wislak00 Posted January 13 Report Posted January 13 Godzinę temu, rafalmar1981 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak ma być jak na twoim screenie. Zamykasz program i tyle, jak potrzebny restart to on sam ci go zaproponuje. Za dużo kombinujesz, ten mod jest tak mega dopracowany, że wystarczy trzymać się instrukcji by pięknie działał. Nie testuj na nim rozwiązań proponowanych przez AI, bo należy pamiętać, że to mod zoptymalizowany inaczej niż oryginał i możesz nieźle namieszać i łatwo zniszczyć pracę kolegi Sromotnika. c666 likes this Quote
rafalmar1981 Posted January 13 Report Posted January 13 dziwne było to bo jak widziałeś na poprzednim screenie też była wyłączona telemetria w zasadzie wszystko na czerwono powyłączane i nie działało to po restarcie wracało. Problem pojawił się gdy pobrałem grę fm 2024 program utorent i zainstalowałem steema próbowałem uruchomić grę przez steema aplikację na PC i wtedy się zaczeło. Nie wiem czy to przypadek. Ale właśnie mnie zastanawia ta opcja gdzie dałem action - undo all chenges i wszystko było wyłączone również telemetria, a jednak włączała się ponownie. Dzięki za rady spoko koleś jesteś wislak00 likes this Quote
wislak00 Posted January 13 Report Posted January 13 10 minut temu, rafalmar1981 napisał(a): ...była wyłączona telemetria w zasadzie wszystko na czerwono powyłączane Odwrotnie jest By program wyłączył ma być na zielono (tam jest Disable przy każdej pozycji), czerwone pomija i zostaje ci to co dostarcza MS. PS. Jak ściągasz z torrentów to ogranicz się najlepiej do sprawdzonych uploaderów takich jak FitGirl, lub DODI, albo z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik and c666 like this Quote
c666 Posted January 13 Report Posted January 13 najlepiej wrzuć system na nowo i... 1. przed podłączeniem do netu przywróc wartości domyślne firewalla 2. uruchom OOSU10 i zrób aktualną kopie bezpieczeństwa 3. wtedy dopiero instaluj co tam chcesz 4. zweryfikuj po instalacji dla pewności firewalla (zobacz co z automatu wskoczyło i czy napewno tego chcesz), jeżeli nie to domyślne 5. teraz odpalasz neta... i powinno być jak makiem zasiał... wszystko zależy co instalujesz i na co pozwalasz światu zewnętrznemu... i to nie działa tak, że wszystko wyłączysz lub załączysz i będzie dobrze... sam się możesz zablokować jak nie wiesz co robisz i wybierasz na pałe... wislak00, sudione and srom-otnik like this Quote
wislak00 Posted January 13 Report Posted January 13 Pochwalę się [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik, Kocurek and swiniarobert69 like this Quote
profilm34 Posted January 14 Report Posted January 14 4 godziny temu, wislak00 napisał(a): Pochwalę się [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wspaniały wynik.. 28 procesow.... można skrina z rozwinietymi procesami to ważne dla mnie swiniarobert69, wislak00 and rafalmar1981 like this Quote
wislak00 Posted January 14 Report Posted January 14 6 godzin temu, profilm34 napisał(a): Wspaniały wynik.. 28 procesow.... można skrina z rozwinietymi procesami to ważne dla mnie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek and swiniarobert69 like this Quote
rafalmar1981 Posted January 14 Report Posted January 14 Qrczę fajne te screeny u mnie to wygląda tak.....nie wiem czy jest to dobrze bo nieznamm się jak Panowie co z czym itp. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Damian989121 Posted January 14 Report Posted January 14 @wislak00Możesz się podzielić, jak uzyskałeś taki motyw Windowsa? Quote
keri38 Posted January 14 Report Posted January 14 Wpisz w google niebieskie grzybki .tadam Kocurek likes this Quote
wislak00 Posted January 14 Report Posted January 14 1 godzinę temu, Damian989121 napisał(a): @wislak00Możesz się podzielić, jak uzyskałeś taki motyw Windowsa? SynthWave '84 night theme Damian989121 likes this Quote
c666 Posted January 15 Report Posted January 15 @wislak00 wiesz... tak mniej więcej, to większość instalacje ogarnia... :))) Gdybyś był tak uprzejmy podzielić się screenami po przełączeniu na usługi zoptymalizowane... no wiesz... to co zaleca po wstępnej konfiguracji Srom-otnik... :))) ryzyko... jak B. Gates zobaczy to jeszcze poprosi AI o wykreślenie słowa Mic...t ze swojego życiorysu... :))) :browar :)) srom-otnik likes this Quote
wislak00 Posted January 15 Report Posted January 15 46 minut temu, c666 napisał(a): @wislak00 wiesz... tak mniej więcej, to większość instalacje ogarnia... :))) Gdybyś był tak uprzejmy podzielić się screenami po przełączeniu na usługi zoptymalizowane... no wiesz... to co zaleca po wstępnej konfiguracji Srom-otnik... :))) ryzyko... jak B. Gates zobaczy to jeszcze poprosi AI o wykreślenie słowa Mic...t ze swojego życiorysu... :))) :browar :)) 4-5 procesów różnicy jest, ale to nie wszystko, bo wiele usług wyłączonych kryje się pod scalonymi svchost. To nie jest samo wyłączenie usług, więc listy nie podam, bo potem będą płacze, że coś ktoś skopiował i sobie zepsuł, że są kompromisy to wiadomo. Mi np. nie potrzeba okna ustawień sieci (lan), więc może nie działać, poszła np. cała grupa usług Unistack... Wszystko co potrzebuję działa. Mod Sromotnika jest zbalansowany jak należy, wyciśnięte max by nadal była pełna funkcjonalność i takie moje grzebanie w tym nie nadaje się do powielana bo jest pod konkretnego użytkownika. srom-otnik, swiniarobert69, LaptopIpc and 1 other like this Quote
c666 Posted January 15 Report Posted January 15 spokojnie... zdaje sobie sprawę, że wykonałeś kolonoskopie na miarę tytułu doctora honoris causa... :))) ...i jestem świadomy skutków zastosowania "gotowca" przez innych... :)) :browar swiniarobert69 and wislak00 like this Quote
AbuAbi1502 Posted January 15 Report Posted January 15 Niestety aktualizacja zbiorcza 2026-01 nie przechodzi. Błąd (0x80073712). Próbowałem kilkukrotnie. Nic się nie stanie z systemem jak znowu włączę zoptymalizowane usługi i zrobię czyszczenie? swiniarobert69 likes this Quote
c666 Posted January 15 Report Posted January 15 4 minuty temu, AbuAbi1502 napisał(a): Niestety aktualizacja zbiorcza 2026-01 nie przechodzi. Błąd (0x80073712). Próbowałem kilkukrotnie. Nic się nie stanie z systemem jak znowu włączę zoptymalizowane usługi i zrobię czyszczenie? było już na forum... Odpal w CMD z admina komendę DISM DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth Srom-otnik dodał opcje naprawy WU narazie tylko w W11 24H2, które jest w wersji Beta... z pewnością wprowadzi również przystępne modyfikacje do tego obrazu... ale bez sensu jest wydawanie nowego obrazu poprawiającą jedną unikatową rzecz, zwłaszcza, że za moment ktoś może zgłosić kolejną niedogodność... cierpliwości... a napewno pojawi się prędzej czy później nowa wersja... srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote
Chopek Posted January 15 Report Posted January 15 1 godzinę temu, AbuAbi1502 napisał(a): Niestety aktualizacja zbiorcza 2026-01 nie przechodzi. Błąd (0x80073712). Próbowałem kilkukrotnie. Nic się nie stanie z systemem jak znowu włączę zoptymalizowane usługi i zrobię czyszczenie? Mnie weszła styczniowa aktualizacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
profilm34 Posted January 15 Report Posted January 15 Windows - System APPS: 1 AAD.BrokerPlugin - ważne do działania pakitów WORD EXEL 2007-2024 2 AccountsControl - Logowanie do Windowsa ( na początku do wbicia klucza Windows ) 3 AsyncTextService - Widżety AppStore - można śmiało wywalić. 4 ECApp - przeglądarka Edge - wywalam aż miło 5 .AddSuggestedFoldersToLibraryDialog - Szybki dosęp do pulpitu u zdjęć tzw. gwiazdka ulubione...... ja usuwam bo nigdy nie użyłem ani razu.... 6 AssignedAccessLockApp - musi być zawsze....to tzw. USTAWIENIA 7 FileExplorer - musi być zawsze .... gdzy usuniesz to w menu stat brak dysków i folderów !!! big problem 8 FilePicker - musi być zawsze.... odopwiada za : " zapisz jako " oraz wybór plików 9 OOBENetwork usuń..... 10 PeopleExperienceHost - zbędne aplikacje skupe, teams, kalendarz...... usuń 11 PinningConfirmationDialog - Przypnik do paska zadań.... musi być.... 12 StartMenuExperienceHost - usuń to tylko dla aplikacji dla programistów.... sklepowe działaja i wszystkie programy się instalują....... tak - KOSZ 13 Windows.XGpuEjectDialog - nikt mozę 001% ludzi podł. zewnętrzną frafikę do laptopa ..... usuń śmiało..... zbędne pliki.... 14 Client.CBS_- zostaw gdy aktualizujesz update windowsa.... jak usuwam zawsze..... 15 UndockedDevKit_ - program testowy....szperają i wysyłają do MS nas testując....WON 16 ShellExperienceHost_ odpowiada za wygląd graficzny i wizualny, pulpit.... u mnie jest zawsze..... 17 Windows.CBSPreview_cw5n1h2txyewy - skanuje nasz windows po cichu i wysyła logi i rapoerty do MS - WON 1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] magg and LaptopIpc like this Quote
lateralus Posted January 15 Report Posted January 15 Cześć, U mnie styczniowa aktualizacja za pierwszym podejściem wykrzacza się, ale jak kliknę "ponów próbę" to przechodzi. Natomiast ona (albo któreś z dwóch czyszczeń systemu) wyrzuciła mi ten ładny notatnik co Sromotnik wrzucił w ten obraz. Podpowie ktoś jak go przywrócić? Z góry dziękuję. P.S. Obraz bardzo fajny, sporo usprawnione teraz są te pierwsze fazy konfiguracji. Szacunek Sromotniku i dzięki za wykonanie świetnej roboty swiniarobert69 likes this Quote
profilm34 Posted January 15 Report Posted January 15 Tylko te pliki zostają......... wersja EXTREME Program do usuwania : Unlocker Portable ..... taka magicza różczka dla Grzybiarzy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] magg and swiniarobert69 like this Quote
rbo Posted January 15 Report Posted January 15 czym można aktywować tą wersje systemu? ten stary patent z command linem dalej działa? Quote
profilm34 Posted January 16 Report Posted January 16 Mogę sie pochwalić...... 22 procesy. Nvidia 4080 Super ma panel i wszystko w 100% działa Adobe PS, Premiere itp. przegladarka chrome itp. To wydanie 10 JG LTSC z kwietnia EXTREME pocięte starannie...... 24 tys plików i 3642 folderów Zuzycie z gniazdka prądu w okolicy 4-12 wat między grzybkami extreme z 30.11.2025 a tą exremalnie nao wyciętą i 100% skutecznie. Nie gram...muszę sprawdzić instalki..... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Grampian, boniek, srom-otnik and 2 others like this Quote
lateralus Posted January 16 Report Posted January 16 14 godzin temu, lateralus napisał(a): Cześć, U mnie styczniowa aktualizacja za pierwszym podejściem wykrzacza się, ale jak kliknę "ponów próbę" to przechodzi. Natomiast ona (albo któreś z dwóch czyszczeń systemu) wyrzuciła mi ten ładny notatnik co Sromotnik wrzucił w ten obraz. Podpowie ktoś jak go przywrócić? Z góry dziękuję. P.S. Obraz bardzo fajny, sporo usprawnione teraz są te pierwsze fazy konfiguracji. Szacunek Sromotniku i dzięki za wykonanie świetnej roboty Zweryfikowałem - po zainstalowaniu łatki ze stycznia notepad wraca do formy domyślnego "notepad" z Windowsa. Ktoś ma jakieś sugestie jak teraz przywrócić notepad2? Tak na marginesie - ciekawe czy jeszcze czegoś więcej z Twojej pracy nie psuje instalacja comiesięcznej poprawki.. Jak dotąd, zauważyłem że pojawiły się komunikaty "uruchamiane ponowne/zamykanie" przy wykonywaniu tych operacji. swiniarobert69 likes this Quote
gumish93 Posted January 16 Report Posted January 16 2 godziny temu, lateralus napisał(a): Zweryfikowałem - po zainstalowaniu łatki ze stycznia notepad wraca do formy domyślnego "notepad" z Windowsa. Ktoś ma jakieś sugestie jak teraz przywrócić notepad2? Tak na marginesie - ciekawe czy jeszcze czegoś więcej z Twojej pracy nie psuje instalacja comiesięcznej poprawki.. Jak dotąd, zauważyłem że pojawiły się komunikaty "uruchamiane ponowne/zamykanie" przy wykonywaniu tych operacji. Co do notatnika klasycznego , pobierz sobie notepad2PL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I wrzuć do > System32 . Po uruchomieniu > Ustawienia > Zastąp systemowy notatnik . I po kłopocie. To samo tyczy się w W11 . Ja sobie podmieniam od razu. Jesli robię reinstall. lateralus, JanKo66 and swiniarobert69 like this Quote
lateralus Posted January 16 Report Posted January 16 1 godzinę temu, gumish93 napisał(a): Co do notatnika klasycznego , pobierz sobie notepad2PL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I wrzuć do > System32 . Po uruchomieniu > Ustawienia > Zastąp systemowy notatnik . I po kłopocie. To samo tyczy się w W11 . Ja sobie podmieniam od razu. Jesli robię reinstall. Działa! Dziękuję Gumish93 za podpowiedź gumish93 and swiniarobert69 like this Quote
gumish93 Posted January 16 Report Posted January 16 3 godziny temu, lateralus napisał(a): Działa! Dziękuję Gumish93 za podpowiedź Spox, od tego tutaj jesteśmy. Wzajemna pomoc i wymiana wszelką wiedzą sudione, swiniarobert69 and lateralus like this Quote
martinforester Posted January 17 Report Posted January 17 Czy te modyfikacje win 10 można zainstalować na komputerze który nie wspiera MBR w BIOSie i nie ma LEGACY? Obrazy z modykacjami win 11 istalują się a win 10 właśnie nie Zapomniałem dodać. Obrazy z win10 instalują się na starszym komputerze który wspiera MBR Quote
c666 Posted January 17 Report Posted January 17 a co ma pieron do wiatraka?? napisz konkretnie z czym masz problem i na czym zakończyła się Twoja przygoda z instalacją W10 ... może jakieś screeny??? , komunikaty??? ciężko tak z fusów wróżyć... Quote
wislak00 Posted January 18 Report Posted January 18 Jeszcze działa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kocurek Posted January 18 Report Posted January 18 W dniu 10.01.2026 o 01:33, srom-otnik napisał(a): Ja też, jak Ty, chciałbym systemu o wadze XP, który miażdży responsywnością wszystko, co dziś M$ wydaje, ale te czasy nie wrócą — podobnie jak czasy sprzed epoki reptiliańskiej szczypawki… wiesz, o czym mówię. @srom-otnik Jak wrócimy do czasów 8 GB Ram to kto wie: Quote
Recommended Posts