Conejito Posted August 13, 2015 Report Posted August 13, 2015 Witam, Szukałam na różnych forach rozwiązania mojego problemu, niestety bezskutecznie. Już trzy razy miałam sytuację, że zainstalowałam program coś poszło nie tak z aplikacją, przeinstalowałam program, a Windows uparcie pamięta błędne ustawienia. Pierwszy przypadek do kalibracji monitora, po wprowadzeniu błędnego seriala aplikacja się zawiesiła i nie chciała się uruchomić (na innym komputerze z 10 jest ok), po reinstalacji programu ten sam problem. Drugi - przy przerzucaniu biblioteki fontu Helvetica, wysypała się systemowa, po wejściu na facebooka i innych stron opartych na helvetice pojawiały się znaczki zamiast literek, po dodaniu fontu - Microsoft Edge Ok, natomiast google chrome nadal pamięta zły font, reinstalacja oczywiście nie pomaga. Trzeci - program do renderingu, zmiana opcji, program przestał się uruchamiać, oczywiście reinstalacja nie pomaga, natomiast instalacja wcześniejszej wersji otwiera się poprawnie. Oczywiście próbowałam po deinstalacji usuwać foldery programu z appdata, usuwać wszystkie wpisy w rejestrze, czy usuwać za pomocą programu revo uinstaller niestety wszystko nie pomaga. Gdzie ten pieruński windows przechowuje jeszcze ustawienia programów. Z góry dziękuje za pomoc
Pitreq Posted August 14, 2015 Report Posted August 14, 2015 W zależności od typu oprogramowania, ustawienia sa poukrywane w katalogach typu AppData, ProgramData, albo innych ukrytych miejscach, ciężko czasami wychwycić. Niestety katalogi instalacyjne najczęściej maja tylko pliki potrzebne do uruchomienia aplikacji, bez opcji konfiguracji. A tak z innej beczki, to aż tak czesto programy się wysypują w W10?
hitman12 Posted August 14, 2015 Report Posted August 14, 2015 Mam zainstalowany Win10 od wersji 10159,obecnie na RTM i nic mi się nie sypie a mam poinstalowane sporo programów.Ustawienia programów są przechowywane jeszcze w rejestrze systemu,nawet po odinstalowaniu programu zostają po nim resztki w rejestrze i folderach program files itp.Możesz użyć programu do czyszczenia rejestru lub wpisać polecenie regedit i potem wyszukać ręcznie program po nazwie i pousuwać pozostalości po nim z rejestru.Tak pozbyłem się resztek programu TuneUp Utilities kiedy po odinstalowaniu został mi moduł Undelete,wszedłem w rejestr i usunąłem dziada ręcznie
Conejito Posted August 17, 2015 Author Report Posted August 17, 2015 Dziękuje za odpowiedzi, niestety próbowałam usunąć w rejestrze za pomocą programu/ręcznie. Niestety nic nie dało. Tak samo usunięcie folderów w AppData, resztki w Program Files, czy w dokumentach użytkowników. Ogólnie wszystko ładnie śmiga na windows 10, no właśnie dopóki jak coś pójdzie nie tak i program się nie "przyblokuje". Ogólnie po któreś próbie program do kalibracji ruszył, nie wiadomo dlaczego, ale reszta nadal to samo Chociaż patrząc na forach to chyba tylko ja mam ten problem.
cookie1 Posted August 18, 2015 Report Posted August 18, 2015 No niestety niektóre programy się wysypują, ale winy W10 w tym raczej nie ma. Przykładowo znajomy podesłał mi płytkę audio w postaci plików FLAC, tych nowych to znaczy w wersji 1.31 (wymagających też takiego dekodera). Znajomemu napisałem, że dzięki i dalej już sobie poradzę, skonwertuję i wypalę na CD. Jakież moje zdziwienie jak na tym wyłożył się najnowszy jetAudio (nie dziwota, ten program od pewnego czasu umiera, nawet zlikwidowano forum tego programu bo większość tam się udzielających to byli wkurzeni użytkownicy), a także najnowszy LameXP (autor nie wypuścił nowej wersji w czas - będzie pewnie za 2-3 miesiące, bo prace trwają). No nic pomyślałem - użyję foobara. Dopiero ten zadziałał bez pudła. Część gier też nie chce działać - więcej tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najdziwniejszą jazdę mam z Ashampoo Burning Studio 2015 - z nagrywarką Pioneer nie działa (to znaczy generuje do 100 wznowień zapisu na płytkę, hehe), a z Optiarkiem idzie jak żyleta. Ashampoo już na Win 7 nie lubił Pioneera, ale to już jest kuriozum. Co ciekawe ImgBurn na jednym i drugim napędzie wypala aż miło.
Conejito Posted August 19, 2015 Author Report Posted August 19, 2015 Tylko dziwne, że akurat u mnie Keyshot najpierw działał, po zmianie ustawień przestał i nic niestety nie jest wstanie pomóc, aby przywrócić jego działalność Na innym kompie z 10 śmiga bez problemu...
Recommended Posts