FILAGOL Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 (edited) Dobry Wieczór Forumowicze W swych elektronicznych szpargałach znalazłem Laptopa: Acer Aspire V3-531. Okazało się, że miał uszkodzoną matrycę i klawiaturę i padniętą baterię. Wymieniłem w/w i laptop działa, dla pewności wymieniłem zasilacz na nowy, gdyż stary, był mocno "zaniedbany" (Nie wiem dlaczego). Wymieniłem dysk z HDD na SSD, aby laptop lepiej działał. System zainstalowany (Windows 10 Home, klucz w biosie z Windows 8 Home). Laptop działa całkiem fajnie (myślę nad zainstalowaniem moda Windows 10 od @srom-otnik). Laptop się uruchamia ładuje system, po chwili pojawia się komunikat (bardzo szybko znika), po czym laptop się wyłącza. Po ponownym uruchomieniu laptop działa poprawnie i już się nie wyłącza. Oczywiście Laptop jest cały czas pod zasilaniem z ładowarki, gdyż na samej baterii w ogóle się nie załącza. Dziwne zachowanie laptopa hmmm... Jakieś propozycje co może być przyczyną ? Pozdrawiam Edited November 22, 2025 by FILAGOL Uzupełnineie opisu Quote
Matmide Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 1. Sprawdź czy czasem którejś śruby nie dałeś w złe miejsce albo nie przykręciłeś na chama. 1.1 Miałem przypadek Della gdzie za mocne przykręcenie karty sieciowej powodowało że wisiał na logo czy Sony gdzie danie za długiej śruby powodowało że włączał się na niecałą sekundę i wyłączał albo wręcz przeciwnie coś lata jak w Asusie że nie chciał się właczyć 1.2 Sprawdź czy wiatrak podłączony i się kręci oraz czy dobrze się trzyma procka. FILAGOL likes this Quote
christopher732 Posted November 22, 2025 Report Posted November 22, 2025 Wyjmij całkowicie baterię i uruchom laptop tylko na zasilaczu, jeśli problem znika to winna bateria lub układ jej identyfikacji. Choć zasilacz wymieniłeś, to na płycie głównej często padają MOSFET-y wejściowe. lub układ ładowania (BQ247xx, ISL6251, zależnie od wersji płyty) Przy pierwszym starcie układ testuje źródło zasilania i jeśli wykryje nietypowy pobór np. brak baterii to jest reset. Skoro tuż przed restartem migający komunikat znika, to najprawdopodobniej jest to błąd sterownika ACPI lub Power Management. Sprawdź to w podglądzie zdarzeń System po restarcie. Zrób reset BIOS na wykluczenie błędnych ustawień albo aktualizacja BIOS do najnowszej wersji i sprawdź ustawienia SATA Mode = AHCI poradzisz sobie jesteś dobrym fachowcem FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted November 23, 2025 Author Report Posted November 23, 2025 Dzień Dobry @Matmide i @christopher732 Bardzo Wam dziękuję za cenne wskazówki Dziś uruchomiłem laptopa po nocy leżenia (Laptopa hahaha), i po podłączeniu ładowarki laptop uruchamia się normalnie nie było żadnego komunikatu i wyłączenia, zaktualizowałem system, laptop działa. Zapobiegawczo wykonałem zalecenia @Matmide tak samo jak Twoje @christopher732 12 godzin temu, christopher732 napisał(a): poradzisz sobie jesteś dobrym fachowcem Dziękuję za słowa uznania Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts