Karollo Posted February 24 Report Posted February 24 Mam problem z Asus vivobook 15 model zaraz podam ale wszystko co się działo mam problem z długim uruchamianiem ale nie że windows się długo ładuje tylko jak pojawia się logo Asus o to mi chodzi kiedyś to nacisnełem przycisk i odrazu Asus a teraz?? Teraz Logo Asus pojawja się po 1 minucie miesiąc temu był robiony update biosu i śmigało Nie wiem ktoś z was też miał taki problem??? A i już robiłem te resety układu EC wyłączanie i włączanie Secure Boot i Tpm 2.0 i nie przyniosło to efektów laptop nie ma jeszcze całego roku a już są problemy Quote
bumbus123 Posted February 24 Report Posted February 24 Windows tylko zanim logo ASUS się pokaże to jest czarna chwila i to jest BIOS który czeka na sprzęt Najczęściej to: albo dysk NVMe się długo inicjalizuje albo coś na USB blokuje start albo po update BIOS wyłączył się Fast Boot i robi pełny POST Na szybko sprawdź: odłącz wszystko z USB i odpal na czysto wejdź do BIOS → Load defaults → włącz Fast Boot → UEFI only zobacz czy dysk w BIOS pojawia się od razu czy z opóźnieniem Jak dalej minuta do logo to ponownie wgraj ten sam BIOS bo po aktualizacji czasem się coś rozjeżdża Laptop < rok więc jak POST trwa 60s to nie jest normalne i wtedy gwarancja Quote
Karollo Posted February 24 Author Report Posted February 24 nie dysk działa raczej usb nie po nie m,am podłączone nic usb i mam fast boota nie działa Quote
bumbus123 Posted February 24 Report Posted February 24 to jak dysk ok usb puste i fast boot włączony a dalej minuta do logo to dalej BIOS czeka na jakiś sprzęt albo bug po update sprawdź jeszcze to: wyjmij całkiem laptop z prądu przytrzymaj power 30s odpal na samej baterii bez ładowarki czasem EC się wiesza i robi długi POST druga rzecz: BIOS → wyłącz TPM i Secure Boot całkiem zapisz restart jak czas się skróci to któryś z modułów blokuje start trzecia: zobacz czy masz w BIOS coś typu SMART Self Test / Full Initialization dla dysku jak jest włączone to wyłącz bo to dodaje kilkadziesiąt sekund jak dalej 60s do logo to prawie na pewno BIOS się rozjechał po aktualizacji wgraj ten sam BIOS jeszcze raz przez EZ Flash jak to nie pomoże to płyta czeka na kontroler i wtedy tylko gwarancja bo < rok i taki POST to nie jest normalne Quote
bumbus123 Posted February 24 Report Posted February 24 o jak EC reset nic nie dał usb puste fast boot jest dysk ok to zostaje praktycznie tylko BIOS albo któryś kontroler na płycie długo odpowiada sprawdź jeszcze jedną rzecz: wejdź do BIOS i zobacz czas systemowy czy jest ok jak po każdym odpięciu zasilania się resetuje to może CMOS wariuje i robi pełny POST druga: wejdź do BIOS → Boot → ustaw tylko jeden wpis bootowania (Windows Boot Manager) usuń resztę jak są bo jak BIOS szuka kilku urządzeń to też potrafi wisieć przed logo trzecia szybka próba: odpal laptopa i od razu spamuj F2 zobacz czy do BIOS wchodzi od razu czy też czekasz minutę jak do BIOS też wchodzi po minucie = 100% sprzęt/BIOS a nie system jeśli do BIOS długo → wgraj jeszcze raz ten sam BIOS przez EZ Flash jak dalej minuta → płyta główna do serwisu na gwarancji bo to już nie jest normalne zachowanie Quote
Karollo Posted February 24 Author Report Posted February 24 Godzinę temu, bumbus123 napisał(a): o jak EC reset nic nie dał usb puste fast boot jest dysk ok to zostaje praktycznie tylko BIOS albo któryś kontroler na płycie długo odpowiada sprawdź jeszcze jedną rzecz: wejdź do BIOS i zobacz czas systemowy czy jest ok jak po każdym odpięciu zasilania się resetuje to może CMOS wariuje i robi pełny POST druga: wejdź do BIOS → Boot → ustaw tylko jeden wpis bootowania (Windows Boot Manager) usuń resztę jak są bo jak BIOS szuka kilku urządzeń to też potrafi wisieć przed logo trzecia szybka próba: odpal laptopa i od razu spamuj F2 zobacz czy do BIOS wchodzi od razu czy też czekasz minutę jak do BIOS też wchodzi po minucie = 100% sprzęt/BIOS a nie system jeśli do BIOS długo → wgraj jeszcze raz ten sam BIOS przez EZ Flash jak dalej minuta → płyta główna do serwisu na gwarancji bo to już nie jest normalne zachowanie niestety nawet jak spawie f2 to dopiero po minucie właci do bios Quote
Recommended Posts