Jump to content

Karta Wifi na Usb nie osiąga pełni swoich możliwości .

Recommended Posts

Posted

Mam światłowód od orange - szybkość - 60  0/100 Mbps .

Połączony przewodowo z domowym routerem FB6 laptop osiąga taką szybkość neta .

Smartfon motorola edge 40 po wifi również osiąga maksymalną szybkość . -

Problem jest przy połączeniu laptopa po wifi .

Wbudowana w laptopa karta   wifi jest kompatybilna tylko z normą Wifi 5 , więc osiąga tylko 

połowę prędkości pobierania . Dokupiłem więc kartę Wifi na Usb - 

zyxel NWD 7605 WIFI 6 AX 1800 . Wg opisu powinba ona osiągnąć pełną szybkość 

internetu czyli 600/100 . Tymczasem zarówno na windows 11 jak i na linuksie osiąga ona 

tylko połowę tego co powinna czyli  około 300/100 .

Porty Usb w laptopie są w wersji 3.0 , na win 11 zainstalowany  najnowszy sterownik ze strony producenta .

Na linuksie działa od niedawna gotowy moduł jądra ; rtl89+8852bu .

I tu również jest tylko połówa tego co powinno być .

Laptop to model ; HP db1033nw .

Proszę o porady ; co w  tym laptopie powoduje że po wifi na usb  nie można osiągnąć pełnej prędkości internetu  ?

Posted

Adapter Wi-Fi USB nie jest w stanie wykorzystać pełnej przepustowości internetu, ponieważ ma tylko 1×1 MIMO i mało wydajną antenę  to sprzętowe ograniczenie, a nie problem z laptopem czy systemem.

Adapter USB ma mikroskopijną antenę bardzo blisko obudowy  a metal i elektronika laptopa tłumi sygnał ,to powoduje obniżenie modulacji  więc prędkość spada.

Telefon Motorola Edge 40 ma Wi-Fi 2×2 MIMO  dwa strumienie danych realnie osiąga 600 Mb/s

No i pamiętaj że Wi-Fi USB nie oferuje pełnej wydajności AX, jaką dają karty wewnętrzne M.2/PCIe.

Posted

Ta karta na 5GHz działa do 1200 Mbps, a że to badziew 1x1, więc realnie pewnie system wykrywa ją jako  600, co trzeba podzielić jeszcze  przez dwa na down i up osobno :E Tak samo działa mój szmirowaty TP-Link N-ka na USB- niby 150Mbps, system wykrywa go jako 65-72Mbps, a download mam realnie 36Mbps, i bujaj się kliencie, który widzisz na pudełku 150Mbps :22 

Posted
16 minut temu, wlodarek1 napisał(a):

Czyli nawet gdybym kupił inny model dongla WiFi na USB to nic nie pomoże bo i tak również inne modele nie osiągnął pełnej prędkości internetu ?

Bingo - problem nie leży w konkretnym modelu dongla USB, tylko w ograniczeniach samego portu USB i fizycznej konstrukcji laptopa

Ale za to karty wewnętrzne M.2/PCIe mają znacznie większą przepustowość i lepsze połączenie z płytą główną  mogą obsłużyć pełne 2×2 MIMO i Wi-Fi 6.

Posted
29 minut temu, wlodarek1 napisał(a):

inny model dongla WiFi na USB to nic nie pomoże bo i tak również inne modele nie osiągnął pełnej prędkości internetu ?

Zakładam, że jakieś droższe, dobre modele 2x2 pociągną te 600 realnie, ale nie jestem w temacie, jakie, bo ja WiFi używam tylko na sprzętach mobilnych i mi N wystarcza. USB 3.0 nie jest tu żadnym ograniczeniem.

Posted
33 minuty temu, Widzior napisał(a):

bujaj się kliencie, który widzisz na pudełku 150Mbps

To typowy problem w marketingu sprzętu sieciowego, wiele firm podaje maksymalne prędkości teoretyczne, które trudno osiągnąć w praktyce, co wprowadza w błąd zwykłego użytkownika. Krótko mówiąc w tym obszarze brakuje jednoznacznych regulacji prawnych chroniących konsumenta w kwestii realnej przepustowości Wi‑Fi.

Posted

W tym dziale tego forum w temacie losowy błąd przy uruchamianiu laptopa pokazałem wam fotkę wnętrza mojego laptopa .

Czy wy na tamtej fotce widzicie miejsce gdzie jest umieszczona karta WiFi na płycie głównej ? 

Jaki model wewnętrznej karty WiFi powinienem kupić aby mieć tą pełną prędkość 600/ 100 ?

Posted
17 minut temu, Widzior napisał(a):

Zakładam, że jakieś droższe, dobre modele pociągnął te 600 realnie

Są takie adaptery USB Wi‑Fi, które w teorii i w dobrych warunkach mogą co najmniej zbliżyć się do ~600 Mb/s, ale „pewne” utrzymanie takiej prędkości zależy od wielu czynników (sygnał, zakłócenia, anteny, port USB). Moim zdaniem szkoda kasy na droższe modele bo efekt będzie mało zadawalający  😒 

Posted
25 minut temu, wlodarek1 napisał(a):

Jaki model wewnętrznej karty WiFi powinienem kupić aby mieć tą pełną prędkość 600/ 100 ?

Poczytaj neta po modelu lapa, one często mają tzw. White List i mały wybór kart wewnętrznych, z którymi będą działać.

Posted
Godzinę temu, wlodarek1 napisał(a):

Intel Wi-Fi 6 AX200  lub  AX210 ale sprawdź czy czasem nie  jest zablokowana przez tzw. "białą listę" producenta.