Jump to content

Gigabyte B365M HD3 + Intel Pentium G5400 resetuje się !!!

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie odnośnie mojego sprzętu, który zaczął szwankować: Gigabyte B365M HD3 + Intel Pentium G5400 wszystko pod zasilaczem HP PS-6361-5 , 365W, dodatkowo dwa dyski SSD i dwa napędy DVD. Mianowicie zaczął się sam resetować, tzn. włączać i wyłączać i tak kółko, do BIOS wchodził i działał ale system nie mógł się załadować bo się resetował. Zasilacz bez obciążenia chodzi stabilnie ale podpięty pod płytę ciągle się resetuje, odłączyłem wszystkie dyski i napędy i pod samą płytą z procesorem też się resetuje, sam bez żadnego sprzętu działa stabilnie. Chyba sam sobie odpowiedziałem, ale jeszcze spytam dobrze myślę że padł właśnie zasilacz, dodam jeszcze że z inną kością RAM i po zmianie pasty pod procesorem dalej to samo.

Posted

Mam nadzieję że będzie to zasilacz, czy on bez żadnego obciążenia może działać poprawnie ? A z płytą i procesorem, mieć już problem ? Czy płyta lub procesor gdy jest uszkodzony ma możliwość wyłączać i włączać zasilacz ? W MSI był to prostsze, bo były tam specjalne diody bodajże "Debug Led" pokazujące z który podzespołem jest problem.

Posted
Teraz, gsobanski4 napisał(a):

czy on bez żadnego obciążenia może działać poprawnie ? A z płytą i procesorem, mieć już problem ?

Oczywiście, gdyż nie jest wtedy w żaden sposób obciążony.

Miałem taką samą sytuację w komputerze Dell.

Komputer się restartował, a sam zasilacz działał poprawnie bez obciążenia, po przełożeniu kapryśnego zasilacza do kolejnego Della również się restartował, a zasilacz z drugiego Della działał poprawnie w pierwszym Dell-u.

Wymieniłem zasilacz Dell działa po dziś dzień 🙂

Pozdrawiam

LAGUNA likes this
Posted
W dniu 13.06.2026 o 17:22, gsobanski4 napisał(a):

Czy płyta lub procesor gdy jest uszkodzony ma możliwość wyłączać i włączać zasilacz ?

Nie chcę cię straszyć, ale jest minimalna opcja, że to może być płyta, szczególnie, że to Gigaszrot (moje kończyły podobnie, dlatego od tamtej pory używam MSI i problemy się skończyły). Ale dużo większa szansa, że to zasilacz. Zresztą sprawdź jak się zachowuje napięcie na linii +12V po podłączeniu PC, czy nie spada mocno.

FILAGOL likes this
Posted

@Widzior ma rację 

Gigabyte B365M HD3 nie słyneły, z solidności i stabilności (miewają kaprysy)

mam B350M również kapryśna, u mnie problemem była sekcja zasilania.

Sklep wymienił na mową sztukę.

Posted

A to że  zaraz po uruchomieniu, wcisnę F12 z odłączonymi dyskami SSD i  napędami DVD, w BIOS komputer działa. RAM i SSD odpada, tak jak pisałem kości RAM wpinałem inne i to samo, SSD sprawdzałem na laptopie przez USB Drive Adapter, została tylko płyta i procesor i nieszczęsny zasilacz, a czy płyta lub procesor w razie uszkodzenia ma możliwość wyłączać i włączać zasilacz ?

Posted

Mam jeszcze pytanko czy zasilacz którego obecnie używam: HP PS-6361-5OVP posiada któreś z tych zabezpieczeń: OVP (zabezpieczenie przeciwprzepięciowe) / SCP (zabezpieczenie przeciwzwarciowe) / OPP (zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe) / AFC (automatyczna kontrola prędkość obrotowej wentylatora) itp... ? Bo jeżeli dobrze rozumiem, jeżeli płyta wyśle sygnał o którejś z tych nieprawidłowości, zasilacz się wyłącza i przestaje działać ? U mnie natomiast pod obciążeniem ciągle się restartuje, tzn. wyłącza się na sekundę i znów włącza ?

Posted

Chłopie, pisałem ci, zobacz jak się zachowuje linia +12V, bo tym prostym sposobem idzie znaleźć 90% usterek zasilaczy ATX. A do sprawdzenia zasilacza poza PC wystarczy rezystor ceramiczny dużej mocy o małej rezystancji (ja używam 2 Ohm) + miernik, odpalasz zasilacz zworką "na krótko", podłączasz rezystor i miernik pod +12V na max kilka sekund, bo się moment nagrzeje, i patrzysz ile spada napięcie. U ciebie na 95% to będzie zasilacz.

Jeśli natomiast winna jest płyta, to dzieją się na ogół inne cuda. U  mnie było tak, że płyta Gigaszrota działała idealnie na najbardziej g00wnianym zasilaczu Codegen, który nie miał żadnych zabezpieczeń, a jak kupiłem porządny zasilacz z zabezpieczeniami, to płyta uruchamiała się tylko na zimno. Jak już komp pochodził i się nagrzał, to po resecie czy wył/wł już nie startował. Musiałem odczekać 15-20min i wtedy znów odpalał. Dziwne, bo na ogół jak są stare elektrolity, to działa to na odwrót :E U mnie ześwirowało coś innego, zapewne układ EC/KBC. Suma sumarum jak odpaliłem PC i go wieczorem wyłączyłem, to problemu nie było, ale weź tu coś zainstaluj, co wymaga ponownego uruchomienia :22 Ale miesiąc tak jeszcze podziałałem, zanim kupiłem nową płytę. 

P.S. Ludzie, jak już nam podnieśli kosmicznie ceny ramu przez AI, to chociaż z niego korzystajcie :whistle3:

7iyEbv6.png

FILAGOL likes this
Posted
Zasilacz HP PS-6361-5OVP (często stosowany w komputerach stacjonarnych HP Compaq, np. dc7800 / dc7900) posiada trzy z wymienionych przez Ciebie zabezpieczeń oraz funkcję kontroli wentylatora:OVP (zabezpieczenie przeciwprzepięciowe) - TAKSCP (zabezpieczenie przeciwzwarciowe) - TAKOPP (zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe) - TAKAFC (automatyczna kontrola prędkości obrotowej wentylatora) - TAK

W dniu 13.06.2026 o 13:28, gsobanski4 napisał(a):

po zmianie pasty pod procesorem dalej to samo.

a czy ta pasta jest nałożona w odpowiedniej ilości 

FILAGOL likes this
Posted
19 minut temu, LAGUNA napisał(a):

a czy ta pasta jest nałożona w odpowiedniej ilości 

W BIOSIe się nie wyłącza, więc ślepy zaułek.

Posted

to jest po prostu tylko pytanie (nie siedzimy obok siebie)

natomiast jak dał za dużo to mogą być różne przypadki np. rozlała się po pinach.

Posted
Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

natomiast jak dał za dużo to mogą być różne przypadki np. rozlała się po pinach.

A może dał tak? :L [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

FILAGOL likes this
Posted

Najpierw wymieniłem zasilacz na: CHIEFTEC GPA-400B8 400W 85+, sytuacja się polepszyła, płyta zaczęła chodzić ale po włączeniu nie widzi ani napędu DVD, pendrive USB ani dysku SSD, nie chce z tych nośników wystartować, także systemu nie da się zainstalować, wszystko widoczne w BIOS ale po starcie płyty nie, zmieniałem już chyba wszystkie ustawienia w BIOS, resetowałem do ustawień fabrycznych, wyjmowałem baterię, itd... ale dalej to samo. Chyba kość BIOS do wymiany, także dałem spokój na razie po prostu zmieniłem płytę na: ASUS PRIME B250M-C +G4560 i wszystko hula !!!   

Posted
5 godzin temu, gsobanski4 napisał(a):

nie widzi ani napędu DVD, pendrive USB ani dysku SSD, nie chce z tych nośników wystartować, także systemu nie da się zainstalować

Wszystko się da, pewnie zresetował się BIOS do ustawień default i jest na UEFI zamiast na Legacy (albo na odwrót). Ostatnio sam u siebie na MSI B350 zapomniałem, jak to się robiło, bo dawno w tym nie grzebałem, i sama zmiana na Legacy nic nie dała. Musiałem wejść gdzieś głębiej w Advanced i wyłączyć Win10 WHQL coś tam, wyłączyć Secure Boot i fTPM i dopiero po tym weszła realnie na Legacy i zbootowało mi system z dysku MBR.

FILAGOL likes this
Posted
W dniu 21.06.2026 o 17:47, gsobanski4 napisał(a):

Zaskoczę Cię pastę chyba dałem na procesor nie pod, a co powinienem dać pod ? :) Może to i dobry pomysł !

Oczywiście, pasta pod i na CPU, będzie lepsze odprowadzanie ciepła :22 

Posted
4 minuty temu, Widzior napisał(a):

Wszystko się da, pewnie zresetował się BIOS do ustawień default i jest na UEFI zamiast na Legacy (albo na odwrót).

Próbowałem i na UEFI i  Legacy, to samo.

Posted
9 minut temu, gsobanski4 napisał(a):

Próbowałem i na UEFI i  Legacy, to samo.

No długa praca na g00wnianym albo umierającym już zasilaczu często kończy się specyficznym uszkodzeniem płyty. A że do Gigaszrot, który wg mnie jest najbardziej czuły na takie "wahania", to jest to prawdopodobne.

Posted

Ten zasilacz HP PS-6361-5 -365W to aż taki szrot, mam nadzieję że  CHIEFTEC GPA-400B8 400W 85+ będzie sobie lepiej radził, firmę Gigabyte też uważałem z przyzwoitą, myślałem że ich płyty są porządne, funkcja DualBIOS itp..., kiedyś zwątpiłem w MSI też mi siadła płyta, zawsze pod względem płyt  głównych za najsolidniejsze uważałem: Asusa i Asrocka, a w laptopach Lenovo !!!

A może też spróbować na innym CPU, może to być wina procka ? Szkoda mi od razu pogrzebać płytę, mimo że Gigabyte nie ma zbyt pochlebnych opinii. 

Posted

Odpowie ktoś, czy może warto sprawdzić płytę z innym procesorem ? Procesor może być przyczyną takiego zachowania płyty, że wszystko widoczne w BIOS ale zaraz po odpaleniu płyta nie widzi dysku ani napędu.

Posted

Przewody SATA na pewno nie, sprawdzane różne, poza tym porty SATA i przewody SATA nie działały by też w BIOS, a tam nie widać jakiś błędów.  A o to co pytałem, czy jakoś uszkodzony procesor może być przyczyną takiego zachowania płyty, pamiętam że jak wszystko jeszcze chodziło to raz na jakiś czas obraz na monitorze sam się odświeżał, to znaczy monitor na robił się czarny i za dosłownie sekundę wszystko wracało do normy, wiem że karta graficzna jest zintegrowana w tym procesorze, ale jest możliwe żeby w procesorze coś się skopało i wpływało to na bootowanie napędów, pendrive i dysków ?  

Posted
W dniu 21.06.2026 o 17:47, gsobanski4 napisał(a):

FILAGOL zaskoczę Cię pastę chyba dałem na procesor nie pod, a co powinienem dać pod ? :) Może to i dobry pomysł !

Dzień Dobry @gsobanski4

Zdecydowanie odradzam nakładanie pasy termoprzewodzącej POD CPU 🙂

Mam nadzieję, że pasta znajduje się NA CPU (Byle nie za dużo bo wszystko się upaćka)

Wierzę w Ciebie Przyjacielu 🙂

Pozdrawiam

Posted
5 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

Dzień Dobry @gsobanski4

Zdecydowanie odradzam nakładanie pasy termoprzewodzącej POD CPU 🙂

Mam nadzieję, że pasta znajduje się NA CPU (Byle nie za dużo bo wszystko się upaćka)

Wierzę w Ciebie Przyjacielu 🙂

Pozdrawiam

A ja w siebie wierzę coraz mniej :) , resetowałem BIOS poprzez wyjęcie baterii CMOS na około 10 minut, ale spróbuję jeszcze reset zworką CLR_CMOS, to jak wrócę do domu  we wtorek, może to coś da, jak nie to trudno.

Posted
11 godzin temu, Widzior napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zaraz po powrocie do domu, wszystko to jeszcze raz sprawdzę. Dzięki !

Posted

Walczyłem bardzo długo i w końcu się udało, a już miałem płytę sprzedać jako uszkodzoną ! Mimo że wcześniej już wyjmowałem baterię CMOS i BIOS wrócił do fabrycznego F1, dalej było to samo, system nie widział żadnych napędów i dysków, ponownie na dłużej wyjąłem baterie CMOS na dłużej, przy odłączonym zasilaniu zwarłem piny CLR_CMOS. , z poziomu ustawień płyty wgrałem najnowszy BIOS F4 i po restarcie komputer normalnie poprosił o wybór nośnika z którego ma wystartować ! Podłączyłem pendrive z instalatorem Windows 11 i dysk SSD i poszło, już wszystko HULA !!!!!

FILAGOL likes this