Jump to content

Recommended Posts

Posted
W dniu 3.02.2026 o 22:35, jozef.k napisał(a):

Wersja extreme ma mniej procesów i jest trochę szybsza,ale jak ty wiesz lepiej to rób jak chcesz,ja testowałem u siebie obie ale nie na takim złomie.

Jak chcesz wersje z wersją extreme to wstawię.

Po przetestowaniu wersji 1607 moge sie odwazyc na wersje JG10 21H2 LTSC  Extreme wiec prosze o wstawienie.

Posted
2 minuty temu, springola napisał(a):

Po przetestowaniu wersji 1607 moge sie odwazyc na wersje JG10 21H2 LTSC  Extreme wiec prosze o wstawienie.

Co wy chcecie wstawiać jak jest link na pierwszej stronie 😂

Posted
W dniu 18.02.2026 o 17:50, springola napisał(a):

Po przetestowaniu wersji 1607 moge sie odwazyc na wersje JG10 21H2 LTSC  Extreme wiec prosze o wstawienie

Przy instalacji musisz wybrać wersje Extreme >>[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wbak1102 likes this
Posted
27 minut temu, wislak00 napisał(a):

Co wy chcecie wstawiać jak jest link na pierwszej stronie 😂

Ale po co zainstalować najnowszy mod autora, jak można zainstalować stary z linku Józka :22 :L 

wislak00 likes this
Posted
1 minutę temu, Widzior napisał(a):

Ale po co zainstalować najnowszy mod autora, jak można zainstalować stary z linku Józka :22 :L 

Może to jest Józek Special Edition wydany okolicznościowo 🤣

Widzior likes this
Posted
36 minut temu, jozef.k napisał(a):

Radzę ci grzecznie odwal się ode mnie. 

To w jakim celu podsyłasz gościowi moda 4 miesiące starszego niż aktualny. Jaja sobie z niego robisz, czy o co tu chodzi. Potem będzie tu zgłaszał błędy rozwiązane już miesiące temu i wprowadzał w błąd autora. za**bista pomoc XD

Widzior likes this
Posted

Ja swego czasu testowałem JG10 21H2 LTSC  Extreme jest wyraźnie szybsza od 22H2 LTSC Extreme do starych komputerów jest idealna ,ma mniej procesów programy się szybciej uruchamiają ,dziwię się że @srom-otnik wyrzucił tą wersje

@wislak00 dość często wywołujesz ekscesy na tym forum chcesz ciągle pouczać innych co mają robić na swoim kompie, nie takich asów tu banowali.

Posted
1 godzinę temu, wbak1102 napisał(a):

Ja swego czasu testowałem JG10 21H2 LTSC  Extreme jest wyraźnie szybsza od 22H2 LTSC Extreme do starych komputerów jest idealna ,ma mniej procesów programy się szybciej uruchamiają ,dziwię się że @srom-otnik wyrzucił tą wersje

@wislak00 dość często wywołujesz ekscesy na tym forum chcesz ciągle pouczać innych co mają robić na swoim kompie, nie takich asów tu banowali.

@jozef.k To ty nie masz pojęcia o czym piszesz

LTSC 21H2 i 22H2 to jest ten sam mod i nic nie chodzi w poprzednim szybciej, różni je 160kb pliczek, zmieniający tylko i wyłącznie numer. Gdyby to nie był ltsc to by doszły nowe funkcje, ale w ltsc on ich nie aktywuje bo ich tam nie ma, więc jak niby miałby chodzić wolniej po tym zabiegu XD

@wbak1102 Ja wywołuję ekscesy hahaha niesamowite rzeczy piszesz, przejrzyj sobie moje wpisy i tego gamonia, z którego całe forum się śmieje. Ale oczywiście musiał się dowalić tylko do mnie. @Widzior w tym samym tonie mu pisał i jakoś nie płacze do niego.

Myślicie, że po co @srom-otnik zmienia nazwy starych tematów i kasuje stare linki? Chyba nie po to by ktoś je odgrzebywał i przenosił do nowych tematów? Tylko po to by był porządek i nikt nie zgłaszał błędów do nieaktualnej wersji moda. Myślenie nie boli. Ciekawe, że żaden z userów, którzy mają jakąś wiedzę nie ma ze mną problemów tylko gówniarzeria jakaś roszczeniowa i tak sposób pisania zdradza wiek...  Jak ja zaczynałem na tym forum, to czerpałem wiedzę od mądrzejszych a nie pyskowałem, dzięki czemu czegoś się tu nauczyłem i z szacunkiem odzywam się do osób co mają również takie podejście. To nie przyjdzie taki Spinka i Jozef ze swoim bełkotem, chcesz im dobrze podpowiedzieć to dostajesz jakieś wyzwiska.

@wbak1102 Ty mnie banem straszysz? 🤦‍♂️Dopiero co ten przygłup Spinka go dostał a Jozef był tu jego największym obrońcą, widocznie prezentuje ten sam poziom intelektualny, więc to raczej on jest tego bliżej🤣

Kończę ten żałosny temat i nie po to się tu rejestrowałem by brać udział w takim ścieku. wbak i jozef dostajecie u mnie ignor, dla świętego spokoju.

EDIT: Żeby nie był sam offtop to moje wyniki z "tego wolniejszego moda" po pozbyciu się tego czego nie używam.

image.png.67f88b17319d41c63af81c8989087f31.png      image.png.60ede596cb726656cd522e2658c8a48e.png

srom-otnik likes this
Posted

Witam panowie pytanie u młodego na starym PC jest  zainstalowany Win JG10 21/22H2 LTSC Final i wszystko śmiga ale ma jedno krę  która  nie dział  tylko jedna  jest to dying light 2 próbowałem rożnych wersji z wielu stron i żadna wersja nie chce nawet się włączyć  na 10s a dying light the beast działa błędy przy uruchomieniu jakieś są lub komunikat tylko że gra przestała działać 

Posted
38 minut temu, Kierzek napisał(a):

Witam panowie pytanie u młodego na starym PC jest  zainstalowany Win JG10 21/22H2 LTSC Final i wszystko śmiga ale ma jedno krę  która  nie dział  tylko jedna  jest to dying light 2 próbowałem rożnych wersji z wielu stron i żadna wersja nie chce nawet się włączyć  na 10s a dying light the beast działa błędy przy uruchomieniu jakieś są lub komunikat tylko że gra przestała działać 

1. Upewnij się, że masz włączoną pamięć wirtualną (niektóre gry bez niej nie startują, nawet jak masz dużo ramu)

2. Najnowsza paczka Visual C++    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. WebView2 Runtime     [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

4. Zaktualizuj DirectX    [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Więcej pomysłów nie mam...

Kierzek likes this
Posted
W dniu 28.02.2026 o 22:12, Widzior napisał(a):

A co, coś ci  nie działa, czy już spać nie możesz, bo ci się nie chce samemu aktualizacji wrzucić? Ja to się dziwię autorowi, że ma do was siły.

Łoo.... nowy wg. mnie systemik 10 to nie dogranie aktualizacji bo to zbędny balast, tylko przejrzenie od środka plików i usunięcie dużej części.... a jest tego fiu-fiu i jeszcze więcej. Nie po to ludzie instalują extreme by mieć bałwana na betonowych nogach tylko lekki i wydajny oraz wolny od śmieci i szpiegowania system który z wersji na wersję powinien być mniejszy. Narratory, defendery,oobe,edge,mpss,aktualizacje...jest tego tyle naszpikowane nawet w sromotnika systemach. Mimo to jako baza jest dobra bo sporo dobrego jest....23-24 procesy systemowe to max .reszta to intel i nvidoa czy siplewall,druk itp

Bez obrazy -takie są realia.

Posted

Zainstalowalem wersje  wersje JG10 21H2 LTSC od jozef.k, w instalacji wybralem extreme, przy 1 uruchomieniu wybralem ze mam dysk ssd i od razu restart. przy 2 uruchomieniu nie pamietam co bylo(ale nie byl to optymalizator uslug) ale kliknelem na nie. I niestety restartu nie bylo i co grosza nie pojawil sie optymalizator uslug. Czy da sie go jeszcze wywolac recznie? bo zainstalowalem juz brakujace sterowniki oprocz programu do bluetooth ktory jest niezgodny z win 10.

Posted
53 minuty temu, springola napisał(a):

Zainstalowalem wersje  wersje JG10 21H2 LTSC od jozef.k, w instalacji wybralem extreme, przy 1 uruchomieniu wybralem ze mam dysk ssd i od razu restart. przy 2 uruchomieniu nie pamietam co bylo(ale nie byl to optymalizator uslug) ale kliknelem na nie. I niestety restartu nie bylo i co grosza nie pojawil sie optymalizator uslug. Czy da sie go jeszcze wywolac recznie? bo zainstalowalem juz brakujace sterowniki oprocz programu do bluetooth ktory jest niezgodny z win 10.

Instrukcja na pulpicie, czytanie nie boli....

Menu podręczne pulpitu => Narzędzia i tam masz Optymalizator

boniek likes this
Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Instrukcja na pulpicie, czytanie nie boli....

Menu podręczne pulpitu => Narzędzia i tam masz Optymalizator

Gdyby tylko to dzialalo... ale jakos nie dziala. Pojawia sie okienko wlaczyc tryb serwisowy  z pelnym zestawem uslug? klikam tak, pozniej robi sie restart systemu a gdy uruchomi sie ponowwnie to nic samo sie nie uruchamia. Gdy ponownie uruchamiam ta procedure jest dokladnie tak samo. Nie jestem w stanie dotrzec do widoku okna RtSuuJJ.jpeg

(Gdy klikam na nie to tez nie jestem w stanie dotrzec do tego okna choc po drodze przed restartem jest troche wiecej okienek do klikania)

Posted
Teraz, springola napisał(a):

Gdyby tylko to dzialalo... ale jakos nie dziala. Pojawia sie okienko wlaczyc tryb serwisowy  z pelnym zestawem uslug? klikam tak, pozniej robi sie restart systemu a gdy uruchomi sie ponowwnie to nic samo sie nie uruchamia. Gdy ponownie uruchamiam ta procedure jest dokladnie tak samo. Nie jestem w stanie dotrzec do widoku okna [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Boże...

A daj Zoptymalizowane.

P.S. To jest starsza wersja Optymaluzatora, ta najnowsza będzie w kolejnych wydaniach - ale nie predko, nie mam teraz czasu, ani ochoty na dlubankę przy modowaniu. Teraz po pracy grabie, łopata, sekator itp 😝

sudione, boniek and keri38 like this
Posted
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Boże...

A daj Zoptymalizowane.

Czy my dobrze sie rozumiemy... chyba nie. Jak mam dac "zoptymalizowanie" gdy nie jestem w stanie dotrzec do takiego okienka programu bo po uruchomieniu optymalizacji zamiast tego mam inne okno/okna? Prosciej opisac tego sie nie da.

Poza tym natrafilem na inny problem. Zainstalowalem pakiet Windows7Games_for_Windows_10_8 i nie dziala. Nie uruchamia sie zadna z gier, nawet przez ulamek sekundy nie widac w managerze zadan aby w procesach po kliknieciu na apke pojawil sie proces, probowalem uruchamiac ze zgodnoscia dla starszych systemow - to samo. Wiec pobralem nowsza wersje: Windows7Games_for_Windows_11_10_8 i jest dokladnie to samo. Na standardowym windows 10 v 18363 wszystkie gry dzialaja.

Wiec nasuwa sie pytanie co wylaczono aby przyspieszyc system a zarazem sprawia ze takie gry nie chca sie uruchomic? I jak to cos wlaczyc z powrotem?

Posted
1 godzinę temu, springola napisał(a):

Czy my dobrze sie rozumiemy... chyba nie. Jak mam dac "zoptymalizowanie" gdy nie jestem w stanie dotrzec do takiego okienka programu bo po uruchomieniu optymalizacji zamiast tego mam inne okno/okna? Prosciej opisac tego sie nie da.

Poza tym natrafilem na inny problem. Zainstalowalem pakiet Windows7Games_for_Windows_10_8 i nie dziala. Nie uruchamia sie zadna z gier, nawet przez ulamek sekundy nie widac w managerze zadan aby w procesach po kliknieciu na apke pojawil sie proces, probowalem uruchamiac ze zgodnoscia dla starszych systemow - to samo. Wiec pobralem nowsza wersje: Windows7Games_for_Windows_11_10_8 i jest dokladnie to samo. Na standardowym windows 10 v 18363 wszystkie gry dzialaja.

Wiec nasuwa sie pytanie co wylaczono aby przyspieszyc system a zarazem sprawia ze takie gry nie chca sie uruchomic? I jak to cos wlaczyc z powrotem?

Dzięki za konkret, popatrzę na to 

Posted
7 godzin temu, springola napisał(a):

Na standardowym windows 10 v 18363 wszystkie gry działaja.

To na co ci ten mod i to w wersji EXTREME jeśli na "standardowym" Windowsie gierki z Win7 działają. Gierki (i nie tylko gierki) instalowane (wbudowane) z systemem maja różne dziwne zabezpieczenia. Aby uruchomić piękny kalkulator z Win7 na Win10/11 trzeba nieźle  się nagimnastykować. Wersje EXTREME są po to aby można było uruchomiać na starym sprzęcie poważne gierki np. Cyberpunk 2077. Pasjans i Saper z Win7 nie potrzebują wersji EXTREME (za mało masz w nich fps, tną się na twoim kompie?). Przez takich jak ty malkontentów @srom-otnik zrezygnował z wydawania wersji EXTREME i robi już tylko (coraz rzadziej) wersje LITE. A szkoda bo to była naprawdę świetna robota.

P.S. @springola - podejrzewam jaki błąd zrobiłeś na samym początku - w którymś momencie instalacji systemu musiałeś przerwać działanie skryptu optymalizacyjnego i system z lekka się skopał. Instalacja do powtórki ale tym razem cierpliwie zaczekaj na koniec działania skryptu i dokładnie przeczytaj opis na pierwszej stronie gdzie jest ten mod. Dla pewności pobierz od nowa mod bezpośrednio z linku na stronie od @srom-otnik .  U mnie ten system na starym gracie śmiga jak ta lala.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik and LAGUNA like this
Posted
Godzinę temu, zen888 napisał(a):

. Dla pewności pobierz od nowa mod bezpośrednio z linku na stronie od @srom-otnik .  U mnie ten system na starym gracie śmiga jak ta lala.

Nie mam zamiaru pobierac innego windowsa z tej samej serii. Po to instaluje taki system aby  nie zjadal mi 5 gb ram jak win 7 tylko 2 gb i aby dzialaly najnowsze wersje przeglądarek.  A moze to ty powinienes zainstalowac ta paczke gier z win 7(ktoras z 2 ktore wymienilem) i przekonac sie czy na twojej wersji extreme ktore tak lubisz (wiec sadze ze jakas z nich masz zainstalowana) te programy dzialaja czy tez nie dzialaja. Tak bardziej pomozesz dla sromotnika niz narzekajac na mnie.

jozef.k and srom-otnik like this
Posted
15 minut temu, springola napisał(a):

aby  nie zjadal mi 5 gb ram jak win 7 tylko 2 gb

No bo ram jest po to, żeby był pusty i nieużywany, bo się czasem zepsuje, a drogi panie, że szok :22 

wislak00 and zen888 like this
Posted
18 minut temu, springola napisał(a):

Nie mam zamiaru pobierac innego windowsa z tej samej serii. Po to instaluje taki system aby  nie zjadal mi 5 gb ram jak win 7 tylko 2 gb i aby dzialaly najnowsze wersje przeglądarek.  A moze to ty powinienes zainstalowac ta paczke gier z win 7(ktoras z 2 ktore wymienilem) i przekonac sie czy na twojej wersji extreme ktore tak lubisz (wiec sadze ze jakas z nich masz zainstalowana) te programy dzialaja czy tez nie dzialaja. Tak bardziej pomozesz dla sromotnika niz narzekajac na mnie.

Jak będę chciał sobie pograć w Sapera lub Pasjansa to uruchomię sobie normalny Win7, którego mam zainstalowanego na dysku VHD i nie potrzebuję do tego żadnej wersji EXTREME bo ona nie jest od tego.

Posted
21 godzin temu, springola napisał(a):

Zainstalowalem pakiet Windows7Games_for_Windows_10_8 i nie dziala.

może zły rocznik.

Zobacz sobie na tym.

zen888 likes this
Posted
Godzinę temu, LAGUNA napisał(a):

może zły rocznik.

Zobacz sobie na tym.

A czy przeczytales caly moj post? Jesli tak to nizej napisalem ze to co polecasz tez zainstalowalem (bo nowszego nie ma)i efekt uruchamiania taki sam. Moze ty moglbys pomoc jesli masz zainstalowany ten  windows i zainstalowac 1 albo i 2 pakiety gier? Stary pakiet powinien sie nazywac Win7Games4Win10_8_81_v2.zip