stentsk Posted May 2 Report Posted May 2 21 godzin temu, Miodek napisał(a): Nie ma za co dziękować , mam kilka iso od innych moderów i jest tak samo czyli jak pisałeś "urok wrodzony" Pozdrawiam W wolnej chwili potestuję również u siebie, ale jeśli to by się potwierdziło, to niezła łamigłówka by była. Mam testowo kilka systemów zainstalowanych na różnych dyskach. A jaki masz plan zasilania? @srom-otnik może trzeba do instrukcji dopisać: Chcesz mieć jeszcze większy POWER to uśpij komputer i go wybudź srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote
CloudX Posted May 2 Report Posted May 2 Potestowałem u siebie na trochę słabszym sprzęcie od kolegi @Miodek i u mnie wygląda to następująco: Przed uśpieniem: Po uśpieniu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Różnica zdaje się być niewielka, wręcz niezauważalna. Dodam że jest to wydanie marcowe, optymalizator mam ustawiony pod wydajność, plan zasilania jest ustawiony na najwyższą wydajność. Jeżeli chodzi o wyniki z tego PC na aktualnej wersji to postaram się wykonać je jutro tak dla porównania. Miodek, srom-otnik, boniek and 1 other like this Quote
Kaizen Posted May 2 Report Posted May 2 W dniu 1.05.2026 o 15:03, Miodek napisał(a): wszystkie testy były robione na tym samym sprzęcie AMD? @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z opisu na forum (link pod filmem): When HPET is off: Machine goes to sleep When it wakes, benchmarks appear to have higher scores This is because the system timer is running slow Windows' clock and anything that uses timing is slowed by a fair margin ... Meaning benchmarks, which measure compute time, will score higher (I got over 2000 on Cinebench in my test post-wake vs about 1750 pre-sleep) When HPET is on: Machine goes to sleep When it wakes, the system timer is as it was previously No measured difference between pre-sleep and post-wake Windows sleep bug makes AMD RYZEN overclock higher and better benchmark results Miodek likes this Quote
Miodek Posted May 3 Report Posted May 3 9 godzin temu, Kaizen napisał(a): AMD? @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z opisu na forum (link pod filmem): When HPET is off: Machine goes to sleep When it wakes, benchmarks appear to have higher scores This is because the system timer is running slow Windows' clock and anything that uses timing is slowed by a fair margin ... Meaning benchmarks, which measure compute time, will score higher (I got over 2000 on Cinebench in my test post-wake vs about 1750 pre-sleep) When HPET is on: Machine goes to sleep When it wakes, the system timer is as it was previously No measured difference between pre-sleep and post-wake Windows sleep bug makes AMD RYZEN overclock higher and better benchmark results Teraz wszystko jasne , dzięki za info. Po przetłumaczeniu przez translator : Gdy funkcja HPET jest wyłączona: Maszyna idzie spać Kiedy się budzi, testy porównawcze wydają się mieć wyższe wyniki Dzieje się tak dlatego, że licznik czasu systemowego działa wolno Zegar systemu Windows i wszystko, co korzysta z taktowania, jest znacznie spowalniane ... Oznacza to, że testy porównawcze, które mierzą czas obliczeń, uzyskają wyższy wynik (w moim teście uzyskałem ponad 2000 w Cinebench) pobudka vs około 1750 przed snem) Gdy funkcja HPET jest włączona: Maszyna idzie spać Po wybudzeniu licznik czasu systemowego jest taki sam, jak poprzednio Brak zmierzonej różnicy między stanem przed snem i po przebudzeniu Błąd uśpienia systemu Windows sprawia, że podkręcanie AMD RYZEN jest wyższe i lepsze wyniki w benchmarkach 5 minut temu, Miodek napisał(a): Teraz wszystko jasne , dzięki za info. Po przetłumaczeniu przez translator : Gdy funkcja HPET jest wyłączona: Maszyna idzie spać Kiedy się budzi, testy porównawcze wydają się mieć wyższe wyniki Dzieje się tak dlatego, że licznik czasu systemowego działa wolno Zegar systemu Windows i wszystko, co korzysta z taktowania, jest znacznie spowalniane ... Oznacza to, że testy porównawcze, które mierzą czas obliczeń, uzyskają wyższy wynik (w moim teście uzyskałem ponad 2000 w Cinebench) pobudka vs około 1750 przed snem) Gdy funkcja HPET jest włączona: Maszyna idzie spać Po wybudzeniu licznik czasu systemowego jest taki sam, jak poprzednio Brak zmierzonej różnicy między stanem przed snem i po przebudzeniu Błąd uśpienia systemu Windows sprawia, że podkręcanie AMD RYZEN jest wyższe i lepsze wyniki w benchmarkach A po naszemu : HPET (ang. High Precision Event Timer – Wysokoprecyzyjny Zegar Zdarzeń) to sprzętowy licznik czasu (timer) stosowany w nowoczesnych komputerach, zlokalizowany na płycie głównej. Został stworzony przez firmy Intel i Microsoft, aby zapewnić systemowi operacyjnemu bardzo precyzyjne odmierzanie czasu. Wikipedia +1 Oto kluczowe informacje o HPET: Do czego służy? Wysoka precyzja: W przeciwieństwie do starszych liczników (np. RTC czy PIT), HPET oferuje znacznie wyższą częstotliwość, co pozwala systemowi i aplikacjom na dokładniejszą synchronizację zadań. Zastosowanie: Jest wykorzystywany do synchronizacji multimediów (audio/wideo), przełączania zadań systemu operacyjnego (multitasking) oraz w aplikacjach wrażliwych na czas. Wikipedia HPET a wydajność (włączony czy wyłączony?) Mimo że HPET jest teoretycznie lepszy, w praktyce na komputerach PC (szczególnie w grach) często powoduje spadek wydajności, mniejszą liczbę klatek na sekundę (FPS) oraz zacinanie się (stuttering). Microsoft Learn +1 Włączony (domyślnie w BIOS): Zapewnia spójność czasu, ale może obciążać procesor i wprowadzać opóźnienia. Wyłączony: W wielu przypadkach, zwłaszcza w grach i aplikacjach czasu rzeczywistego, wyłączenie HPET może przynieść płynniejszą rozgrywkę i mniejsze opóźnienia (latency). Microsoft Learn +2 Jak wyłączyć HPET? Aby wyłączyć HPET, zazwyczaj trzeba to zrobić w dwóch miejscach: BIOS/UEFI: Poszukać opcji "High Precision Event Timer" i ustawić na Disabled. Windows (Menedżer urządzeń): Urządzenia systemowe -> „Timer wydarzeń o wysokiej precyzji” -> Wyłącz urządzenie. Reddit +1 Podsumowując: HPET to precyzyjny zegar, który w teorii ma pomagać, ale w grach i domowym użytkowaniu często lepiej go wyłączyć, aby poprawić płynność systemu. Microsoft Learn Quote
CloudX Posted May 5 Report Posted May 5 Ważna informacja dla osób które chciały korzystać z ostatnich wydań @srom-otnik na pendrive (np. win2usb) Żeby wszystkie skrypty zadziałały jak trzeba wystarczy zmienić etykietę dysku przy tworzeniu bootowalnego pendrive na "Dysk lokalny". Po takim zabiegu cały problem z brakiem menu z prawokliku itd. przestaje istnieć. Z tego co kojarzę to kolega @Groszek1962 zmagał się z tym problemem. Mam nadzieję że pomogłem. Xandir, srom-otnik, koozka and 3 others like this Quote
krzon Posted May 6 Report Posted May 6 Witam @srom-otnik a co z wersją: Win JG11 24/25H2 IoT LTSC Lite Ostatnio widziałem była rozwijana i nagle przeniesiona do archiwum coś z nią nie tak było? Ta tu teraz jest następcą czy jak? Tylko ta widzę 24H2 tylko? I takie dodatkowe pytanie jak wychodzą nowe wersje można jakoś zaktualizować nowszym iso bez ponownej reinstalacji systemu by nie tracić plików, gier itp? swiniarobert69 likes this Quote
tymol Posted May 6 Report Posted May 6 @srom-otnikCześć! Chciałem donieść, że w tym buildzie passkey-e działają zarówno przed jak i po aktualizacji (przynajmniej na VM-ce), więc problem został usunięty. srom-otnik likes this Quote
srom-otnik Posted May 6 Author Report Posted May 6 2 minuty temu, tymol napisał(a): @srom-otnikCześć! Chciałem donieść, że w tym buildzie passkey-e działają zarówno przed jak i po aktualizacji (przynajmniej na VM-ce), więc problem został usunięty. Bardzo mnie to cieszy 4 minuty temu, krzon napisał(a): Witam @srom-otnik a co z wersją: Win JG11 24/25H2 IoT LTSC Lite Ostatnio widziałem była rozwijana i nagle przeniesiona do archiwum coś z nią nie tak było? Ta tu teraz jest następcą czy jak? Tylko ta widzę 24H2 tylko? I takie dodatkowe pytanie jak wychodzą nowe wersje można jakoś zaktualizować nowszym iso bez ponownej reinstalacji systemu by nie tracić plików, gier itp? 25H2 jest BEZ SENSU i dlatego zniknął. Nowe iso jest zrobione od zera z dużymi zmianami względem wcześniejszej wersji, więc nie ma mowy o jakiś moich "aktualizacjach", które pozwolą na starszym zainstalowanym systemem zrobić kosmetyczną poprawkę np w rejestrze i cieszyć się "nowym" wydaniem bez reinstalacji. Dany1337 likes this Quote
swiniarobert69 Posted May 7 Report Posted May 7 panie Sromotnik, czyli co lepi iść w ltsc kupiłem sobie na wyjazdy i inne takie galaxy booka na 13 gen i pytanie mam takie mi tam lata licka czy pro czy ltsc, dobrze rozumuje że lepi iść w ltsc Quote
srom-otnik Posted May 7 Author Report Posted May 7 9 minut temu, swiniarobert69 napisał(a): panie Sromotnik, czyli co lepi iść w ltsc kupiłem sobie na wyjazdy i inne takie galaxy booka na 13 gen i pytanie mam takie mi tam lata licka czy pro czy ltsc, dobrze rozumuje że lepi iść w ltsc Hej! Nie sugeruj się proszę moją preferencją - ja zawsze wybieram LTSC. Ty przetestuj Pro i LTSC a następnie sam wybierz. Pozdrawiam! Dany1337, zen888 and Miodek like this Quote
siwydym Posted May 8 Report Posted May 8 Witam. Proponowałbym we wszystkich modach zastosować poprawkę z poniższego linku. Piszą o 4 a ja odzyskałem 11Gb. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Miodek Posted May 9 Report Posted May 9 12 godzin temu, siwydym napisał(a): Witam. Proponowałbym we wszystkich modach zastosować poprawkę z poniższego linku. Piszą o 4 a ja odzyskałem 11Gb. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jako że Opera ma ten sam silnik to jej to też dotyczy ? Quote
Andreas85 Posted May 11 Report Posted May 11 Witaj mistrzu, jakie tu zmiany względem byłego obrazu są? Co prawda chyba lepiej przejść na ( 24h2 ), bo pod względem ( 25h2 na którym siedzę ) potrafią zdarzyć się lekkie przycięcia zwłaszcza na silniku ( UE ) a ponoć na ( 24h2 ) według społeczeństwa lepiej sobie ta wersja z tym radzi. Więc do premiery ( Gothic-a ) będzie już zainstalowane te twoje nowe dzieło. Pozdrawiam :) Quote
srom-otnik Posted May 11 Author Report Posted May 11 4 minuty temu, Andreas85 napisał(a): Witaj mistrzu, jakie tu zmiany względem byłego obrazu są? Co prawda chyba lepiej przejść na ( 24h2 ), bo pod względem ( 25h2 na którym siedzę ) potrafią zdarzyć się lekkie przycięcia zwłaszcza na silniku ( UE ) a ponoć na ( 24h2 ) według społeczeństwa lepiej sobie ta wersja z tym radzi. Więc do premiery ( Gothic-a ) będzie już zainstalowane te twoje nowe dzieło. Pozdrawiam Cytuje siebie: Dużo. Po pierwsze BAZA zrobiona od zera - tu jest zestaw poprawek WU z marca. System zajmuje mniej miejsca po zainstalowaniu. Usunięte WinRe, wycofana aktywacja starych frameworków 2-3. Instalacja przebiega teraz zauważalnie szybciej. W ISO są do wyboru 2 obrazy - jeden z defenderem, drugi już bez niego. ISO ma inny rodzaj kompresji, mniej upakowany niż esd, tylko maksymalnie spakowany wim (LZX) co też przekłada się na nieco szybsze kopiowanie plików podczas instalacji. Poza tym drobne udoskonalenia w skryptach - nie odczuwalne dla Usera, po prostu kosmetyka. Masa startowa teraz odchudzona o ok pół GB gumish93, Eleks, MadeMaxe and 2 others like this Quote
hiuman Posted Sunday at 01:50 PM Report Posted Sunday at 01:50 PM W tej wersji również jest informacja o braku sterownika. W wersji Win JG11 25H2 Pro Lite Pl/Eng nie ma tego problemu i pokazuje wersje do instalacji. srom-otnik and MadeMaxe like this Quote
roboagd Posted Monday at 09:32 PM Report Posted Monday at 09:32 PM Wybaczcie że pisze tutaj. Z tego co widze to xbox wywalony. Jak go przywrócić ? Pobieranie z MS sklepu nic nie daje, gry dalej nie widzą Xbox MadeMaxe likes this Quote
albatros88 Posted Tuesday at 10:33 AM Report Posted Tuesday at 10:33 AM 12 godzin temu, roboagd napisał(a): Wybaczcie że pisze tutaj. Z tego co widze to xbox wywalony. Jak go przywrócić ? Pobieranie z MS sklepu nic nie daje, gry dalej nie widzą Xbox Najpierw przywracasz sklep MS, potem instalujesz Xbox, logujesz się do sklepu i Xbox, ewentualny restart. Po tym wszystko powinno działać. Nie mniej do korzystania z apki Xbox bardziej polecałbym wersję Home/Pro niż LTSC, ponieważ w tej drugiej ucięte są procesy odpowiadające np. za synchronizację zapisów tzn. teoretycznie mogą działać, ale nie widać tego na splash screenie. Czasem też - przynajmniej u mnie - pojawiają się problemy z instalatorami. roboagd likes this Quote
Recommended Posts