FILAGOL Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 Dzień Dobry, Posiadam w PC płytę główną: MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI dokupiłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po podpięciu do płyty głównej System nie wykrywa dysku. Wszedłem do biosu i zobaczyłem takie info: (Zdjęcie w załączniku). Nie rozumiem z czego to wynika. Bardzo proszę o pomoc/wskazówki. Pozdrawiam Quote
ropuch Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 Gdzie ten załącznik , nie widzę. Quote
FILAGOL Posted November 26, 2025 Author Report Posted November 26, 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Proszę nie wiem, dlaczego nie dodało, skoro go załączyłem. Quote
Widzior Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 To my mamy za ciebie manuala do twojej płyty czytać? Oj oj lenistwo ma maxa Podpowiem - text przy jednej gwiazdce. FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted November 26, 2025 Author Report Posted November 26, 2025 12 minut temu, Widzior napisał(a): To my mamy za ciebie manuala do twojej płyty czytać? Oj oj lenistwo ma maxa Podpowiem - text przy jednej gwiazdce. Dzień Dobry @Widzior Dziękuję za odpowiedź. 13 minut temu, Widzior napisał(a): Oj oj lenistwo ma maxa nie tyle lenistwo, co szybkość rozwiązania problemu Pozdrawiam 23 minuty temu, Widzior napisał(a): Podpowiem - text przy jednej gwiazdce. znalazłem Quote
FILAGOL Posted November 26, 2025 Author Report Posted November 26, 2025 Czyli nie mogę wykorzystać tego portu w płycie głównej np. podłączając do niego kartę sieciową lub muzyczną. Quote
Widzior Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 16 minut temu, FILAGOL napisał(a): Czyli nie mogę wykorzystać tego portu w płycie głównej np. podłączając do niego kartę sieciową lub muzyczną. Możesz, o ile w PCI-E4 nie masz nic zamontowane. Współdzielone są, a E4 ma priorytet. Przecież od lat tak płyty robią. Często te krótkie PCIe są też współdzielone z jakimś slotem M.2 albo z 2xSATA. P.S. Aż sprawdziłem, jak u ciebie z M.2 i SATA, bo masz ich aż 6, ale na szczęście nie masz współdzielonych ani SATA, ani M.2, bo masz dla dwóch 1szych portów SATA osobny kontroler Asmedia. 6x SATA 6Gb/s ports SATA3~SATA6 ports (from AMD® X570 Chipset) SATA1~SATA2 ports (from ASMedia ASM1061) Quote
FILAGOL Posted November 26, 2025 Author Report Posted November 26, 2025 Do tej pory nie korzystałem z tych krótkich PCI-E. Więc przyznaje się bez bicia, że nie miałem o tym pojęcia. No cóż cały czas się czegoś nowego dowiaduje. Bardzo dziękuję za Waszą pomoc i wyjaśnienie mi dlaczego miałem ten "problem". Pozdrawiam Quote
Widzior Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 A ty masz te dwa najniższe PCIe x1 już zajęte? Jak masz coś w E4, a E5 masz wolne, to przełóż do E5, czyli ostatniego. Quote
FILAGOL Posted November 26, 2025 Author Report Posted November 26, 2025 2 minuty temu, Widzior napisał(a): A ty masz te dwa najniższe PCIe x1 już zajęte? tak Quote
Widzior Posted November 26, 2025 Report Posted November 26, 2025 No to sprawa rozwiązana. Gorzej jakbyś nie miał ich zajętych, a E2 by nie działał. Wykorzystałeś wszystkie linie PCIe w swojej maszynie, więc teraz się bujaj Quote
FILAGOL Posted November 26, 2025 Author Report Posted November 26, 2025 @Widzior Uwielbiam Twe ironiczne odpowiedzi haha Mimo, że Bywasz ironiczny w błyskotliwy sposób, to i tak Pomagasz i Udzielasz odpowiedzi. Więc jak Cię nie cenić i Twej wiedzy ? 4 minuty temu, Widzior napisał(a): Wykorzystałeś wszystkie linie PCIe w swojej maszynie, więc teraz się bujaj Wszystko jasne Raz jeszcze dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts