m4rkiz Posted June 28 Report Posted June 28 problem występował sporadycznie już od grubo ponad miesiąca na W10 premium u mojego ojca jako że korzysta w zasadzie wyłącznie z przeglądarki wziąłem kompa do siebie, zrobiłem reinstalkę na 2021 ltsc, poinstalowałem i skonfigurowałem co trzeba, działało bez problemu przez 6+ godzin po podłączeniu w poprzednie miejsce (mysz, klawiatura, monitor) problem powraca, mysz chodzi płynnie, jeżeli zdążę załadować jakiś przeglądarkowy test, to też wszystko jest ok mysz wykluczam, przetestowane trzy kompletnie różne, podłączenie klawiatury nie wpływa na problem, monitor sprawdzony po hdmi i display porcie, wyłączone free sync premium po restarcie zwykle chwilę działa ok - da się odpalić jakieś okno, po chwili jednak przestaje ono reagować na kliknięcia - można stracić focus, ale nie można go odzyskać za pomocą myszy z klawiatury cały czas wszystko działa normalnie, da się alt tabować między aplikacjami, tabować w aplikacjach między przyciskami etc. obciążenie procka, wykorzystanie pamięci, temperatury w normie jedyne co mi tu pasuje to jakieś niewidzialne okno czy inny overlay przejmujące wszystko, ale niezbyt widzę jak - został wymieniony dysk, czysta instalacja, kilka dosyć zaufanych programów z netu których używam sam na codzień i instaluję na każdym kompie po reinstalce - totalcommande, winrar, irfan etc. będę jeszcze leciał drogą eliminacji, a potem instalował programy po jednym, lub kolejny raz zreinstaluję, ale to co mnie dziwi to odtworzenie problemu na nowym systemie, chociaż nie widzę możliwości, żeby był sprzętowy, oraz fakt że "u mnie działało" jak ktoś ma jakieś pomysły czy sugestie to chętnie posłucham Quote
Widzior Posted June 28 Report Posted June 28 No dobra, a co jest problemem, bo z tego potoku słów kompletnie nic nie wynika Quote
m4rkiz Posted June 28 Author Report Posted June 28 47 minut temu, Widzior napisał(a): No dobra, a co jest problemem, bo z tego potoku słów kompletnie nic nie wynika ja rozumiem, że młodzież obecnie przerasta czytanie zdań złożonych, ale ująłem to chyba dosyć jasno: Cytat po restarcie zwykle chwilę działa ok - da się odpalić jakieś okno, po chwili jednak przestaje ono reagować na kliknięcia - można stracić focus, ale nie można go odzyskać za pomocą myszy z klawiatury cały czas wszystko działa normalnie, da się alt tabować między aplikacjami, tabować w aplikacjach między przyciskami etc. Quote
m4rkiz Posted July 7 Author Report Posted July 7 Finalnie pomogła wymiana ramu, jakieś problemy z dual channel, oba moduły działają ok osobno, po włożeniu ich razem problemy jak wyżej windowsowy test pamięci oraz memtest86 nie pokazał żadnych problemów podczas kilkunastu testów z różnymi modułami w różnych konfiguracjach co ciekawe komputer działał wcześniej rok w konfiguracji dual channel bez żadnych problemów, problemy zaczęły się nagle bez zmian sprzętowych czy ustawień uefi Quote
Recommended Posts