Jump to content

Windows 10 21H2 IoT Enterprise LTSC 07.2026 PL (19044.7548)

Recommended Posts

Posted

Witam, 

Prezentuje Windows 10 21H2 IoT Enterprise LTSC z zintegrowanymi aktualizacjami do 14.07.2026 

Baza:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Moje zmiany:

1. Dodanie najnowszych aktualizacji zbiorczych, Net Framework, Defendera 

2. Wyczyszczenie kopii aktualizacji

3. Wprowadzenie instalacji nienadzorowanej (schowana w boot.wim)

3.1. Pominięcie większości kroków instalacji, zostawienie wyboru tylko partycjonowania, nazwa użytkownika to PC, można po instalacji zrobić nowe konto lub zmienić nazwę

3.2. Usunięcie aplikacji UWP (Instalacja nienadzorowana) 

3.3.  Odpięcie ikon od paska zadań 

3.4 Ustawienie efektów wizualnych na dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności z wyjątkiem pokaż miniatury zamiast ikon.

3.5. Ustawienie trybu ciemnego 

4. Usunięcie zbędnych edycji

5 Wyłączenie hibernacji

6. Kompresja z SWM do ESD (mniejszy rozmiar)

7. Wyłączenie części funkcji w włącz lub wyłącz funkcję systemu Windows.

8. Włączenie Przeglądarki fotografii systemu Windows

9. Dodane sterowniki do MediaTek Wi-Fi 6 MT7921

10. Dodanie na pulpicie folderu Programy 

10.1. Najnowsza wersja Office Tool Plus (do instalacji Microsoft Office z najnowszymi dodatkami)

10.2. Revo Uninstaller Free (Jeśli ktoś by chciał usunąć aplikację UWP)

10.3. Driver Booster Pro (Do aktualizacji sterowników)

10.4. Folder Atlas gdzie znajduje się, IoT_Update (Podniesienie do 22H2) , AME Wizard, Playbook AtlasOS oraz mój skrypt który przywraca normalność po implementacji AtlasOS oraz obniża wersję do 21H2 żeby dalej otrzymywać poprawki bezpieczeństwa.

10.5. Stworzony z użyciem ninite.com instalator VLC

10.6 . MAS_AIO(Aktywacja Windows i Office) ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])

Uwagi:

1. Jeśli komuś folder Programy na pulpicie zbędny to można bez problemu usunąć po instalacji.

1.1. Driver Booster Pro  i MAS_AIO spakowane do ZIP, żeby defender się nie czepiał, przed rozpakowaniem, wyłączyć Ochronę w Czasie Rzeczywistym  

2. Projekt stworzony na własne potrzeby.

3. IoT_Update służy podniesieniu wersji do 22H2, bez tego implantacja AtlasOS nie jest możliwa,  pochodzi z tematu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i jego autorem jest @ITFun

4. Informację o moim skrypcie który obniża wersję do 21H2 i przywraca normalność po implementacji AtlasOS, są w tym temacie ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])

Link do pobrania:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Czy ta wersja zawiera extreme i lite czy tylko 1 z nich albo jakis  mix obu? Mi pasowalaby wersja nawet lite ale koniecznie z dodatkowo: usunietymi aktualizacjami automatycznymi,  Defender, SmartScreen, calosc telemetrii i wszystko inne co zjada internet w tle.

Posted

Wrzuciłem aktualizację :) 

W dniu 7.03.2026 o 06:51, springola napisał(a):

Czy ta wersja zawiera extreme i lite czy tylko 1 z nich albo jakis  mix obu? Mi pasowalaby wersja nawet lite ale koniecznie z dodatkowo: usunietymi aktualizacjami automatycznymi,  Defender, SmartScreen, calosc telemetrii i wszystko inne co zjada internet w tle.

Chyba pomyliłeś projekt, w moim nic nie jest usuwane. 

Posted
3 godziny temu, stens napisał(a):

Gdzie, bo nic nie ma 😞 

Link na końcu pierwszego posta. 

Może spróbuj wyczyścić pamięć podręczną w przeglądarce jeśli się nie wczytuje jak powinno. 

Posted

Zrobiłem małą aktualizację przy aktualizacji nienadzorowanej.

-Nazwa użytkownika jest wybierana z góry i jest to PC, można potem tą nazwę zmienić albo zrobić nowego użytkownika, robię to ponieważ po intemplentacji AtlasOS nie da się przypiąć ikon do paska zadań i trzeba zrobić nowego użytkownika.

-Kolor tła w Windowsie ustawiony na niebieski, wcześniej był czerwony, zbyt raził w oczy

Wrzucam aktualizację :)

JanKo66 likes this
Posted
W dniu 26.04.2026 o 12:33, Matmide napisał(a):

Zrobiłem małą aktualizację przy aktualizacji nienadzorowanej.

-Nazwa użytkownika jest wybierana z góry i jest to PC, można potem tą nazwę zmienić albo zrobić nowego użytkownika, robię to ponieważ po intemplentacji AtlasOS nie da się przypiąć ikon do paska zadań i trzeba zrobić nowego użytkownika.

-Kolor tła w Windowsie ustawiony na niebieski, wcześniej był czerwony, zbyt raził w oczy

Wrzucam aktualizację :)

Hmm,

C:\Users\[usernam]\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch a przypadkiem nie próbowałeś opróźnić zawartości tego katalogu ? Ja tam zawsze to robie po instalacji jakiegokolwiek Windows . Zostawiam tylko ( Pokaż pulpit ) resztę katalogów czy skrótów usuwam :D . Chyba że to głębiej siedzi

Posted
2 godziny temu, gumish93 napisał(a):

Hmm,

C:\Users\[usernam]\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch a przypadkiem nie próbowałeś opróźnić zawartości tego katalogu ? Ja tam zawsze to robie po instalacji jakiegokolwiek Windows . Zostawiam tylko ( Pokaż pulpit ) resztę katalogów czy skrótów usuwam :D . Chyba że to głębiej siedzi

Raczej nie. Wrzucam plik instalacji nienadzorowej którego używam, oraz skrypt którego używam po implemetacji AtlasOS, jakby ktoś chciał je przejrzeć, ale raczej to nie jest przyczyna,  podejrzam że problem jest w wersji AtlasOS 0.4.1, bo na Windows 11 z AtlasOS 0.5.0 się z tym nie spotkałem. Jakby ktoś jednak znalazł w nich przyczynę, to chętnie poczytam jak to naprawić :)

This is the hidden content, please
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
  • or
This is the hidden content, please
  • or