Jump to content

Recommended Posts

Posted

Win JG10 21/22H2 IoT LTSC

Informacja o udostępnieniu i ograniczeniach:

Niniejszy obraz ISO jest zmodyfikowaną, nieaktywowaną wersją systemu Microsoft Windows 10, udostępnioną wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych.
Obraz nie zawiera klucza ani mechanizmów aktywacyjnych. Użytkownik jest odpowiedzialny za posiadanie i stosowanie własnej, ważnej licencji Microsoft zgodnie z warunkami licencji producenta.

Zabronione jest: komercyjne wykorzystanie obrazu, rozpowszechnianie w celu obejścia aktywacji, dystrybucja z dołączonymi kluczami lub narzędziami do łamania zabezpieczeń.
Autor zastrzega sobie prawo do usunięcia plików na żądanie właściciela praw autorskich.

I. Zintegrowano z systemem:

rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji:

- centrum zarządzania wydajnością systemu - panel Performance (potężne narzędzie głęboko ingerujące w system,
  pomimo swojej czystości => [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może wywoływać fałszywe alarmy - dodaj go do wyjątków AV);

- funkcja głębokiego oczyszczania systemu.
Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Windows Update Manager, Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass,
HashCheck, Notepad2, StartlsBack (trial), uaktywniono DirectPlay i stary NetFramework 2-3. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych.

ISO zawiera 4 obrazy:
- 21H2 Lite;
21H2 Lite (bez Defendera);
- 21H2 Extreme;

- 22H2 Extreme.

II. Usunięte główne komponenty:

1. Wersja Lite:

- Edge;
- WinRE;

- część telemetrii;

- "łatwy transfer";

- tryb pokazowy;

- czytnik PDF.
2. Wersja Extreme:

- wszystko jak wyżej w Lite;

- Windows Media Player;

- Defender, SmartScreen;

- języki, większość układów klawiatur;
- język naturalny;

- pomoc;

- rejestr zdalny;

- tablet;

- centrum powitalne;

- dźwięki systemowe;

- Windows Mail;

- diagnostyka;

- kopia zapasowa i przywracanie systemu;

- wszystkie opcje ułatwień;

- Wordpad;

- przeglądarka XPS;

- index wydajności;

- Windows Media Center

- pakiet czcionek azjatyckich;

- zdalne wsparcie;

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania.

III. Instalacja i użytkowanie:

UWAGA! 

- instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu.

- do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. 

Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okno z pytaniem:

"Czy system został zainstalowany na dysku  SSD/NVMe?"

System po chwili się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - panelu Performance.

1. Wybierz Profil Lekki, następnie jeśli chcesz zaktualizować system - przejdź do Windows Update w Ustawieniach i pobierz aktualizacje i ewentualnie sterowniki
(panel Performance umożliwia włączenie lub wyłączenie pobierania sterowników).
Chcąc mieć większą kontrolę nad procesem aktualizacji, przede wszystkim wybór tego, co ma się zainstalować - przejdź do starego Panelu Sterowania i uruchom aplikację Windows Update Manager.
  - jeśli łatka zbiorcza nie zainstaluje się, ZRESTARUJ SYSTEM i wykorzystaj skrypt Czyszczenie z Narzędzi dostępnych w menu podręcznym Pulpitu - użyj  trybu "Naprawa Windows Update".

2. Gdy wstępna konfiguracja zostanie ukończona, uruchom ponownie panel Performance i wybierz Profil Extremalny. Następnie w panelu ustaw wydajność systemu wg własnych potrzeb.

3. W dalszej kolejności uruchom ponownie Czyszczenie aby dokładnie usunąć zbędne pliki i dane tymczasowe, co bardzo znacząco zmniejsza zajętość miejsca na dysku.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem.

Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na wersji Extreme, czyli wykorzystaniu tego co oferuje Optymalizator Usług, obie formy Czyszczenia

usunięte wszystkie dodatkowe wpisy rozruchowe w Menedżerze zadań i Autoruns, wyłączone Centrum Akcji - u mnie na kompie stacjonarnym:

Ph19teH.jpeg

Data wydania 25.05.26
Rozmiar ISO: 3,59 GB

SHA-1: e7aa38edb70770f522b7579629d12a6b9c009348

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Dziękuję @podlos za reup na wygodne hostingi 👍

Data wydania 16.06.26 - wersja TYLKO lepiej odchudzona
Rozmiar ISO: 3,28 GB

SHA-1: e16f66e23aae24f8676c686807fd4ee19174d066

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

CloudX, stens, Verminus and 15 others like this
Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Chyba to żart- a co dolega temu który jest obecnie do pobrania? Projekt w11 IoT LTSC jest zamknięty.

Pzdr

P.S. Proszę nie paprajcie nowego wątku 

Sorki! myślałem że będzie jakieś uaktualnienie :) 

Posted
5 minut temu, Verminus napisał(a):

Jeszcze pytanie techniczne.

Jak sie sprawa ma z aktualkami w wersji 21 lite? Nie będą  nam zaśmiecały, nie pobierały się bez naszej zgody? Jeśli  coś będzie  to jak to zatrzymać :)

W panelu Performance przeklikasz sobie na profil Extremalny i po robocie 

Verminus and swiniarobert69 like this
Posted

Może to juz gdzieś było ale czy finalnie zainstalowany system można zmienić w nim język? Chciałbym to zainstalować a potem zmienić język systemu z Polski na Węgierski. Da to radę?

swiniarobert69 likes this
Posted
Godzinę temu, olo320i napisał(a):

Może to juz gdzieś było ale czy finalnie zainstalowany system można zmienić w nim język? Chciałbym to zainstalować a potem zmienić język systemu z Polski na Węgierski. Da to radę?

- z ciekawości zrobiłem test, pobrałem język węgierski na wersji Lite i po restarcie wszystko z wyjątkiem Ustawień i Defendera było "zwęgrzone", czyli menu start, eksplorator plików z menu podręcznym, stary panel sterowania itp. W Ustawieniach niestety większość po polsku. Następnie pobrałem wszystkie łatki z Windows Update - po restarcie 100% uległo "zwęgrzeniu" 💪
Pozostały jedynie artefakty w postaci moich wpisów do rejestru, które z oczywistych względów nie mogą zmienić języka - mówię tu o pozycjach w menu podręcznym pulpitu, czyli Narzędzia, Opcje zasilania, Restart eksplorera, czy Opróżnij kosz - one nie mają paczek językowych .mui więc pozostają w języku ojczystym. Reszta full w dowolnym języku - warunek - najpierw pobierasz język, kasujesz PL, ustawiasz wszystkie opcje regionalne na Magyar a na koniec łatki WU. 
Wersje Extreme są pozbawione tej możliwości i są wyłącznie polskojęzyczne. 

swiniarobert69 and olo320i like this
Posted

W wersji - 22H2 Ext[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]reme.  brak jest panelu aktywacji i aktualizacji  Aktualizacja jest  nie potrzebna ,ale aktywacja-nie wiem czy system jest aktywowany ? 

Posted
1 godzinę temu, janek917 napisał(a):

W wersji - 22H2 Ext[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]reme.  brak jest panelu aktywacji i aktualizacji  Aktualizacja jest  nie potrzebna ,ale aktywacja-nie wiem czy system jest aktywowany ? 

Aktywacja  na własną rękę, a później w menu podręcznym okna Moj Komputer jest stosowne info.

N I G D Y  N I E tworzę modyfikacji aktywowanych.

System w wersji Pro sam się aktywuje jeśli komputer na to pozwala (właściciel posiada sprzęt zakupiony z taką właśnie licencją) - to jest normalne i nie ma tu żadnego obejścia legalnego aktywowania.

Okno, o które pytasz jest zupełnie zbędne do aktywacji

Posted
5 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Aktywacja  na własną rękę, a później w menu podręcznym okna Moj Komputer jest stosowne info.

N I G D Y  N I E tworzę modyfikacji aktywowanych.

System w wersji Pro sam się aktywuje jeśli komputer na to pozwala (właściciel posiada sprzęt zakupiony z taką właśnie licencją) - to jest normalne i nie ma tu żadnego obejścia legalnego aktywowania.

Okno, o które pytasz jest zupełnie zbędne do aktywacji

W wersji Win JG10 21H2 IoT LTSC 14.05.26 wygląda to tak.

Posted
57 minut temu, janek917 napisał(a):

W wersji Win JG10 21H2 IoT LTSC 14.05.26 wygląda to tak.

Wiem, ale skasowałem ten kikut kafelka. Powtarzam - jest zbędny do aktywacji oraz jej weryfikacji i proszę - nie wałkujmy już tego dluzej.

Aktywację możesz sprawdzić w oknie eksploratora (mój komputer) klikając ppm i wybierając właściwości lub jak chcesz profesjonalniej - w konsoli cmd wklep

slmgr /xpr

Pzdr. 

jozef.k and swiniarobert69 like this
Posted
10 godzin temu, DeqqA1 napisał(a):

PC resetuje się zamiast wyłączyć.

Hmm, dziwne- nie zauważyłem tego na dziesiątkach testów przeprowadzonych, na VM i fizycznych kompach.

boniek likes this
Posted

Postawiłem właśnie 21H2 Lite z defenderem ponownie na małym PC Intel NUC J3455, 8GB RAM i dysku 128 SSD. Zainstalowałem pakiet Office 2007, Adobe Photoshop CS6, Chrome, Brave i kilka pierdół. Procesor 4-rdzeniowy o taktowaniu 1.50 GHz z boostem do oszałamiających 2.30 GHz. Wierzcie lub nie, ale ten maluch jest responsywny i działa bez zwiech! Żadnych błędów nie zauważyłem.

W weekend robię upgrade systemu na laptopie głównym, gdzie potestuję trochę więcej Steama i apkę Xbox.

Posted
43 minuty temu, koko12221 napisał(a):

hej w wersji extreme nie dziala mi czytnik kart sd,zainstalowalem sterowniki ale niestety jest to samo zero reakcji, da sie jakos zaradzić?

Extreme - oczekujecie moi Drodzy, żeby wszystko działało na tak wypatroszonym systemie? Taki kastrat służy głównie do przeglądania Internetu, korzystania z pakietu Office, oglądania filmów i słuchania muzyki. Jak się uda - czasem również uruchamiania innego softu (jak się uda, albo łydki).

W sytuacji, gdy coś Wam nie działa przesiadajcie się na Lite - na nim ma wszystko poprawnie funkcjonować i nie ma przeproś! To ma być system lekki i uniwersalny pod każdym względem.

Extreme to zabawka i nic ponad to.

Sam korzystam tylko z Lite z Defenderem.

Posted

Od siebie dodam kilka screnow. JG11(Wczesniej) vs JG10(Teraz) - OBIE WERSJE "LITE - BEZ DEFENDERA"
Procesy: Dosc malo jako ze mam tez uruchomione kilka apek jak widac.

Benchmarki  - Tutaj nie wiem dlaczego test 8 rdzeniow wypadl tak nisko.
Wszystkie pomiary byly robione na tym samym podkreceniu procka oraz takimi samymi ustawieniami afterburnera.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cinenbench r23:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A gdyby ktos sie zastnawial czy warto uzywac modyfikacji - tutaj mam screny porownania orginalenej 11vs JG11 do ktorej mialem zrobic filmik ale mialem niespodziewany powrot do pracy(po 3 latach :( )

Wynik wyzszy to oczywiscie zasluga Sromotnik-a. (Troche wyzszy niz aktu
alnie bo musialem zejsc z taktowan procka z wzgledow temperatur na moim 240mm AIO.)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik likes this
Posted

@srom-otnik 

Dzień dobry Panie Sromotnik. Ja mam tylko pytanie. Czy wersję 21h2 z defenderem lub bez, aktualizować przez Windows Update, czy raczej zostawić wstrzymane aktualizacje? Chodzi bardziej o to, czy jeśli władze aktualizacje, i system zacznie instalować wszystkie łatki itp, to po prostu nie zepsuje wszystkiego co zrobiłeś w tym systemie. 

Osobiście zainstalowałem wersje lite bez defendera. Używam głównie systemu do przeglądania internetu, starych gier. Nie loguje się po bankach itp z komputera :) Jakbyś mógł mi odpowiedzieć, to byłbym bardzo wdzięczny.

Posted
Godzinę temu, za**but2333 napisał(a):

@srom-otnik 

Dzień dobry Panie Sromotnik. Ja mam tylko pytanie. Czy wersję 21h2 z defenderem lub bez, aktualizować przez Windows Update, czy raczej zostawić wstrzymane aktualizacje? Chodzi bardziej o to, czy jeśli władze aktualizacje, i system zacznie instalować wszystkie łatki itp, to po prostu nie zepsuje wszystkiego co zrobiłeś w tym systemie. 

Osobiście zainstalowałem wersje lite bez defendera. Używam głównie systemu do przeglądania internetu, starych gier. Nie loguje się po bankach itp z komputera :) Jakbyś mógł mi odpowiedzieć, to byłbym bardzo wdzięczny.

Biegać na golasa po Necie to trochę nie rozsądne Kolego, antywir jakiś lepiej mieć i nie brać złego przykładu ze mnie, który od prawie dwóch lat z LENISTWA nie zainstalował na głównym kompie żadnego AV.

Pobieranie łatek z WU raz na jakiś czas jest wskazane, niekoniecznie co miesiąc, ale już np co kwartał. 

Latki na IoT LTSC raczej NIC nie popsują, system nieco urośnie w objętości, ale masz dwa bezkonkurencykne narzędzia sprzątające - mój skrypt Czyszczenie i DISM++ zakładka Czyszczenie

Posted

@srom-otnikA z darmowych jest coś rozsądnego, czy trzeba jednak zakupić ? Latałem zawsze na golasa, nie instalowałem nigdy Windows Defender bo zawsze mi blokował jakieś cracki czy inne, zanim wgl się cokolwiek pobrało przez przeglądarkę. Chyba że faktycznie Windows Defender jest najlepszy z tych "darmowych" to jeszcze raz postawie system na ten z defenderem zanim cokolwiek zacznę na niego ściągać i instalować.  Używam też narzędzia od adguard ale to chyba nie blokuje żadnych wirusów itp.

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź 

Posted

Przez wueeeele lat używałem Kaspersky Free - był genialny, bo uruchamiał jedynie 2 (!) dodatkowe procesy (pokażcie mi taki drugi AV...)

oraz był bardzo lekki.

Najgorsze, że nadal taki jest, ale przez to co się dzieje obecnie na świecie obawiam się go używać.

AV które testowałem uruchamiały zbyt wiele dodatkowych procesów więc miałem je na kompie max 2 minuty.

Posted

Też używałem Kaspersky Free lata temu. Czyli polecalbys bardziej zainstalować wersję z defenderem i mieć AV wbudowanego, niż bez defendera i latać na "golasa" jeśli nie zamierzam żadnego kupować  ?  Nie chcę zbyt bardzo czasu zajmować i spamic we wątku