ziloth Posted January 24 Report Posted January 24 Jak w temacie.. próba aktualizacji, OD RAZU po restarcie pojawia się napis "Trwa instalacja aktualizacji systemu". I zaraz się wyłącza komputer. Po czym znów się włącza i napis i wyłącza itd itd... Laptop Fujitsu. Mogę wejść do boot menu... nie udało mi się trybu awaryjnego włączyć. Próbowałem: ISO - CMD - sfc /scannow - "Są uszkodzone pliki, naprawię po restarcie", ale ta pętla jest i nic nie robi. - wyłączanie Windows Update - nic nie daje (net stop wuauserv - nie ma tego) Usunięcie zawartości katalogów Softwaredistribution i catroot2 - nie daje nic ISO - Napraw komputer - podczas uruchamiania - nie da rady - usuń aktualizacje - nie da rady jakieś błędy są Naciskanie CTRL+ALT+Del podczas uruchamiania - nic nie daje Wyłączenie kompa naciskając POWER 5-10 sek i potem 2x wyłączenie go - nie włącza auto naprawy Był już raz, z tym problemem, w serwisie, po gwarancji = płatne, wrócił -=1 uruchomienie i to samo! Podpowie ktoś jak zmusić lapka do uruchomienia windowsa? Quote
sabrex11 Posted January 24 Report Posted January 24 Aby uruchomić tryb awaryjny w Windows 10/11 podczas restartu, najskuteczniej jest przytrzymać klawisz Shift i kliknąć „Uruchom ponownie” w menu zasilania. Następnie wybierz Rozwiąż problemy > Opcje zaawansowane > Ustawienia uruchamiania > Uruchom ponownie i naciśnij F4 (tryb awaryjny) lub F5 (z siecią). Inne metody uruchamiania trybu awaryjnego: Z poziomu systemu (gdy działa): Otwórz Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia (lub System) > Odzyskiwanie > Uruchamianie zaawansowane (Uruchom teraz). Wymuszenie (gdy system nie ładuje się): Podczas uruchamiania komputera, gdy pojawi się logo producenta, wyłącz go przyciskiem zasilania (powtórz 2-3 razy), aby wymusić automatyczną naprawę, a następnie przejdź przez opcje zaawansowane. Przez msconfig: Wpisz msconfig w wyszukiwarkę, przejdź do zakładki "Rozruch" i zaznacz "Bezpieczny rozruch". Aby wyjść z trybu awaryjnego, wykonaj ponownie powyższe kroki w msconfig i odznacz opcję "Bezpieczny rozruch". Quote
ziloth Posted January 24 Author Report Posted January 24 Godzinę temu, sabrex11 napisał(a): Aby uruchomić tryb awaryjny w Windows 10/11 podczas restartu, najskuteczniej jest przytrzymać klawisz Shift i kliknąć „Uruchom ponownie” w menu zasilania. Następnie wybierz Rozwiąż problemy > Opcje zaawansowane > Ustawienia uruchamiania > Uruchom ponownie i naciśnij F4 (tryb awaryjny) lub F5 (z siecią). Inne metody uruchamiania trybu awaryjnego: Z poziomu systemu (gdy działa): Otwórz Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia (lub System) > Odzyskiwanie > Uruchamianie zaawansowane (Uruchom teraz). Wymuszenie (gdy system nie ładuje się): Podczas uruchamiania komputera, gdy pojawi się logo producenta, wyłącz go przyciskiem zasilania (powtórz 2-3 razy), aby wymusić automatyczną naprawę, a następnie przejdź przez opcje zaawansowane. Przez msconfig: Wpisz msconfig w wyszukiwarkę, przejdź do zakładki "Rozruch" i zaznacz "Bezpieczny rozruch". Aby wyjść z trybu awaryjnego, wykonaj ponownie powyższe kroki w msconfig i odznacz opcję "Bezpieczny rozruch". Dzięki, ale jak napisałem, system nie uruchamia się, laptop pokazuje logo i ten napis o aktualizacji i zaraz się restartuje! Nie da się wejść do auto-naprawy! A pliku msconfig, gdy uruchamiam z ISO\CMD - nie potrafi uruchomić/znaleźć! No dobra, wyłączyłem Fastboot w BIOSie i teraz działa tryb awaryjny, ale jakoś dziwnie.. Wyłączenie usługi Windows Update nic nie daje. Ma ktoś jakieś jeszcze pomysły? Quote
Widzior Posted January 24 Report Posted January 24 3 godziny temu, ziloth napisał(a): Podpowie ktoś jak zmusić lapka do uruchomienia windowsa? Nie instalować g00wna z WU MicroSraki Quote
ziloth Posted January 24 Author Report Posted January 24 Echhhh... To jest Win10... Build 19041 coś tam... Nie mój tylko starszych ludzi. I jak już pisałem, Już wcześniej mieli ten problem.. jak to zrobili w serwisie? Nie mam pojęcia. Dlaczego nie zablokowali WU? Też nie wiem. Mogę tylko podejrzewać, że reinstalacja windowsa wchodzi w grę, Ale ci ludzie mają tam swoje dane jakieś, bo jakieś zj*by wymyśliły sobie robić partycję z całego dysku. I ludzie tam walą wszystko. Quote
Widzior Posted January 24 Report Posted January 24 Jak to lapek starszych ludzi, to tym bardziej zablokowanie WU na amen to konieczność, żeby nie mieć problemów. Skrypty masz na GitHubie. Nic nie instalujesz, dodajesz wpis do rejestru i tyle. Jest też cofka w razie co. Quote
TheStraight Posted January 24 Report Posted January 24 9 minut temu, ziloth napisał(a): Echhhh... To jest Win10... Build 19041 coś tam... Nie mój tylko starszych ludzi. I jak już pisałem, Już wcześniej mieli ten problem.. jak to zrobili w serwisie? Nie mam pojęcia. Dlaczego nie zablokowali WU? Też nie wiem. Mogę tylko podejrzewać, że reinstalacja windowsa wchodzi w grę, Ale ci ludzie mają tam swoje dane jakieś, bo jakieś zj*by wymyśliły sobie robić partycję z całego dysku. I ludzie tam walą wszystko. Ale jaki ty masz problem bo nie rozumiem, normalna rzecz że masz jedną partycję użytkową. Normalni ludzie też robią kopię bo nikt nie wierzy że jeden sprzęt będzie działał 30 lat bezawaryjnie. Weź linuxa czy Windows PE odpal zgraj pliki zrób reinstalkę i tyle... Quote
Widzior Posted January 24 Report Posted January 24 1 minutę temu, TheStraight napisał(a): normalna rzecz że masz jedną partycję Normalna ciekawe dla kogo, bo większość ludzi, których znam, ma wydzieloną partycję na system właśnie z takich powodów. I znam to pierdzielenie gimbów, że jeden dysk = jedna partycja, co jest śmieszne, bo to tylko same problemy w razie W. Quote
TheStraight Posted January 24 Report Posted January 24 3 minuty temu, Widzior napisał(a): Normalna ciekawe dla kogo, bo większość ludzi, których znam, ma wydzieloną partycję na system właśnie z takich powodów. I znam to pierdzielenie gimbów, że jeden dysk = jedna partycja, co jest śmieszne, bo to tylko same problemy w razie W. To nie wiem jakich ty ludzi znasz ale większość ludzi nie zna się na systemie i od samego początku ma jedną partycję co nie jest złe bo nie ma sensu jej dzielić. Jak dysk padnie to i podzielona partycja ci niewiele da, jak żyje to jak wyżej odpalasz Windows PE / Linuxa zgrywasz dane i tyle. Co człowiekowi który się nie zna z tego że ma dwie partycje jak i tak przy wywaleniu systemu nic nie zrobi bo nie będzie miał dostępu do plików.... EDIT bo ktoś się dowali. Jak dla kogoś odpalenie Windows PE jest za trudne to Windowsa 11 raczej sam sobie nie zainstaluje (czy tam 10) jeden pies. Quote
Widzior Posted January 24 Report Posted January 24 1 minutę temu, TheStraight napisał(a): nie wiem jakich ty ludzi znasz ale większość ludzi nie zna się na systemie Pisałem oczywiście o świadomych użytkownikach ogarniętych w temacie. Quote
TheStraight Posted January 24 Report Posted January 24 Teraz, Widzior napisał(a): Pisałem oczywiście o świadomych użytkownikach ogarniętych w temacie. Ogarnięty użytkownik robi sobie kopie własnych plików bo wie że komputer to nie perpetum mobile. Jasne podzielisz sobie na 2 partycje jedna na system druga na pliki. Fajnie zainstalujesz i elegancko tyle że w przypadku programów jak przeglądarki czy inne takie większość rzeczy (profile etc) zapisują ci się na dysku systemowym więc i tak zanim cokolwiek zrobisz musisz sobie odkopiowac czy to profil czy profil + szyfrowane klucze z rejestru jak w Chrome. Uprzedzam kolejny post. Tak tak wiem że ty masz portable ale 99.99% osób nie ma w tym ja bo nie widzę sensu... Quote
Slawek79 Posted January 24 Report Posted January 24 20 minut temu, ziloth napisał(a): Przepraszam popełniłem błąd wyvboru odpowiedzi. Uruchom jakiś bootowalny WinPE. Sprawdź stan dysku np. Victoria 5.37 SMART i scan powierzchni. Skopiuj na inny nośnik niezbędne pliki, lub jeśli masz miejsce zrób kopię posektorową dysku. Uruchom instalator Win10. W oknie wyboru języka naciśnij kl. Shift oraz F10. W oknie cmd napisz : rstrui Otworzy okno przywracania systemu. Jeśli istnieją punkty przywracania wybierz jakiś z datą przed aktualizacją. Quote
ziloth Posted January 25 Author Report Posted January 25 Dzięki za porady i wgl.., ale... Gdyby to był mój laptop, to bym sobie zmienił system i już, ale nie jest. Właściciele logują się nim do banków i innych .. z wywiadu wynika, że nigdzie nie zapisują danych logowania! SZOK! Boją się zmiany systemu... Dobra...nic nie działało.. wqurzyłem się i przeinstalowałem Windows! Jakoś przeboleja... Tylko mnie ciekawi/ło, dlaczego ta zapętlona aktualizacja tak wszystko rozpierdzieliła?.. Quote
Recommended Posts