lukcio31 Posted March 18 Report Posted March 18 Mam monitor iiyama GB2470HSU-B5 red eagle od kilku lat i działał dobrze,ale od wczoraj wieczór 17.03.2026 od godziny 18:30 na dole monitora na pasku zadań mam cienką zieloną linię,która nie znika.Monitor do karty grafiki mam podłączony kablem DisplayPort.Zmieniałem kabel na HDMI i jest to samo,a nawet gorzej bo widzę dwie linie u dołu monitora.Myślałem nawet,że karta grafiki padła i to przez nią mam tą cienka zieloną linie u dołu monitora na pasku zadań,ale jakby grafika padła,bios piknięciami powiadomił by mnie o problemie z kartą grafiki podczas uruchamiana komputera(bios pika jeden raz co oznacza,że wszystko jest dobrze) i inne artefakty uszkodzenia karty grafiki były by na monitorze,a nawet nie miałbym obrazu na monitorze jakby karta grafiki padła.Zrobiłem screen z tą cienką linią u dołu monitora na pasku zadań,zgrałem na telefon i linii nie ma,ale ja naprawdę widzę tą cienką zieloną linie na dole monitora na pasku zadań. W Internecie na forach znalazłem podobne posty z problemem o jakim piszę i okazuje się,że padł mi monitor jeśli mam to o czym piszę w poście. Postanowiłem,że kupię nowy monitor i wstępnie nowy monitor wybrałem,jeśli padł mi monitor. Czy to o czym piszę w poście oznacza,że monitor padł jeśli po podłączeniu kablem HDMI z kartą grafiki jest to samo,a nawet gorzej? Do posta: Myślałem też,że to problem z Windows 11 25H2 po aktualizacji 10 marca dającej kompilację 26200.8037,ale nie,bo po odinstalowaniu tej aktualizacji mam ten problem o jakim piszę i jest on widoczny też w trybie awaryjnym Windows 11 25H2.Utworzyłem też nowe konto i na nowym koncie problem o jakim piszę też występuje.Czyli monitor mi padl po kilku latach używania.
Widzior Posted March 18 Report Posted March 18 3 godziny temu, lukcio31 napisał(a): Zrobiłem screen z tą cienką linią u dołu monitora na pasku zadań,zgrałem na telefon i linii nie ma,ale ja naprawdę widzę tą cienką zieloną linie na dole monitora na pasku zadań You made my day No przecież jak poszła matryca, to na screenie tego widać nie będziesz. Trzeba zdobić zdjęcie aparatem, ale czemu tu tego nie dałeś, to nie wiem. Poza tym zanim kupisz nowy monitor, to otwórz ten, a potem wypnij i wepnij z powrotem taśmę sygnałową do matrycy. A nóż pomoże. A jak nie, to tak bym używał ten monitor i poczekał z zakupem, aż wyskoczy więcej linii. No chyba. że ci to mocno przeszkadza. P.S. Metoda testowa z serwisu - otwartą dłonią zap&@)#$%@#l kilka razy od tyłu w monitor i zobacz, czy coś się zmieni
lukcio31 Posted March 18 Author Report Posted March 18 Jak pisałem po podłączeniu monitora do komputera kablem DisplayPort i HDMI mam problem o jakim piszę-linia u dołu ekranu na pasku zadań.Dla dokładnego sprawdzenia problemu podpiąłem komputer pod telewizor 55 cali kablem HDMI i problem o jakim pisze się nie pojawił.Wygląda jakby monitor jaki mam miał uszkodzone złącze DP/HDMI lub kontroler sygnału,bo jest ten problem.Postanowiłem,że kupię nowy monitor 24 calowy
Dziadek13 Posted March 19 Report Posted March 19 Raczej taśma matrycy w monitorze ma nie kontakt można to podgrzać hotem (Hot Air) lub samo złącze ma już dość.
lukcio31 Posted March 19 Author Report Posted March 19 Temat już nieaktualny.Nie chcę pisać dlaczego.
Recommended Posts