Jump to content

Recommended Posts

Posted
3 godziny temu, AE11 napisał(a):

wifi nie działa 

jak już naprawdę sobie nie umiesz poradzić to wpinasz kabel i w ten sposób się pierwszy raz łączysz... robisz aktualizacje przez Windows Update i instalujesz wszystko jak leci, łącznie ze sterami...

później reset i reszta już bez kabla...

inną alternatywą jest instalacja np. CCleanera i zrobienie aktualizacji sterowników... Z tym, że zaznaczam odrazu, że tego typu narzędzia są dla "mądrych ludzi"... sam autor nie zaleca instalacji tego typu "zabawek", ale akurat w aspekcie samej aktualizacji sterów jest to o tyle przydatne narzędzie, że sprawdza poprawność działania sterowników i jeżeli wykryje błąd w działaniu, to taki ster trafia na czarną listę i zostaje zastąpiony poprzednim działającym...

i ciesz się, że Twój problem to instalacja sterowników do urządzeń, które są wykryte i w jakikolwiek sposób oznaczone w systemie jako istniejące... a nie znikają z systemu po kilku sekundach...

Posted

Fajnie i żwawo śmiga ten system [wersja lite] nawet na testowym Q9400 :) Jednak nie moge się przyzwyczaić  do tego "znikającego" paska zadać. Da się to jakoś przywrócić w tej modyfikacji żeby był stały kolor zamiast przeźroczystego ,bo nie moge się doszukać tej opcji?

Posted
Godzinę temu, WCP3 napisał(a):

Fajnie i żwawo śmiga ten system [wersja lite] nawet na testowym Q9400 :) Jednak nie moge się przyzwyczaić  do tego "znikającego" paska zadać. Da się to jakoś przywrócić w tej modyfikacji żeby był stały kolor zamiast przeźroczystego ,bo nie moge się doszukać tej opcji?

Oczywiście! 

Prawym przyciskiem myszy klikasz na wolnym polu panelu Start i wybierasz właściwości a następnie znajdź sobie Wygląd i tam się pobaw checkboxami i suwakami
vl20GSN.png

swiniarobert69 and WCP3 like this
Posted
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Oczywiście! 

Prawym przyciskiem myszy klikasz na wolnym polu panelu Start i wybierasz właściwości a następnie znajdź sobie Wygląd i tam się pobaw checkboxami i suwakami
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Starość nie radość 🧐3 dni grzebałem w tych ustawieniach pod prawo klikiem w menu startisback w personalizacji  w pasku zadań i dopiero po tym screenie mnie oświeciło, że da się kliknąć "dostosuj przywileje paska zadań" i tam jeden klik i wszystko załatwione🤣 Dzięki za szybką pomoc i screena .

swiniarobert69 likes this
Posted

Można prosić o pomoc z ogarnięciem przywilejów administratora?  Usiłuję stworzyć skrót do Whatsaap ale by to zrobić muszę mieć uprawnienia

Ale gdy próbuję je dodać moje konto administratora nawet nie pojawia się na liście..... nie jestem w stanie nigdzie zmienić dostępu do plików

Czy jest gdzieś myk jak to zrobić? 

W załączniku zdjęcie kont w systemie

Posted

komuś działa instalowanie z pakietów msix ? bo na przykład chciałem Slacka zainstalować i nie szło, trzeba było doinstalować sklep i z niego uruchomić

tak przy okazji, nie wiem czemu ale na kilku laptopach ekran logowania jest cały czarny; na Surfacebooku muszę przytrzymać klawisz power aż w końcu ekran się pojawia ale na Huawei nic nie pomaga

Posted
W dniu 14.12.2025 o 20:46, telemach napisał(a):

komuś działa instalowanie z pakietów msix ? bo na przykład chciałem Slacka zainstalować i nie szło, trzeba było doinstalować sklep i z niego uruchomić

tak przy okazji, nie wiem czemu ale na kilku laptopach ekran logowania jest cały czarny; na Surfacebooku muszę przytrzymać klawisz power aż w końcu ekran się pojawia ale na Huawei nic nie pomaga

do instalacji pakietow nie trza sklepu wystarczy powershell

Posted

Witam, głupia sprawa i nieuwaga z mojej strony, zainstalowałem notatnik klasyczny z folderu TUNING, teraz moje pytanie jak mogę cofnąć do oryginału jaki był? Zakładam że potrzebuje notepad.exe, ma ktoś może? 

próbowałem przerzucić notepad.exe z innego w10 i teraz nie mam notatnika w ogóle, nić się nie odpala :S 
Jak ktoś wie co zrobić bez formatowania i instalowania sklepu etc to byłbym wdzięczny 

Posted

Witajcie,

Gdyby się komuś wysypały ekrany po ostatniej aktualizacji z WU, to zerknijcie na stronkę StartIsBack... została wydana poprawka z fix'em dla multidisplaya - ostatnia wersja SiB na chwilę obecną to 2.9.21

...oczywiście jeżeli wyłączymy SiB to wszystko działa normalnie...

pozdr

Kocurek and wislak00 like this
Posted

Witam panowie może śmieszna sprawa system zainstalowany na komputerze i młodego i teraz  jedna rzecz nie działa licznik FPS w gamę bar szukałem jak to naprawić albo za mało kawy albo coś pomijam można prosić o pomoc  nie mogę dodać grafiki bo mam wykorzystano cało przestrzeń dla załącznikowy a nie wiem jak tam usunąć  stare grafiki 

swiniarobert69 likes this
Posted

Takie mistrzostwo jak LTSB wycięte na 22 procesy ....klasa nr 1 ........ jak by się ukazała extreme 10 tak wycieta i wydajna to hit hitów w naszych dziwnych czasach pełnych zbędnych plików

Coś mistrz sykuje nam ultra fajnego.....czekamy

Posted

Czy ukaże się wersja LTSC piękna i lekka jak król LTSB? to byłby HIT wszystkich systemów.......lekki, responsywny dla świadomych  bez sklepów, defenderów, z minimum 24 procesami i wadze 4-5gb oraz 22-25 tys plików C:windows

Posted
8 godzin temu, profilm34 napisał(a):

Czy ukaże się wersja LTSC piękna i lekka jak król LTSB? to byłby HIT wszystkich systemów.......lekki, responsywny dla świadomych  bez sklepów, defenderów, z minimum 24 procesami i wadze 4-5gb oraz 22-25 tys plików C:windows

Nie, nie ukaże się, bo to nierealne. Też bym tak chciał jak Ty, ale to jest niewykonalne. Zrozum i nie wracaj więcej do tego tematu.

M$ produkuje co miesiąc — tak, co miesiąc — coraz bardziej napompowany system. Ma coraz więcej bibliotek i folderów, ale co najistotniejsze: ZALEŻNOŚCI. To słowo jest kluczowe.

Z windy wydanej w latach 2020–2021 mogłeś bezkarnie wyciąć tyle, ile często wymieniasz w swoich marzeniach i kalkulacjach. Dziś zrobienie tej samej statystyki jest niemożliwe, bo ZALEŻNOŚCI Ci na to nie pozwolą.

M$ dodaje biblioteki i zależności jednocześnie. Usuniesz za dużo — zabijesz system. ZROZUM to i nie wracajmy więcej do tych iluzji.

Ja też, jak Ty, chciałbym systemu o wadze XP, który miażdży responsywnością wszystko, co dziś M$ wydaje, ale te czasy nie wrócą — podobnie jak czasy sprzed epoki reptiliańskiej szczypawki… wiesz, o czym mówię.

Posted
9 minut temu, assadam napisał(a):

Witajcie mogę prosić od odnowienie hostu z systemem ? Błagam tylko nie z mega.nz

Proszę:

JanKo66 likes this
Posted

Dokładnie o tym mówię....to po jaką cholerę na siłę brnąć w te naszpikowane " nowośći" jak można wziąć iso z 2020-2021 i wykonać jeden lekki bez ZALEŻNOŚĆI system .Dla mnie i dla  wielu z nas umiejętności brakuje i wiedzy takiej ja TY mistrzu.

Uwielbiam LTSC z lipca 2021 z wagą iso 3.08gb. I tak go rozkroić bo w nim można wiele jeszcze i wszystko w 2026 do 2030 minimum posłuży dla wielu. Ale nic na siłę. I tak robisz wiele dla nas.....

Posted

ltsc z 2021 pewnie przez parę lat jeszcze będzie miał wsparcie przeglądarek, klientów gier typu steam, pakietu biurowego. dlatego może bazowanie na obrazie z 20-21 to nie taki głupi pomysł, bo można dostać fajny odchudzony system kosztem braku aktualnych poprawek bezpieczeństwa (aczkolwiek i tak mówimy o modzie, więc nie wiem czy to to aż tak duży problem). jeśli coś takiego się pojawi, z chęcią będę używał na mainie i słabszych sprzętach rodziny i znajomych :) luźne przemyślenia. na w11 przesiadłem się rok temu, kiedy wróciłeś ze swoimi modami, wcześniej system był dla mnie nie używalny. pozdrawiam

wislak00 and srom-otnik like this
Posted

Też tak uważam, że siadłby taki mod zrobiony na  pierwszym wydaniu ltsc 21H2 bez żadnych poprawek/aktualizacji w wersji extreme. Taki, by tylko ogarniał wszystkie nowsze stery a zarazem, by nie był spuchnięty od updatów. Myślę, że chętnych na testy by nie brakowało 😉 

starcraft2fan likes this
Posted

jeżeli macie chęci to spróbujcie sobie rozpisać jakiś fragment systemu i połączyć jakąś prostą i bardziej wymagającą systemową aplikacje, robiąc jej trase wejść i wyjść w składniki systemu z których korzysta... w prosty blokowy sposób, nie wchodząc w szczegóły funkcji danych elementow składowych... do tego zróbcie to samo z aplikacją zainstalowaną z zewnątrz.... może zrozumiecie to o czym pisze Srom-otnik... to kawał żmudnej pracy z której 99% potencjalnych użytkowników będzie niezadowolonych a system dla nich bezużyteczny i mało funkcjonalny... 

...takie rzeczy można sobie już ogarniać indywidualnie i pod konkretne jednostki, wyciskając z, i tak okrojonego systemu, resztki potu... owszem, fajna sprawa, ale jedynie personalnie... wydanie jakiegokolwiek bardziej okrojonego moda to i tak budowa uniwersalnego szkieletu, który z samego założenia nie może dać pełni satysfakcji i zawsze będzie w nim coś nie tak dla poszczególnych jednostek... 

... a roboty przy tym jest w..... i trochę...

wislak00, jespe and srom-otnik like this
Posted

Cześć forum...ach nakombinowałem i mi telemetria zapiernicza wszystko z procesora praktycznie a to buczenie to masakra. Kilka zrzutów tak jak widać zrobiłem jak w TUNINGU- TELEMETRIA zrestartowałem PC ale nic to nie dało. Gdy zamykam procec w menagerze zadań za chwile znów się pojawia daję deset i reset  PC i nic to nie daje nadal zapiernicza CPU do 100% i nawet nie wiem jak to zrobić, by to wywalić cholerstwo. Proszę bardzo o pomoc. Pozdrawiam

Posted
7 minut temu, rafalmar1981 napisał(a):

Cześć forum...ach nakombinowałem i mi telemetria zapiernicza wszystko z procesora praktycznie a to buczenie to masakra. Kilka zrzutów tak jak widać zrobiłem jak w TUNINGU- TELEMETRIA zrestartowałem PC ale nic to nie dało. Gdy zamykam procec w menagerze zadań za chwile znów się pojawia daję deset i reset  PC i nic to nie daje nadal zapiernicza CPU do 100% i nawet nie wiem jak to zrobić, by to wywalić cholerstwo. Proszę bardzo o pomoc. Pozdrawiam

Tam musisz w Actions wybrać Recommended, teraz to zezwalasz na wszystko. Wyłączasz tylko ręcznie jedną pozycję - Windows Tracking Apps

Posted

Actions wybrać Recommended, zamykam program i już czy jeszcze restart PC to Disable windows tracking ma być na czerwono czy zielono(wiem głąb)? Ale dzięki bo już poty szły na nowy system Nie ruszałem tego teraz i nie sprawdzę Twojej rady bo już działa ale jak się zepsuje to zobaczę, tylko napisz proszę czy tak ma to wyglądać....poradziliśmy sobie z AI google(wiem wstyd) zamieszanie z uprawnieniami zmiana nazwy pliku  w rejesstr zdadzeń też nic dużo było tego jakieś komendy CMD i też lipa dopiero dodanie w rejestrze  "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]"

i takiej gadce pomogło "Metoda IFEO (Blokada pliku CompatTelRunner.exe) 
Ta metoda polega na przypisaniu "debuggera" do procesu telemetrii. Gdy system próbuje go uruchomić, zamiast telemetrii uruchomi się nieszkodliwy proces (np. taskkill.exe), co skutecznie uniemożliwia działanie oryginału. 
Otwórz Edytor rejestru (regedit).
Przejdź do:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options
Kliknij prawym przyciskiem myszy na folder Image File Execution Options -> Nowy -> Klucz.
Nazwij nowy klucz dokładnie: CompatTelRunner.exe.
Kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym oknie nowego klucza -> Nowy -> Wartość ciągu (String Value).
Nazwij ją: Debugger.
Kliknij dwukrotnie na Debugger i w polu „Dane wartości” wpisz:
%windir%\system32\taskkill.exe
(Możesz też wpisać systray.exe, co również skutecznie blokuje proces)."przynajmniej na razie . bardzo wam wszystkim dziękuję z forum i z PW.  Ale nadal z tym pewnie będę miał problem z czasem coś odpierniczę. Pozdrawiam