Caporeira Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 Kupiłem poleasingowy laptop z Windows 10 pro. Laptop odpalony po około 6 miesiącach. Pisze że Windows nie jest aktywny i brak wsparcia/aktualizacji. Zgłasza to do firmy od której kupiłem. Ale oni muszą mieć komputer i siebie (muszę reklamować) i zdalnie tego nie mogą zrobić. Bo muszą się podpiąć do serwera z licencjami aby wgrać licencję. Ja nie mieszkam w Polsce i laptop potrzebuję do pracy - więc dać im to minimum tydzień bez komputera. Stąd moje pytanie, czy oraz jak mogę to samemu naprawić, tj aktywować system i zaktualizować do Windows 11? Quote
stens Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 18 minut temu, Caporeira napisał(a): jak mogę to samemu naprawić, 1. Otwórz PowerShell (nie CMD). Aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem myszy menu Start systemu Windows i wybierz PowerShell lub Terminal. 2. Skopiuj i wklej poniższy kod, a następnie naciśnij Enter: irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex i postępuj w/g instrukcji. szubekkrzys and maxpayner like this Quote
TheStraight Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 39 minut temu, Caporeira napisał(a): Kupiłem poleasingowy laptop z Windows 10 pro. Laptop odpalony po około 6 miesiącach. Pisze że Windows nie jest aktywny i brak wsparcia/aktualizacji. Zgłasza to do firmy od której kupiłem. Ale oni muszą mieć komputer i siebie (muszę reklamować) i zdalnie tego nie mogą zrobić. Bo muszą się podpiąć do serwera z licencjami aby wgrać licencję. Ja nie mieszkam w Polsce i laptop potrzebuję do pracy - więc dać im to minimum tydzień bez komputera. Stąd moje pytanie, czy oraz jak mogę to samemu naprawić, tj aktywować system i zaktualizować do Windows 11? A dla mnie to wygląda jak jakiś scam szczerze mówiląc bo ile nie widziałem komputerów używanych (poleasingowych) to wszystkie miały licencje wpisana w tablicę BIOS/UEFI. Gadka z podłączeniem do serwera śmierdzi jakimś lewym KMS'em... 22 minuty temu, stens napisał(a): 1. Otwórz PowerShell (nie CMD). Aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem myszy menu Start systemu Windows i wybierz PowerShell lub Terminal. 2. Skopiuj i wklej poniższy kod, a następnie naciśnij Enter: irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex i postępuj w/g instrukcji. Nie wiem czy promowanie takich rzeczy jest dobre a druga sprawa jest taka że skoro kupił kompa z licencją to niech dostanie tą licencję. Quote
Widzior Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 37 minut temu, TheStraight napisał(a): Nie wiem czy promowanie takich rzeczy jest dobre a druga sprawa jest taka że skoro kupił kompa z licencją to niech dostanie tą licencję. A co ma innego teraz zrobić, jak Janusze mu sprzedali lapa z aktywatorem na 180dni albo inne cuda porobili? Jak lap ma w BIOSie licke i jest zainstalowany zgodny system, to tą komendą mu aktywuje na jego kluczu. A jak nie, to aktywuje na jakimś ogólnym korporacyjnym foxhound88 likes this Quote
Caporeira Posted December 14, 2025 Author Report Posted December 14, 2025 Dziękuję za odpowiedź. No właśnie, z tym serwerem gdzie oni mają licencję nie do końca brzmi to wiarygodnie. Czy da się sprawdzić, czy w BIOS jest zapisany jakiś klucz do Windows? Quote
stens Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 23 minuty temu, Caporeira napisał(a): Czy da się sprawdzić, czy w BIOS jest zapisany jakiś klucz do Windows? Tym programikiem sprawdzisz, on pokazuje klucz instalacji i klucz zaszyty w biosie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA likes this Quote
zen888 Posted December 14, 2025 Report Posted December 14, 2025 6 godzin temu, Caporeira napisał(a): Kupiłem poleasingowy laptop z Windows 10 pro. 6 godzin temu, Caporeira napisał(a): Bo muszą się podpiąć do serwera z licencjami aby wgrać licencję. Takie coś oznacza, że na tym laptopie Windows był aktywowanym kluczem licencji zbiorowej (VLK) na ich serwerze KMS a to oznacza, że nie mieli prawa odsprzedawać tego laptopa razem z Windowsem. Klucze VLK przypisywane są na stałe do konkretnej firmy. Z chwilą odsprzedaży komputera/laptopa taki Windows staje się nielegalny. Co innego gdyby to była licencja OEM (w BIOSie albo osobno kupiona) albo BOX (Retail) to wtedy oczywiście można odsprzedać sprzęt z Windowsem. Obawiam się, że będziesz musiał załatwić Windowsa we własnych zakresie. LAGUNA likes this Quote
Recommended Posts