Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przeglądałem archiwalny wątek:

Nie zabieram ze sobą z pracy do domu, żadnych wyników pracy w przeglądarce.

Zależy mi na firefox, bo można ją max spersonalizować i jestem do niej od lat przyzwyczajony.

Ma służyć również jako główna przeglądarka w pracy.

Na służbowym komputerze nie mogę niczego instalować, system windows 11.

W pracy pracuję, a nie przeglądam strony, zatem nie ma znaczenia czy usuwa historię czy nie itp.

Bez problemu zainstalowałem:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale na drugi dzień nie dało się już jej uruchomić :(

Wydawało mi się, że wersji portable nie instaluje się programu. 

Pendrive nie chcę używać.

Podpowiecie co i jak zrobić, żeby korzystać z Firefox na komputerze służbowym ?

Posted
1 hour ago, franekfranek said:

(ciach…)
Podpowiecie co i jak zrobić, żeby korzystać z Firefox na komputerze służbowym ?

Zacząć od pogadania z osobami odpowiedzialnymi za utrzymanie sprzętu oprogramowania - czytaj: dział IT.

Posted

Dział IT nie zgodzi się, nie akceptują wielu oczywistych udogodnień, nawet tych, które nie powodują wzrostu zagrożeń. Mało tego IT jest na  zewnętrz. Poziom usług (na podstawie obserwacji ekranu jak coś robią) jest żenujący. Niestety. Ale do brzegu.

Posted

Przesadzasz. R3dfox to odchudzona, szybsza wersja oryginalnego Firefoxa, z domyślnie wyłączonym całym syfem szpiegującym. I nie ma się co bać, bo to pewne źródło z GitHuba, z którego korzystają tysiące ludzi. Sam używam obu wersji.

FILAGOL and franekfranek like this
Posted

Dzięki.

Ok skoro tylko wycięty syf, to pewnie całe GUI podobne. Sprawdzę R3dfox i floorp.

Koledzy podpowiedzcie co zrobić / jak to zainstalować, żeby na drugi dzień nie zniknęła z kompala.

Posted
3 godziny temu, franekfranek napisał(a):

co zrobić / jak to zainstalować, żeby na drugi dzień nie zniknęła z kompala.

Przecież to są archiwa 7z. Rozpakowujesz, odpalasz exe i działa. Pełne portable. Jak ci zniknie z dysku, to nie wiem o o chodzi. Może cuda twojego działu IT.

FILAGOL likes this
Posted
6 hours ago, Widzior said:

Przecież to są archiwa 7z. Rozpakowujesz, odpalasz exe i działa. Pełne portable. Jak ci zniknie z dysku, to nie wiem o o chodzi. Może cuda twojego działu IT.

Zamiast pogadać jak człowiek, to kombinacje alpejskie.  Mnie tylko zastanawia skąd się cały czas bierze to podejście, że jak nie pozwalają, ale się bardzo chce, „to można”… 🤔

Posted
W dniu 18.03.2026 o 20:56, franekfranek napisał(a):

ale na drugi dzień nie dało się już jej uruchomić :(

Blokowanie po sygnaturze pliku, nic z tym nie zrobisz.

Pogadaj z IT albo korzystaj z narzędzi dopuszczonych przez IT.

P.S. U mnie w firmie też blokujemy Firefoxa, z powodów bezpieczeństwa.

P.S.2. Jak macie mądrego admina to zaraz każdą jedną przeglądarkę zewnętrzną ci przytnie, a Ty dostaniesz gratis rozmowę z przełożonym za robienie samowolki :trollface: 

starcraft2fan likes this
Posted

W jednej firmie z wieloma oddziałami w Polsce swego czasu można było zalogować się na ich pocztę z własnego internetu a nie z ich sieci. To poszła informacja żeby to zablokowali xd 

Za 10 minut tylko z ich wifi czy po kablu można było się logować ...

starcraft2fan likes this
Posted
4 godziny temu, gumish93 napisał(a):

Za 10 minut tylko z ich wifi czy po kablu można było się logować ...

I prawidłowo.

W tych czasach nawet z firmowej sieci ale z niezatwierdzonego urządzenia się nie zalogujesz (i tak trzeba).

Ograniczanie oprogramowania? Cóż, to też ograniczanie ryzyka ataku, soft "narzucony" przez IT jest sprawdzony i kompatybilny z innymi stosowanymi rozwiązaniami.

Np. takiego Firefoxa prosto nie zmusisz do działania z SSO Microsoftowym czy DLP.

Przyzwyczajenia? Jakbym miał każdemu userowi pozwalać na to, do czego jest przyzwyczajony to bym miał macBooki zmiksowane z Windowsami, najlepiej bez haseł :trollface: 

Posted
15 minutes ago, razor1995 said:

I prawidłowo.

W tych czasach nawet z firmowej sieci ale z niezatwierdzonego urządzenia się nie zalogujesz (i tak trzeba).

Ograniczanie oprogramowania? Cóż, to też ograniczanie ryzyka ataku, soft "narzucony" przez IT jest sprawdzony i kompatybilny z innymi stosowanymi rozwiązaniami.

Np. takiego Firefoxa prosto nie zmusisz do działania z SSO Microsoftowym czy DLP.

Przyzwyczajenia? Jakbym miał każdemu userowi pozwalać na to, do czego jest przyzwyczajony to bym miał macBooki zmiksowane z Windowsami, najlepiej bez haseł :trollface: 

Jak się ma solidne uzasadnienie potrzeby stosowania danego narzędzia, nie robi wyrwy w bezpieczeństwie, jeżeli darmowe jest możliwe do wykorzystania komercyjnego - to w normalnej firmie spokojnie można takie narzędzie mieć. Przykładowo ja bez Total Commandera funkcjonować nie potrafię, pogadałem z szefostwem i Total Commandera mam.

Przy okazji - znasz trzy grupy, na które helpdesk/administratorzy dzielą ludzi w danej organizacji? :)

Posted
42 minuty temu, razor1995 napisał(a):

I prawidłowo.

A kogo interesują przyzwyczajenia ... Albo robisz na narzedziach co ci dają albo wyjazd z firmy ... 

Posted
1 hour ago, gumish93 said:

A kogo interesują przyzwyczajenia ... Albo robisz na narzedziach co ci dają albo wyjazd z firmy ... 

I tak, i… nie do końca. W normalnych firmach, w których szefostwo dział IT nie działa metodą „wyżej sramy niż du**ę mamy”, spokojnie da się wiele kwestii dograć. Przykładowo - ja potrzebuję Total Commandera, uzasadniłem dlaczego mi przydatny - mam. Przytargałem własną klawiaturę z programowalnymi przyciskami, wyjaśniłem do czego potrzebuję, przetrzepali soft od Logitecha - zainstalowali. Wolę ShareX od systemowego narzędzia do zrzutów ekranowych, wyjaśniłem dlaczego wygodniejszy (dla mnie) - mam i używam.

Bardziej istotną kwestią jest do czego Ci dane narzędzia potrzebne. Czym innym jest udostępnienie takowych, jeżeli dzięki temu wykonujesz swoje obowiązki sprawniej, a czymś innym jest wykorzystywanie służbowych zasobów do prywatnych celów. Czego najwyraźniej wątkotwórca usilnie stara się nie pojmować.

Posted
4 godziny temu, RIcoRicowski napisał(a):

Jak się ma solidne uzasadnienie potrzeby stosowania danego narzędzia, nie robi wyrwy w bezpieczeństwie, jeżeli darmowe jest możliwe do wykorzystania komercyjnego - to w normalnej firmie spokojnie można takie narzędzie mieć. Przykładowo ja bez Total Commandera funkcjonować nie potrafię, pogadałem z szefostwem i Total Commandera mam.

Napisałeś tak, jakby Total Commander był darmowy, a NIE JEST. A jeśli używasz w firmie to musisz mieć licencję - używasz na swojej czy firma kupiła?

Posted
15 minutes ago, iskier said:

Napisałeś tak, jakby Total Commander był darmowy, a NIE JEST. A jeśli używasz w firmie to musisz mieć licencję - używasz na swojej czy firma kupiła?

Nie wiem skąd wniosek, że uważam TC za darmowy. :) I owszem - firma kupiła. Jak by nie kupiła, to kupiłbym drugą swoją licencję. 

Posted

OK. Nie twierdzę, że uważasz, ale tak trochę wyglądało, gdyby bezpośrednio połączyć te fragmenty - "jeżeli darmowe jest możliwe do wykorzystania komercyjnego"  - "Przykładowo ja bez Total Commandera funkcjonować nie potrafię"

A jeszcze taka informacja, że nie musiałbyś kupować drugiej licencji, jeśli w firmie byłbyś jedynym użytkownikiem - autor TC określa dozwolone używanie programu "używaniem jak książki" - nawet jeśli miałbyś uruchomione dwie kopie programu, na dwóch komputerach to w danej chwili jesteś w stanie używać tylko jednej.

P.S. Ja też beż Total Commandera nie mogę normalnie funkcjonować.

Posted
19 hours ago, iskier said:

OK. Nie twierdzę, że uważasz, ale tak trochę wyglądało, gdyby bezpośrednio połączyć te fragmenty - "jeżeli darmowe jest możliwe do wykorzystania komercyjnego"  - "Przykładowo ja bez Total Commandera funkcjonować nie potrafię"

A jeszcze taka informacja, że nie musiałbyś kupować drugiej licencji, jeśli w firmie byłbyś jedynym użytkownikiem - autor TC określa dozwolone używanie programu "używaniem jak książki" - nawet jeśli miałbyś uruchomione dwie kopie programu, na dwóch komputerach to w danej chwili jesteś w stanie używać tylko jednej.

P.S. Ja też beż Total Commandera nie mogę normalnie funkcjonować.

OK - my fault, że prawdopodobnie zbyt dużego skrótu myślowego użyłem. Wymieniłem Total Commandera i jednocześnie chciałem też dodać, że jak pracodawca normalny to niezależnie od tego, czy chciałoby się narzędzie płatne czy darmowe, acz z dozwolonym wykorzystaniem komercyjnym –  mając solidne argumenty za jego użytecznością raczej problemów z dostępem do takowego wielkich nie będzie. Zresztą dotyczy to nie tylko oprogramowania, ale też urządzeń. Coraz rzadziej można znaleźć firmy, w których ot tak podepniesz każdego możliwego pendrive'a, choćby nawet w trybie read-only. Co też jest dla mnie najmniejszym zdziwieniem świata.

Natomiast wqrwia – przyznam szczerze – takie podejście małego cwaniaczka. Nie pogada z IT tylko musi kombinować niczym koń pod górę. Jestem zaś w 99% pewien, że ma zapis, że nie może służbowego sprzętu wykorzystywać do celów prywatnych, ale musi tak typowo po polsku „no wiem, że nie wolno. Ale jak się bardzo chce, to można.”.

Dzięki za info odnośnie licencji TC tzn., że autor nie robi problemu jeżeli będzie używany na dwóch komputerach - oczywiście nie jednocześnie.

Posted

Niestety rozmowy były, ale bezskuteczne jak widzicie.
Reinstalowałem przenośnego firefox-a i się trzyma od kilku dni. Zatem w wolnej chwili ustawię go pod siebie. Szkoda trochę, że brak drugiej partycji to tam go bym upchnął, bo na pendrive mi się nie chce :)

Widzior co do r3dfox może innym razem, bo polityka prywatności brzmi dość tajemniczo:

Nasze IT jest b.słabe, widzę po tym jak zabierają się do najprostszych zgłoszeń i czego gdzie szukają. Jakby uczyli się.  Dlatego polegam na sobie i na Was moi drodzy :)

Gumish to sobie wyjeżdzaj, nie Twój wątek i nie Twoja firma :)

Twój post niczego nie wnosi, poza szczekaniem.

Niestety wypowiedzi zaczęły odbiegać od tematu i ma miejsce polskie kozaczenie, zatem odłączam się od obserwacji. Niestety to reguła od jakiegoś czasu. 

wbak1102 and jozef.k like this
Posted
W dniu 7.04.2026 o 18:05, franekfranek napisał(a):

Reinstalowałem przenośnego firefox-a i się trzyma od kilku dni. Zatem w wolnej chwili ustawię go pod siebie. Szkoda trochę, że brak drugiej partycji to tam go bym upchnął, bo na pendrive mi się nie chce :)

Widzior co do r3dfox może innym razem, bo polityka prywatności brzmi dość tajemniczo:

Nasze IT jest b.słabe, widzę po tym jak zabierają się do najprostszych zgłoszeń i czego gdzie szukają. Jakby uczyli się.  Dlatego polegam na sobie i na Was moi drodzy :)

Niestety wypowiedzi zaczęły odbiegać od tematu i ma miejsce polskie kozaczenie, zatem odłączam się od obserwacji. Niestety to reguła od jakiegoś czasu. 

Powiem ci z takim podejściem to w sumie gratuluje. Z doświadczenia wiem że najłatwiej to się gada że IT słabe bo to bo tamto a jak samemu trzeba zrobić to nagle jest jeden ruch koniec i kropka no ale cóż :D

Posted
On 4/7/2026 at 6:05 PM, franekfranek said:

Żebyś się tylko nie ździwił jak jutro zobaczysz applockera z wyłącznie białą listą aplikacji albo o ile posiadacie NGFW (regułę Allow jedynie dla dopuszczonych narzędzi po sygnaturze)