Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam problem z grą hunt showdown, wcześniej miałem ten beznadziejny windows 11 i gra mi działała normlanie lecz gdy przerzuciłem się na tego 10 LTSC to nagle mam giga spadki fps'y do połowy zwłaszcza podczas celowania,  mam ochotę podpisać cyrograf z diabłem i znowu zainstalować tą 11, więc przyszedłem tu po rozum do głowy,  jakieś pomysły?

Posted
W dniu 30.03.2026 o 07:21, razdwanski napisał(a):

Czy to jest wersja IOT?

Zależy od klucza produktu:

• M7XTQ-FN8P6-TTKYV-9D4CC-J462DEnterprise LTSC 2021

• QPM6N-7J2WJ-P88HH-P3YRH-YY74HIoT Enterprise LTSC 2021 

Edycję możesz zmienić za pomocą Microsoft Activation Scripts od massgrave:

Ostatnia wersja v.3.10 na dzień 11.04.2026

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Możesz też zmienić edycję Windows 10 Home, Pro, i inne na Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (zachowując swoje dane).

Więcej na: 

lub

Cytat

Windows 10 - czas wsparcia (wersja 2021): Microsoft skrócił wsparcie dla standardowego Enterprise LTSC do 5 lat, podczas gdy wersja IoT zachowała pełne, 10-letnie wsparcie.

• Przeznaczenie i licencjonowanie:
    • LTSC (Enterprise): Przeznaczona dla ogólnych systemów korporacyjnych wymagających stabilności (np. komputery sterujące w bankach).
    • IoT Enterprise LTSC: Skierowana do urządzeń o ściśle określonym przeznaczeniu (fixed-purpose), takich jak bankomaty, terminale POS czy systemy sterowania przemysłowego. Licencjonowanie dla producentów OEM jest często tańsze i uzależnione od wydajności procesora.
  • Funkcje: Wersja IoT może zawierać dodatkowe mechanizmy blokady (np. Unified Write Filter, Shell Launcher), które pomagają zabezpieczyć urządzenie pracujące w trybie kiosku lub automatu.

jozef.k likes this
Posted

Zaraz po instalacji jak wejde w windows update mam informację na górze na czerwono :""niektórymi ustawieniami zarządza twoja organizacja" . System jeszcze nie aktywowalem. O co chodzi w tym komunikacie ?

Posted
1 godzinę temu, Kolomanolo napisał(a):

O co chodzi w tym komunikacie ?

Oznacza to, że w systemie zostały zdefiniowane konkretne reguły, które nadpisują standardowe ustawienia przygotowane przez M$. W przypadku Windows Update najczęściej dotyczy to wymuszania konkretnych godzin instalacji, blokowania sterowników lub całkowitego wyłączenia automatycznych aktualizacji.

1. Uruchom gpedit.msc

2. Przejdź do gałęzi:

Konfiguracja komputera > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Usługa Windows Update.

Wszystkie ustawienia w tym folderze powinny mieć status "Nie skonfigurowano". Jeśli któreś jest "Włączone", to ono generuje komunikat o "zarządzaniu przez organizację".

Lub skorzystaj z dołączonych skryptów JG z menu prawo kliku na pulpicie NARZEDZIA --> OPTYMALIZATOR USŁUG i w zależności od potrzeb skonfiguruj pod siebie. 

Posted
5 godzin temu, Kolomanolo napisał(a):

Zaraz po instalacji jak wejde w windows update mam informację na górze na czerwono :""niektórymi ustawieniami zarządza twoja organizacja" . System jeszcze nie aktywowalem. O co chodzi w tym komunikacie ?

Posted

Witam. Czy ktoś się spotkał z tym by bluetooth nie wykrywał w tym systemie urządzeń ? 

Dongiel sprawdzony na Win11 sromotnik lapku - OK

Sprawdzony na A-Team win 10 PC - OK

Usługi niby ok

Na setupie w sęsie okienku wyłączona wszelka komunikacji wifi 

Chciałem podłączyć pada do pc nic więcej. Pad przed ten dongiel wykrywany na innych wyżej urządzeniach.

Help !

Posted

U mnie  na wersji Extreme, włączone usługi microsoftu po włączeniu komputera  przy założonym haśle  ciemny ekran, ruszam myszką i nic, wklepuje haslo i enter i wtedy się pojawia od razu moj pulpit. Dwa razy instalowalem Extreme na moim starym lapku i dwa razy to samo, nie od razu po instalacji ale po paru godzinach tak się dzieje. Zainstalowalem zatem wersję Lite i zobaczymy jak z nią będzie. 

Posted

Pytanie mam: czy da sie jakos doinstalowac albo uaktywnic kopie zapasowa i przywracanie stsemu? Wersja lite sie nie nadaje bo to ma, ale w bonusie ma bardzo szkodliwego defendera. Mam wersje extreme ktora nie ma defendera ale przydaloby sie zrobic punkty przywracania.

Posted
33 minuty temu, springola napisał(a):

przydaloby sie zrobic punkty przywracania.

Zamiast punktów masz zrobić obraz systemu (pewniejsze) 

Posted

System spoko.  Korzystam z wersji lite, przy instalacji zaznaczyłem żeby usunąć defendera i pytanie jak to przywrócić?

Pobrałem instalkę ze sklepu,zainstalowałem ale jest problem z zalogowaniem do konta microsoft żeby go uruchomić. Zapętla się na ekranie logowania, po kliknięciu "Nie dziękuję" wraca ponownie do ekranu wyboru konta i próby zalogowania. 

Posted
W dniu 24.04.2026 o 22:34, springola napisał(a):

potrzebuje punktow przywracania windowsowych

Nie potrzebujesz, możesz użyć AOMEI Backupp i to lepsze rozwiązanie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
23 godziny temu, janek7 napisał(a):

Pobrałem instalkę ze sklepu

Kolejny co nie odróżnia Windows Defender od Microsoft Defender. A dopiero co było wyjaśnione - 

Posted

hej, pierwsze testy IoT LTSC i jeden wniosek dla mnie - niedługo posiedzą moje W11stki na moich kompach, zapomniałem, że system może być taki szybki...
Pierwsze iso do Waszych testów po tym, jak M$ wyda łatki, muszę sprawdzić jak się instalują, czyli drugi czwartek maja najwcześniej.
P.S. Najpierw dostaniecie Lite, na Extreme trzeba będzie poczekać jeszcze dodatkowo tydzień/dwa 

Posted
5 godzin temu, Widzior napisał(a):

Kolejny co nie odróżnia Windows Defender od Microsoft Defender. A dopiero co było wyjaśnione - 

Nie wiem czy nie odróżniam bo innego nie widziałem. Potrzebuję standardowy pakiet zabezpieczeń (antywirus, zapora, skanowanie)  dostarczany z Windowsem 10,  dostępny jest pod nazwą Microsoft Defender. Instaluje się normalnie ale nie widać go w aktualizacjach , nie można go aktywować gdyż wybór konta przerzuca do tego co wrzuciłem na screenie. 

Pytanie dotyczy wersji systemu z tego tematu czyli Windows 10 i nie wiem jak odróżnianie Ws/Ms Defendera ma ten problem rozwiązać, podobnie link do zupełnie innego systemu z dopiskiem "było wyjaśnione".  

Nie znalazłem tam rozwiązania 

¯\(°_o)/¯  ɯǝłʎzɔoǝzɹd ́soɔ oqןⱯ

Posted

czego używacie do totalnego wyłączenia aktualizacji Windows ? pokazuje mi że są wstrzymane a mimo wszystko w kwietniu i maju ściągnął jedną zwykłą i jedną zabezpieczeń

Posted
2 godziny temu, telemach napisał(a):

czego używacie do totalnego wyłączenia aktualizacji Windows ? pokazuje mi że są wstrzymane a mimo wszystko w kwietniu i maju ściągnął jedną zwykłą i jedną zabezpieczeń

Nie potrzeba używać żadnych programów jak WU Blocker, bo wystarczy raz odpalić malutki skrypt "windows-updates-pause.reg" i WU jest wstrzymane do 2053 roku.

lPPkIRa.png

Posted
43 minuty temu, Widzior napisał(a):

Nie potrzeba używać żadnych programów jak WU Blocker, bo wystarczy raz odpalić malutki skrypt "windows-updates-pause.reg" i WU jest wstrzymane do 2053 roku.

Mogę Ci wrzucić zrzuty ekranu że u mnie pokazuje że wstrzymane a winda i tak sobie pociągnęła co chciała

Posted

Nie wiem, ja jakoś nigdy nie mam problemów i system mnie słucha, ale ja używam wyłącznie konta lokalnego Admina i z niego wszystko robię. Dodatkowo w gpedit zmieniłem w 3ch miejscach, żeby mi WU nie ściągał sterów i też słucha.

swiniarobert69 likes this