Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG10 22H2 Pro

Informacja o udostępnieniu i ograniczeniach:

Niniejszy obraz ISO jest zmodyfikowaną, nieaktywowaną wersją systemu Microsoft Windows 10, udostępnioną wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych.
Obraz nie zawiera klucza ani mechanizmów aktywacyjnych. Użytkownik jest odpowiedzialny za posiadanie i stosowanie własnej, ważnej licencji Microsoft zgodnie z warunkami licencji producenta.

Zabronione jest: komercyjne wykorzystanie obrazu, rozpowszechnianie w celu obejścia aktywacji, dystrybucja z dołączonymi kluczami lub narzędziami do łamania zabezpieczeń.
Autor zastrzega sobie prawo do usunięcia plików na żądanie właściciela praw autorskich.

I. Zintegrowano z systemem:

rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji:

- centrum zarządzania wydajnością systemu - panel Performance (potężne narzędzie głęboko ingerujące w system,
  pomimo swojej czystości => [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może wywoływać fałszywe alarmy - dodaj go do wyjątków AV);

- funkcja głębokiego oczyszczania systemu.
Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Windows Update Manager, Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass,
HashCheck, Notepad2, StartlsBack (trial), uaktywniono DirectPlay i stary NetFramework 2-3. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych.

ISO zawiera 3 obrazy:
- 22H2 Lite;
22H2 Lite (bez Defendera);
- 22H2 Extreme.

II. Usunięte główne komponenty:

1. Wersja Lite:

- Edge;
- WinRE;

- Sklep;

- Cortana;

- wszystkie aplikacje UWP;

- część telemetrii;

- "łatwy transfer";

- tryb pokazowy;

- czytnik PDF;

- język naturalny;

- index wydajności;

- Windows Media Center;

- tapety, wygaszacze ekranu.

2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- Windows Media Player;

- Defender, SmartScreen;

- języki, większość układów klawiatur;

- pomoc;

- rejestr zdalny;

- tablet;

- centrum powitalne;

- dźwięki systemowe;

- Windows Mail;

- diagnostyka;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;

- wszystkie opcje ułatwień;

- Wordpad;

- przeglądarka XPS;

- pakiet czcionek azjatyckich;

- zdalne wsparcie;

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania.

III. Instalacja:

UWAGA! 

- instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu.

- do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. 

Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem:

"Czy system został zainstalowany na dysku  SSD/NVMe?"

System po chwili się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - panelu Performance.

1. Wybierz Profil Lekki, następnie jeśli chcesz zaktualizować system (tylko LITE!) - przejdź do Windows Update w Ustawieniach i pobierz aktualizacje i ewentualnie sterowniki
(panel Performance umożliwia włączenie lub wyłączenie pobierania sterowników).
Chcąc mieć większą kontrolę nad procesem aktualizacji, przede wszystkim wybór tego, co ma się zainstalować - przejdź do starego Panelu Sterowania i uruchom aplikację Windows Update Manager.

2. Gdy wstępna konfiguracja zostanie ukończona, uruchom ponownie panel Performance i wybierz Profil Extremalny. Następnie w panelu ustaw wydajność systemu wg własnych potrzeb.

3. W dalszej kolejności uruchom ponownie Czyszczenie aby dokładnie usunąć zbędne pliki i dane tymczasowe, co bardzo znacząco zmniejsza zajętość miejsca na dysku.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia

usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Rozmiar ISO: 3,00 GB

SHA-1: f674bd03e618a603eb9198bbf5c039b9f59f8955

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dziękuję @podlos za reup na wygodne hostingi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Hej, nie zgłosiliście żadnych krytycznych błędów, natomiast sam zauważyłem brak skrótu do kalkulatora w Menu Start/Akcesoria - już jest na swoim miejscu.
Jeśli ktoś teraz zauważy jakieś bugi - przykro mi, był na to czas.
Tym samym uważam projekt za zamknięty i gotowy do użytkowania.

Posted

Cześć @srom-otnik napewno mniej czasu niż w przypadku win11 nam zostawiłeś :)

Przetestowałem na 2 sprzętach pod grami wszystko działa. Drobnostka taka ze po aktywowaniu ESU pokazuje sie komunikat o oprogramowaniu nie aktualnym ale nie ma nic do pobrania./

swiniarobert69 likes this
Posted

Na wersji lite z defenderem po zainstalowaniu wszystkich aktualizacji z Windows Update nadal jest komunikat o braku ważnych aktualizacji jakości i bezpieczeństwa czy coś w tym stylu. Wszystko zainstalowało się bez problemów a po kilku kolejnych wyszukiwaniach aktualizacji absolutnie nic do pobrania nie znalazło, mimo to komunikat pozostaje.

Posted

Win JG10 22H2 Pro 25.06.26.iso

SHA-1: f674bd03e618a603eb9198bbf5c039b9f59f8955

Robert M, Franc, moszter and 4 others like this
Posted

Windows Defender nadal będzie działać na Windows 10. Microsoft zapowiedział, że aktualizacje bazy wirusów będą dostarczane co najmniej do roku 2028. To oznacza, że mimo braku poprawek systemowych, Defender dalej będzie chronił komputer przed znanymi wirusami.

P.S.

Podobno ale czy zaskoczy, 

Jeśli chodzi o ten DEFENDER

Włącz opcję: "Otrzymuj aktualizacje dla innych produktów firmy Microsoft podczas aktualizowania systemu Windows".

Posted
Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

Windows Defender nadal będzie działać na Windows 10. Microsoft zapowiedział, że aktualizacje bazy wirusów będą dostarczane co najmniej do roku 2028. To oznacza, że mimo braku poprawek systemowych, Defender dalej będzie chronił komputer przed znanymi wirusami.

P.S.

Podobno ale czy zaskoczy, 

Jeśli chodzi o ten DEFENDER

Włącz opcję: "Otrzymuj aktualizacje dla innych produktów firmy Microsoft podczas aktualizowania systemu Windows".

Aktywacja ESU załatwia sprawę - pobierają się wszystkie aktualne łatki systemowe, frameworkowe i defenderowe 

LAGUNA likes this
Posted

Ja tylko nadmieniłem bo jak by coś gdzieś nie wyskakiwało.:)

ewentualnie  jak by ktoś potrzebował

Posted

cześć,

dzięki ! w końcu jest :) zanim przetestuję i prześlę $ pytania:

1
czy hiperłącza z programów pakietu office 2010 w końcu działąją, tak jak w Twoich nieco starszych systemach ? Niektórzy zgłaszali, że podobno i z nowszymi wersjami jest problem, np u mnie z JG 10Pro 10.0.19045 wg info o systemie, ale niestety po zainstalowaniu nie potrafię określić jaka dokładniej jest Twoja wersja.

2
czy w tym wydaniu ukryłeś lub możesz ukryć zbędne okienko ?

3
mógłbys nie zmieniać nazw tematów na WĄTEK ARCHIWALNY, chociaż do czasu kiedy nie pojawi się w miarę sprawdzone nowsze wydanie danego systemu ? BO w tej sytuacji chąc reistalować system zabierasz użytkownikom szczegóły instalacij, informacje o wydaniu i przydatne wskazówki.

4
ponawiam prośbę o dodawanie słowa HOME do tematów systemów, żeby można było łatwo znaleźć je na liście wszystkich Twoich systemów o czym już pisałem:
analogicznie jak to robisz dla wersji Pro, LTSC itp.
Dodanie nazwy w pierwszym wpisie nie załatwia sprawy, bo chodzi o szukanie na etapie listy.

Wracając do podsumowania po jakimś czasie pracy w korpo z najnowszym win11, teamsami, outlook stwierdzam, że to śmieci i buble, pozbawione ergonomii, a Twoje produkcje ewidentnie są żwawsze i stabilniejsze oraz oparte o to co dobre i sprawdzone. Dotychczas miałem porównanie tylko do starszych wersji oryginalnych i Twoich stąd różnice nie były znaczące. Nie wspomnę o ergonomii i możliwości doinstalowania starego kalkulatora, eksploratora czy Start is Back !

Posted

Witam,

Zainstalowałem wersję Extreme i zauważyłem, że nie działa mi Wycinek i szkic po użyciu skrótu Shift + Win + S.

Samo okno narzędzia się pojawia, ale po zaznaczeniu obszaru nie jest wykonywany zrzut ekranu ani nie trafia on do schowka. Co ciekawe, gdy uruchomię aplikację z menu Start, wszystko działa poprawnie.

Macie może jakiś pomysł, jak to naprawić?

Edit: Problem rozwiązany 😆 Okazało się, że skrót Win+Shift+S działa prawidłowo, zrzut trafia do schowka i wystarczy go wkleić za pomocą Ctrl + V. Byłem przekonany, że nic się nie zapisuje, stąd całe zamieszanie.

Przy okazji wielki plus za ISO, system działa naprawdę świetnie, wszystko śmiga bardzo płynnie. Dobra robota! 🙂

Posted

StartlsBack (trial) w wersji poprzedniej chyba nie było triala bo używam ją od 3 miesięcy bez problemów... Jak w tej wersji pozbyć się triala ;) ? Mam -45 dni i nic nie wyskakuje mi w poprzedniku 😜

Posted

Witam, prawdobopodnie  tą modyfikację użytkuje już bardzo długo ale muszę przejść na w11 a nie chciałbym formatować, czy aktualizując ten zmodyfikowany system do w11 przez windows update  będzie  wszystko działać?

Posted
4 godziny temu, Qylie napisał(a):

Witam, prawdobopodnie  tą modyfikację użytkuje już bardzo długo ale muszę przejść na w11 a nie chciałbym formatować, czy aktualizując ten zmodyfikowany system do w11 przez windows update  będzie  wszystko działać?

Odradzam. Co prawda zachowasz funkcjonalność tego moda, ale to nie bedzie to czego oczekujesz. Lepiej wrzuć mojego 25H2 jeśli lubisz moje "wyroby"

MadeMaxe likes this
Posted

Zainstalowałem na starym xps L321X i muszę przyznać, że działa bardzo szybko. Zastanawia mnie tylko czemu przy każdym uruchomieniu pokazuje się przygotowanie aktualizacji skoro windows update nie jest dostępne. Walczę jeszcze z gestami w touchpadzie (na win 10 działały)

Posted
54 minuty temu, Palmoster napisał(a):

Zainstalowałem na starym xps L321X i muszę przyznać, że działa bardzo szybko. Zastanawia mnie tylko czemu przy każdym uruchomieniu pokazuje się przygotowanie aktualizacji skoro windows update nie jest dostępne. Walczę jeszcze z gestami w touchpadzie (na win 10 działały)

Zrob Czyszczenie skryptem i Dismem++ oraz włącz profil Extremalny w panelu Performance

Posted

Mam problem na wersji Extreme.

Objawy:

1. Prawie przy każdym logowaniu (około 95% przypadków) po wpisaniu hasła pulpit nie przerysowuje się poprawnie. Zostaje widoczne tło z ekranu logowania zamiast właściwego pulpitu.
  2. Ikony i pasek zadań działają normalnie, ale są zasłonięte przez obraz z ekranu logowania. Gdy przejadę myszką po miejscach gdzie znajdują się ikony, fragmenty obrazu zaczynają się odświeżać. Kliknięcie PPM → Odśwież lub ponowne uruchomienie Eksploratora Windows natychmiast naprawia problem i pulpit wyświetla się poprawnie.
  3. Dodatkowo dwa razy zdarzyło się, że po uruchomieniu komputera zamiast ekranu logowania pojawił się tylko czarny ekran z kursorem. Wpisałem hasło "w ciemno" i po zalogowaniu pulpit uruchomił się normalnie.

Co już sprawdziłem:

- wyłączone Szybkie uruchamianie,

- wyłączone efekty przezroczystości,

- zmiana ustawień tapety i ekranu logowania nie pomaga,

- problem występuje również po restarcie,

- sterownik NVIDIA instalowany po DDU przy użyciu NVCleanstall,

- brak programów uruchamianych wraz z systemem (poza sterownikiem Realtek),
- StartIsBack został odinstalowany od razu po instalacji systemu, więc problem raczej nie jest z nim związany.

Co istotne na wcześniejszych wersjach JG10 również zdarzał się u mnie problem z nieprawidłowym przerysowaniem pulpitu po zalogowaniu, ale nigdy wcześniej nie wystąpił czarny ekran z samym kursorem.

Czy ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem albo wie, która modyfikacja systemu może za to odpowiadać?

Posted
9 godzin temu, fuczi napisał(a):

Prawie przy każdym logowaniu (około 95% przypadków) po wpisaniu hasła pulpit nie przerysowuje się poprawnie. Zostaje widoczne tło z ekranu logowania zamiast właściwego pulpitu.

według AI: 

Cytat

W przypadku kart NVIDIA na systemie Windows 10 Pro błąd ten jest najczęściej wywoływany przez funkcję MPO (Multi-Plane Overlay) w sterowniku, konflikt z nakładką GeForce Experience lub nieprawidłowe zarządzanie energią GPU.
Zastosuj poniższe, dedykowane dla kart NVIDIA rozwiązania, aby trwale naprawić przerysowywanie pulpitu:
1. Wyłączenie MPO (Multi-Plane Overlay) w rejestrze
MPO to technologia NVIDIA i Microsoftu, która ma poprawiać wydajność wideo i gier. Niestety, w Windows 10 bardzo często powoduje ona zamrażanie tła ekranu logowania i migotanie czarnego ekranu. Microsoft wydał oficjalną łatkę wyłączającą tę funkcję.
  • Pobierz oficjalny plik rejestru od NVIDIA wyłączający MPO: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. [[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • Alternatywnie zrób to ręcznie: Otwórz regedit (Win + R), przejdź do: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm. Kliknij prawym przyciskiem myszy, wybierz Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa), nazwij ją OverlayTestMode i ustaw jej wartość na 5.
  • Uruchom komputer ponownie.
2. Wyłączenie nakładki w grze (GeForce Experience / EA App)
Aplikacja GeForce Experience uruchamia swoją nakładkę graficzną (ShadowPlay) w tym samym momencie, w którym ładuje się pulpit. Powoduje to konflikt renderowania powłoki explorer.exe.
  • Otwórz aplikację NVIDIA GeForce Experience (lub nową aplikację NVIDIA App).
  • Wejdź w Ustawienia (ikona koła zębatego).
  • W sekcji "Ogólne" znajdź Nakładka w grze (In-Game Overlay) i ją wyłącz.
3. Zmiana trybu zarządzania energią w Panelu Sterowania NVIDIA
Domyślny tryb optymalny potrafi uśpić rdzeń graficzny na ekranie logowania, przez co karta nie reaguje na sygnał wybudzenia pulpitu.
  • Kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpit i wybierz Panel sterowania NVIDIA.
  • W lewym menu przejdź do: Ustawienia 3D -> Zarządzanie ustawieniami 3D.
  • W zakładce Ustawienia globalne znajdź opcję Tryb zarządzania energią.
  • Zmień z "Optymalna moc" na Preferuj maksymalną wydajność.
  • Kliknij Zastosuj w prawym dolnym rogu.
4. Wyłączenie przyspieszenia sprzętowego dla ekranu logowania
Windows 10 Pro domyślnie używa procesora NVIDIA do renderowania efektów przejścia (blur) na ekranie logowania.
  • Wpisz w menu Start Wydajność i wybierz Dopasuj wygląd i wydajność systemu Windows.
  • W zakładce Efekty wizualne odznacz opcję Animuj okna podczas minimalizowania i maksymalizowania oraz Pokaż cienie pod oknami.
  • Kliknij Zastosuj. Zmniejszy to narzut na sterownik graficzny w momencie logowania.

System Windows 10 Pro posiada wbudowane narzędzia sieciowe oraz zaawansowane zasady grup (GPO), które pozwalają trwale rozwiązać ten problem.
W systemie Windows 10 Pro błąd ten najczęściej wynika z konfliktu funkcji Windows Spotlight (Wielobarwne obrazy Windows) z procesem logowania lub z błędu pamięci podręcznej ikon i powłoki systemowej.
Zastosuj poniższe, dedykowane dla Windows 10 Pro kroki:
I. Całkowite wyłączenie tła logowania przez Edytor lokalnych zasad grupy (GPO)
Jako użytkownik wersji Pro możesz wymusić, aby system zamiast problematycznego obrazu wyświetlał jednolite, stabilne tło podczas logowania.
  • Wciśnij Win + R, wpisz gpedit.msc i zatwierdź Enterem.
  • W lewym panelu przejdź do: Konfiguracja komputera -> Szablony administracyjne -> Panel sterowania -> Personalizacja.
  • Po prawej stronie kliknij dwukrotnie na: Nie wyświetlaj ekranu blokady.
  • Zmień ustawienie na Włączone, kliknij Zastosuj oraz OK.

II. Wyczyszczenie pamięci podręcznej ikon i miniatur (IconCache)
Uszkodzony plik pamięci podręcznej interfejsu graficznego uniemożliwia prawidłowe przerysowanie pulpitu po zalogowaniu.
  • Otwórz okno Uruchamianie (Win + R), wpisz appdata i kliknij Enter.
  • Wejdź do folderu Local.
  • Znajdź plik o nazwie IconCache.db (jeśli go nie widzisz, w górnym menu folderu kliknij zakładkę Widok i zaznacz Ukryte elementy).
  • Usuń plik IconCache.db i zrestartuj komputer. System utworzy go na nowo bez błędów.
III. Wyłączenie automatycznego kończenia konfiguracji urządzenia
Windows 10 posiada funkcję, która przed zalogowaniem próbuje załadować ustawienia konta w tle. Często powoduje to zawieszenie renderingu pulpitu.
  • Wejdź w Ustawienia (Win + I) -> Konta -> Opcje logowania.
  • Przewiń na sam dół do sekcji Prywatność.
  • Wyłącz opcję: Użyj moich informacji logowania, aby automatycznie kończyć konfigurację mojego urządzenia i ponownie otwierać moje aplikacje po aktualizacji lub restarcie.

IV. Restart usługi Windows Spotlight (jeśli używasz automatycznych tapet)
Jeśli na ekranie blokady masz włączone rotacyjne zdjęcia z Binga, ich baza danych mogła ulec uszkodzeniu.
  • Wejdź w Ustawienia -> Personalizacja -> Ekran blokady.
  • Zmień "Tło" z Wielobarwne obrazy Windows (Spotlight) na zwykły Obraz.
  • Uruchom komputer ponownie i możesz przełączyć funkcję z powrotem na Spotlight.