Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, za**but2333 napisał(a):

110 procesów i pobor 3.5GB na 16 to dużo po instalacji sterownikow, steam i google chrome ? dalem profil extremalny po instalacji aktualizacji 

Katastrofa...

To musi nieźle mulić przy tak zasyfionym autostarcie.

Cytat z wątku w11

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak zejdziesz do ok 50 po  restarcie to jest akceptowalnie.

swiniarobert69 likes this
Posted
49 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Katastrofa...

To musi nieźle mulić przy tak zasyfionym autostarcie.

Cytat z wątku w11

Jak zejdziesz do ok 50 po  restarcie to jest akceptowalnie.

Dziękuje. O dziwo nie muliło, ale i tak wydawało mi się za dużo. Już mniej niż to co na screenie nie umiem zejść. Wydaje mi się ze ustawione jest wszystko ok 

Posted
9 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Tak, mam na 2 lapkach  Lite z Defenderem i na blaszaku - głównym kompie domowym, niebawem będę również instalował wersję  z Defenderem.

Chociaż kusi mnie konfig Extreme + Kaspersky, ale rozsądek odradza tego.

Ja chyba przetestuje sobie na lapku taka konfigurację 😀

Posted
37 minut temu, za**but2333 napisał(a):

Dziękuje. O dziwo nie muliło, ale i tak wydawało mi się za dużo. Już mniej niż to co na screenie nie umiem zejść. Wydaje mi się ze ustawione jest wszystko ok 

A w menedżerze zadań lub w Autoruns => Logon sprawdzałeś co odhaczyć?

Posted
35 minut temu, Dany1337 napisał(a):

Ja chyba przetestuje sobie na lapku taka konfigurację 😀

Szczerze ? Moim zdaniem nic sie złego nie wydarzy. Jak instalowałem systemy od sromotnika w wersji Extreme, to dodawałem jakiś antywirus darmowy. Czy to Kaspersky, czy Bit Defender itp. Oczywiscie jestem zj*bem i po paru dniach robilem formata, zeby zainstalowac kolejny system dla testu. Raz z antywirusem, czasem bez. W sumie w wiekszosci bez :DMam nadzieje ze teraz sie to nie wydarzy po wyborze tego systemu, i nie zrobie za parę dni formata. Ogolnie windows mnie nudzi, czy to 10 czy 11, ta szata graficzna taka słaba mi się wydaje. Na bazzite ( linux) tam to kozak wygląda.

Z graniem zero problemów. Steam działa, inne cuda też, no ale jednak postanowiłem wrócić do windowsa. Jedynie co bym zmienił w Windows, to trochę wygląd paska, nie wiem jakies ciemne motywy itp, bo na Bazzite to wyglądało kozak, wszystko takie dark :D , ale to sobie musze w necie poszukać takich cudów ;)

11 minut temu, srom-otnik napisał(a):

A w menedżerze zadań lub w Autoruns => Logon sprawdzałeś co odhaczyć?

Tak, mam wyłączone wszystko. Myśle że jest ok, system chodzi płynnie.  O dziwo nawet sam się aktywował jako OEM, a jak kupowałem lapka to miałem 11 home 

Posted

I ode mnie kilka słów. Instalacja przeszła dośćszybko i bez błędów. Tak samo Windows Update, pobrał wszystko i to bez żadnych błędów. Wgrałem nawet łatkę podnoszącą do 22H2 ... 

System zostaje moim domyślnym na laptopie. 11 to tragedia pod każdym kątem ... Może kiedyś przerzucę się na Linuxa , ale nie mam parcia 😜

Według mnie nie musisz nic dodawać i zmieniać. Klasa ...

Posted
37 minut temu, gumish93 napisał(a):

I ode mnie kilka słów. Instalacja przeszła dośćszybko i bez błędów. Tak samo Windows Update, pobrał wszystko i to bez żadnych błędów. Wgrałem nawet łatkę podnoszącą do 22H2 ... 

System zostaje moim domyślnym na laptopie. 11 to tragedia pod każdym kątem ... Może kiedyś przerzucę się na Linuxa , ale nie mam parcia 😜

Według mnie nie musisz nic dodawać i zmieniać. Klasa ...

Dziękuję i cieszę się, że mogę projekt odłożyć do zamrażarki na dłuższy czas i skupić się nad w10 22h2 Pro.

Pzdr!

Posted
6 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Dziękuję i cieszę się, że mogę temat odłożyć do zamrażarki na dłuższy czas.

Mogę teraz skupić się nad w10 22h2 Pro.

Pzdr!

A tak z ciekawości ostatnio instalowałem 11 z twojej fabryki. Nie mam nic do twoich modów ale 11 jako z ręki MC to gónwo totalne ... I unikam tego jak ognia xD 

srom-otnik likes this
Posted
5 godzin temu, gumish93 napisał(a):

Wgrałem nawet łatkę podnoszącą do 22H2 ... 

- ale wiesz, że nie będziesz już mógł go aktualizować jako 22H2? Chyba, że skrypt masgrave na to pozwala i wprowadza jakieś dziwne łatki ESU.

Nie zgłębiałem aż tak tematu...

Posted
7 minut temu, srom-otnik napisał(a):

- ale wiesz, że nie będziesz już mógł go aktualizować jako 22H2. Chyba, że skrypt masgrave na to pozwala i wprowadza jakieś dziwne łatki ESU.

Nie zagłębiałem aż  tak tematu...

skrypt od masgrave nic nie da jedynie obniżka do 21h2 a tak system bez updatów

srom-otnik likes this
Posted

Kontynuuję testy z 21H2 Lite z Defenderem i podniesionym numerkiem do 22H2. Aplikacja Xbox  działa bez problemów - nawet się zapisy synchronizują poprawnie! Zainstalowałem pakiet Office, do neta Chrome i Brave, do tego Adobe Photoshop, przeglądarkę PDF, kilka programów do montażu Audio i Wideo, Steama i wszystkie najważniejsze launchery do gier. System zaktualizowany, zakładka logon uporządkowana, services też, ale trochę mniej. System działa stabilnie i jest mega responsywny. Pewnie dałoby radę zejść jeszcze z procesami, ale na ten moment jest dla mnie sztos.

srom-otnik likes this
Posted

Panowie może głupia sprawa zainstalowany na Legionie  i7 10750h gtx1660ti wersja lite wszystko działa prócz jednej rzeczy chciałem zainstalować system na penisdriver za pomoco rufusa potem ventya system Win JG10 21/22H2 IoT LTSC 25.05.26 by zainstalować u młodego  na stacjonarce ale cały czas wywala na Rufusie dysk w użyciu a na ventoyu błąd przenoszę pliki do młodego i ventoy czy Rufus nagrywa obraz jakaś podpowiedz?

Posted
W dniu 28.05.2026 o 11:02, srom-otnik napisał(a):

Extreme - oczekujecie moi Drodzy, żeby wszystko działało na tak wypatroszonym systemie? Taki kastrat służy głównie do przeglądania Internetu, korzystania z pakietu Office, oglądania filmów i słuchania muzyki. Jak się uda - czasem również uruchamiania innego softu (jak się uda, albo łydki).

W sytuacji, gdy coś Wam nie działa przesiadajcie się na Lite - na nim ma wszystko poprawnie funkcjonować i nie ma przeproś! To ma być system lekki i uniwersalny pod każdym względem.

Extreme to zabawka i nic ponad to.

Sam korzystam tylko z Lite z Defenderem.

Aj tam, już sobie tak nie ujmuj 😁 Zawsze instalowałem wersję extreme w Twoich modach i gry hulają jak wściekłe. Nigdy nie było problemów czy to Epic/Steam/ czy jakieś gry z reploadów. Ja to już z automatu instaluje extreme bo w programach nie siedzę, a gry, przeglądarka działa.

Posted

Dokładnie. Mi osobiście do szczęścia brakuje możliwość żeby w extreme można było włączyć Windows Update i czasem zaktualizować system. Reszty może nie być. Gry działają napewno. Zawsze jedynie miałem problem ze starszym GTA, bo chodziło o jakieś DirectX, a przez panel sterowania nie dało się zobaczyć czy Direct Play włączony, bo ta opcja była wyłączona i nie dało się dostać. Jakby te dwie rzeczy były, to tylko i wyłącznie siedziałbym na extreme, bo reszta syfu mi nie potrzebna 🤙 To co extreme usuwa, zazwyczaj nie jest potrzebne. Tak czy siak to najlepsze modyfikacje systemowe jakie są :)

Posted
16 minut temu, za**but2333 napisał(a):

Dokładnie. Mi osobiście do szczęścia brakuje możliwość żeby w extreme można było włączyć Windows Update i czasem zaktualizować system. Reszty może nie być. Gry działają napewno. Zawsze jedynie miałem problem ze starszym GTA, bo chodziło o jakieś DirectX, a przez panel sterowania nie dało się zobaczyć czy Direct Play włączony, bo ta opcja była wyłączona i nie dało się dostać. Jakby te dwie rzeczy były, to tylko i wyłącznie siedziałbym na extreme, bo reszta syfu mi nie potrzebna 🤙 To co extreme usuwa, zazwyczaj nie jest potrzebne. Tak czy siak to najlepsze modyfikacje systemowe jakie są :)

hej, ale wiesz, że to nie jest możliwe.... Chcąc mieć tak lekki system, nie ma technicznej możliwości, aby działało WU. Kluczem jest potężny magazyn WinSxS. Już niewielkie odchudzanie windy potrafi uniemożliwić instalację łatek z WU, a co dopiero jakieś większe kasacje istotnych modułów funkcji. Też bym tak chciał....

PZDR!

Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

hej, ale wiesz, że to nie jest możliwe.... Chcąc mieć tak lekki system, nie ma technicznej możliwości, aby działało WU. Kluczem jest potężny magazyn WinSxS. Już niewielkie odchudzanie windy potrafi uniemożliwić instalację łatek z WU, a co dopiero jakieś większe kasacje istotnych modułów funkcji. Też bym tak chciał....

PZDR!

A no to widzisz, ja się nie znam. Dziękuję za wyjaśnienie. A wgl da się instalować aktualizacje jakimś zewnętrznym programem np na takiej wersji extreme ? Czy nie ma takiej możliwości i raczej nie ma sensu, bo to właśnie spartoli całą robotę ? Nie siedzę ogólnie w Windowsach, programach aż tak bardzo, ale chętnie się dowiem, bo człowiek uczy się całe życie

Obecnie siedzę właśnie na tym twoim Windows 10 21h2 lite bez defendera i jest kozak. Właśnie się ściągają stare gierki na tego mojego laptopa. Nie jest to gamingowy laptop, tylko zwykły jakiś taki, ale mi wystarcza. Fajny system, bez tego syfu jaki jest w Windows 11. Długo się zastanawiałam czy twoja 11 czy 10, ale wybór padł na 10, jeszcze jak to jest lot to tym bardziej :)

Pozdro !!

Posted
10 minut temu, za**but2333 napisał(a):

A no to widzisz, ja się nie znam. Dziękuję za wyjaśnienie. A wgl da się instalować aktualizacje jakimś zewnętrznym programem np na takiej wersji extreme ? Czy nie ma takiej możliwości i raczej nie ma sensu, bo to właśnie spartoli całą robotę ? Nie siedzę ogólnie w Windowsach, programach aż tak bardzo, ale chętnie się dowiem, bo człowiek uczy się całe życie

- niestety NIE zainstalujesz "zewnętrznym" narzędziem żadnej łatki. WU nie istnieje - aby działało, musi być zdrowy i zachowany niemal cały WinSxS. 
Najlepszym rozwiązaniem jest system z wyciętym Defenderem i działającym WU - możesz go aktualizować do końca wsparcia, a nie masz balastu w postaci kobylastego antywira od M$. Dodatkowo masz PEŁNĄ funkcjonalność systemu równą oryginałowi.

Posted

Hej!
Podczas prac nad w10 22H2 Pro opracowałem metodę radykalnego zmniejszenia rozmiaru zainstalowanego systemu na dysku - udało mi się zredukować go o ponad !!! 1 GB !!! (wersje LITE) głównie starannie czyszcząc magazyn WinSxS. Co najlepsze, nie powoduje to problemów z instalacją aktualizacji - przynajmniej dotychczas takich nie odnotowałem.
Wrzucam Wam wykonany wczoraj obraz iso, w którym przeprowadziłem ekstremalne odchudzenie i nic ponad to. 
Kto ma wcześniejszą wersję, niech jej nie reinstaluje bo nic na wydajności nie zyska. 
To tylko lifting.

P.S. Zobaczcie ile teraz system zajmuje świeżo po postawieniu., bez kompresji... 💪
PZDR!

Posted

Win JG10 21H2 IoT LTSC 16.06.26.iso

SHA-1: e16f66e23aae24f8676c686807fd4ee19174d066

srom-otnik and sudione like this