Jump to content

Gigabyte B365M HD3 + Intel Pentium G5400 resetuje się !!!

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, gsobanski4 napisał(a):

wyjmowałem baterię CMOS i BIOS wrócił do fabrycznego F1

Wyjęcie baterii nie resetuje wersji BIOSu, tylko resetuje ustawienia aktualnego BIOSu do domyślnych. Ale, że ty masz Dual BIOS, to kto wie, coś namotał, że odpalił na F1, który pewnie siedzi w kości zapasowej.

Od początku czułem, że brak napędów do wyboru podczas bootowania to na 95% wina BIOS, bo płyty tak nie padają....na ogół.

Posted

Sam nie wiem co tam namotałem, wiem tylko że gdy wcześniej wyciągałem baterię  to i tak ciągle BIOS był w wersji F2, i nic się nie dało zrobić, dopiero gdy  przy odłączonym zasilaniu zwarłem piny CLR_CMOS BIOS wrócił do F1, komputer dalej nie pytał o wybór nośnika do bootowania, ale wszystko się zmieniło po wgraniu F4, a wymieniłem jeszcze pastę radiatora chipsetu, ale to raczej związku nie miało. Sam nie wiem jak to się stało ale wszystko wróciło do normy :)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

W sumie od tego powinieneś zacząć, jeśli BIOS nie był w najnowszej wersji, a ja nawet o tym nie pomyślałem, że może tak być. Ważne,  że już działa i płyty nie zezlomowales, bo byłoby szkoda :E 

Posted

Właściwie mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym wrzucić jakiś wydajniejszy procesor z zintegrowaną grafiką i obsługą Windows 11, mam jakiś wybór na podmianę tego G5400 ?

Posted

W tym przypadku akurat bym się kierował tym, co podaje producent na liście kompatybilności procesorów. Pewnie jakieś i7 by siadło , ale cena może być zaporowa. 

Posted

Już mam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , ale faktycznie seria i7 cena jest niezła, a co z watami G5400 ma chyba tylko 35W, płyta Gigabyte B365M HD3 i zasilacz CHIEFTEC GPA-400B8 400W 85+ uciągnie bez problemów 90W ?

Posted
1 godzinę temu, gsobanski4 napisał(a):

zasilacz CHIEFTEC GPA-400B8 400W 85+ uciągnie bez problemów

Uciągnie na luzie, bo przecież będziesz używał tylko integry, a to nowoczesne grafiki żrą zdecydowanie najwięcej mocy. Ja bym na twoim miejscu wziął jakiś  i5 8gen, bo one mają już 6/6 rdzeni, a skoro chcesz używać integry, to raczej to nie jest sprzęt do grania.