierdziła, że przyjąć zgłoszenie przyjmie, lecz nie mam co liczyć na to, że serwis naprawi kartę, gdyż po pierwsze nie ma tego modelu w sprzedaży, a po drugie nie ma części zamiennych do tak starych modeli...

No cóż Pani z infolinii czyżby była jasnowidzką, czy jak ?

mogą naprawić

wymienić na inny model

zwrócić pieniądze za te kartę graficzną

po za tym karta nadal jest na gwarancji i nie interesuje mnie co z nią zrobią

osobiście wolałbym dołożyć do innego modelu i tyle

Pozdrawiam

I tak i nie. Wentylatory to elementy użytkowe i zasadniczo to że je słychać nie gwarantuje ci oddania i uznania ich na gwarancji bo działają a norm hałasu opisanych nie miały.
To jest ta sama sprawa co z cewkami. Dwa że daruj sobie sklep bo oni zawsze będą mieli na ciebie wywaloną lachę tylko idź do producenta z tym, możesz robić RMA albo po prostu zapytać czy nie mogą ci wysłać wentyli oryginalnych żebyś sam sobie wymienił.

A w sumie właśnie tak się kończy kupowanie tanich i badziewnych modeli mówiąc ogółem, ludzie mi się dziwią że nigdy nie polecam tych modeli...

FILAGOL likes this
Posted
59 minut temu, TheStraight napisał(a):

To jest ta sama sprawa co z cewkami

To nie jest to samo, bo wujowo zrobiona cewka piszczy od nowości, ale jest w 100% sprawna, a jego wentyl może i chodził głośno od początku, ale teraz wydaje dźwięk zacierającego się łożyska, czyli uległo degradacji, i skoro jest gwarancja, to muszą je wymienić. Ja bym dla pewności nagrał ten dźwięk i im wysłał, żeby potem nie było bezsensownego wysyłania i odbierania bez naprawy i użerania się z serwisem.

FILAGOL likes this
Posted

Dzień Dobry @Widzior

a jego wentyl może i chodził głośno od początku

wentylatory działały nad wyraz cicho przy obciążeniu 

Gdy karta nie była obciążona, to wentylatory w ogóle się nie kręciły (Oszczędzanie wentylatorów = dłuższa żywotność karty według producenta)

ale teraz wydaje dźwięk zacierającego się łożyska, czyli uległo degradacji

niezwykle irytujący dźwięk, a gdy karta dostawała temperatury do nie dało się wytrzymać na dłuższą metę 

przyznam, iż obawiałem się, że łożysko się rozleci (Zwłaszcza, gdy coraz głośniej było słychać dźwięk tarcia) i uszkodzi kartę i inne podzespoły komputera.

skoro jest gwarancja, to muszą je wymienić

Zobaczę, czas pokaże, co zdecyduje serwis producenta 

Ja bym dla pewności nagrał ten dźwięk i im wysłał, żeby potem nie było bezsensownego wysyłania i odbierania bez naprawy i użerania się z serwisem.

Masz rację, kurcze nie pomyślałem o tym (moja głupota)

Będę informował co i jak z kartą (Dziś odebrał ją kurier)

19 godzin temu, TheStraight napisał(a):

A w sumie właśnie tak się kończy kupowanie tanich i badziewnych modeli mówiąc ogółem, ludzie mi się dziwią że nigdy nie polecam tych modeli...

Dzień Dobry @TheStraight

Fakt karta tania, lecz mi w zupełności wystarcza(ła) 

Ogólnie bardzo lubię karty ze stajni MSI przez ich kulturę pracy

Legendarny: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Akurat mam ten model na stanie (zamontowałem w PC na czas gwarancji 3060) karty w ogóle nie słychać kultura pracy perfekcyjna.

Pozdrawiam

Posted
8 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

czas pokaże, co zdecyduje serwis producenta 

W ostateczności zawsze możesz zamontować na środku karty na trytytki jakiś wentylator ze starego zasilacza czy obudowy, ale będzie głośno, więc lepsza opcja - kupić jakiegoś Fluctusa, Arctica czy BeQuiet 12cm i jazda. Sam nieraz tak robiłem i na badziewnych kartach było lepiej niż z fabryki :E 

P.S. Poprzednie dwie moje karty to był Gigabyte Windforce i wentyle były lipne - głośne, a powyżej 70% łapały jakąś padaczkę i zaczynały terkotać. Teraz mam Asusa Dual i jest o niebo lepiej. 

BartAcid and FILAGOL like this