tquest Posted February 1 Report Posted February 1 Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, dlaczego WhatsApp Desktop od stycznia 2026 generuje mi nienaprawialny(?) błąd uruchamiania? Zwykła naprawa czy reinstalacja (również jako admin) nic nie daje. Raportowany plik istnieje i jest we właściwym miejscu. Próba ręcznego uruchomienia go z lokalizacji generuje info: "Dostęp zabroniony". Windows 10 IoT Enterprise LTSC ver. 22H2 kompilacja 19045.6332 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted February 1 Report Posted February 1 Nie trzeba było kombinować i tworzyć nieistniejącego systemu, jakim jest LTSC 22h2 Quote
TheStraight Posted February 1 Report Posted February 1 Może dlatego że wycofali natywną aplikację na rzecz webowej opartej na WebView. I tak się kończy kombinowanie i wycinanie komponentów systemu. Nawet mi nie żal, już nie zlicze który to przypadek Quote
tquest Posted February 2 Author Report Posted February 2 6 godzin temu, Widzior napisał(a): Nie trzeba było kombinować i tworzyć nieistniejącego systemu, jakim jest LTSC 22h2 Nie aktualizowałem Win 10 a WhatsApp Desktop; wersja WhatsApp Desktop grudniowa działała mi bez zarzutu. Niestety, WhatsApp siłowo wymusza aktualizację, deaktywując poprzednia – i to którą, sprzed 1,5-2 mies! – wersję. Może mechanizm deaktywacji WhatsApp'a da się jakoś wyłączyć? Quote
tquest Posted February 2 Author Report Posted February 2 No i już wiem. aktualnie jedyna dostępna wersja WhatsApp Desktop to Meta-ściema, czyli dokładnie to samo. co WhatsApp Web z jego zasadniczą wadą: za jego pomocą nie można wykonywać połączeń audio-video . Ostatnia natywna i wciąż jeszcze działająca wersja to WhatsApp Desktop 2.2549.4.0. Przy instalacji trzeba czujnie zrezygnować z aktualizacji! Jak długo podziała, nie wiem. więcej szczegółów na ten temat znalazłem tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Cardio Posted February 2 Report Posted February 2 Ja tez mialem problemy z Whatsapp na Win11 pro. POkonalem tak 1.Wywalilem Defendera ( moim zdaniemon blokowal) 2.zainstaoloalem store i pobralem WhatsApp. 3.zinstalowalem Bitdefender 4. ponon uruchomieni i whats dziala. TO wszystko na Win 11 pro lub LTSC Sromotnika. Dzis mam Whots app na komorce i ;aptopie. Quote
TheStraight Posted February 2 Report Posted February 2 3 godziny temu, Cardio napisał(a): Ja tez mialem problemy z Whatsapp na Win11 pro. POkonalem tak 1.Wywalilem Defendera ( moim zdaniemon blokowal) 2.zainstaoloalem store i pobralem WhatsApp. 3.zinstalowalem Bitdefender 4. ponon uruchomieni i whats dziala. TO wszystko na Win 11 pro lub LTSC Sromotnika. Dzis mam Whots app na komorce i ;aptopie. Nie to nie Wina Defendera tylko używania modów i wycinania systemu. Jakoś u mnie na czystym wszystko działa bez problemów Quote
tquest Posted February 4 Author Report Posted February 4 W dniu 2.02.2026 o 19:00, TheStraight napisał(a): Nie to nie Wina Defendera tylko używania modów i wycinania systemu. Jakoś u mnie na czystym wszystko działa bez problemów Dwa posty i nic sensownego. Czego wg. ciebie brakuje w systemie? Co należy sprawdzić i uzupełnić? Chroma na przykład nie zamierzam instalować, bo mi do niczego nie jest potrzebny. Przy okazji: czy na tym twoim "czystym" systemie nowy WhatsApp pozwala na wykonywanie połączeń telefonicznych i na komunikację video? Quote
TheStraight Posted February 5 Report Posted February 5 20 godzin temu, tquest napisał(a): Dwa posty i nic sensownego. Czego wg. ciebie brakuje w systemie? Co należy sprawdzić i uzupełnić? Chroma na przykład nie zamierzam instalować, bo mi do niczego nie jest potrzebny. Przy okazji: czy na tym twoim "czystym" systemie nowy WhatsApp pozwala na wykonywanie połączeń telefonicznych i na komunikację video? A co mam sensownego napisać? Po pierwsze nie wiem skąd wziąłes Windowsa 10 LTSC 22H2 albo nie wiem co to jest za ulep. Druga sprawa to że LTSC domyślnie nie ma Store'a o ile się nie mylę i tu już się zaczynają schody bo możesz sobie drutować komendami ale nikt ci nie gwarantuje 100% kompatybilności. A trzecia sprawa to taka że jeśli grzebałeś coś przy Edge albo WebView2 to tak się kończy bo wszystkie aplikacje nowe są w większości pisane pod wykorzystywanie WebView a silnikiem Renderującym jest Chromium w wypadku apek Windows Edge. Tyle. I niby czemu ma mi coś nie działać? Działa normalnie tyle że ja nie kombinuje, zainstalowałem z MS Store i działa. Zresztą ostatnio taki sam komunikat widziałem tez na Windows 10 jak kolega chciał CupCuta zainstalować, wywaliłem zainstalowałem z MS Store i działa. Quote
wislak00 Posted February 5 Report Posted February 5 W dniu 1.02.2026 o 16:47, tquest napisał(a): Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, dlaczego WhatsApp Desktop od stycznia 2026 generuje mi nienaprawialny(?) błąd uruchamiania? Zwykła naprawa czy reinstalacja (również jako admin) nic nie daje. Raportowany plik istnieje i jest we właściwym miejscu. Próba ręcznego uruchomienia go z lokalizacji generuje info: "Dostęp zabroniony". Windows 10 IoT Enterprise LTSC ver. 22H2 kompilacja 19045.6332 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Win 10 ltsc nie ma Webwiev2 Runtime Doinstaluj to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
tquest Posted February 6 Author Report Posted February 6 16 godzin temu, wislak00 napisał(a): Win 10 ltsc nie ma Webwiev2 Runtime Doinstaluj to [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] już próbowałem i nic to nie daje; mi to wygląda na jakieś restrykcje dot. uprawnień, ale nie mam pomysłu, gdzie szukać najnowszy WhatsApp Desktop feb 3 2026 daje ten sam efekt próbowałem dodać folder C:\Program Files\WindowsApps\5319275A.WhatsAppDesktop_2.2587.10.0_x64__cv1g1gvanyjgm do zmiennej środowiskowej PATH ale i to nie rozwiązuje problemu Quote
tquest Posted February 7 Author Report Posted February 7 oryginał mi się wysypuje, więc korzystam z tego; niestety opcji audio-video na żywo nie ma [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
ziloth Posted February 7 Report Posted February 7 Proponuję użyć multi-komunikatora: Franz. Od lat używam. Messenger, Whatsapp, Slack, Telegram, Skype, Outlook, Gmail........ itd, itd... Proste i po polsku. Quote
RIcoRicowski Posted yesterday at 10:22 PM Report Posted yesterday at 10:22 PM On 2/7/2026 at 4:44 PM, ziloth said: Proponuję użyć multi-komunikatora: Franz. Od lat używam. Messenger, Whatsapp, Slack, Telegram, Skype, Outlook, Gmail........ itd, itd... Proste i po polsku. Szkoda, że odnośnie Teams durnieje, że niby brak w systemie przeglądarki pozwalającej na obsługę Teams. Szkoda, że kopiowanie podesłanego obrazu do schowka nie robi nic, zaś wybór opcji „Open image in Browser” wywala komunikat o treści „Get an app to open 'Blop' link”, w Microsoft Store pod hasłem blob jest… nic. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szkoda, że RAM wpierdzielać potrafi niczym Czarnecki euro za kilometrówki. Szkoda, że kontaktu z autorami nie ma. Supportu jakiegoś też brak. Jeszcze parę innych wad bym mógł wymienić. Acz tak, owszem, też używam. Quote
Recommended Posts