razor1995 Posted February 20 Report Posted February 20 Ale mi heada wygenerowało AI Windows 7 UPDATED 01.2026 x64 Nic nie wycinane. Zintegrowane aktualizacje na dzień 20.02.2026 - wszystkie, które zostały wydane dla Windows 7/Server 2008 R2 a są wartościowe. BypassESU nie jest zintegrowany, dzięki czemu nie ma problemów z aktywacją własnym kluczem. Zintegrowane: .NET 4.8, .NET Core Runtime 3.1/6.0/7.0.4, pakiet Microsoft Visual C++ 2005-2022, portowane z Windows 8.1 sterowniki NVMe od Microsoftu - w boot.wim i install.wim - pełna obsługa dysków NVME, portowane z Windows 8.1 sterowniki USB 3.0 od Microsoftu, dzięki czemu działa np. UASP, poprawki zostały zintegrowane również do boot.wim, dzięki czemu w teorii zadziała pełny secure boot, modowany bootx64.efi, co daje pełną obsługę UEFI GOP i bootowanie bez CSM, zintegrowany Microsoft Edge 109 (w SetupComplete, można sobie skasować), zintegrowany Windows Management Framework 5.1 - mamy najnowszego oficjalnie dostępnego dla Windows 7 PowerShella, wyczyszczony WinSxS, co drastycznie zmniejsza rozmiar ISO, Dostępne edycje: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise, Ultimate. Kompilacja systemu operacyjnego: 6.1.7601.28117 *screen poglądowy, Informacje o pliku ISO: Kod: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DOWNLOAD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Aktualizacje, które zalecam ukryć na WU: KB4524752: Aktualizacja dla systemu Windows 7 SP1 informująca o zakończeniu wsparcia technicznego. KB5001027: Aktualizacja wprowadzająca nową wersję przeglądarki Microsoft Edge opartej na Chromium dla systemów Windows 7 SP1 i Windows 8.1. KB4567409: Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows 7 SP1. KB2952664: Aktualizacja zgodności dla systemu Windows 7 SP1, mająca na celu ułatwienie procesu aktualizacji do nowszych wersji systemu Windows, zawiera telemetrię. KB3021917: Aktualizacja dla systemu Windows 7 SP1, która wykonuje diagnostykę w celu określenia ewentualnych problemów z wydajnością po zainstalowaniu najnowszego systemu operacyjnego Windows. Telemetria jest przesyłana do Microsoft dla komputerów uczestniczących w Programie Ulepszania Doświadczeń Użytkowników (CEIP). KB3068708: Aktualizacja dla systemów Windows 7 SP1 i Windows 8.1, wprowadzająca usługi diagnostyki i telemetrii. KB3080149: Aktualizacja dla systemów Windows 7 SP1 i Windows 8.1, wprowadzająca usługi diagnostyki i telemetrii. KB3150513: Aktualizacja zgodności dla systemów Windows 7 SP1 i Windows 8.1, mająca na celu ułatwienie procesu aktualizacji do nowszych wersji systemu Windows, wprowadza telemetrię. FILAGOL, mcclay, Miodek and 12 others like this Quote
Widzior Posted February 20 Report Posted February 20 AI cię oszukało, tak to powinno wyglądać razor1995, Miodek, piosylant and 3 others like this Quote
starcraft2fan Posted February 26 Report Posted February 26 Postawiłem siódemkę na 13 letnim Dellu do zgrywania kaset dv z kamerki, 0 problemów. Wszystko działa, dzięki P.S. Ile ja się nawkurczałem z tym, by zadziałała karta Firewire to moje, chyba z 12 godzin w ciągu ostatnich 3 dni licząc próbowałem zmusić taką na chipsecie Via do działania i wykrycia karty, żonglując systemami i wersjami driverów. Dopiero z pomocą Gemini dowiedziałem się, że Via to paździerz straszny i są z nimi losowe problemy, a najlepsze karty produkował w tamtych czasach Texas Instruments. Kupiłem za grosze takową na chipsecie TI TSB43AB23 i zadziałała od strzała. Kocham Quote
astramiz Posted March 8 Report Posted March 8 jest to tylko aktualizacja czy instalka windowsa 7? EDIT1:średni ze mnie konkuterowiec EDIT2:To instalka windowsa, dzięki wiecie moze czy sa jakies grupy wsparcia z aktualizacjami zeby normalnie korzystac dalej z 7 ? Quote
Widzior Posted March 8 Report Posted March 8 3 godziny temu, astramiz napisał(a): wiecie moze czy sa jakies grupy wsparcia z aktualizacjami zeby normalnie korzystac dalej z 7 ? Była tu, ale się skończyła, bo nie da się korzystać z Win7 na w miarę współczesnym kąkuterze (brak sterowników). Na zabytkach jeszcze można. piosylant likes this Quote
razor1995 Posted March 9 Author Report Posted March 9 Wsparcie dla Windows Server 2008 R2, do którego wciąż wychodziły aktualizacje zakończyło się w styczniu tego roku. Nie ma już od czego "adaptować" aktualizacji. Jeśli koniecznie chcesz mieć aktualizacje pozostaje przesiadka na wspierany system, albo protezy w stylu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. JanKo66, starcraft2fan, piosylant and 1 other like this Quote
Kocurek Posted March 15 Report Posted March 15 W dniu 8.03.2026 o 22:43, Widzior napisał(a): Była tu, ale się skończyła, bo nie da się korzystać z Win7 na w miarę współczesnym kąkuterze (brak sterowników). Na zabytkach jeszcze można. Polemizowałbym, ja mam i nie mam problemu korzystać na współczesnym komputerze z systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na poniższej specyfikacji: Procesor: AMD Ryzer 9 9950x3d Płyta główna: MSI x670e GODLIKE Pamięć RAM: 64 GB DDR5 Karta graf.: NVIDIA RTX 3090 Ti Dysk NVMe: Samsung 990 4TB (partycja GPT, dostępne całe 4TB) Quote
gumish93 Posted March 15 Report Posted March 15 Ja próbowałem na swoim Lenovo Thinkpad L510 Gen1 z Ryzen 5 Pro 4650U 16 GB Ramu zainstalować i dałem spokój. Nie znalazłem i nie udało mi się wgrać sterów od grafy ... Quote
Widzior Posted March 15 Report Posted March 15 57 minut temu, Kocurek napisał(a): Karta graf.: NVIDIA RTX 3090 Ti Dobrze wiesz, ci miałem na myśli - stery grafiki. NVMe, USB 3.0 i inne na luzie sobie ogarniałem na Win7. Grafiki nie przeskoczysz. Ty masz ostatnią najmocniejszą, do której są stery. Quote
above Posted March 27 Report Posted March 27 Ja od roku korzystam z win7 na: ryzen 5700G, rtx 3060 jako jedyny system i mówię z moich doświadczeń; win7 nie jest martwy... jeszcze nie... Większość gier w które gram/ chce grać (nowych) odpala, więc jest naprawdę git. Tylko żeby się tym zajmowac trzeba mieć naprawdę dużo czasu. Quote
podlos Posted March 27 Report Posted March 27 43 minuty temu, above napisał(a): Ja od roku korzystam z win7 na: ryzen 5700G, rtx 3060 jako jedyny system i mówię z moich doświadczeń; win7 nie jest martwy... jeszcze nie... Większość gier w które gram/ chce grać (nowych) odpala, więc jest naprawdę git. Tylko żeby się tym zajmowac trzeba mieć naprawdę dużo czasu. System jest martwy wtedy jak podstawowe programy przestają być wspierane co na 7 stało się kilka lat temu. Quote
above Posted March 29 Report Posted March 29 Zdefiniuj "podstawowe programy"? Firefox 115 ESR działa bez problemów, a jeszcze aż tak dziurawy nie jest. WoT, crossout (nowy tytuł od gajin z antycheat-em), Battlefront 1, ( nad Battlefront 2 pracuję), Elite dangerous, wszystko śmiga... (z VxKex) Sterowniki są, Nvidia wypuściła bodajże w 2024, sterowniki 475.xxx które nadal maja się dobrze. Z kolei AMD wypuściło sterowniki na win7 do wszystkich procesorów na socket AM4 (o ile się nie mylę) Więc starania pana Widziora nie poszły na marne i tchną w niego jeszcze nieco życia Quote
podlos Posted March 29 Report Posted March 29 10 minut temu, above napisał(a): Zdefiniuj "podstawowe programy"? Firefox 115 ESR działa bez problemów, a jeszcze aż tak dziurawy nie jest. WoT, crossout (nowy tytuł od gajin z antycheat-em), Battlefront 1, ( nad Battlefront 2 pracuję), Elite dangerous, wszystko śmiga... (z VxKex) Sterowniki są, Nvidia wypuściła bodajże w 2024, sterowniki 475.xxx które nadal maja się dobrze. Z kolei AMD wypuściło sterowniki na win7 do wszystkich procesorów na socket AM4 (o ile się nie mylę) Więc starania pana Widziora nie poszły na marne i tchną w niego jeszcze nieco życia Wiesz. Jak się uprzesz to i na xp znajdziesz działającą przeglądarkę albo na jeszcze starsze windowsy. Więc kiedy uznać system za martwy jak nie wtedy kiedy podstawowe oprogramowanie w standarowych wersjach przestaje działać. Quote
above Posted March 29 Report Posted March 29 Masz rację jednak na win11 nie przejdę (ani win10) Korzystam tylko z tego systemu (tj. nie mam dual boot - a), więc jakieś odczucia mam, i są one bardzo dobre (nawet w 2026). Quote
podlos Posted March 29 Report Posted March 29 5 minut temu, above napisał(a): Masz rację jednak na win11 nie przejdę (ani win10) Korzystam tylko z tego systemu (tj. nie mam dual boot - a), więc jakieś odczucia mam, i są one bardzo dobre (nawet w 2026). Kiedyś w końcu przejdziesz bo po prostu ilość kombinacji będzie za duża. No chyba że przejdziesz na linuxa albo macos. Quote
above Posted March 29 Report Posted March 29 No wiesz, odkąd zacząłem grzebać i kombinować moja wiedza powiększyła się chyba 5-krotnie, choć to nie jest żaden eksperyment, tylko komputer, którego po prostu używam na codzień. I instalując win7 zdawałem sobie sprawę z ograniczeń, jednak, gdy człowiek ma okazję korzystać z windows areo, nowych gier, a przy tym się tyle dowiedzieć,to grzech nie skorzystać. Pewnie, gdyby nie win7, to nigdy bym tu pewnie nawet nie trafił. Ale jak już kiedyś nadejdzie ten czas, to raczej linux. (choć ten czas nie nadejdzie przynajmniej przez najbliższe 3 lata) Quote
podlos Posted March 29 Report Posted March 29 11 minut temu, above napisał(a): No wiesz, odkąd zacząłem grzebać i kombinować moja wiedza powiększyła się chyba 5-krotnie, choć to nie jest żaden eksperyment, tylko komputer, którego po prostu używam na codzień. I instalując win7 zdawałem sobie sprawę z ograniczeń, jednak, gdy człowiek ma okazję korzystać z windows areo, nowych gier, a przy tym się tyle dowiedzieć,to grzech nie skorzystać. Pewnie, gdyby nie win7, to nigdy bym tu pewnie nawet nie trafił. Ale jak już kiedyś nadejdzie ten czas, to raczej linux. (choć ten czas nie nadejdzie przynajmniej przez najbliższe 3 lata) Zawsze możesz też przejść na iot / ltsc 10 lub 11. Quote
above Posted March 29 Report Posted March 29 wstyd mi się przyznać, ale nie wiem co to jest... to jest projek który m apotencjał do uratowania gier od EA na win7 ale twórcy stwierdził że wszystkie ich błędy w logice kodu to win7... zobacz sam (adamiexpress to ja) masz jeszcze screena gdy testowałem ich launcher na win11... (mam laptopa, który robi mi za poligon doświadczalny w takich sytuacjach) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] * nie wiem co to jest iot/itsc 10/11 (złączyło 2-iewypowiedzi) Quote
above Posted March 29 Report Posted March 29 tj. Przepraszam, wypaliłem jak idiota, oto sprostowanie: maxima launcher, to alternatywny launcher dla EA app, programowany przez niezależnych twórców w rust-cie. Jest to projekt w dopiero w fazie pre-alpha, jednak twórcy zignorowali, moje zgłosznie o wycieku 33gb danych do pagefile.sys Sadzę że ma potencjał, ponieważ ma być lżejszą alternatywą dla EA App i, przynajmniej dawał mi nadzieję na natywne wsparcie dla win7, lecz twórcy szybko ją zaprzepaścili. Jednak moje testy (również na Win 11) wykazały błędy w logice pobierania (60/56 GB), co sugeruje problemy z architekturą asynchroniczną, a nie z samym systemem. Wrzucam to jako ciekawostkę, bo projekt jest ciekawy, ale na ten moment downloader potrafi zachować się nieprzewidywalnie. Samo przedsięwzięcie jest imponujące więc tak czy siak, będę się z ciekawością przyglądał. Quote
podlos Posted March 29 Report Posted March 29 i kolejny argument żeby przejść na 10/11 LTSC to okrojona wersja przez microsoft z długim wsparciem. Widzior też się trzymał rękami i nogami 7 ale w końcu już było tyle kombinacji że trzeba było odpuścić. above likes this Quote
Widzior Posted March 30 Report Posted March 30 Godzinę temu, podlos napisał(a): Widzior też się trzymał rękami i nogami 7 ale w końcu już było tyle kombinacji że trzeba było odpuścić. Powiem więcej - nawet na obu moich lapkach na 4gen intela zostałem tylko z LTSC 21h2, a początkowo miałem główny Win7 + LTSC jako VHD. I nie chodzi o brak wsparcia, tylko po czasie doszedłem do wniosku - czego w życiu bym się nie spodziewał - że na LTSC lapy chodzą po prostu lepiej, bardziej responsywnie. Oczywiście z LTSC wywaliłem Defendera + całe Security, może dlatego tak ładnie lata nawet na moim słabszym lapku z i5-4300M. starcraft2fan likes this Quote
above Posted March 30 Report Posted March 30 No cóż, zakładam że pan widzior ma rację, ponieważ moja wiedza nie umywa się jego, natomiast tak czy siak, zostanę przy moim win7. Mam antywirus norton, więc zagrożenie jest częściowo niwelowane, a a większość tego co chcę żeby działało, działa. Jednak, jeśli ktoś ma jakieś rady, co do odpalania nowych gier/programów na win7, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję, above Quote
Recommended Posts