Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam
Nie wiem czy Mistrz Sromotnik pamieta jakie cudenko stworzyl w lipcu 2024 roku i czy ma jego kopie.
Jest to system Windows JG 11 24H2 loT LTSC V3 (16 lipca 20204). 
System bardzo szybki, ktory jest najszybszą  z modyfikacji Sromotnika co do Windows 11. Testy Benchmark to pokazują. 
Wad wlasciwie ten system nie ma po za drobnymi szczegolikami do poprawy (wyl. Hibernacji i takie male inne) i spisuje sie swietnie.
Moze macie obraz ISO tego systemu a jak nie mozna go znalezc na necie.

Naprawdę warto mieć ten system. 

Posted
31 minut temu, Sura napisał(a):

Witam
Nie wiem czy Mistrz Sromotnik pamieta jakie cudenko stworzyl w lipcu 2024 roku i czy ma jego kopie.
Jest to system Windows JG 11 24H2 loT LTSC V3 (16 lipca 20204). 
System bardzo szybki, ktory jest najszybszą  z modyfikacji Sromotnika co do Windows 11. Testy Benchmark to pokazują. 
Wad wlasciwie ten system nie ma po za drobnymi szczegolikami do poprawy (wyl. Hibernacji i takie male inne) i spisuje sie swietnie.
Moze macie obraz ISO tego systemu a jak nie mozna go znalezc na necie.

Naprawdę warto mieć ten system. 

System Windows 11 24H2 IoT Enterprise LTSC został oficjalnie wydany 01.10.2024 więc 16 lipca 2024 mogła być tylko jakaś wersja próbna (w dacie jest błąd - sprawdź, wersja 3?)

Tu masz link do wersji z 02.11.2025

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

(to chyba ostatnia wersja - nie sprawdzałem - posiadająca 2 mody - LITE i EXTREME)

a tu do wersji z 11.01.2026

(tylko LITE)

JanKo66 and moszter like this
Posted

Tak, to była najszybsza 11stka z banalnego powodu - to był jeden z najwcześniejszych buildów tego systemu. Obecne swoje wydania tnę identycznie i tweakuje również bardzo podobnie ale lepiej - unikając wcześniejszych błędów. Efekt sami widzicie, że odczucia są jakie są.

Wystarczy poparzyć jak ta winda spuchła od tamtego czasu, ile usług i zależności doszło.

Przeciętny konsument nie zdaje sobie z tego w ogóle sprawy....

Posted

To musi być to bo data i suma się zgadzają z:

Win JG11 24H2 IoT

16.07.2024

Posted
16 godzin temu, zen888 napisał(a):

System Windows 11 24H2 IoT Enterprise LTSC został oficjalnie wydany 01.10.2024 więc 16 lipca 2024 mogła być tylko jakaś wersja próbna (w dacie jest błąd - sprawdź, wersja 3?)

ZEN888 Wiesz tyle co nic! 

Czy kumasz, że właśnie w tym temacie chodzi mi o wersję z 16 lipca a twoje jakieś tam inne mnie nie interesują, bo mam wszystkie a tą z lipca jest najlepsza! 

Instalując pisze wyraznie: 07/16 2024 i wybieramy Light lub Extreme. 

Link do mojego obrazu to:

Co kogo obchodzą twoje linki? Tu rozmawiamy o V3 z lipca 2024. Kumasz?

moszter likes this
Posted
23 godziny temu, zen888 napisał(a):

...V3 (16 lipca 20204). 

a co to za data? Najszybsza bo to wersja Preview/Beta - nie miała jeszcze wielu rzeczy zaimplementowanych. Miało to swoje konsekwencje. Np. najnowszy Adobe Premiere Pro 2026 na tej wersji nie pójdzie. (i nie tylko Adobe) To tak jakby wyrżnąć z samochodu siedzenia, dach, bagażnik, drzwi itp. i chwalić się że, jest najszybszy w swojej klasie. Ta wersja miała też sporo błędów, które usunięto dopiero w wersji finalnej. Ale owszem, masz rację, jak ktoś chce być królikiem doświadczalnym dla M$ i testować Preview/Beta to jego sprawa. Powodzenia w tej kwestii. Kumasz?

Posted
17 godzin temu, Sura napisał(a):

A z ciekawości poproszę o wyniki testu porównujące obecnie najnowsze wydanie z tym archaizmem.

Wracając do szybkości, powtórzę się - to tylko kwestia buildu. Podobnie sprawa się ma z W10 LTSB - to bezapelacyjnie najszybsza moja dycha, z tej samej przyczyny. Ów system był najmniej nadmuchany przez M$ i stąd wrażenia pracy na nim są takie wyjątkowe. Szkoda, że te czasy nie wrócą, gdzie tworzywo do wyrabiania modów było takie szlachetne. Obecne systemy z różnych względów stają się ociężałymi kolosami - na pewno dodawanie kolejnych mechanizmów bezpieczeństwa, ale przede wszystkim dokładanie kolejnych funkcjonalności, a w ślad za tym setek bibliotek oraz wiele nowych usług i zależności. Stąd z takiej mąki będą tylko takie a nie inne wypieki. Szkoda...

zen888 and swiniarobert69 like this
Posted
2 godziny temu, zen888 napisał(a):

Ta wersja miała też sporo błędów, które usunięto dopiero w wersji oficjalnej.

Dobrze kolega prawi. Testowaliśmy w październiku 2025r. nowe wydanie oparte o build 26100.560, a następnie po tygodniu wskoczyła wersja znacznie nowsza oparta o build 26100.6899.

Troszkę grubsza, ale nie tracąca na wydajności.

Nowa wersja, to nie tylko poprawione zabezpieczenia systemu, ciągle łatane przez microsoft, ale właśnie lepsza kompatybilność z nowymi procesorami i chipsetami ( przykładowo taki AMD Ryzen AI Max+ Pro 395 ukazał się na rynku końcem 2024r.);

dochodzi lepsza kompatybilność z nowymi programami i grami oraz również  sterownikami.

Porównywałem wersję z 2024 z tą z 2025 i w benchmarkach nie znajdziecie odpowiedzi, który lepszy.

Równie dobrze można się cofnąć do windowsa 10 pozbawionego balastu AI, ale czy dla 2-5% poprawy wyników fps w grach warto instalować system mogący robić problemy w innych obszarach (np. nieobsługiwane nowe standardy WiFi lub Bluetoth)?