Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. Proszę o pomoc, bo nie mam pomysłu jak uruchomić  Dell  Precision 7730 w którym zainstalowałem  win11 Sromotnika,  W laptopie znajduje się dysk SSD , który przed instalacją sformatowałem, następnie zainstalowałem system  i wszystko przebiegło OK. Po restarcie system nie uruchamia się.  W Biosie, w zakładce "Boot Sequence'  nie widać dysku a tylko "Onboard NIC IPV 4 i 6". W konfigutacji systemu mam ustawione na AHCI .  Przy każdym załączeniu  mam czarny ekran  z komunikatem "No Botable devices found".

Bardzo proszę o doradzenie mi co począć dalej. Dziękuję.

Posted

Nagrać jakiś liveCD na pendrive, np. Strelca i sprawdzić, czy dysk nie padł.

2 minuty temu, Mr.T napisał(a):

A moze bys napisal w temacie moda ktory zainstalowałeś?

To raczej nie jest wina moda, tylko sprzętu, a może użyszkodnika, który pochrzanił MBR/GPT/UEFI/Legacy :E To by potwierdzało brak dysku na boot liście. O ile dysk nie padł.

BartAcid likes this
Posted
4 minuty temu, megabajtj23 napisał(a):

JG 11 23h2

Przed  zainstalowaniem tego moda Komputer miał na sobie Win 10 , tylko strasznie zamulał, więc postanowiłem wgrać tę 11 stkę.

No na bank pomoże....:trollface:

Posted

Nie zmieniłeś na dysku stylu partycji z MBR na GPT albo na odwrót? Jak masz ustawione bootowanie w BIOSie, na Legacy czy UEFI?

Posted

A czy jest możliwe żeby dysk SSD padł przez to że najpierw usunąłem wszystkie partycje łącznie z systemową  i na nowo je utworzyłem?

Ustawione jest na UEFI i partycje są w MBR 

Posted
1 minutę temu, megabajtj23 napisał(a):

A czy jest możliwe żeby dysk SSD padł przez to że najpierw usunąłem wszystkie partycje łącznie z systemową  i na nowo je utworzyłem?

Mała szansa. A kiedy to robiłeś? Spod instalatora tego nowego Windowsa czy wcześniej?

Posted

Wyżej napisałem, co możesz zrobić i sprawdzić. Jak nie zamotałeś się z MBR/GPT, to trzeba sprawdzić dysk, czy działa choćby spod Strelca czy innego LiveCD z pendriva. Albo dysk wyjąć i sprawdzić na innym sprzęcie albo w adapterze. Poza tym co to za dysk? SATA czy NVMe? Pisałeś o AHCI, a to się tyczy dysków SATA.

Posted

Ale co my ci mamy powiedzieć z tego screena? Widać wykrywany dysk NVMe, a nie SATA, i jego numer seryjny.

40 minut temu, megabajtj23 napisał(a):

Ustawione jest na UEFI i partycje są w MBR 

No i się dziwisz, że ci dysku nie wykrywa na boot liście? Jak zainstalujesz system poprawnie, wg zasad, to wszystko będzie działać. Do tego trzeba wykonać poprawnie pendrive, zależnie od tego, jak jest ustawione bootowanie w BIOSie. Tylko nie czaje, czemu nie wywaliło ci takiej tabelki przed instalacją, bo powinno. Może dlatego, że pendrive był źle wykonany pod MBR.

instalator-windows-partycja-mbr-efi-dysk-gpt-tylko-system-min.jpg.a204e15005a66b74db2a937faea9e42a.jpg

Posted

Panowie jest już ok. Przy pomocy Gemini na żywo patrzył na ekran, podawał mi komendy do wiersza poleceń i nic to nie dało potem zasugerował ściągnięcie windowsa z mikrosoftu, zrobiłem tak i zainstalowałem. No i wszystko jak ręką odjął

komputer się obudził, obecnie instaluje sterowniki. Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.