MUSASHI Posted February 2 Report Posted February 2 Witam mam taki problem i proszę o pomoc jeśli będzie rzecz jasna taka opcja. Otóż chciałbym w laptopie ASUSA zamienić dysk standardowy 2,5 cala na dysk ssd marki Samsung a model to 990 Pro . Lecz niestety jest to dysk ze złączem NVMe i tu zaczynają się schody bo po podłączeniu dysku do adaptera niestety laptop go nie widzi w ogóle. Nie mogę nigdzie znaleźć na necie takiego adaptera który obsłuży ten dysk. Może mi ktoś doradzić i pomóc w rozwiązaniu wyżej opisanego problemu ? Będę ogromnie wdzięczny za jego rozwiązanie o ile będzie rzecz jasna taka opcja oczywiście. Pozdrawiam i liczę na pomoc. Quote
Widzior Posted February 2 Report Posted February 2 Nie istnieją takie adaptery, jak te tanie płytki z M.2 SATA na zwykłe SATA. Takie coś ci nie zadziała - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bo to działa tylko tak: BartAcid likes this Quote
christopher732 Posted February 2 Report Posted February 2 Laptop widzi tylko urządzenia, które mówią jego językiem — a 990 Pro „mówi” NVMe przez PCIe, a nie SATA. BartAcid likes this Quote
BartAcid Posted February 2 Report Posted February 2 Jak nie masz NVME w tym laptopie i wsadzisz do niego 990 Pro, to w wersji 512GB będzie 2x cenniejszy niż ten laptop. Czemu się tam na 990 Pro uparłeś? Kup sobie jakiś spoko dysk SATA 2,5" tylko większy. Zakładam, że nie siedzisz w 26r. na HDD 2,5". Quote
christopher732 Posted February 2 Report Posted February 2 25 minut temu, BartAcid napisał(a): Czemu się tam na 990 Pro uparłeś? To jest podręcznikowy przykład marketingu typu „chcę mieć najlepszy”. „990 Pro to silnik z Ferrari, a laptop ma skrzynię z Poloneza. Nie da się tego połączyć i nawet jakby się dało, to i tak by nie miało sensu.” Quote
Widzior Posted February 2 Report Posted February 2 A może po prostu ma taki dysk i leży w szufladzie? Quote
Recommended Posts