pawel5428 Posted November 27 Report Posted November 27 Otóż zrobiłem i poustawiałem sobie bardzo dokładnie windowsa 11 24H2 pod siebie w ntlite oraz dużo ustawień i zmian pod kątem prywatności i bezpieczeństwa, wycięte zbędne rzeczy ...itp. A tu wjeżdża nowa aktualizacja jak na białym koniu i całego windowsa mi przekręciła na lewą stronę! Nie dość że poprzywracała usunięte rzeczy to na dodatek pozmieniało mi ustawienia! W związku z tym zastanawiam się jak to ugryźć czy jakoś ograniczyć windows update czy wywalićgo w pizzd* ? Mam simplewall który uzupełnia systemową zaporę oraz Eset nod32 . Z przeglądarek to librewolf oraz mozilla firefox też poustawiane dobrze. DNS to nextdns. Myślę czy warto zrobić tak, aby wziąć na warsztat najnowszego 25H2 i go sobie okroić pod siebie,potem poustawiać i na serio zablokować częściowo albo całkowicie wywalić te updaty? Quote
Oldman. Posted November 27 Report Posted November 27 mam te samą zagadkę bo musze postawić nowy system na 2 kompach o czym pisałem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wiem ze jak zrobie akcje podobną do twojej do kolejna aktualizacja moze to wszystko rozwalić, ręce mi już opadają LAGUNA likes this Quote
pawel5428 Posted November 27 Author Report Posted November 27 No ja na laptopie mam wersję home ale wybranie wersji ltsc może nie byłoby głupie.. tylko nie mając tego klucza musiałby go dowitaminizować . Może w ntlite obraz maksymalnie zaktualizować tam zintergrować wszystko a potem zrobić pod siebie i zablokować to ? Nie wiadomo jak z łatkami bezpieczeństwa bo one są teraz razem dodawane z fjuczer apdejt xd. A może nie ma co trząść portkami bo może specjalnie nakręcana jest spirala strachu że ojej! ojej! Szybko nowe aktualizacje wszystkiego bo ci komputer okradną i komputer też zabiorą. Kiedyś windows jak się ustawiło to tak był ustawiony i nic się nie zmieniało. Najlepszy był chyba windows xp. Quote
LAGUNA Posted November 27 Report Posted November 27 sprawdź sobie czy to masz. Jest listopadowa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oczywiście to nie musi u Ciebie występować. Quote
pawel5428 Posted November 27 Author Report Posted November 27 Niee to nie to. Mi chodzi o sam system bo ja nie mam z nim problemów. Ja mam system zrobiony w ntlite i ręcznie poustawiany a aktualizacje to mi psują. Już nie mówię o przywróceniu jakiś rzeczy ale ustawienia ręcznie ustawione potrafią się niektóre zmienić przez te aktualizacje. Samo z siebie problemów nie ma. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted November 27 Report Posted November 27 To moze tym go potraktować. Wstrzymaj usługę Windows Update Zablokuj usługę Windows Update za pomocą pliku wsadowego Firma Microsoft oferuje opcję zawieszenia aktualizacji systemu Windows na kilka tygodni w systemie Windows 11. Często jest to w zupełności wystarczające. Od 2023 roku istnieje plik wsadowy Aetherinox, który w razie potrzeby umożliwia zawieszenie aktualizacji systemu Windows na dłużej. Po uruchomieniu pliku wsadowego zobaczysz pięć funkcji, które możesz skonfigurować. (1) – Wyłącz aktualizacje – Spowoduje to zawieszenie aktualizacji do 31.12.2051 r. (2) – Ponownie włącz aktualizacje (3) – Wyłącz telemetrię (4) – Wyczyść pamięć podręczną aktualizacji – Spowoduje to usunięcie zawartości C:\Windows\SoftwareDistribution. Zobacz także na naszej wiki (5) – Włącz lub wyłącz usługi aktualizacji (patrz rysunek) (Aktualizacja 07.04.205): Nie trzeba było długo czekać, aby narzędzie zostało jeszcze bardziej ulepszone. Między innymi ponownie zmieniona została funkcja telemetrii (dezaktywacja). windows-updates-utility.bat przemianowano na wputility.bat. W innej nowej funkcji można teraz wykonać kopię zapasową rejestru. Wszystko inne w informacjach o wydaniu. Pliki do pobrania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66, pawel5428 and Groszek1962 like this Quote
Achon Posted November 27 Report Posted November 27 Ale wiesz, że NtLite operuje również online, na już zainstalowanym systemie? Po aktualizacji wybierasz swój windows i ponownie aplikujesz mu te same skrypty, którymi obrabiałeś obraz. Na 99% uzyskasz to samo. Jedynie nowe dziadostwo, co mikrosoft ostatnio dodał, trzeba dodatkowo odhaczyć. pawel5428 likes this Quote
pawel5428 Posted November 27 Author Report Posted November 27 No ja to chyba przetestuję ten ltsc albo ltsc iot bo podobno jest znacznie lżejszy i bez śmieci. Na dodatek dostaje on tylko aktualizacje bezpieczeństwa i łatki i tam nic się nie zmienia. Bardzo stabilny. Ale nie wiem jak gry będą działać i starsze i nowsze. Mi sklep microsoftu to generalnie wisi tylko aby panel nvidia był i od integry panel intela.. ale berz witaminki się nie obejdzie bo ja mam home. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z windows 11 LTSC albo LTSC IOT ? Gdzieś na rredicie wyczytałem był wątek że te wszystkie wersje windowsa to jeden kut tylko licencyjnie się różnią , długością wsparcia i zawartością. Wątku nie podeślę bo na smartfonie czytałem jak na kiblu byłem xd. Quote
LAGUNA Posted November 27 Report Posted November 27 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Minimalne wymagania dla Windows 11 LTSC to procesor 1 GHz z 2 rdzeniami (64-bitowy), 4 GB pamięci RAM, 64 GB przestrzeni dyskowej (SSD) oraz karta graficzna zgodna z DirectX 12. Warto zaznaczyć, że Windows 11 LTSC (wersja IoT) nie wymaga modułu TPM 2.0 ani o rozruchu, co jest kluczową różnicą w porównaniu do innych edycji Windows 11 i Windows 11 LTSC nie jest przeznaczony dla gier, ponieważ usuwa wiele funkcji gamingowych i skupia się na stabilności i bezpieczeństwie w specyficznych środowiskach, takich jak systemy przemysłowe czy medyczne. Choć większość gier może działać, nie będziesz mieć dostępu do technologii, takich jak Auto HDR czy optymalizacje dla gier okienkowych, obecnych w standardowych wersjach Windows 11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Walnij coś od @srom-otnik udane wersje. Groszek1962 and pawel5428 like this Quote
pawel5428 Posted November 27 Author Report Posted November 27 Nie używam optymalizacji. Mam wyłączony HDR i inne optymalizacje. Gram dużo w stare gry i znam temat. Ja nie znam samego windowsa tej wersji i jak się zachowa i czy będzie wywalać błędami. Ale zerknę tam. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted November 27 Report Posted November 27 Powinny działać bo i tak jest to oparte na kodzie 10-siątki. pawel5428 likes this Quote
pawel5428 Posted November 27 Author Report Posted November 27 Bardzo dziękuję LAGUNA. Dzięki za wsparcie. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted November 27 Report Posted November 27 TZN. wiesz tam może różnie bywać ,nie wiem czy 10-siątka lepiej nie wypadnie,ale w sumie to jest ten sam kod ewentualnie w trybie zgodności sprawdzić. Wiesz jak bywa system ten sam a komputer każdy ma inny. pawel5428 likes this Quote
pawel5428 Posted November 27 Author Report Posted November 27 Już kręcę LTSC iot w NTlite. Ta wersja powinna być dobra do takiego odchudzania i nawet aktualizacje w tej wersji nie powinny nic zepsuć bo to wersja LTS czyli 24H2 niby powinna mieć wsparcie do 2032 roku i otrzymywać głównie łatki bezpieczeństwa. Quote
LAGUNA Posted November 28 Report Posted November 28 Tylko jak sobie pobierasz moda to go już nie przerabiaj bo będziesz ,a raczej nie będziesz miał systemu działającego jak powinien. JHarddyy likes this Quote
Recommended Posts