FILAGOL Posted December 5, 2025 Report Posted December 5, 2025 Dzień Dobry Forumowicze Zakupiłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zastanawia mnie, czy jest program, który potwierdzi informacje o tym dysku zamieszczone na stronie tego sklepu ? Informacje na stronie producenta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chciałbym sprawdzić, czy informacje się zgadzają (Ufam, ale sprawdzam), tym bardziej, że to nie jest dysk za kilka cebulionów. Pozdrawiam Quote
Kosa7 Posted December 5, 2025 Report Posted December 5, 2025 Crystaldisk albo hd tune FILAGOL likes this Quote
roman59 Posted December 5, 2025 Report Posted December 5, 2025 CrystalDiskMark do sprawdzenia szybkości zapisu i odczytu danych. FILAGOL likes this Quote
Widzior Posted December 5, 2025 Report Posted December 5, 2025 AIDA64, zakładka Magazyn -> IDE. Potem w czasie użytkowania warto sprawdzać stan w CrystalDiskInfo albo HWinfo. FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted December 6, 2025 Author Report Posted December 6, 2025 Myślałem o programie, takie jak w przypadku np CPU lub GPU, który by pokazywał dokładne informacje o HDD, tak jak jest w przypadku CPU/GPU, niestety żaden program, do obsługi HDD nie pokazuje tak szczegółowych informacji Quote
christopher732 Posted December 7, 2025 Report Posted December 7, 2025 Nie ma co grymasić bo dla dysków niestety nie ma tak bogatych danych sprzętowych jak dla CPU/GPU , producenci HDD nie ujawniają tylu parametrów niskopoziomowych, ale są programy, które potrafią wyciągnąć maksimum tego, co dysk udostępnia. HWiNFO64 - najlepsze ogólne dane techniczne smartmontools - najdokładniejszy SMART i logi Victoria - analiza sektorów i działania głowic Hard Disk Sentinel - wyciąga maksimum tego, co można z HDD uzyskać, i jest bardziej szczegółowy niż większość popularnych programów. crypt and FILAGOL like this Quote
FILAGOL Posted December 7, 2025 Author Report Posted December 7, 2025 Dzień Dobry @christopher732 Teraz już wiem co i jak Bardzo dziękuję za informacje Pościągam programy, o których Napisałeś Pozdrawiam Quote
dna111 Posted December 7, 2025 Report Posted December 7, 2025 FILAGOL łap wersję pro This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] greg-1974, FILAGOL and andre like this Quote
FILAGOL Posted December 7, 2025 Author Report Posted December 7, 2025 13 godzin temu, christopher732 napisał(a): Victoria Świetny program 19 minut temu, dna111 napisał(a): FILAGOL łap wersję pro Doskonały, bardzo dziękuję za namiar tak pomyślałem, że producenci dysków HDD/SSD nie udostępniają tak szczegółowych danych 13 godzin temu, christopher732 napisał(a): Nie ma co grymasić bo dla dysków niestety nie ma tak bogatych danych sprzętowych jak dla CPU/GPU , producenci HDD nie ujawniają tylu parametrów niskopoziomowych ciekawe, co za tajemnice mogą mieć dyski HDD/SSD ? ale dobrze wiedzieć, że jakieś programy są, które uchylą choć rąbka tajemnicy na temat dysków czyli trzeba wierzyć na słowo producentom, na temat tego jakie są ich dyski Raz jeszcze bardzo Wam Panowie Dziękuję za pomoc, (Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umrze.) Pozdrawiam Quote
christopher732 Posted December 7, 2025 Report Posted December 7, 2025 1 minutę temu, FILAGOL napisał(a): (Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umrze.) Bez względu na to, ile się nauczymy, zawsze istnieje nieskończenie więcej rzeczy, których nie wiemy. Sam dobrze wiesz FILAGOL jak szybko zmieniają się technologie, świat, nasze poglądy. To, co wiemy dziś, jutro może być nieaktualne – więc proces uczenia nigdy się nie kończy. Nikt nie jest w stanie poznać wszystkiego dlatego „umiera głupi” - oznacza raczej, że zawsze pozostaniemy uczniami, nigdy mistrzami absolutnymi. FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted December 7, 2025 Author Report Posted December 7, 2025 @christopher732 Zgadzam się z Tobą (Kto pyta, nie błądzi) lub (Tylko ten się nie myli, co nic nie robi). Pozdrawiam Quote
zdzisiek24 Posted December 7, 2025 Report Posted December 7, 2025 6 minut temu, FILAGOL napisał(a): Tylko ten się nie myli, co nic nie robi To główne motto nieudaczników. Quote
christopher732 Posted December 7, 2025 Report Posted December 7, 2025 23 minuty temu, FILAGOL napisał(a): ciekawe, co za tajemnice mogą mieć dyski HDD/SSD ? Producenci dysków HDD celowo nie ujawniają wielu niskopoziomowych parametrów, ponieważ ich architektura, działanie i algorytmy są złożone, zastrzeżone oraz podlegają intensywnemu zarządzaniu firmware. Pamiętaj FILAGOL że producent nie będzie zdradzać szczegółów swoich produktów np: algorytmy korekcji błędów (ECC), struktury LBA fizyczny adres sektora, zarządzanie strefami talerza ,techniki pozycjonowania głowic. To wszystko jest know-how, które różni marki (Seagate, WD, Toshiba). to są tajemnice firmy. A czy ja muszę wiedzieć jaka jest pozycja głowicy jaka gęstości zapisu w danej strefie, parametrów kontrolera servo, danych o korekcji błędów na poziomie fizycznym większość użytkowników nie skorzystałaby z tych informacji to raz a dwa to trzeba ogarniać temat bo panie kolego dysk nie jest prostym urządzeniem, które ma stałe czasy dostępu do sektorów. W praktyce firmware stale je modyfikuje, przenosi sektory w tle (reallocations), remapuje obszary z błędami, optymalizuje odczyt/zapis w strefach o różnej gęstości ,buforuje operacje, stosuje cache write-back i read-ahead. Gdyby użytkownik widział pełne, surowe parametry, wyglądałyby one "chaotycznie" i byłyby mało użyteczne, bo zmieniają się z milisekundy na milisekundę. Dzisiaj nowoczesne dyski to zamknięty system zarządzany autonomicznie przez firmware. Nawet jak bym Ci udostępnił dane to i tak nie zmienisz stref nie wyłączysz remapowania, nie będziesz kontrolować ECC, nie wymusisz pracy tylko na zewnętrznych ścieżkach i nie będziesz sterować cache. Bo dysk sam dobiera strategię. Mam nadzieję jak to ująłeś uchyliłem rąbek tajemnicy . FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted December 7, 2025 Author Report Posted December 7, 2025 2 minuty temu, zdzisiek24 napisał(a): To główne motto nieudaczników. @zdzisiek24 jak zawsze inteligentnie cyniczny. Najważniejsze, że dysk działa i oby działał, co dla mnie jest najważniejsze. 4 minuty temu, christopher732 napisał(a): Mam nadzieję jak to ująłeś uchyliłem rąbek tajemnicy . @christopher732 bardzo mi Pomogłeś, Dziękuję. Pozdrawiam Quote
Kosa7 Posted December 7, 2025 Report Posted December 7, 2025 Szukaj może u producenta coś znajdziesz ale programów te co ja podałem czy widzior i reszta zupełnie ci wystarczy są w miarę wiarygodne FILAGOL likes this Quote
Recommended Posts