Matmide Posted December 18, 2025 Report Posted December 18, 2025 Witam, Prezentuje Windows 10 21H2 IoT Enterprise LTSC z zintegrowanymi aktualizacjami do 14.07.2026 Baza:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Moje zmiany: 1. Dodanie najnowszych aktualizacji zbiorczych, Net Framework, Defendera 2. Wyczyszczenie kopii aktualizacji 3. Wprowadzenie instalacji nienadzorowanej (schowana w boot.wim) 3.1. Pominięcie większości kroków instalacji, zostawienie wyboru tylko partycjonowania, nazwa użytkownika to PC, można po instalacji zrobić nowe konto lub zmienić nazwę 3.2. Usunięcie aplikacji UWP (Instalacja nienadzorowana) 3.3. Odpięcie ikon od paska zadań 3.4 Ustawienie efektów wizualnych na dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności z wyjątkiem pokaż miniatury zamiast ikon. 3.5. Ustawienie trybu ciemnego 4. Usunięcie zbędnych edycji 5 Wyłączenie hibernacji 6. Kompresja z SWM do ESD (mniejszy rozmiar) 7. Wyłączenie części funkcji w włącz lub wyłącz funkcję systemu Windows. 8. Włączenie Przeglądarki fotografii systemu Windows 9. Dodane sterowniki do MediaTek Wi-Fi 6 MT7921 10. Dodanie na pulpicie folderu Programy 10.1. Najnowsza wersja Office Tool Plus (do instalacji Microsoft Office z najnowszymi dodatkami) 10.2. Revo Uninstaller Free (Jeśli ktoś by chciał usunąć aplikację UWP) 10.3. Driver Booster Pro (Do aktualizacji sterowników) 10.4. Folder Atlas gdzie znajduje się, IoT_Update (Podniesienie do 22H2) , AME Wizard, Playbook AtlasOS oraz mój skrypt który przywraca normalność po implementacji AtlasOS oraz obniża wersję do 21H2 żeby dalej otrzymywać poprawki bezpieczeństwa. 10.5. Stworzony z użyciem ninite.com instalator VLC 10.6 . MAS_AIO(Aktywacja Windows i Office) ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) Uwagi: 1. Jeśli komuś folder Programy na pulpicie zbędny to można bez problemu usunąć po instalacji. 1.1. Driver Booster Pro i MAS_AIO spakowane do ZIP, żeby defender się nie czepiał, przed rozpakowaniem, wyłączyć Ochronę w Czasie Rzeczywistym 2. Projekt stworzony na własne potrzeby. 3. IoT_Update służy podniesieniu wersji do 22H2, bez tego implantacja AtlasOS nie jest możliwa, pochodzi z tematu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i jego autorem jest @ITFun 4. Informację o moim skrypcie który obniża wersję do 21H2 i przywraca normalność po implementacji AtlasOS, są w tym temacie ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) Link do pobrania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69, Chopek, wbak1102 and 5 others like this Quote
Matmide Posted December 23, 2025 Author Report Posted December 23, 2025 Wrzucam aktualizację, naprawiłem mój skrypt, dodałem aktualizację Defendera i najnowsze zbiorcze swiniarobert69 likes this Quote
Matmide Posted January 24 Author Report Posted January 24 Wrzuciłem aktualizacje Chopek and JanKo66 like this Quote
Matmide Posted January 25 Author Report Posted January 25 Microsoft kocha wypuszczać aktualizację, to zintegrowałem i wrzuciłem JanKo66 likes this Quote
Matmide Posted February 14 Author Report Posted February 14 Zintegrowałem najnowsze aktualizację -Windowsa -Defendera -Office Tool Plus Plan do 22.02.2026 -Zmiejszyć rozmiar ISO -Jeśli wyjdą jakieś aktualizację programów czy Windows lub Defedera to zaintegrować. JanKo66, Kocurek and Chopek like this Quote
Matmide Posted February 14 Author Report Posted February 14 Udało się zmiejszyć ISO o ok 2.5GB, wrzucony. JanKo66 likes this Quote
Matmide Posted February 19 Author Report Posted February 19 Jeszcze bardziej zmiejszyłem obraz. Chopek, JanKo66 and Kocurek like this Quote
jozef.k Posted February 21 Report Posted February 21 28 minut temu, samson4x napisał(a): podaj link do iso skąd pobrać W pierwszym poście jest. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
springola Posted March 7 Report Posted March 7 Czy ta wersja zawiera extreme i lite czy tylko 1 z nich albo jakis mix obu? Mi pasowalaby wersja nawet lite ale koniecznie z dodatkowo: usunietymi aktualizacjami automatycznymi, Defender, SmartScreen, calosc telemetrii i wszystko inne co zjada internet w tle. Quote
Matmide Posted March 14 Author Report Posted March 14 Wrzuciłem aktualizację W dniu 7.03.2026 o 06:51, springola napisał(a): Czy ta wersja zawiera extreme i lite czy tylko 1 z nich albo jakis mix obu? Mi pasowalaby wersja nawet lite ale koniecznie z dodatkowo: usunietymi aktualizacjami automatycznymi, Defender, SmartScreen, calosc telemetrii i wszystko inne co zjada internet w tle. Chyba pomyliłeś projekt, w moim nic nie jest usuwane. Quote
Matmide Posted March 21 Author Report Posted March 21 Dodałem w tym mięsiącu włączenie po instalacji z automatu CompactOS, w przyszłym wydaniu to usunę to widzę że działa system gorzej. JanKo66 likes this Quote
Matmide Posted March 22 Author Report Posted March 22 Wrzuciłem nową wersję, wyłączyłem CompactOS. Quote
Matmide Posted March 27 Author Report Posted March 27 Zrobiłem projekt w oparciu o nową bazę, rozmiar sporo zmiejszony foxhound88, Chopek and JanKo66 like this Quote
Matmide Posted April 20 Author Report Posted April 20 Zaktualizowałem do najnowszej wersji JanKo66 likes this Quote
stens Posted April 21 Report Posted April 21 6 godzin temu, Matmide napisał(a): Zaktualizowałem do najnowszej wersji Gdzie, bo nic nie ma Quote
Matmide Posted April 21 Author Report Posted April 21 3 godziny temu, stens napisał(a): Gdzie, bo nic nie ma Link na końcu pierwszego posta. Może spróbuj wyczyścić pamięć podręczną w przeglądarce jeśli się nie wczytuje jak powinno. Quote
Matmide Posted April 26 Author Report Posted April 26 Zrobiłem małą aktualizację przy aktualizacji nienadzorowanej. -Nazwa użytkownika jest wybierana z góry i jest to PC, można potem tą nazwę zmienić albo zrobić nowego użytkownika, robię to ponieważ po intemplentacji AtlasOS nie da się przypiąć ikon do paska zadań i trzeba zrobić nowego użytkownika. -Kolor tła w Windowsie ustawiony na niebieski, wcześniej był czerwony, zbyt raził w oczy Wrzucam aktualizację JanKo66 likes this Quote
gumish93 Posted April 28 Report Posted April 28 W dniu 26.04.2026 o 12:33, Matmide napisał(a): Zrobiłem małą aktualizację przy aktualizacji nienadzorowanej. -Nazwa użytkownika jest wybierana z góry i jest to PC, można potem tą nazwę zmienić albo zrobić nowego użytkownika, robię to ponieważ po intemplentacji AtlasOS nie da się przypiąć ikon do paska zadań i trzeba zrobić nowego użytkownika. -Kolor tła w Windowsie ustawiony na niebieski, wcześniej był czerwony, zbyt raził w oczy Wrzucam aktualizację Hmm, C:\Users\[usernam]\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch a przypadkiem nie próbowałeś opróźnić zawartości tego katalogu ? Ja tam zawsze to robie po instalacji jakiegokolwiek Windows . Zostawiam tylko ( Pokaż pulpit ) resztę katalogów czy skrótów usuwam . Chyba że to głębiej siedzi Quote
Matmide Posted April 28 Author Report Posted April 28 2 godziny temu, gumish93 napisał(a): Hmm, C:\Users\[usernam]\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch a przypadkiem nie próbowałeś opróźnić zawartości tego katalogu ? Ja tam zawsze to robie po instalacji jakiegokolwiek Windows . Zostawiam tylko ( Pokaż pulpit ) resztę katalogów czy skrótów usuwam . Chyba że to głębiej siedzi Raczej nie. Wrzucam plik instalacji nienadzorowej którego używam, oraz skrypt którego używam po implemetacji AtlasOS, jakby ktoś chciał je przejrzeć, ale raczej to nie jest przyczyna, podejrzam że problem jest w wersji AtlasOS 0.4.1, bo na Windows 11 z AtlasOS 0.5.0 się z tym nie spotkałem. Jakby ktoś jednak znalazł w nich przyczynę, to chętnie poczytam jak to naprawić This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Matmide Posted May 17 Author Report Posted May 17 Zrobiłem aktualizacje JanKo66 and szczurNocny like this Quote
Matmide Posted June 18 Author Report Posted June 18 Zrobiłem atualizację janjean, JanKo66, Chopek and 1 other like this Quote
Matmide Posted July 25 Author Report Posted July 25 Aktualizacja wrzucona, od teraz będzię zostawiam katalog support w plikach instalacyjnych. Chopek and JanKo66 like this Quote
Matmide Posted July 29 Author Report Posted July 29 Zaktuailizowałem Driver Boster i VLC Chopek and JanKo66 like this Quote
Recommended Posts