redbull89 Posted February 4 Report Posted February 4 Pracując nad modem Windowsa 11 zacząłem bawić się w podmienianie programów zaszytych w windows. Nie znalazłem idealnego zamiennika dla WMP i przeglądarki zdjęć, który działałby tak jak chce i pasował wyglądem do stylu Windows 10/11 wiec postanowiłem zrobić taki program sam.... choć słaby jestem w te klocki. Program korzysta z bibliotek i kodeków które są już w systemie wiec jest mikroskopijny a przy tym funkcjonalny i szybki. To wersja beta z masa bugów... od kilku dni poprawiam ale ciągle znajduje cos nowego. Jak macie chwile to sprawdźcie i podzielcie się sugestiami co poprawić, co dodać. Nie spodziewajcie się niczego specjalnego to ultraminimalistyczny player odtwarzający wszystkie formaty obsługiwane przez Windows. Z ciekawostek - gify odtwarzają się w pętli, program rozpoznaje co otworzyliśmy i jeśli przeglądasz zasoby w ramach jednego folderu to klikając next nie miesza mp3 z mp4 i zdjęciami; obsługuje 2 tryby repeat itd... Player w wersji finalnej trafi do mojego systemu ale wyrażam zgodę na użycie go w innych projektach przy zachowaniu wzmianki o "PSHINC" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek, JanKo66, gumish93 and 3 others like this Quote
Kocurek Posted February 4 Report Posted February 4 1. Ładnie odtwarza animowane GIF - w oryginalnej Przeglądarce fotografii nie działa to 2. Przydałoby się powiększanie / pomniejszanie za pomocą kółka myszy 3. Prawy klawisz myszki - w menu można by rozważyć opcję zamknięcia programu (choć niekoniecznie - oryginalna Przeglądarka widzę tego nie ma) 4. Przydałaby się skórka jasna i najlepiej sprawdzanie jaki styl jest ustawiony w systemie, aby sama się ustawiała ew. zapamiętywała wybór 5. Obracanie - fajnie jakby był wybór również w drugą stronę Na razie nic innego nie rzuciło mi się w oczy - mogłaby to być ciekawa alternatywa wislak00, redbull89 and Groszek1962 like this Quote
redbull89 Posted February 5 Author Report Posted February 5 Hej. Dzięki za opinię. Powiększenie rolką właśnie dodaje, zamknij z menu kontekstowego też będzie. Mechanika reagowania na motyw ciemny/jasny już jest tyle że zmienia się tylko belka. Musiałbym zmienić też kanwę (tło) na jasne. Obracanie... Na początku były dwa ale zdecydowałem o unifikacji bo to także odtwarzacz audio/wideo i chciałem żeby układ przycisków był jednakowy ale czekam na dalsze opinię. Sprawdźcie też audio i wideo. Jestem zadowolony z tego jak działa pasek. Musiałem trochę powalczyć z tym. Mam też przygotowaną obsługę napisów ale czy ktoś jeszcze ładuje napisy? Limitem nieprzekraczalnym jest to co umożliwia windows sam w sobie. Założyłem że nie dodam niczego z zewnątrz. To ma być wyłącznie odświeżenie tego co dał nam Microsoft. Mógłbym zrobić prawdziwy kombajn w oparciu o mpc-hc ale po co skoro mamy już mpc, VLC i inne a takiego projektu jak mój nie widziałem. PS jeszcze chce żeby przybliżanie nie było na sztywno tylko w oparciu o pozycję kursora czyli przybliżają dokładnie to co chcesz - co o tym sądzicie? Nie chcę przekombiniwać PS2: wygląd wmp i przeglądarki zdjęć to największe archaizmy w systemie bo pamiętają jeszcze czasy windowsa xp i Visty ale może jeszcze jakaś aplikacja wymaga odświeżenia z ikonkami i stylem windows 10/11. Macie jakieś propozycję? Myślałem o przepisaniu całej powłoki systemowej i zrobiłem nawet szablon, caly układ z paskiem start i funkcjonalnym zamiennikiem explorera ale taki orojekt przekracza moje umiejętności i nie ma tyle czasu... Ehhh, miałem tylko wrzucić kastrata system tymczasem znowu zaczynam kombinować... Groszek1962, Kocurek and starcraft2fan like this Quote
balusiek Posted February 5 Report Posted February 5 Przydała by się jeszcze moim zdaniem, regulacja głośnością, a w trybie pełnoekranowym, przeglądanie zdjęć kółkiem myszy. No i sam odtwarzacz uruchamia się chwilkę dłużej... Teraz zauważyłem, jest regulacja głośnością. Groszek1962 and redbull89 like this Quote
Groszek1962 Posted February 5 Report Posted February 5 No No Całkiem Spoko Apka. Pozdrawiam redbull89 likes this Quote
balusiek Posted February 5 Report Posted February 5 Jeszcze taka opcja by się przydała. Windowsowy odtwarzacz (i nie tylko) otwiera fotki zaszyte w mp3, np okładki płyt. Jak by się dało. redbull89 likes this Quote
redbull89 Posted February 5 Author Report Posted February 5 59 minut temu, balusiek napisał(a): Jeszcze taka opcja by się przydała. Windowsowy odtwarzacz (i nie tylko) otwiera fotki zaszyte w mp3, np okładki płyt. Jak by się dało. Wiem... Zamysł jest taki że u to było ultra lekki do mojego wykastrowanego systemu ale testowałem wyświetlanie okładek. Puki co nie dałem rady zoptymalizować kodu i program działa dużooooo gorzej więc puki co odpuściłem bo to nie priorytet. Dzięki za opinię. Jak uda się pogodzić moja koncepcje z okladkimi to zrobię to. balusiek likes this Quote
Kocurek Posted February 5 Report Posted February 5 6 godzin temu, redbull89 napisał(a): PS jeszcze chce żeby przybliżanie nie było na sztywno tylko w oparciu o pozycję kursora czyli przybliżają dokładnie to co chcesz - co o tym sądzicie? Nie chcę przekombiniwać Brzmi fajnie - coś kojarzę, że Photoshop albo Corel ma coś takiego PS strzałki na klawiaturze nie sprawdzałem czy mają jakąś funkcję. 6 godzin temu, redbull89 napisał(a): Mam też przygotowaną obsługę napisów ale czy ktoś jeszcze ładuje napisy? Jak najbardziej, chociaż niekoniecznie utożsamiane to jest z przeglądarką grafiki - zależy jaka różnica w rozmiarze między przeglądarką tylko dla grafiki i gif (i podobnych), a dodatkowo obsługą filmów. Skupiając się tylko na grafice nie będzie łatwiej dopieścić programu? 1 godzinę temu, balusiek napisał(a): Jeszcze taka opcja by się przydała. Windowsowy odtwarzacz (i nie tylko) otwiera fotki zaszyte w mp3, np okładki płyt. Jak by się dało. 54 minuty temu, redbull89 napisał(a): Wiem... Zamysł jest taki że u to było ultra lekki do mojego wykastrowanego systemu ale testowałem wyświetlanie okładek. Zależy od rozmiaru - może jednak powinny to być osobne programy ew. wideo jako opcjonalny moduł (np. opcjonalny plik dll - wtyczka)? Ludzie do odtwarzania video i mp3 raczej od dawna mają swoje ulubione programy, ja bym sugerował najpierw dobrze obwąchać aplikację: Przeglądarka fotografii systemu Windows oraz Zdjęcia (ze Sklepu) - wyciągnąć co najlepsze, starając się zachować prosty i schludny styl jak teraz. Ew. dwie wersje aplikacji - jedna wersja cały plik .exe, a druga plik exe z modułami: photos.dll, video.dll (...), a może nawet... wystarczyłyby same pliki .dll do wywoływania - będę na PC to zobaczę, bo kojarzy mi się, że Przeglądarka fotografii systemu Windows to biblioteka .dll. 6 godzin temu, redbull89 napisał(a): Na początku były dwa ale zdecydowałem o unifikacji bo to także odtwarzacz audio/wideo i chciałem żeby układ przycisków był jednakowy ale czekam na dalsze opinię. Myślałem jeszcze, żeby jeden przycisk pełnił dwie funkcje np. lewy przycisk kręcił w jedną stronę, a prawy w drugą (zamiast otwierania menu kontekstowego na tym przycisku). Coś łatwego odwracającego kierunek obrotu. PS Klawisz ESC rozważyć zamknięcie programu Skrót do powiększania na cały ekran F11 (taki skrót mają przeglądarki) - ja bym wolał F12, ale pewien standard się wypracował z F11. Microsoft Edge i inne przeglądarki korzystają z F11 - najlepiej zerknąć na oryginalne aplikacje Microsoft czy mają skróty klawiszowe i jakie (Przeglądarka fotografii i Zdjęcia). Groszek1962 and redbull89 like this Quote
redbull89 Posted February 5 Author Report Posted February 5 Robiłem przez moment jako 2 osobne programy ale i dziwo nie ma żadnej różnicy w wadze programu i szybkości działania. Wiem że to tylko kilkadziesiąt kB ale wydawało mi się to jakaś nieoptymalne dzielić to na 2 programy skoro ona będą zasadniczo obsługiwać wszytko. Musiałbym im sztucznie ograniczać funkcjonalność. Jakaś tak dla zasady nie lubię duplikatów. Tak jak wkurza mnie zachowywanie 32bitiwychbkopii bibliotek dla kompatybilności.... Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 5 Report Posted February 5 Rozumiem, zastanawiał mnie rozmiar. Jak najbardziej może być jeden plik .exe Spojrzałem na Windows Photo Viewer i jest w formie biblioteki .dll - dobrze kojarzyłem redbull89 likes this Quote
Recommended Posts