mangusus Posted March 28 Report Posted March 28 Witam, mam problem z grą hunt showdown, wcześniej miałem ten beznadziejny windows 11 i gra mi działała normlanie lecz gdy przerzuciłem się na tego 10 LTSC to nagle mam giga spadki fps'y do połowy zwłaszcza podczas celowania, mam ochotę podpisać cyrograf z diabłem i znowu zainstalować tą 11, więc przyszedłem tu po rozum do głowy, jakieś pomysły? Quote
LaptopIpc Posted April 11 Report Posted April 11 W dniu 30.03.2026 o 07:21, razdwanski napisał(a): Czy to jest wersja IOT? Zależy od klucza produktu: M7XTQ-FN8P6-TTKYV-9D4CC-J462D – Enterprise LTSC 2021 QPM6N-7J2WJ-P88HH-P3YRH-YY74H – IoT Enterprise LTSC 2021 Edycję możesz zmienić za pomocą Microsoft Activation Scripts od massgrave: Ostatnia wersja v.3.10 na dzień 11.04.2026 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Możesz też zmienić edycję Windows 10 Home, Pro, i inne na Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (zachowując swoje dane). Więcej na: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Windows 10 - czas wsparcia (wersja 2021): Microsoft skrócił wsparcie dla standardowego Enterprise LTSC do 5 lat, podczas gdy wersja IoT zachowała pełne, 10-letnie wsparcie. Przeznaczenie i licencjonowanie: LTSC (Enterprise): Przeznaczona dla ogólnych systemów korporacyjnych wymagających stabilności (np. komputery sterujące w bankach). IoT Enterprise LTSC: Skierowana do urządzeń o ściśle określonym przeznaczeniu (fixed-purpose), takich jak bankomaty, terminale POS czy systemy sterowania przemysłowego. Licencjonowanie dla producentów OEM jest często tańsze i uzależnione od wydajności procesora. Funkcje: Wersja IoT może zawierać dodatkowe mechanizmy blokady (np. Unified Write Filter, Shell Launcher), które pomagają zabezpieczyć urządzenie pracujące w trybie kiosku lub automatu. jozef.k likes this Quote
Kolomanolo Posted April 11 Report Posted April 11 Zaraz po instalacji jak wejde w windows update mam informację na górze na czerwono :""niektórymi ustawieniami zarządza twoja organizacja" . System jeszcze nie aktywowalem. O co chodzi w tym komunikacie ? Quote
LaptopIpc Posted April 11 Report Posted April 11 1 godzinę temu, Kolomanolo napisał(a): O co chodzi w tym komunikacie ? Oznacza to, że w systemie zostały zdefiniowane konkretne reguły, które nadpisują standardowe ustawienia przygotowane przez M$. W przypadku Windows Update najczęściej dotyczy to wymuszania konkretnych godzin instalacji, blokowania sterowników lub całkowitego wyłączenia automatycznych aktualizacji. 1. Uruchom gpedit.msc 2. Przejdź do gałęzi: Konfiguracja komputera > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Usługa Windows Update. Wszystkie ustawienia w tym folderze powinny mieć status "Nie skonfigurowano". Jeśli któreś jest "Włączone", to ono generuje komunikat o "zarządzaniu przez organizację". Lub skorzystaj z dołączonych skryptów JG z menu prawo kliku na pulpicie NARZEDZIA --> OPTYMALIZATOR USŁUG i w zależności od potrzeb skonfiguruj pod siebie. Quote
Kolomanolo Posted April 11 Report Posted April 11 Dzięki za pomoc, czyli to normalne w tym systemie. Quote
siwydym Posted April 11 Report Posted April 11 może masz usługi ustawione na zoptymalizowane. przestaw na fabryczne i powinno byc ok Quote
stens Posted April 11 Report Posted April 11 5 godzin temu, Kolomanolo napisał(a): Zaraz po instalacji jak wejde w windows update mam informację na górze na czerwono :""niektórymi ustawieniami zarządza twoja organizacja" . System jeszcze nie aktywowalem. O co chodzi w tym komunikacie ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
boratbenz Posted April 13 Report Posted April 13 Witam. Czy ktoś się spotkał z tym by bluetooth nie wykrywał w tym systemie urządzeń ? Dongiel sprawdzony na Win11 sromotnik lapku - OK Sprawdzony na A-Team win 10 PC - OK Usługi niby ok Na setupie w sęsie okienku wyłączona wszelka komunikacji wifi Chciałem podłączyć pada do pc nic więcej. Pad przed ten dongiel wykrywany na innych wyżej urządzeniach. Help ! Quote
Kolomanolo Posted April 13 Report Posted April 13 U mnie na wersji Extreme, włączone usługi microsoftu po włączeniu komputera przy założonym haśle ciemny ekran, ruszam myszką i nic, wklepuje haslo i enter i wtedy się pojawia od razu moj pulpit. Dwa razy instalowalem Extreme na moim starym lapku i dwa razy to samo, nie od razu po instalacji ale po paru godzinach tak się dzieje. Zainstalowalem zatem wersję Lite i zobaczymy jak z nią będzie. Quote
springola Posted April 24 Report Posted April 24 Pytanie mam: czy da sie jakos doinstalowac albo uaktywnic kopie zapasowa i przywracanie stsemu? Wersja lite sie nie nadaje bo to ma, ale w bonusie ma bardzo szkodliwego defendera. Mam wersje extreme ktora nie ma defendera ale przydaloby sie zrobic punkty przywracania. Quote
stens Posted April 24 Report Posted April 24 33 minuty temu, springola napisał(a): przydaloby sie zrobic punkty przywracania. Zamiast punktów masz zrobić obraz systemu (pewniejsze) Quote
springola Posted April 24 Report Posted April 24 To nie jest rozwiazanie dla mnie, potrzebuje punktow przywracania windowsowych. Najwyrazniej nie obejdzie sie bez odpowiedzi sromotnika ,mam nadzieje ze kiedys zajrzy tu jeszcze. swiniarobert69 likes this Quote
janek7 Posted May 2 Report Posted May 2 System spoko. Korzystam z wersji lite, przy instalacji zaznaczyłem żeby usunąć defendera i pytanie jak to przywrócić? Pobrałem instalkę ze sklepu,zainstalowałem ale jest problem z zalogowaniem do konta microsoft żeby go uruchomić. Zapętla się na ekranie logowania, po kliknięciu "Nie dziękuję" wraca ponownie do ekranu wyboru konta i próby zalogowania. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
stens Posted May 3 Report Posted May 3 W dniu 24.04.2026 o 22:34, springola napisał(a): potrzebuje punktow przywracania windowsowych Nie potrzebujesz, możesz użyć AOMEI Backupp i to lepsze rozwiązanie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted May 3 Report Posted May 3 23 godziny temu, janek7 napisał(a): Pobrałem instalkę ze sklepu Kolejny co nie odróżnia Windows Defender od Microsoft Defender. A dopiero co było wyjaśnione - Quote
srom-otnik Posted May 3 Author Report Posted May 3 hej, pierwsze testy IoT LTSC i jeden wniosek dla mnie - niedługo posiedzą moje W11stki na moich kompach, zapomniałem, że system może być taki szybki... Pierwsze iso do Waszych testów po tym, jak M$ wyda łatki, muszę sprawdzić jak się instalują, czyli drugi czwartek maja najwcześniej. P.S. Najpierw dostaniecie Lite, na Extreme trzeba będzie poczekać jeszcze dodatkowo tydzień/dwa swiniarobert69, LaptopIpc, stens and 1 other like this Quote
janek7 Posted May 4 Report Posted May 4 5 godzin temu, Widzior napisał(a): Kolejny co nie odróżnia Windows Defender od Microsoft Defender. A dopiero co było wyjaśnione - Nie wiem czy nie odróżniam bo innego nie widziałem. Potrzebuję standardowy pakiet zabezpieczeń (antywirus, zapora, skanowanie) dostarczany z Windowsem 10, dostępny jest pod nazwą Microsoft Defender. Instaluje się normalnie ale nie widać go w aktualizacjach , nie można go aktywować gdyż wybór konta przerzuca do tego co wrzuciłem na screenie. Pytanie dotyczy wersji systemu z tego tematu czyli Windows 10 i nie wiem jak odróżnianie Ws/Ms Defendera ma ten problem rozwiązać, podobnie link do zupełnie innego systemu z dopiskiem "było wyjaśnione". Nie znalazłem tam rozwiązania ¯\(°_o)/¯ ɯǝłʎzɔoǝzɹd ́soɔ oqןⱯ Quote
keri38 Posted May 4 Report Posted May 4 mozna prosic o o wersje testową do testow ,ciekawosc zżera Quote
srom-otnik Posted May 4 Author Report Posted May 4 Godzinę temu, keri38 napisał(a): mozna prosic o o wersje testową do testow ,ciekawosc zżera Tak, wydam, ale jeszcze muszę coś z nią zrobić keri38 and stens like this Quote
telemach Posted May 8 Report Posted May 8 czego używacie do totalnego wyłączenia aktualizacji Windows ? pokazuje mi że są wstrzymane a mimo wszystko w kwietniu i maju ściągnął jedną zwykłą i jedną zabezpieczeń Quote
jozef.k Posted May 8 Report Posted May 8 @telemach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted May 8 Report Posted May 8 2 godziny temu, telemach napisał(a): czego używacie do totalnego wyłączenia aktualizacji Windows ? pokazuje mi że są wstrzymane a mimo wszystko w kwietniu i maju ściągnął jedną zwykłą i jedną zabezpieczeń Nie potrzeba używać żadnych programów jak WU Blocker, bo wystarczy raz odpalić malutki skrypt "windows-updates-pause.reg" i WU jest wstrzymane do 2053 roku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
telemach Posted May 8 Report Posted May 8 43 minuty temu, Widzior napisał(a): Nie potrzeba używać żadnych programów jak WU Blocker, bo wystarczy raz odpalić malutki skrypt "windows-updates-pause.reg" i WU jest wstrzymane do 2053 roku. Mogę Ci wrzucić zrzuty ekranu że u mnie pokazuje że wstrzymane a winda i tak sobie pociągnęła co chciała Quote
Widzior Posted May 8 Report Posted May 8 Nie wiem, ja jakoś nigdy nie mam problemów i system mnie słucha, ale ja używam wyłącznie konta lokalnego Admina i z niego wszystko robię. Dodatkowo w gpedit zmieniłem w 3ch miejscach, żeby mi WU nie ściągał sterów i też słucha. swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted Saturday at 04:12 PM Author Report Posted Saturday at 04:12 PM Hej! Wrzucam tutaj a nie na pierwszej stronie wątku testowe wydanie w10 IoT LTSC, patrz pierwsza strona wątku. keri38, LaptopIpc, Damian989121 and 6 others like this Quote
podlos Posted Saturday at 08:21 PM Report Posted Saturday at 08:21 PM Win JG10 IoT LTSC TEST v1.iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69, srom-otnik, janjean and 2 others like this Quote
Kierzek Posted Sunday at 04:48 AM Report Posted Sunday at 04:48 AM Dzięki już pobieram i sprawdzam. swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted Sunday at 10:29 AM Author Report Posted Sunday at 10:29 AM Działa to coś? Albo inaczej - co nie dziala? Quote
Recommended Posts